Thursday, February 07, 2013

Kabakli Mafin


Tatli yapmasam bile, tatli kitabi almaktan geri kalmiyorum. P. Herme'nin son Ingilizce kitaplarindan Pierre Herme's Pastries ilk baskisinda bir suru hatayla cikmisti. Ikinci baskida bunlari duzelttiler ve bu boyutlardaki bir kitap icin oldukca ucuz sayilabilecek bir fiata satisa sundular. Tabii kendimi tutamadim ve aldim. Tarifler, Herme'nin Dorie Greenspan isbirligiyle yaptigi kitaplardakiler kadar ulasilabilir degil amator patisiyerler icin. Yine de Herme farki ortada.

Kitapta zor ve asamali tarifler yanisira basit tariflere de yer verilmis. Bunlar arasinda deneme firsati buldugum bu mafinler oldukca iddiasiz ama bizim evde severek yendiler. Burda butternut squash denen kabak turu vardi evde. Onu buharda pisirip, puresini kullandim mafinler icin. Butternut squash'in guzel rengini ve lezzetini tasiyan yumusacik mafinler cikti ortaya. Konserve kabak puresi ile de yapilabilir ve Amerikalilarin meshur kabakli ekmegine daha cok benzer o zaman. Mafinlerin uzerindeki kabak cekirdekleri hem damaga, hem goze hitap ediyorlar; bence bu tarifin olmazsa olmazi onlar.


Asagidaki malzemeden 12 adet normal buyuklukte mafin cikiyor. Ama ben yarim olcusunu mini mafin kaplarinda yapinca, bir suru lokmalik mafinimiz oldu.

  • 1 1/2 bardak (335 g) kabak puresi (Kabagi firinda, buharda ya da suyla pisirebilirsiniz. Onemli olan bu miktarda pure elde etmek ki, kaynagimiza gore bunun icin 1 kg luk kabak yeterli oluyormus.)
  • 3 1/2 bardak (420 g) un
  • 2 yemek kasigi (29 g) kabartma tozu
  • 1 tatli kasigi tacin
  • 1/2 tatli kasigi toz zencefil
  • 1/2 tatli kasigi ogutulmus muskat
  • 285 g tuzsuz tereyagi, parcalara kesilmis olacak
  • 1 1/4 bardak (250 g) seker
  • 1/2 tatli kasigi deniz tuzu veya tuz (varsa fleur de sel)
  • 6 yumurta
  • 1 bardak (185 G) kuru uzum
  • 2 bardak (280 G) ayiklanmis kabak cekirdegi
Firininizi 175 C ye on isitin. Mafin kalibina, kagit altliklarinizi yerlestirin. 

Unu, kabartma tuzu, tarcin, zencefil ve muskat ile birlikte eleyin. Tereyagi, seker ve tuzu, mikserinizin kasesine alin ve iyice hallolacak sekilde cirpin. Yumurtalari teker, teker ekleyin ve her seferinde malzeme butunlesene kadar cirpin. Kabak puresini ekleyin; hamurun inceldigini goreceksiniz. Once baharatli un karisimini, arkasindan kuru uzumu ve kabak cekirdeginin 3/4 bardak (100 g) kadarini hamura katip, karistirin.

Kaynagimiz, hamuru s1kma torbasiyla altliklara s1kmayi oneriyorsa da, bence bu isi uygun buyuklukte kasikla yapmamak icin bir neden yok. Altliklarin ucte ikisini doldurursaniz, kalani da kabarma payi icin yeterli olur. Hamurun uzerine kalan kabak cekirdeklerinizi serpistirin ve mafinlerinizi 20 dakika ya da kurdan testini basariyla gecene kadar pisirin. Izgara uzerinde soguttuktan sonra servis yapin.




4 Comments:

Blogger EMİNE said...

Nıye sevındım:)Hos sen temızlık bezlerının resımlerını cekıp,bugun cam sıldm desen yıne de sevnrdm:)Sıcaklıgını,ınsanlgnı,zarafetını,ıncelıgnı nasıl sıkıstırabıldn de tarıflerı yazdgn satırların arasına kı hıssedebıldk bızler senı boyle yakndan.Yuz yuze tanısmadan,1 fıncan cay beraber ıcmeden (verdgn tarıflerı yapıp yanına cay da koyup senı ıcten ıce anmadık degıl ama:)ne garıp bır bag kurdk senle sevgılı Zınnur....Çok mu duygusal oldu dedklerım,hadı canım:) ıcımden ne gectyse yazdım...

2/07/2013 12:33:00 PM  
Blogger zinnur said...

Emine, cok naziksin. Yazdiklarini hakkettigimi zannetmiyorum ama bircok Bizim Pastane okuyucusuyla aramizda aciklanmasi zor yakin bir bag oldugu cok dogru. Belki paylasmanin guzelligi yol aciyor buna, belki de yemek icmek konularindaki merakimiz bizi boylesine yakin kiliyor birbirimize. Burda br sir var gercekten. Ama sebep ne olursa olsun, benim icin cok degerli bu blog sayesinde kurdugum sanal dostluklar.
Senin nezdinde butun Bizim Pastane okuyucularina tesekkurler ve sevgiler...

2/11/2013 08:42:00 PM  
Blogger mutlulukmutfaktagizlidir said...

Sevgili Zinnnur, bugün Milliyet'in yemek ekinde senin blogun öneriliyordu. Okumadıysan eğer aynen bu cümle yer alıyor, "başarılı tatlılar pişirmenin sırları bu blog'da". Blogunu böyle keşfetmiş oldum,tanıştığıma sevindim, başarılarının devamını dilerim!

5/26/2013 05:37:00 AM  
Blogger zinnur said...

Cok tesekkur ederim haber verdiginiz icin; ulasmaga calisacagim. Maalesef artik eskisi gibi guncelleyemiyorum bu blogu, ama yine de birilerinin faydalandigini bilmek cok mutluluk verici. Size de "Hosgeldiniz" demek isterim bu vesileyle...

5/26/2013 01:23:00 PM  

Post a Comment

<< Home