Wednesday, May 23, 2012

Incirli Puding

Bu tarifin kaderi de bir turlu yazilamamakmis. Ne zaman yazmaya niyet etsem bir engel cikti. Haftalar once hem sutlu tatlilari, hem de inciri cok seven buyuk kizim icin yapmistim. Simdi kizim Ankara'da, anneannesinin elinden (olmadi Bolulu Hasan Usta'da) daha guzel sutlu tatlilar yiyordur eminim ki.

Incirli muhallebi mi desem, puding mi diye bir kararsizlik yasadim ama yumurta katkili oldugu icin puding demek sanirim daha dogru olacak. Incir serisinin bu ikinci tatlisi, iki onceki iletide tarifini verdigim incirli kek ile ayni gun yapildi. Daha once benzerini Turkiye'de yedigimi hayal meyal hatirliyorum (Ciya'da olabilir) ama sizinle paylasacagim tarif yabanci kaynakli. Bekledikce koyulasip kabuk baglayan cinsten bir puding degil bu, soguduktan sonra bile cirpilmis yogurt kivaminda kaliyor. Hani soyle kitir cevizli kurabiyeleri batira batira zevkle yiyebileceginiz cinsten... Ufak cam bardaklarda, meyva, kek, krokan vs ile katlandirilarak fotojenik porsiyon tatlilar yapmak icin gayet uygun. Yalniz, verilen miktarlarda sekerle bana biraz fazla tatli geldi. Kuru incir zaten tatli olduguna gore, yaparsaniz seker miktarini biraz azaltilabilirsiniz. Icindeki firinlanmis hindistancevizi, hem dokunun tekduzeligini ortadan kaldiriyor, hem de guzel bir lezzet veriyor. Bu uyumlu birliktelik hindistancevizi aromasi ile cok daha belirgin hale geliyor. Ama elinizin altinda yoksa kullanmayabilirsiniz. Ya da kaynattiginiz sutun icinde, 1/2 bardak kadar (sekersiz) hindistancevizini birkac saat birakip, sonra suzerek puding icin kullanirsaniz, sut hindistanceviziyle aromalanmis olacaktir diye tahmin ediyorum.

  • 1 bardak (170 g) kuru incir, saplari ayiklanacak ve kucuk parcalara kesilecek
  • 1 tatli kasigi vanilya
  • 1 yemek kasigi su
  • 3/4 bardak (149 g) seker
  • 2 yemek kasigi misir nisastasi
  • 1/8 tatli kasigi tuz
  • 3 1/2 bardak yagli sut (1 bardak krema, 2 1/2 bardak sut karisimi kullanabilirsiniz)
  • 3 yumurta sarisi
  • 1 yemek kasigi tuzsuz tereyagi
  • 1 1/2 tatli kasigi hindistancevizi aromasi (olmazsa olmazi degil)
  • 1/2 bardak sekersiz hindistancevizi
Incirler, su ve vanilya karisimini mikrodalgada buhar cikana kadar (yaklasik1 dakika) pisirin. En az bes dakika bekletin ki, incirler iyice suyu ceksinler. Bu isi ben mari benzeri bir duzenekte de yapabilirsiniz. Amac, incirleri yumusatmak.

Seker, misir nisastasi ve tuzu birlikte ufak bir sahana alin. Yavas yavas yagli sutunuzu cirparak buna katin. Sonra yine cirparak yumurta sarilarinizi ekleyin. Devamli karistirarak, karisim koyulasana ve butun yuzeyi kabarciklarla kaplanana kadar pisirin. Tarif 5 ila 8 dakika diyorsa da benim icin daha uzun surdu bu asamaya ulasmak. 30 saniye de bu sekilde pisirin ve atesten alin.

Pudingi ince bir suzgecten gecirin. Pismis yumurta sarisi parcaciklarindan kurtulup, puruzsuz bir puding alde etmek icin sart bu. Tereyagi ve kullaniyorsaniz hindistancevizi aromasini ekleyin ve tereyagi eriyinceye kadar karistirin. Yumusamis incirleri pudinge ekleyin. Ustunde bir tabaka olusmasin diye, uzerini yuzeye degecek sekilde saranla kaplayarak buzdolabina alin ve enaz 3 saat dinlendirin. 

Firinlanmis hindistancevizi ile susleyerek servis yapin.



8 Comments:

Blogger TuruncuTatlar said...

ellerine sağlık nefis görünüyor..

5/23/2012 06:51:00 AM  
Blogger Burcu Kayhan said...

Merhaba,
Çok güzel görünüyor,ellerinize sağlık.Sevgilerimle:)

5/24/2012 04:33:00 AM  
Blogger Pembelinin Mutfağı said...

Ellerine sağlık Zinnurcum, nefis görünüyor.

5/30/2012 10:08:00 PM  
Anonymous haticeist said...

ellerinize saglik zinnur hanim
nefis olmali.incir uyutmasi diye bir tatli yapiyorum bende sutu incirle mayaliyorsunuz yogurt gibi tabi seker ilavesiyle.bu tarifinizide mutlaka deneyecegim.iyi gunler

6/01/2012 02:20:00 PM  
Blogger daimamutfak said...

sevgili zinnur hanım bunu ilk fırsatta deneyeceğim ama 3 yumurta fazla gelmiyormu diye sormak istedim.ne dersiniz miktarı azaltsakmı acaba?sevgiler.
daimamutfak.blogspot.com

6/13/2012 12:57:00 AM  
Blogger zinnur said...

Daimamutfak, 3 yumurtanin tamami degil, sadece sarisi kullaniliyor, ama arzu ederseniz 2 ile de deneyebilirsiniz. Kivami biraz daha gevsek olacaktir sadece.
Sevgiler...

6/13/2012 03:07:00 AM  
Anonymous Star TV said...

Harika Görünüşü Var Eline Koluna Sağlık..

6/15/2012 11:16:00 PM  
Blogger GZNTPSEDA said...

Sizi özledik Zinnur hanım, tatil bitmedi mi?

Sevgiler,
Seda

9/21/2012 10:57:00 AM  

Post a Comment

<< Home