Friday, January 13, 2012

Marzipan


Stollen tarifini verdigimde, malzeme listesinde gecen marzipani kendimin yaptigini yazmistim. Daha sonra bu tarifi isteyenleriniz oldu. Araya yolculuk telasi girince, bu isteklere ancak simdi cevap verebiliyorum. Ben evde marzipan yapma isini cok sevdim. Marketten hatiri sayilir fiata alip, kutudan cikardigimda kaskati kesilmis marzipanla karsilastigim ve hayal kirikligi yasadigim cok olmustu. Bundan sonra, evde hep bulunan badem tozu ile kendi marzipanimi kendim yapacagim. Once streclenip, sonra naylon torbaya koyarak, buzdolabinda uzun sure saklanabiliyor. Stollen icin yaptigim marzipani, bu iletiye fotograf cekebilmek icin buzdolabindan cikardigimda, aradan birkac hafta gecmis olmasina ragmen, hala yumusakti. Asagidaki malzemeden epey marzipan cikiyor. Ben yarim olcu yaptim; iki stollen icin kullandiktan sonra artani, buzdolabimda baska tarifler icin kullanilmayi bekliyor.

  • 2 bardak seker

  • 1/8 tatli kasigi tartar kremi

  • 4 bardak badem tozu

  • 2 yumurta aki

  • Pudra sekeri



  • Calisacaginiz zemine (buyuk parca mermer, uzerine koku sinmemis kesme tahtasi, ya da buyuk firin tepsisi olabilir) pudra sekeri eleyin. Mutfak muslugunuzu ya da buyuk bir kaseyi soguk su ile doldurun. Bir sonraki basamakta, seker surubunu hazirlayacaginiz tencereyi icine alacak buyuklukte olmali soguk su banyonuz.


    Seker ve 2/3 bardak suyu genis ve kalin altli bir tencerede, seker eriyene kadar devamli karistirarak, isitin. Tartar kremini ekleyin ve tencerenin altini biraz daha acin. Kaynama noktasina geldikten sonra, uzerine bir kapak kapatin. Bu sekilde 3 dakika kaynamasina izin verin. Bundan sonra, kapagi kaldirip, termometrede 116 C ye isinincaya kadar kaynatmaga devam edin. Bu isiya ulastiginizda, tencerenizi hazirlamis oldugunuz ici soguk su dolu buyuk kaseye, ya da muslugunuzun icine oturtun. Devamli karistirarak, surubun koyulasip, kremimsi bir doku almasini saglayin. Yumurta aklari ve badem tozunu katip, karistirin. Tencereyi, yine ocaga alip, dusuk ateste, iki dakika devamli karistirarak pisirin. Bu asamada karisiminiz iyice koyulasmis olacak.

    Karisimi, hazirladiginiz pudra sekerli yuzeye dokun. Elle dokunulacak isiya soguyuncaya kadar, metal bir kasikla cevirin. Pudra sekeri ile kaplanmis elinizle, esnek dokuya kavusuncaya kadar yogurun. Marzipaninizi hemen kullanilabilir, ya da strecle sarip, hava almayan bir kase icinde muhafaza edebilirsiniz.

    9 Comments:

    Blogger Küçük Şef said...

    Muhteşem görünüyor, tarif için çok teşekkürler.

    1/13/2012 07:09:00 AM  
    Blogger yagizlahayat said...

    Süper. Harikasın gene. En kısa sürede denenecek.

    1/16/2012 01:48:00 PM  
    Blogger zinnur said...

    Kucuk Sef, rica ederim.

    Fatos, sagolasin.

    1/17/2012 02:51:00 PM  
    Anonymous Anonymous said...

    Marzipan Avusturya da gülsuyu da iceriyor, acaba öyle bir sey duydunuz mu?

    1/22/2012 09:42:00 AM  
    Blogger zinnur said...

    Anonymous, hayir duymadim. Burdakine badem esansi katiyorlar diye biliyorum.

    1/23/2012 02:56:00 PM  
    Blogger basakua cherubim said...

    acaba tartar kremini nereden temin edebilirim? Ya da yerine kullanılabilecek başka bir malzeme var mı?

    1/24/2012 04:53:00 AM  
    Blogger zinnur said...

    Basak, Turkiyede yasamadigim icin kesinlikle bilmiyorum ama tartar kremini aktarlarda sattiklarini duymustum.

    1/24/2012 05:00:00 AM  
    Anonymous sare said...

    Ne iyi yapmışsınız bu tarifi vermekle, lzım olduğunda hazırını bulmak zor oluyordu. Ellerinize sağlık.
    Teşekkürler.
    Sevgiler.

    1/25/2012 07:20:00 AM  
    Blogger zinnur said...

    Sare, isinize yarayacagi icin mutluyum.
    Sevgiler...

    1/25/2012 09:21:00 PM  

    Post a Comment

    << Home