Monday, April 11, 2011

Incirli Cevizli Biskotti

Zeynep, baba tarafindan Egeli olusunun hakkini vererek, her turlu yesilligi ve ozellikle inciri cok seviyor. Bu sayede incirin kekini, tatlisini, kurabiyesini, hatta --birkac beygir gucundeki blenderim sagolsun-- salata sosunu yaptik ve memnun kaldik. Bu serinin sonuncu urunu olan incirli biskotti denemem ise Zeynep'in yokluguna denk geldi. Bu da sebepsiz degil. Ders yogunlugu dolayisiyla haftasonunda eve gelemedigi zamanlar, kendimi onun icin bir suru alisveris yapar buluyorum. Ilginc bir psikolojik tablo... En sonunda Zeynep bile "artik bana bir sey alma" ultimatomu verdigi icin, kendimi mutfaga vurdum ve onun sevdiklerini yapar oldum. Bu biskottileri postayla gondermek icin uygunlar diye yapmistim, ama baska sekilde tuketildiler.

Tarifi Smitten Kitchen'da buldum. (Bu linkten asama resimlerine de ulasabilirsiniz.) Baslarken yetecegini zannettigim incirlerim ve cevizlerim az geldi. Bu nedenle azicik hurma ve findik da eklemek zorunda kaldim. Ya hurma katkisindan ya da hamurunda biskotti icin fazla sayilabilecek miktarda tereyagi oldugundan, tattigimda bu cesit kurabiyede aradigimiz gevrekligi bulamadim. Iyice bayatlamis normal kurabiye kitirligindaydi. Bununla birlikte tadini begendim. Ceviz ve incir iyice cekilip hamura oylece katildigindan, gorunusunden cevizli incirli oldugunu anlamak mumkun olmasa da, arada agza gelen incir cekirdekleri ve cevizin firinlaninca belirginlesen lezzeti ana malzemeleri ele veriyordu. Ha, bir de pisme asamasinda mutfaga cok guzel kokular saliyor; kendinizi domestik bir tanrica gibi hissetmek istediginiz bir gunde programa alabilirsiniz. Onumuzdeki Paskalya tatilinde, Zeynep'in sevdigi Ege ve (Black Mission) Kaliforniya incirlerini karistirip ben de bir daha yapacagim.

  • 1 bardak ceviz
  • 1 bardak kuru incir, her biri dorde bolunmus olacak
  • 85 g yumusak, tuzsuz tereyagi
  • 1/4 bardak seker
  • 6 yemek kasigi esmer seker
  • 2 yumurta
  • 1 tatli kasigi vanilya
  • Yarim portakalin kabugunun rendesi (ben kucuk bir limonun rendesini kullandim)
  • 1 3/4 bardak arti 2 yemek kasigi un
  • 1 tatli kasigi kabartma tozu
  • 1/4 tatli kasigi karbonat
  • 1/4 tatli kasigi tuz
  • 1 tatli kasigi tarcin
  • 1/4 tatli kasigi muskat
  • 1/8 tatli kasigi karanfil tozu
  • 1 yumurta aki, kopukleninceye kadar catalla cirpilmis olacak
  • Biskottiyi bulamak icin ek toz seker, varsa iri granullu esmer seker tercih edilebilir.
Firininizi 165 C ye on isitin. Cevizlerinizi renkleri biraz daha koyulasip, koku salmaga baslayincaya kadar (7 dakika civarinda) firinlayin. Cevizler biraz soguduktan sonra, incirleri ve cevizleri mutfak robotunuza alin ve karisim iyice incelinceye kadar cekin.

Tereyagi ve sekerleri mikserinizin kasesine alin ve karisim puruzsuz olana kadar cirpin. Yumurtalari teker teker ekleyin, ve her seferinde karisim butunlesene kadar cirpin. Ara sira spatula ile kasenin dibini ve kenarlarini siyirmayi da ihmal etmeyin. Vanilya ve portakal kabugu rendesini ekleyin.

Un, kabartma tozu ve sodasi, tuz ve baharatlari bir kasede karistirin. Mikserinizin kasesindeki karisima katip, homojen ve tok bir hamur elde edinceye kadar cirpin. Inceltilmis incir ve cevizinizi de buna ekleyin ve karisim tamamen homojen olana kadar cirpin. Hamurunuzu saranla sarip, sertlesinceye kadar (35 ila 40 dakika) buzdolabinda dinlendirin. (Benim hamurum yeterince kivamli gorundu gozume ve bu dinlendirme asamasini atladim.)

Dinlenme suresinin sonunda firin tepsinizi hafifce yaglayin. (Silpat altlik kullandigim icin buna gerek gormedim.) Hamurunuzu firin tepsisine alin ve (gerekiyorsa ellerinizi unlayarak) tepsinin uzunlugu boyunda bir kutuk gibi sekillendirin.

Yumurta aki ile kutugun butun gorunen yuzeyini islatin. Uzerine toz seker serpistirin. (Ben iri granullu organik seker kullandim. Bu basamak yuzeyi biraz daha parlak ve kitir yapiyor ama bence lezzete cok buyuk katkisi yok; yapmayabilirsiniz.)

15 ila 20 dakika (bende daha uzun surdu) ya da kutugunuzun rengi kahverengilesip, hafif catlamaga baslayana ve dokunuldugunda ele katilasmis gelene kadar pisirin. Firindan alip 30-40 dakika bekletin. Bu sure sonunda kesilirken parcalanmayacak kadar sogumus olmasi gerekiyor. Bir kesme tahtasina alin ve keskin bicakla, hafif verevine 1,5 cm lik dilimlere kesin. Tarifin bu asamasinda dilimler pisirme kagidi ile kaplanmis firin tepsisine yan yatirilip 20 dakika daha firinlanmis. Ben bu basamagi, firin tepsisinin uzerine konulmus izgara uzerinde gerceklestiriyorum. Boylelikle biskottiler hem alttan, hem ustten piserek daha kitir oluyorlar. Sizin firina giren izgaraniz yoksa, pisme suresinin sonunda biskottileri altust edip, biraz da boyle firinlayabilirsiniz.

Biskottileriniz soguduktan sonra kuru, agzi kapali bir kapta 2 haftaya kadar saklayabilirsiniz. Ben bu malzemeden 22 biskotti cikardim. Tabii bu sayi, dilim kalinligina ve firin tepsisinin boyutuna bagli olarak degisecektir. Afiyet olsun.

11 Comments:

Blogger Özgen said...

Elinize sağlık en sevdiğim çay yada kahve yanına atıştırmalıklardandır biskotti ama incirlisini hiç denememiştim sevgiler...

4/12/2011 02:29:00 PM  
Blogger Unknown said...

Bende Zeynep gibi Ege'liyim ve incire bayılırım. Çok yakışmış biskottiye, ellerine sağlık..

4/14/2011 07:47:00 AM  
Blogger durutarifler said...

Valla ben de incirn her türlüsünü seviyorum. Hele cevizle muhteşem oluyorlar.
Ellerinize sağlık.
Sevgiler

4/14/2011 11:08:00 PM  
Blogger BEDİA KUKUL said...

en kısa sürede denemeyi düşünüyorum, esmer şeker yerine içine de beyaz şeker koyabilir miyim

5/03/2011 05:35:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili arkadaslar, yorumlariniz icin tesekkurler.

Bedia, evet, beyaz seker koyabilirsin. Esmer seker karamelimsi, daha kompleks bir lezzet veriyor ama bundan baska bir fark olacagini zannetmiyorum.

Sevgiler...

5/03/2011 09:25:00 AM  
Anonymous çiğdem said...

Ellerine sağlık zinnurcumm.Çok güzel görünüyorlar.

5/11/2011 11:29:00 AM  
Blogger Aybike Ceylan said...

Ellerinize saglik.Harika gorunuyorlar...

Guzel bir hafta sonu olsun, sevgi ve selamlar.

5/14/2011 08:39:00 AM  
Anonymous çiğdem said...

Zinnurcumm yeni tarifin çikolatalı rocheri açamıyorum.Sitede bir sorun mu var acaba.Meraktan çatlayacağım:))Site açılıyor.Tarif açılmıyor.Sevgiler

5/24/2011 11:01:00 PM  
Blogger Unknown said...

blogunuzu inceledim çok beğendim benim gibi hiç bir şey beceremeyenler için harika bir yer.Sizde blogumu incelerseniz çok sevinirim.Görüşleriniz benim için önemli teşekkürler:)
http://thevintagedresses.blogspot.com/

7/13/2011 11:34:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 11:13:00 AM  
Anonymous v-pills said...

güzel tarif. tebrikler.

1/20/2012 12:12:00 AM  

Post a Comment

<< Home