Monday, November 11, 2013

Opera Keki


Merhaba!! Burada birileri var mi hala? Upuzun bir aradan sonra bir ses vereyim dedim. Konumuz bir klasik olan Opera keki.... Dogumgunum icin yapmistim. Elimde ufak farkliliklari olan birkac Opera tarifi vardi. Bunlarin arasindan Herme'nin Pastries kitabinda verdigi Dalloyau Opera tarifini sectim. Yalniz evde Nescafe bulamayinca Turk kahvesi kullanmak gibi bir hata yaptim. Malum Turk kahvesi telveli oluyor. Bundan kurtulmak icin kahveyi suzgecden gecirince, yeterince kahve lezzeti olmayan bir surup ve dolayisiyla kahvesi az  bir Opera keki elde ettim. Bunun disinda bir aksilik olmadi. Yapimi basit, toplam hazirlama suresi 4 saatin altinda olan lezzetli bir pasta bu. Cok ince dilimler doyurucu oldugundan, oldukca bereketli de...

Herme'nin bu kitabi D. Greenspan ile isbirligiyle yazdiklarindan biraz daha farkli. Daha tecrubeli ascilar icin yazilmis, fazla detaya girilmemis. Satir aralarini kendi deneyiminize dayanarak doldurmaniz gerekiyor. Orneklemek gerekirse, kahveli buttercreami yaparken, oda sicakliginda yumurta kullanmayinca kremam ayristi. Eski tecrubelerimden hareketle cirpmaga devam ettim ve karisim cirpilip isindikca, krema olmasi gereken puruzsuzluge kavustu. Tarif bu tur problemlerle karsilasildiginda ne yapilmasi gerektigi konusunda yol gostermiyor. Herhalde bundan dolayi kisa ve yazimi kolay. Eh benim gibi aylardir eli klavyeye uzanamamis usengec bir blogcuya uyar.

Tarifimizin yapi taslari sunlar:

  • Bademli Dakuaz keki
  • Kahveli Surup
  • Kahveli Buttercream
  • Cikolatali Ganas
  • Cikolatali Glazur
Bedemli dakuazi firindan cikar cikmaz enine  uc esit parcaya kesin ve sogumaya birakin. Diger yapi taslari da hazir olup, pastayi insa etmege hazir duruma geldiginizde, bu parcalardan birini servis tabagin alin. Kahveli surupla comertce islatin ve kahveli buttercreamin yarisini uzerine yayin. Ikinci dakuaz katini bunun uzerine hafifce bastirarak yerlestirin. Tekrar kahveli surupla islatin ve bu sefer cikolatali ganasla kaplayin. Son dakuaz katini ganasin uzerine yerlestirin. Tekrar kahveli surupla islattiktan sonra, kalan kahveli buttercreami uzerine yayin. Cikolatali glazur ile uzerini kaplayin. Iki saat buzdolabinda dinlendirin. Gerekiyorsa, isitilmis bicakla keserek kenarlari duzeltin. 20 ila 30 dakika oda sicakliginda beklettikten sonra servis yapin.

Bademli Dakuaz Keki


  • 2 yemek kasigi (25 g) tuzsuz tereyagi
  • 4 yumurta aki (120 g)
  • 3/4 bardak (145 g) seker
  • 1 1/4 bardak (125 g) badem unu
  • 4 yumurta (200 g)
Firininizi 210 C ye on isitin. Tereyagini eritin. Yumurta aklarini, sekerin 2 yemek kasigi (25 g) ile yumusak tepecikler olusuncaya kadar cirpin. Badem unu, sekerin kalani ve yumurtalari buyukce bir kasede karistirin. Once eritilmis tereyagini, ardindan cirpilmis yumurta aklarini ekleyin. Yumurta aklarini sondurmemege gayret ederek, karisim puruzsuzce butunlesecek sekilde karistirin.

46 cmx33 cm lik firin tepsinizi pisirme kagidi ya da buyuklugune uygun silpatla kaplayin. Kek karisimini uzerine dokun ve dikkatlice yayin. 10 dakika pisirin. Firindan cikar cikmaz, 33 cm boyunda uc esit parcaya kesin ve sogumaga birakin.

Kahveli Surup

  • 1/2 bardak (110 g) gazi kacmis maden suyu
  • 1/2 bardak (100 g) seker
  • 2 tatli kasigi (10 g) instant kahve tozu
Bir sahanda 3 yemek kasigi (40 g) maden suyu ve sekeri kaynatin. Baska bir sahanda kahve tozunu kalan 1 yemek kasigi maden suyunun icinde eritin ve kaynama noktasina getirin. Bunun2 tatli kasigini (10 g) buttercreami tatlandirmak icin ayirin; kalanini seker surubuna katin ve bir kenarda ilinmaga birakin.

Kahveli Buttercream

  • 1/2 vanilya cubugu
  • 1/2 yemek kasigi (25 g) gazi kacmis maden suyu
  • 1/2 bardak (90 g) seker
  • 2 yumurta (100 g)
  • 170 g yumusamis, tuzsuz tereyagi
  • 2 tatli kasigi (10 g) ayirilmis kahve-maden suyu karisimi
Vanilya cubugunu boyuna kesin ve tohumlari bir sahana siyirin. Cubugu, maden suyu ve sekeri de buna ekleyin ve kisili ateste kaynama noktasina getirin. Kitchenaid kasesinde yumurtalari koyulasana kadar cirpin. Sonra kaynar surubu ince bir serit halinde cirpilmakta olan yumurtalarin uzerine dokun. Karisim oda sicakligina soguyuncaya kadar cirpmaga devam edin. Bu asamada kucuk parcalar halinde yumusak tereyagini ekleyin; bir yandan da cirpmaga devam edin. En son olarak kahve-maden suyu karsisimi ile tatlandirin.

Cikolatali Ganas
  • 80 g bitter cikolata
  • 3 yemek kasigi (40 g) sut
  • 2 tatli kasigi (10 g) sut kremasi
  • 4 tatli kasigi (20 g) tuzsuz tereyagi
Bitter cikolatayi kucuk parcalara kesin ve bir kaseye alin. Sut ve kremayi kaynama noktasina getirin. Bunun ucte birini cikolatanin uzerine dokun ve karistirin. Ayni islemi iki defa daha tekrarlayin. Her seferinde cikolatayi karistirarak erimesini saglayin. Tamamen eridiginde, tereyagini katin ve ganasi cirparak, puruzsuz hale gelmesini saglayin.

Cikolatali Glazur
  • 100 g bitter cikolata
  • 50 g kakao yagi (bunu bulamadigim icin tereyagi kullandim)
Cikolatayi ufak parcalara kesin. Kakao yagi ile cikolata kiriklarini ben mari duzenegine alin. Karistirarak eritin. Cikolatanin isisinin 60C nin uzerine cikmamasina ozen gosterin.



22 Comments:

Blogger Ufuk SITKI said...

Sevgili üşengeç blogcu..:)) elbette buralarda birleri var. Hiç olmaz mı? Senin muhteşem tariflerin ve anlatımın her daim özleniyor ve bekleniyor. Hatta geçen gün seni düşündüm ve yılbaşına yakın zamanlarda heyecanla senin yeni kütük pasta denemelerini ve fotoğraflarını beklediğimizi hatırladım. Biliyor musun ben hala bekliyorum. "Bizim Pastane" ye biraz daha sık uğrasan ve bizleri, mutlu etsen iyi olmaz mı? Ne dersin? Ayrıca ne zaman olduğunu bilmiyorum ama doğum günün kutlu, yeni yaşın mutlu olsun Sevgili Zinnur...
Not; Özlemlerimi dile getirmekten Opera Kek'in ne kadar muhteşem ve iştah açıcı göründüğünü söyleyemedim. Muhteşem lezzetli ve şık duruyor.Kocaman sevgilerimle.....

11/12/2013 02:24:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ufuk'cugum, cok tesekkur ederim. Her zamanki gibi cok naziksin. Bu yil sonu biraz daha verimli olmayi ben de istiyorum. Bakalim becerebilecek miyim?
Sevgiler...

11/12/2013 05:48:00 AM  
Blogger Unknown said...

Uzun zamandır yazmıyor olsanız da bence sizin blogunuz bir başvuru blogu oldu artık. Bu kadar güzel tarif bu kadar güzel anlatım ve fotoğraflar başka nerde var? Pasta muhteşem görünüyor.

11/12/2013 06:18:00 AM  
Blogger Bir Dut Masalı - nUnU said...

Kaçaklar , yaramazlar , saklananlar ve gözetleyenler kulübü kurmaya karar verdim :))
Bende dahil olmak üzere tabii !!!

Burdayız sevgili Zinnur ara ara olsa da burdayız..
Doğum günün kutlu olsun bu güzelim tarifin görüntüsü ile bile heyecan yarattı
Emeğine sağlık muhteşem

11/12/2013 06:51:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Gerçekten muhteşem görünüyor. Yazmasanız da kitap gibi açıp ne nasıldı diye bakıyorum.

11/12/2013 10:38:00 AM  
Blogger bittermutfakta said...

Evet uzun süre olmuştu yazmayalı ama yeni yayını görünce sevindim.Nefis bi tarif çok lezzetli görünüyor.Ellerinize dağlık
Sevgiler

11/12/2013 11:53:00 AM  
Blogger munevver said...

Ustanın dönüşü böyle olur elbet.Özledik yazılarını,
tariflerini...
Eline sağlık arkadaşım..

Bana da tekrar bir heves gelse.. Belki yakındır, kimbilir?

Hepinize sevgiler.

11/12/2013 01:37:00 PM  
Blogger IŞILCA TATLAR said...

Zinnurcuğum,
Bu sayfada ben hep varım. Bazen acaba bir ileti var mı diye bazen bir tarif bazen de sadece güzel pastalarını seyredip eski yazılarında bile olsa sesini duymak için.
Nasıl sevindim anlatamam.
Adının geçmediği gün yok gibi. Hele ki makaron eğitimleri verdiğim günlerde mutlaka anılıyor ve bu işe seninle başladığımı herkese söylüyorum.
Doğum gününü en içten dileklerimle kutluyor, sevgilerimi gönderiyorum.
Pasta yine her zamanki gibi muhteşem. Ellerine sağlık arkadaşım. Hiç adetim değildir tarifi okumadan yazmak ama ben de sevincimi, özlemimi dile getirmek istedim öncelikle. Şimdi tarifini okumaya gidiyorum.
Selam ve sevgiler,

11/12/2013 03:54:00 PM  
Blogger yagizlahayat said...

Zinnurcum, sen olmasan da biz hep burdayız :-) Pasta müthiş görünüyor. Doğum günün kutlu olsun. Bende yaklaşan doğumgünüm için senden bir şeyler denesem diye bakıyordum. Bakalım üşenmezsem :-)

11/13/2013 12:13:00 AM  
Blogger Yönetim said...

nerdeydiniz lütfen kaybolmayın pastalarınızın hayranıyım selamlar

11/18/2013 02:48:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

ELLERİNE SAĞLIK CANIM
BEN CAFE ROYAL OLAN BLOG ADRESİMİ DEĞİŞTİRDİM SENDE YENİ ADRESİMİ EKLERSEN SEVİNİRİM:))
www.didemin-not-defteri.blogspot.com

11/27/2013 09:54:00 AM  
Blogger Sare said...

Zinnur hanım, merhaba
Biraz geç olsa da dönmüş olmanız çok güzel yanında çok güzel bir hediyeniz var. Doğum gününüz kutlu olsun.
Harika bir pasta, çok detaylı bir anlatım. Ellerinize sağlık.
Sevgilerimle...

11/28/2013 08:49:00 AM  
Blogger Turkmen said...

Becerikli arkadasimin, becerilerini baska alanlara kaydirdigini bildigimden tarif tarif diye israrci degildim, sadece eski tariflere bir goz atip gozumu senlendireyim diye ugramistim ki, o da ne?: yeni tarif eklenmis, Zinnur donmus! Itiraf ediyorum bu yeni iletiyi agzim kulaklarimda okudum, hatta heyecandan bir asagi bir yukari, pek dogru okuyamadim,ama gelir gider okurum, epey idare eder beni. Yine harikalar yaratilmis o taraflarda. Ellerine, kollarina saglik, Zinnur'cum. Bizi de unutmamissin bu arada. Gecikmeli olsa da dogumgununu de ayrica kutlarim, 29 Ekim'de aklimdaydin ama yerlesme, daha dogrusu bir turlu yerlesememe kosturmacamiz bitmedi, yeni evdeki surekli aksayan internet de cabasi oldu. Ara sira da olsa seni buralarda gormek dilegiyle diyelim mi yeniyil icin? Selamlar, sevgiler,

11/29/2013 02:16:00 PM  
Blogger yagizlahayat said...

Zinnur senin çikolaya tavlama makinan vardı dimi? Şu o işi görürmü ki? http://www.tchibo.com.tr/cikolata-ve-pralin-yapma-makinesi-p400026578.html

12/11/2013 12:45:00 AM  
Blogger Turkmen said...

Zinnur'cum buttercream'deki yumurta butun yumurta mi, sadece sarisi mi? O nokta takildi aklima..vaktin oldugunda. :)

12/11/2013 06:27:00 AM  
Blogger zinnur said...

Fatos, eritmek icin iyi o makine. Cikolatayi kucuk kucuk kesme derdinden de kurtarir. Ama tavlama isi icin calismaz. Tavlama icin once isitip, sonra tekrar ilitmak gerekiyordu hatirladigim kadariyla. Ustelik bitter, sut ve beyaz cikolatalar icin tavlanma isilari farkli. Tavlama aletlerinde farkli cins cikolata icin ayarlar oluyor. Gerci profesyonel degilsen, tavlama aletibir luks. Benimki bunca yildir bir dolap kosesinde bekliyor. Yilda bir defa filan kullaniyorum.
Sevgiler...

12/11/2013 07:01:00 AM  
Blogger saziye said...

Merhaba Zinnur, pek sesim çıkmasa da sayfanı devamlı ziyaret ediyorum:) bu pastayı denemek istiyorum ama buttercream yerine kullanabileceğim başka bir krema önerebilir misin? Teşekkürler, sevgiler.
Şaziye

12/16/2013 08:41:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili dostlar, hepinize tesekkur ve sevgilerimi yolluyorum guzel yorumlariniz icin. Hepsi benim icin birbirinden degerli; sagolun, varolun.

12/16/2013 07:30:00 PM  
Blogger zinnur said...

Saziye, ne guzel senden yorum almak! Buttercreami yumurta yuzunden tercih etmiyorsun sanirim. Yumurtasiz alternatif, kahve ile tatlandirilmis beyaz cikolatali ganas olabilir. Yine kahveli krem santi de kullanabilirsin ama, dokusu sertce bir pastaya yumusak bir dolgu olur ve keserken fiskirabilir. Eger pismis yumurtaya itirazin yoksa, kahve aromali koyu bir pastaci kremasi deneyebilirsin. Buttercreamin yumurtasiz cesidi de var. Sadece yumusak tereyagi, pudra sekeri ve kahve ile yapabilirsin.
Sevgiler...

12/17/2013 02:38:00 AM  
Blogger IŞILCA TATLAR said...

Zinnurcuğum,

Bu sefer bir tarif değil, yeni yılını kutlamak için ziyaretine geldim.
Senin ve ailenin yeni yılını en içten dileklerimle kutlar, sağlıkla, mutlulukla dolu nice güzel seneler dilerim.
MUTLU YILLAR...

1/04/2014 02:08:00 PM  
Blogger zinnur said...

Isil'cigim, cok gec oldu ama ancak cevap verebiliyorum. Ben de sana saglikli, mutlu bir 2014 dilerim.
Sevgiler...

1/23/2014 06:53:00 AM  
Blogger zinnur said...

Turkmen, bu yorum posta kutuma dusmeyip, blogger da kalmis. Yeni post yazarken farkedebildim. Tarifleri okuyan ve yanlis bulan biri olmasi beni cok mutlu etti. Yumurta tam kullaniliyor. Sari olayi el aliskanligi; hemen duzeltiyorum.
Tesekkurler.

1/23/2014 06:56:00 AM  

Post a Comment

<< Home