Thursday, September 29, 2011

Krem Peynirli Mezeler


Yogun sekilde krem peynir yemek sevdigim bir sey degil. Bu nedenle Amerika'da cok populer olan cheesecake turu tatlilari pek yapmadigim gibi, arasinda bir parmak kalinliginda krem peynirle servis edilen bagel ekmeklerine, ya da krem peynirli sayisiz meze turune de sicak bakmiyorum. Gecen Cumartesi cocuklarin okulunun bir daveti icin ikramliklar yaptigimizda krem peynirli cesitleri menuye koyan ben degil, birlikte calistigim arkadasimdi. Ben davette bulunmadim ama sonradan gelen raporlara gore begenilmisler. Onceden hazirlanabilmeleri, bereketli olmalari, kolay servis edilebilmeleri gibi pratik yanlari var. Arsivde benzeri bulunmayan bir tur oluslarini da goz onunde bulundurarak, bir tuzlu molasi alip tariflerini paylasmak istedim. Krakerle ya da kucuk etimek tarzi altliklarla servis edebilirsiniz.Tariflerin ikisi de Jane Budgen'in Book of Appetizers kitabindan uyarlandi.

Adacayi ve Yesil Soganli Rulo


Eger taze adacayi kolay bulunmuyorsa, feslegen, maydanoz ya da baska yesillik ile de yapabilirsiniz. Bunu yazarken aklima bir suru cesitleme geliyor. Mesela suyu iyice alinmis kozlenmis biber ile denemeye ne dersiniz? Tahminimce cok guzel olur, ama fazla bekletmeden servis yapmakta fayda var, yoksa biber peyniri boyayabilir.

Asama resimlerini cekmege firsatim olmadi ama kitaptan aldigim yandaki resmi buyutup fikir sahibi olabilirsiniz. Rulo cok muntazam olmuyor, kitaptaki resim de ayni sekildeydi. Kestikten sonra, bicakla azicik ceki duzen verip, daha dairesel bir goruntu almasini saglayabilirsiniz belki ama aradaki hava bosluklari sanirim hep kalacak ve rustik goruntulu bir rulo olacak bu.






  • 227 g krem peynir, oda sicakligina ilitilmis olacak
  • 30 tane taze ve yumusak adacayi yapragi
  • 3 yemek kasigi ince kesilmis yesil sogan
  • Taze ogutulmus karabiber
  • Uzerinde servis etmek icin kraker ya da kizartilmis tost ekmegi, etimek dilimleri vs
Yumusamis krem peyniri folyo uzerine 20 cm kenarli bir kare seklinde duzgunce yayin. Adacayi yapraklarini peynirin uzerini kaplayacak sekilde dizin. Bunun uzerine yesil sogani ve yeni ogurtulmus karabiberi serpistirin. Folyoyu bu sekilde buzdolabina kaldirin ve 20 dakika kadar sogutun. Sonra folyo yardimiyla krem peynir karesini rulo halinde kivirin. Tekrar buzdolabina alin ve sogutun. Servisten az once, keskin (gerekiyorsa isitilmis) bicakla 1 ila 1,5 cm lik dilimlere kesin ve sevdiginiz krakerler uzerinde servis yapin.

Kayisi ve Findikli Peynir 


Bu meze belki kayisi ve findik gibi iki meshur Turk lezzetini biraraya getirdigi icin, krem peyniri sevmeyen ve tatli ile tuzluyu karistirmaktan hic hazzetmeyen bana bile hos geldi. Findik miktari konusunda biraz abartili davrandik sanirim, kitaptaki resimde rulo bu kadar findikli gorunmuyordu. Damaga oldugu kadar, parlak renkleriyle goze de hitap eden bir cesit bu. Farkli kuru meyva ve yemislerle denenebilir, ama yemisleri firinlamayi ihmal etmeyin. Firinlamanin hem lezzete, hem gorsellige katkisi buyukcunku.
  • 227 g krem peynir, oda sicakligina ilitilmis olacak
  • 1/2 bardak yumusak kayisi kurusu, kucuk parcalara kesilmis olacak
  • 6 yemek kasigi findik, rengi degisip, koku salana kadar firinlanmis olacak
  • 1/4 bardak hashas tohumu (yoksa yerine kavrulmus susam da kullanabilirsiniz)
  • Birlikte servis etmek icin kraker veya elma dilimleri
Yumusamis krem peyniri mikserinizin kasesine alin ve kremimsi hal alincaya kadar cirpin. Kayisilari peynire ekleyin ve malzeme karisacak kadar cirpin. Sogumus olan firinlanmis findigi mutfak robotunda iri parcalar olusturacak sekilde cekin. Bu islemi keskin bir bicakla da yapabilirsiniz. Findiklari da krem peynire ekleyip karistirin. Bir folyo ya da pisirme kagidi uzerinde, cesnili krem peyniri 20 cm lik bir silindir olarak  sekillendirin. Silindiri hashas tohumuna ya da firinlanmis susama bulayin. Folyo ya da pisirme kagidiyla sarip, buzdolabinda sertlesinceye kadar dinlendirin. Keskin (gerekiyorsa isitilmis) bicak ile 1 ila 1,5 cm lik dilimlere kesin. Maydanozla susleyin ve sevdiginiz krakerler uzerinde servis yapin.

8 Comments:

Blogger IŞILCA TATLAR said...

Her ikisi de çok hoş Zinnurcuğum,
Özellikle kayısı ve fındık ikilisini çok severim. Böyle bir iki kek tarifim var ama tatlı tuzlu dengesinin nasıl olduğunu da deneyip görmeli.
Ellerine sağlık.

10/01/2011 03:23:00 AM  
Blogger Bir Porsiyon Öykü said...

Sevgili Zinnurcuğum,
Sayfamda bir mime davet ettim seni. Bizim pastanedeki arşivden muhteşem lezzetler çıkacağına eminim:)
Sevgiler,

10/02/2011 11:19:00 AM  
Blogger zinnur said...

İsil'cigim, benim hoşuma giden de o ikili oldu bu tarihte. Ben de keki denemek isterim dogrusu.
Sevgiler...

10/03/2011 05:03:00 PM  
Blogger durutarifler said...

Benim hiç bilmediğim mezeler olmuş. Denemek lazım. Ellerinize sağlık. Sevgiler

10/04/2011 03:48:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili zinnur,

Sitende o kadar guzel tarifler varki insan hangisini yapacagini sasiriyor, ellerine saglik.
Benim sana bir sorum olacak, klasik bir tart tabani icin hangi tarifindeki tart tabanini kullanmaliyim?
Tart icin 1 yumurta, 120 gr seker, 250 gr un ve 140 gr tereyagi olan bir olcu denedim, cok sert oldu, kesilmesi neredeyse imkansizdi.. B
Kitir ama biraz daha yumusak bir tart tabani icin acaba yumurtasiz bir tarifmi denemek gerekir?

Simdiden tesekkurler, sevgiler
Hanzade

10/09/2011 02:34:00 PM  
Blogger zinnur said...

Hanzade, tesekkurler. Yumurta katkısı daha kitir yapıyor tart tabanını, bu doğru ama bu kitirlik bence iyi bir şey. Zira bellerimde dolgunun etkisiyle zaten yumusuyor taban. Ayrıca kitir bir taban, dolgunun yumusakligina hoş bir karşıtlık oluşturuyor. Bu nedenle yumurtasiz tart hamuru tavsiye etmek istemiyorum. Ama illa da öyle olsun dersen, bu oldukça yumuşak bir taban tarifi. Orta kitirlik için tavsiyelerim isebunlar.
Afiyetle...

10/10/2011 05:50:00 AM  
Blogger zinnur said...

Hanzade, aslında ölçülerin fena görünmüyor. Sertlik acaba hamuru fazla karıştırmış olmandan kaynaklanabilir mı? Unun arasında küçük tereyag parçacıklarının kalmış olması lazım, pistiginde hamuru kat kat ve kitir yapan bu. Eğer robotta uzun çekersen, tereyağı iyice ufalanir ve kurabiye hamuruna benzer bir şey elde edersin ki, bu istediğinden daha sert sonuc verebilir.

10/10/2011 06:03:00 AM  
Blogger zinnur said...

Zeynep, tesekkurler. Epeydir bir mim gonderen olmamisti Bizim Pastane'den yana. Biraz dusuneyim, oyle cevaplayacagim.
Sevgiler...

10/11/2011 05:56:00 PM  

Post a Comment

<< Home