Friday, January 27, 2012

Yesil Cayli Kurabiyeler

Cikolata molasi ya da cikolatadan mola devam etmekte... Bu kategoride birikenler arasinda yesil cayli kurabiye gozume hos geldi. En sevdigim yabanci blog Use Real Butter'dan asirdim bu tarifi (ilgilenirseniz, orada asama resimleri de var, hem de burdakilerle kiyaslanmayacak guzellikteler).

Amerikalilarin "shortbread" dedigi turden, kabartma tozu icermeyen, ana malzemesi tereyagi, seker ve un olan bir kurabiye bu. Kendisi cayli ve encok yine cayin yanina yakisiyor. Hesap kitap isleriyle ugrasmaktan bunaldigim bir anda, biraz ferahlamak icin kendimi mutfaga attigimda denemistim. Yapimi kolay, en onemli ozelligi yesil cay icermesi. O da maalesef Turkiye'de kolay bulunmayan bir malzeme diye tahmin ediyorum. Belki yerine Earl Grey cay yapraklari, bergamut esansi, limon kabugu rendesi vs ekleyip, farkli bir cayli kurabiye elde edebilirsiniz, hatta arsivde boyle bir tarifimiz de var. Eger o tarifi denerseniz, fotografta gorunenden daha kalin keserek, bu kurabiyede oldugu gibi disi kitir, ici daha yumusak bir dokuya ulasabilirsiniz. Ama yesil cayin kendine ozgu tadi tabii ki bambaska.

Orijinal tarife uyuldugunda ortaya cikan, tereyagi aromali, fazla tatli olmayan, iddiasizigiyla hosa giden ve yendikce yenmek istenen bir kurabiye oluyor. Neyse ki, bizim kestigimiz buyuk kalipla, tariften cok fazla kurabiye cikmadi; onlarin bir kismini da ese dosta dagitarak bu tehlikeyi bertaraf ettik.

Son bir not: Biz cabuk tukettigimiz icin farketmedik, ama kurabiyelerin beklemesi durumunda, birkac gun sonra tadlarinda degisiklik oluyormus. Bu macali keklerde vs benim de onceden gozledigim bir durum. Belki kekin neminin, ya da yaginin cay ile reaksiyonu dolayisiyla ortaya cikiyor zamanla. Ayrica gunisiginda kaldiginda macali kurabiye/kek vs guzel yesil rengini kaybediyor. Dolayisiyla kurabiyeler tercihan cabuk tuketilmeli.

  • 3/4 bardak (64 g) pudra sekeri
  • 1 1/2 yemek kasigi matcha yesil cay tozu
  • 142 g tereyagi, oda sicakliginda olacak
  • 1 3/4 bardak (241 g) un
  • 3 yumurta sarisi
  • 1 bardak toz seker
Pudra sekeri ve yesil cay tozunu, karisim homojen yesil renk alincaya kadar parmaklarinizla karistirin. Mikserinizin kasesinde tereyagi ile birlestirin ve puruzsuz bir karisim elde edene kadar cirpin. Unu ekleyin ve sadece diger malzeme ile butunlesinceye kadar cirpin. Son olarak yumurta sarilarini ekleyin ve hamur  olusuncaya kadar cirpip, mikseri durdurun. Hamurunuzu buyuk bir disk olarak sekillendirip, buzdolabina kaldirin. Setlesinceye kadar (en az 30 dakika) dinlendirin. Sonra 1 ila 1,25 cm kalinliginda acin. Dilediginiz bicimde kurabiye kesicisi ile kesin. Kalan hamuru toparlayip (gerekiyorsa buzdolabinda birkac dakika yine soguttuktan sonra), tekrar acip, kesebilirsiniz. Kurabiyelerinizi sekere bulayip, aralikli olarak pisirme kagidi ya da silpat kapli firin tepsinize dizin. 175 C ye on isitilmis firinda 12-15 dakika, ya da kenarlari kahverengilesmeye baslayincaya kadar pisirin.

Yukardaki malzemeden, 2,5 cm lik kalipla kesince 60 kurabiye elde etmis Jen. Ben 5 cm lik kalipla kestim ve saymadim ama cok fazla kurabiyem yoktu, sanirim 20 kadardi. Belki kalin actigimdan boyle oldu.


5 Comments:

Blogger sibelyalcincom said...

Yapılmak üzere kaydettim çok şık bir kurabiye:) ellerinize sağlık
Yapınca bloğunuzuda kaynak göstererek yayınlarım sizin için bir mahsuru yoksa
sevgiler:)

1/27/2012 10:17:00 AM  
Blogger TuruncuTatlar said...

vvaaav çok süper olmuş ellerine sağlık sevgiler..

1/27/2012 01:06:00 PM  
Blogger zinnur said...

Ev Atolyesi, sevinirim.

Turuncu Tatlar, tesekkurler.

1/29/2012 11:06:00 AM  
Blogger durutarifler said...

rengi çok hoş olmuş.
Not aldım denemeliyim.
Ellerine sağlık
İyi haftalar

1/30/2012 02:18:00 AM  
Blogger yasemin said...

yeşil çaylı kurabiye woww bunu hiç duymamıştım.. ellerinize sağlık.. bloguma davet etmek isterim sizi de.. sevgiler... http://yasemininlezzetleri.blogspot.com/

2/03/2012 06:54:00 AM  

Post a Comment

<< Home