Saturday, February 26, 2011

Erikli ve Findikli kek

Bir tasla iki kus misali, bir tarifle iki malzeme kurtardim bu kekle. Pastaci kremasindan artan yumurta aklari ve iyiden iyiye olgunlasmis erikler artik vicdanimi rahatsiz etmiyorlar. Biraz makaronu, biraz da mekigi hatirlatti yapimi bana, ama ikisi de degil . Amerikan keklerine benzemedigi, Avrupai bir tatli oldugu acik ama. Resimlerde gordugunuz gibi fazla kabarmiyor. Cok tatli da degil, belki bundan uzerine pudra sekeri, ya da yanina dondurma tavsiye ediliyordu tarifte. Biz her ikisini de yapmaya gerek gormedik. Oldukca yuksek isida pistiginden, ozellikle surenin sonuna dogru s1kca kontrol edin, yoksa gereginden fazla pisebilir. Ben de bu hataya dusmus olabilirim, zira ertesi gun keki tattigimda, tok bir dokusu oldugunu gordum. Yumurta akli tatlilar (belki yag miktari normal keke kiyasla daha az oldugu icin) biraz cabuk bayatliyorlar ama bu kek meyvali oldugu icin zaman bir yandan da lehimize calisiyor. Gozlemleri ozetleyecek olursak, cok iddiali olmayan, fakat hafif ve oldukca lezzetli bir kek bu.

  • 3 yemek kasigi tereyagi
  • 1 tatli kasigi vanilya
  • 1/2 bardak (57 g) findik veya badem
  • 1/2 bardak esmer seker
  • 1/3 bardak un
  • 3 yumurta aki
  • 1/4 tatli kasigi tuz
  • 2 erik (225 g), cekirdegi cikarilmis ve ince dilimlenmis olacak
  • 1 1/2 tatli kasigi seker
Firininizi 218 C ye on isitin. 20 cm lik yuvarlak kek kalibini yaglayin ve unlayin. Ufak bir sahanda tereyagini eritin ve sogumaya birakin. Sonra buna vanilyayi katin. Esmer seker, un ve findiklari mutfak robotunuzun haznesine alin ve iyice incelinceye kadar cekin.

Yumurta aklarini mikserinizin kasesine alin ve tuzu ekleyin. Yumurta aki kopugu sert tepecikler olusturana kadar cirpin. Seker, findik ve un karisimini, yumurta aki kopugune ekleyin. Yavas yavas karistirarak, findikli karisimi, yumurta aki kopugune yedirin ve homojen hale gelmesini saglayin. En son tereyagini katin ve hamura karistirin. Bu karistirma islemi sirasinda hamurunuzun bir miktar hacim kaybetmesi kacinilmaz ama bunun mumkun oldugunca az olmasi icin, buyuk bir kasik veya spatula kullanarak, yumusak ve genis hareketlerle karistirmaga dikkat edin.

Hamurunuzu hazirladiginiz kek kalibina aktarip, uzerini duzleyin. Erik dilimlerini goze hos gorunecek sekilde hamurun uzerine dizin. Eriklerin uzerine 1 1/2 kasik sekeri serpin. Kalibinizi firina alip, 20-25 dakika, ya da kekin ortasina batirilan ince bir bicak temiz cikana kadar pisirin.

Kekiniz izgara uzerinde biraz ilindiktan sonra, vanilyali dondurma esliginde servis edin.


5 Comments:

Blogger Özgen said...

Nefis görünüyor elinize sağlık yumurta aklarıyla hazırlanması ilginç olmuş sevgiler...

2/27/2011 01:28:00 PM  
Blogger IŞILCA TATLAR said...

Zinnurcuğum,
Bizim evde yumurta akı çok değerli. Zira evde ne zaman yumurta akı var ise hemen makarona dönüşüyorlar.Sonra da yakın ve uzak çevremdeki tüm tanıdıklarıma ya ikram ediyor ya da armağan olarak götürüyorum. Sayende makaronu bilmeyen kimse kalmadı etrafımda. Herkes bayılıyor.
Bu kekdeki yağ miktarının azlığı ve çok kolay yapılabilir olmasını pek beğendim.Yumurta aklarına değer bir tarif. Buralarda bu mevsimde erik bulmak zor olduğu için başka hangi meyve yakışır bu keke diye düşündüm.
Kuru kayısının da eriğinkine benzeyen mayhoşluğu ve yumuşaklığı hoş olur gibi ne dersin?
Sevgi ve selamlar,

2/27/2011 02:22:00 PM  
Blogger zinnur said...

Ozgen, tesekkurler ve sevgiler.

2/28/2011 11:31:00 AM  
Blogger zinnur said...

Isil'cigim, bizde de ayni nedenle itinayla saklaniliyor, hatta saklamakla kalmayip eskitiliyor yumurta aklari. Ama sonra cesaret edemeyip, makaron degil bambaska seyler yaptigim oluyor. Bu erikli kek de biraz oyle oldu. En son yaptigim makaron Turk kahveliydi, tadi iyiydi ama kabuklarin altinda bosluklar vardi ve bademleri cok ince cekmedigimden herhalde, yuzeyleri puruzsuz degildi. Diyecegim son zamanlarda makaronlarim yuzumu guldurmuyor. Seninkiler cok muntazam gorunuslu oluyorlar, aman nazar degdirmeyeyim de... :)

Keki kayisiyla denemek iyi fikir. Hatta o durumda findik yerine badem de daha yakisir belki. Ben de oyle deneyeyim bir daha yaparsam.

Sevgiler, islerinde kolayliklar...

2/28/2011 11:38:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 10:41:00 AM  

Post a Comment

<< Home