Friday, March 02, 2012

Armutlu ve Bitter Cikolatali Kek


Armutlar coktu, yenmedi. Azaltmak icin tatli yapayim dedim ve soyle cok guzel bir armutlu tatli arayisina girdim. Yemek kitaplarimda icime sinen bir sey bulamayinca, Internete acildim ve ilgimi ceken bir degil, iki tarif buldum. Plandaki temizlik alelacele rafa kalkti, bir hevesle mutfaga girdim ve pespese ikisini de yaptim. Evin entropisine mutfaginki katildi. Ustelik iki tatli da, farkli sekillerde beni hayal kirikligina ugratti. O tatsiz duyguyla  ev temizligine giristim ve tabii ki bitiremedim. Cikardigim ders, temizlik gunleri deneysel mutfaktan uzak durmak gerektigi; illa birseyler yapilacaksa denenmis, sonucu nisbeten garantili seyler yapmak daha akil kari...

Gelelim ilk tarife. Bunu begendigim yabanci bloglardan Smitten Kitchen'da buldum. Simdi dusunuyorum da, gordugum resimlerin pek acik secik  olmamasi, beni uyarmaliydi baslarken. Tarif cok fazla meyva, az un ve cok kabartma tozu icermesiyle degisik geldi ama Smitten Kitchen sonucu o kada ovmustu ki, denemek istedim. Yukardaki linkteki asama fotograflarindan da gorebileceginiz gibi, minicik kesilen armut parcaciklari ve bitter damla cikolata kek hamurunun uzerine yigiliyor ve piserken yukselen hamur, onlari icine aliyor. Yolunda gitmeyen neydi derseniz, meyva miktari cok fazla oldugu icin, kekim tarifte soylenen surede pismedi, daha fazla bekletmek gerekti. Sogurken ortasi biraz coktu. Oldukca yogun ve nemli, adeta ekmek pudingi havasinda bir kek oldu. Hatta ilikken meyvalarin nemi, acaba hala pismemis olabilir mi diye dusundurtuyordu. Ote yandan, bu asamada hala akiskan olan cikolatasiyla, dondurma esliginde  yendiginde, oldukca lezzetli bir tatliydi. Kek sogudugunda genel bir sertlesme oldu. Artik pismemis kek goruntusu vermemekle beraber, cikolatasi da iyice katilasti. Kimbilir belki benim kullandigim bitter damla cikolata, normal damla cikolata boyutlarindan buyuk oldugu icin, kekin icinde buyuk sert kutleler halinde catala ve agza gelir oldu. Cikolatasever oldugum halde, sogumus kekin armutlu kismi bana cikolatasindan daha cazip geldi. Sonuc olarak, bir daha yapmayacagim bir kek. Fakat bir oturusta henuz ilikken, hepsi tuketilecekse, bir tercih olabilir.

  • 1 bardak un
  • 1 yemek kasigi (yanlislik yok) kabartma tozu
  • 1/4 tatli kasigi tuz
  • 3 yumurta, oda sicakliginda olacak
  • 114 g tuzsuz tereyagi
  • 3/4 bardak seker
  • 3 armut, soyulmus, ayiklanmis ve kucuk parcalara kesilmis olacak
  • 3/4 bardak bitter damla cikolata
Firininizi 175 C ye on isitin. 20 cm lik kelepceli kalibinizi yaglayin ve unlayin. (Tarifte 23 cm lik kelepceli kalip kullaniliyordu, ama ben kucuk kalipta yaptigim halde yuksek bir kek olmadi; tercih sizin.)

Un, kabartma tozu ve tuzu birlikte bir kaseye eleyin. Yumurtalari mikserinizin kasesine alin ve yuksek hizda, cirpici ile kaldirildiginda serit halinde dusecek kivama gelinceye kadar cirpin. Bu asamada yumurtalarin renginin solmasi ve epey hacim kazanmis olmalari gerekiyor. Bunun gerceklesmesi Kitchenaid'de 5 dakika, elektrikli el cirpicisinda 9 dakika kadar alacak.

Yumurtalar cirpilirken, bir ufak tencerede tereyaginizi rengi acik kahverengiye donusunceye ve koku salincaya kadar, ara sira karistirarak pisirin. Tereyagi yanmasin diye, ozellikle isin sonuna dogru tencerenin basindan ayrilmamakta fayda var. Bu is de tahminen 6 ila 8 dakika alacak. Atesten aldiktan sonra, ilik duracagi bir koseye kaldirin. Hamura ilikken katilmasi gerekiyor.

Sekeri yumurtalara katin ve birkac dakika da oyle cirpin. Unu ve tereyagini donusumlu olarak, yumurtalara ekleyin. Mesela once unun ucte birini, ardindan tereyaginin yarisini, kalan unun yarisini, tereyaginin kalanini ve en son olarak unun kalanini ekleyebilirsiniz. Her eklemeden sonra mumkun oldugu kadar az cirpmaga gayret edin. Hatta bu karistirma isini spatula ile bitirin. Amacimiz, cirpilmis yumurtalari sondurmemek...

Bu sekilde hazirladiginiz hamuru, kalibiniza aktarin ve uzerini duzleyin. Minik kesilmis armutlari ve bitter cikolatayi hamurun uzerine yayin. On isitilmis firinda, kekin uzeri guzelce kizarincaya ve ortaya batirilan kurdan temiz cikincaya kadar pisirin. Bu tarifte belirtildigi gibi 40-50 dakikada da gerceklesebilir, benim durumumda oldugu gibi 70 dakikaya kadar da uzayabilir.

Ilikken, yaninda cirpilmis sut kremasi ya da dondurma ile ikram edebilirsiniz.


5 Comments:

Blogger ufukmutfakta said...

Zinnur bu muhteşem gözüküyor. Adeta ye beni, ye beni diyor:))

3/02/2012 05:26:00 AM  
Blogger Unknown said...

Ellerinize saglik

3/02/2012 06:52:00 AM  
Blogger evcilik said...

Bende az önce Almanca bir kitaptan armutlu bir turta tarifi çıkardım,hemen yapacaktım ki içerisindeki armut irmiğinin veya ona benzer bir tozun buralarda olamayacağını farkettim,tarif rafa kalktı...
İyisimi senin rizikosuz meşhur armutlu tartını yapayım..
yinede haksızlık etme bence buradan çok hoş görünüyor...
sevgiler...

3/02/2012 08:58:00 AM  
Blogger EMİNE said...

Smitten Kitchen'daki resimlere bakınca ister istemez insanın kaba tabiriyle ağzının suyu akıyor, tarifteki malzemelerin kombinasyonuna bakınca ben de senin gibi "deneyelim" derdim. Adetim üzere hoşuma giden tariflerin önce resimlerine, tarif içeriğine bakıyorum, grupluyorum sonra da Türkçe'ye çeviriyorum,sıra nice sonra denemeye gelince senin gibi sonuçtan memnun kalmamışsam tarifin yanına "başarısız" diye not düşüyorum. Senin yaşadığının aynını 2 hafta önce pek övülen bir pound kek tarifinde yaşadım,ağızda dağılan bir doku yerine ıslak ...ııh, kötü oldu,ev yapımı nutella tarifleri de evde pek rağbet görmedi,onların da yanına "başarısız" diye not düşüldü. Şimdi düşünüyorum da David Lebovitz'in tarifini mi deneseydim acaba?

Lafı uzatmadan edemiyorum, ben de.Elim dur artık:)

3/02/2012 01:53:00 PM  
Blogger Unknown said...

Ellerinize sağlık...

3/13/2012 04:30:00 AM  

Post a Comment

<< Home