Wednesday, February 08, 2012

Cikolatali Sufle-2


Genellikle Callebaut, Guittard veya Ghirardelli marka bitter cikolata kullaniyorum. Guittard'in 5 kiloluk bitter  kuverturunu cok uygun fiata aldigim bir kaynagim var. Callebaut'u buyuk blok parcalarda bulabildigim de oluyor. Ikisi de olmayinca, kucuk ambalajlarda Ghirardelli marketten aliniyor ve is bitiriliyor. Tabii miktar arttikca, fiat da dusuyor. Bu nedenle cogunlukla toptan almayi tercih ediyorum. Son zamanlarda denk getirip cikolata alisverisine cikamadigim icin, erzak dolabimda normalde cikolata stoklarimin bulundugu kose uzun zaman bos kaldi. Bu durumun bir cikolata cilginligiyla sonuclanacagi belliydi. Nitekim, son sehir seyahatimde cikolata kuvertur icin normalde verdigimin birkac katini odeyip, 1 kg. Valrhona Le Noir cikolata alarak kendimden bekleneni yaptim.

Valrhona fazladan verdigim paraya degecek kadar guzel bir cikolata aslinda. Sanirim bu dedigimi biraz da kendime ispat etmek icin, eve gelir gelmez paketin icinden cikan tariflerden birini yapma geregi duydum. En kisa zamanda masaya gelebilecek olan cikolatali sufle idi. Sufleler, on dakikada hazirlanip, onbes dakikada pistiler ve yarim saatten kisa sure icinde, "yok canim, Guittard'la karsilastirilmaz bile, iyi ki almisim" dedirterek misyonlarini yerine getirdiler.

Simdiye kadar cikolatali sufle deyince hep yaptigim tarif Alice Medrich'in, cok asiri kabarmayan, yogun dokulu suflesiydi. Bu tarifle ise daha yumusak dokulu bir sufle cikiyor ortaya. Biri sicak kek gibi ise, digeri sicak mus gibi diyeyim size. Tarifte belirtilen surede firindan aldigimda, ici epey siviydi. Geri koyup, biraz daha pisirme geregi duydum. Ayni cikolatayi kullanmayinca, iki tarifi hakkiyla karsilastirmak mumkun olmamakla birlikte, ben tercihimi daha yogun olan Medrich suflesinden yana kullaniyorum. Buna karsilik bu suflenin yapimi biraz daha kolay, ayrica un icermiyor. Fransiz tarifi oldugu icin, alistiklarimdan biraz daha farkliydi teknik olarak; okurken siz de farkedeceksiniz. Tercih size kalmis.


  • 170 g kucuk parcalara kesilmis bitter cikolata
  • 4 soguk yumurta, aklari sarilardan ayrilmis olacak
  • 100 g pudra sekeri
  • 1 dolu tatli kasigi misir nisastasi
  • 1 dolu tatli kasigi kakao
  • 200 ml (0,8 bardak) sut kremasi
  • kaliplar icin biraz yumusak tereyagi ve seker
Alti sufle kabinin icini yumusak tereyagi ile sivayip, butun ic yuzeylerine seker serpin.  Yumurta aklarini mikserinizin yagdan aritilmis kasesine alin ve pudra sekerini azar azar ekleyerek, sertlesinceye kadar cirpin. Ayri bir kucuk sahana, kakao ve misir nisastasini birlikte eleyin. Uzerine sut kremasini ekleyin. Orta ateste karistirarak, kaynama noktasina getirin. Atesten aldiktan sonra, kucuk kesilmis cikolata parcalarini ekleyin ve karistirmaga devam ederek, cikolatanin puruzsuzce erimesini saglayin. Yumurta sarilarini da ekleyin ve parlak, puruzsuz goruntu alana kadar karistirin. Cirpilmis yumurta aki kopugunun once bir kismini cikolatali karisima katarak kivamini acin. Sonra kalan yumurta aki kopugunu, yavas hareketlerle, hacmi mumkun oldugunca kaybetmeden karistirin. Hazirlamis oldugunuz kaliplara paylastirin ve firina surunceye kadar buzdolabinda bekletin. Firininizi 190 C ye on isitin. Sufleleri direk buzdolabindan firina alin. 10 ila 12 dakika pisirin ve hemen servis edin. 

14 Comments:

Blogger Ferkay said...

Muhteşem bir sufle olmuş Zinnurcum ellerine sağlık.
Sevgiler..

2/08/2012 12:10:00 PM  
Blogger IŞILCA TATLAR said...

Zinnurcuğum merhaba,
Sayfamdaki tarifimden evdekiler memnundu ancak miktar olarak çok fazla olduğu için ben de yeni sufle arayışındaydım. Çok iyi oldu bu tarifin.Yumurta sarıları malzeme kısmında var ama tarifler kısmında nasıl kullanılacağını yazmayı unuttun mu yoksa bu bambaşka bir reçete mi?
Ellerine sağlık, çikolatalı tariflerini çok özlemiştik.
Sevgilerimle,

2/08/2012 01:20:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Ellerinize sağlık, yumurta sarılarını kullanmıyor muyuz?

2/08/2012 02:12:00 PM  
Blogger zinnur said...

Tesekkurler Feray.

Isil, evet, unutmusum. Cok tesekkur ederim hatirlattigin icin. Simdi ekliyorum. Bu arada bu sufle malzemesi icin de 6 porsiyonluk diyor ama bence 8 porsiyon rahat rahat cikar.

Ikinize de sevgiler...

2/08/2012 03:29:00 PM  
Blogger zinnur said...

Isil'cigim, yine ben. Tarifleri okudugun, hem de dikkatli okudugun ve yanlis ya da eksik olarak yayinda kalmasina firsat vermedigin icin kucak dolusu tesekkurler!

2/08/2012 03:34:00 PM  
Blogger IŞILCA TATLAR said...

Zinnurcuğum,
Rica ederim. Hiçbir tarifini okunmadan yorum bırakılacak değer ve düzeyde görmüyorum. Bu tutumum sadece sana karşı değil.Takip ettiğim arkadaşlarımın hiçbir tarifini üstünkörü okumuyorum. Zamanım elverdiğince dikkatlice okuyup, ona göre yorum yazıp yazmamaya karar verip yazıyor ve doğrusunun da bu olduğunu düşünüyorum. Aksi halde körler sağırlar misali birbirimizi kandırmaktan öte gidemeyiz.
Benim için bir mutfak okulu olan bu sayfanın değerini çok iyi biliyor ve sana teşekkürlerimi gönderiyorum.

2/08/2012 04:03:00 PM  
Blogger EMİNE said...

Bak, işte kanıt budur:
Bir ara, bir yazında, artık sayfayı pek güncelleyemiyorum, sayfayı takip edenlerin sayısı düştü demiştin Sevgili Zinnur,çok iyi biliyorum ki derdin popülerlik değil,pohpohlanmak değil, bunca yıldır bu bloğu okuya okuya kişiliğinle ilgili ipuçlarını bildiğimi düşünüyorum. Haksız mıyım?:)
Uzun zaman seni sessiz sedasız takip ettim ama artık her iletinde bir yorumda olsa bırakıp sana olan gönül borcumu yerine getirmek istiyorum. Çünkü bu sayfada yeni bir şey var mı diye baktığımda eli boş dönmüyorum ve mutlu oluyorum,hoş boş da dönsem buraya uğramaktan asla vazgeçmem,eskiden olduğu gibi.
Çok hoşuma gitti Işılca tatlar'ın da benim gibi düşünmesi, kim bilir okuyan ama benim eskiden yaptığım gibi yorum bile yazmaya üşenen kaç kişi var?:)

2/09/2012 10:57:00 AM  
Blogger hanimiş said...

Çok yaşayın Emine Hn ne güzel yazmışsınız. Hislerime tercüman oldu adeta... Yaşasın "bizim pastane" :)

2/10/2012 12:05:00 PM  
Blogger Gülsüm said...

Eline saglik, nefis görünüyyor.
bu tarif baya degisikmis. Mutlaka deneyecegim.
Sevgiler

2/11/2012 06:49:00 AM  
Blogger zinnur said...

Emine, cok tesekkur ederim, cok naziksiniz. Bizim Pastane'yi ziyaretiniz yeter, lutfen gonul borcu olarak dusunerek bile olsa yorum birakma mecburiyeti hissetmeyin. Inen cikan trafikler, artan azalan yorumlar dediginiz gibi pek onemli degil artik. Bizim Pastane'yi guncelleyebildigim zaman duydugum mutluluk yeterince buyuk bir odul benim icin.
Sevgiler...

2/14/2012 06:46:00 AM  
Blogger zinnur said...

Isil, Turkiye'de butik pastaciliga katkin icin, idealizmin ve sevdigin isi yapmaktaki kararliligin icin, esas ben "Yasa!" diyorum sana.
Kucak dolusu sevgiler...

2/14/2012 06:48:00 AM  
Blogger zinnur said...

Gulsum, tesekkurler. Umarim memnun kalirsin.

2/14/2012 06:48:00 AM  
Blogger ulgens said...

Merhabalar, öncelikle belirtmek isterim ı sizi çok uzun zamandır takip ediyorum. Bir çok tarifinizi severek ve beğenerek yaptım, ve misafirlerimbde her zaman çok beğendiler... Neyse uzun lafın kısası aslında bu tarif için değilde size bir şey sormak için yazıyorum butik çikolata ve tatlılar yapan kendi halinde ufak bir yer açmak istiyorum. bana yol gösterecek bir kitap arıyorum Kekler üzerine çalışıyorum bana onerebileceginiz bir kitap var mi, cake bible kitabı nasıl veya siz ne onerebilirsiniz?? Mail adresim Ulgen.yapar@gmail.com

2/18/2012 07:11:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ulgen, dilerim atilimin cok basarili olur. Bir cogumuzun cesitli sebeplerle gerceklesemeyen ruyasi bu yazdigin. "Kendi halinde, ufak" baslamak da cok akillica, isler umuldugu gibi giderse zamanla buyutursun insallah. Cake Bible hem kapsamli, hem cok iyi bir kitap kanimca. Kimisi icin fazla detayli, ama ozellikle kitaba ayiracak butcen kisitliysa, guzel bir secim, cunku paydan dugun pastasina kadar uzanan genis bir yelpazeyi kapsiyor. Bununla beraber, usta ev ascilarina hitaben yazilmis. Sen artik profesyonel olacagina gore, sana daha farkli kaynaklar gerekebilir. Yaptiklarinin raf hayatiyla ilgili bilgiler veren, boyle bir isletmenin yurutulmesini de az biraz ogreten yemek kitaplari var. Cogu sef yetistiren okullarda egitim kitabi olarak kullaniliyor. Maalesef su anda isim verebilecek durumda degilim ama bu isi Turkiye'de yapan arkadaslara sorsan, mesela Isil'a, benden daha iyi tavsiyelerde bulunabilir.
Basarilar diliyorum.

2/18/2012 07:54:00 AM  

Post a Comment

<< Home