Tuesday, December 13, 2011

Taze Amerikan Uzumlu Ekmek

Amerikalilarin cranberry dedigi, kirmizi ve eksi yemis galiba Turkiye'de taze olarak bulunmuyor. Kurusunun Amerikan yemisi diye bazi pazarlarda satildigini yorumlarinizdan hatirliyorum. Buralarda kurusunu yil boyunca bulmak mumkun; tazesi yil sonu tatil doneminde arzi endam ediyor, en ziyade Sukran gunu sofralarinda hindinin yaninda servis edilen bir sosa malzeme oluyor, artani da kek, tatli ekmek cinsi cesitlerde kullaniliyor. Bizde de oyle oldu. Geleneksel oldugu icin portakal suyu ve portakal kabugu rendesiyle cesnilendirerek bir sos yaptim Sukran gununde ama kendim yemedim. Kumes hayvanlarinin yanina pek yakistirilan meyvali soslar bana hic cazip gelmiyor. Tatli yiyeceksem, tatli olarak yemeliyim galiba, tuzluyla tatliyi bir arada dusunemiyorum. Her neyse, sostan artan azicik taze cranberry de iste bu tatli ekmege malzeme oldu. Evde yakinda tarifini sizle paylasacagim Stollen icin hazirladigim portakal kabugu sekerlemesi  vardi. Onu da attim hamurun icine. Yapim cok kolay olan bu tatli ekmek bizim cok hosumuza gitti. Turkiye'de bulunan kurusuyla ya da baska meyvalarla deneyebilirsiniz ama ayni derecede guzel olur mu bilmem?
  • 2 bardak un
  • 1 1/2 tatli kasigi kabartma tozu
  • 1/2 tatli kasigi kabartma sodasi
  • 1/2 tatli kasigi tuz
  • 1 yemek kasigi portakal kabugu rendesi
  • 1 1/2 bardak taze cranberry, ayiklanip yikanmis ve kabaca parcalanmis olacak
  • 1/2 bardak kabaca cekilmis pikan veya ceviz
  • 57 g yumusak tereyagi
  • 1 bardak seker
  • 1 yumurta
  • 3/4 bardak portakal suyu
Firininizi 175 C ye isitin. 23 cm e 13 cm lik baton kek kalibini yaglayip, unlayin. Un, kabartma tozu, sodasi ve tuzu bir kasede harmanlayin. Icine portakal kabugu rendesi (kullaniyorsaniz sekerlemesi), ceviz ve cranberry parcaciklarini katin. 
Tereyagi, sekeri ve yumurtayi mikserinizde cirpin. Portakal suyunu ekleyin ve malzeme butunlesinceye kadar yine cirpin. Bunu kuru malzemeye katip,sadece homojen bir hamur olusuncaya kadar karistirin. Hazirladiginiz kaliba aktarin ve 1 saat kadar, ya da ortasina batirilan kurdan temiz cikana kadar pisirin. Firindan aldiktan sonra 10 dakika bekletin, sonra kaliptan cikarip, bir izgara uzerinde sogutun.

9 Comments:

Blogger pasta köşesi said...

Ellerine sağlık canım nefis renkli bir görüntü..

12/13/2011 10:54:00 PM  
Blogger ufukmutfakta said...

Hafif tatlılı ve ekşili....Oh ne güzel olmuştur Zinnur'cuğum. Bu tarz ekşili meyvelerle ( özellikle kırmızı olanlar ) ile yapılan tatlılara bayılıyorum. Ellerine sağlık, sevgilerle...

12/14/2011 01:09:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Amerikada en sevdigim bayram Zinnur ama ne yalan soyliyeyim, Sukran gunu diye okuyunca Turkiyede bugunu de taklit edip, yeni bir gun icat ederler diye icime korku girdi. Turkiyede, Noel agacinin girdigi sekilleri gordukce hayret ediyorum. Noel agacini calip, yok bu bizim yilbasi agacimiz demekten insanlar sikilmiyorlar.

12/14/2011 04:39:00 AM  
Blogger zinnur said...

Tesekkurler Pasta Kosesi :)

Ufuk, ben de eksi ve tatliyi seviyorum. Kirmizi renk de tabii yakisiyor. Hem goze hem damaga hitap eden lezzetler bunlar.

Isimsiz yorumcum, neyse ki Bizim Pastane'nin, boyle bir icata yol acabilecek kadar trafigi yok artik ;)

Hepinize sevgi ve tesekkurler...

12/14/2011 06:13:00 AM  
Blogger bittermutfakta said...

Cok hoş bi görüntü..Doğrusu tadınıda pek merak ettim.Tatlı ekşi lezzetleri bi arada çok severim..Ellerinize sağlık..sevgiler

12/14/2011 12:21:00 PM  
Blogger LeylaK said...

Zinnur pek güzel olmuş renkli renkli, biraz da ekşi... ellerine sağlık.

Kahve Dükkanı

12/15/2011 12:05:00 PM  
Blogger zeymurancafe said...

ellerıne sağlık canım cok lezzetlı gorunuyor sevgıler zeymuran

12/16/2011 09:52:00 AM  
Blogger Güloanne mutfakta said...

canım görüntü harika ellerine sağlık nefia bir kek olmuş

12/16/2011 09:55:00 AM  
Anonymous nilgün said...

böyle bol malzemeli kek girişimlerim her zaman hamur kalma ve çökmeyle sonuçlanıyor o yüzden denemekde çekimser kalıyorum.ama ben de böyle hem yemiş hem meyve hem de aromalı keklerden hoşlanıyorum.helede kırmızı ekşiler varsa

1/21/2012 04:46:00 AM  

Post a Comment

<< Home