Saturday, February 12, 2011

Linzertort

Gectigimiz haftalardan birinde, yorumlarda Linzertort tarifi onerisine rastlamistim. Onceden bir kere denedigim fakat hic tadamadan Mehmet'in okulundaki bir etkinlige yolladigim Linzertort o zamandan beri aklimin bir kosesindeydi zaten. Firsat bilip, ayni tarifi (Joy of Baking) bir daha denedim. Tarifte ev yapimi recel oneriliyordu ama vakit darligindan, kalitesine guvendigim hazir ahududu receli kullandim. Siz ev yapimi recel ile denemek isterseniz, bir iki gune kadar yazin yaptigim, fakat sizinle paylasmaga vakit bulamadigim ahududu receli tarifini de ekleyecegim. Eminim goruntude de, lezzette de farkedecektir.

Linzertortun ozelligi findik ve badem katkili, baharatli ve tereyagindan yana zengin hamuru. Pisirildigi gun oldukca gevrek ve lezzetli oluyor. Bir yolculuk oncesine denk gelmisti denemem, bu nedenle bir kismini paketleyip yanimiza aldik. Oda sicakliginda gecen iki gunden sonra gevrekligini tamamen kaybetmekle beraber, hala lezzetliydi. Mis gibi tereyagi, limon kabugu rendesi, tarcin ve karanfil aromali hamurla, ahududunun mayhos lezzetinin birlikteligi, bu tartin herkesce bilinen populeritesini aciklamaga yetiyor. Bununla birlikte yasimiz itibariyle artik tereyagindan cekinir olan bizlere biraz fazla zengin geldi, ve yanimiza aldigimiz dilimleri bitiremeden donduk yolculugumuzdan. Tesadufen yolda konakladigimiz bir patiseride de (bu mekandan aldigim ilhamlar, onumuzdeki birkac iletinin konusu olacaga benziyor) karsimiza cikti Linzertort. Karsilastirmak amaciyla ordakini de denedik. Hamurun daha sert kivamli oldugunu gorduk, tabii bunda direk buzdolabindan servis edilmesinin payi da olsa gerek. Ayrica seritler daha kalin kesilmis ve taban hamuru daha comertce kullanilmisti. Linzertortun ozelligi hamuru olduguna gore, tabani acarken, hamuru normal tart hamuru acarken oldugundan daha kalin tutmakta, seritleri enli kesmekte fayda var bence de. Hamurda az bir miktar kabartma tozu var, yani piserken kabariyor, ama agir bir hamur oldugu icin fazla degil. Tahminimce bu tecrubede ben hamuru olmasi gerekenden daha ince actim, cunku tarifte zikredilen boyutta kalip kullanmama ragmen, hamurum artti ve kalanla, buyuk tarta ilaveten iki tane de 10cm lik kucuk tart yapabildim.

Son olarak not etmek istiyorum ki, Linzer konseptini kurabiyede denemek isterseniz, Melodi'de kullanilan tarcinli tart hamuru ile Linzer kurabiyeler yapabilirsiniz. Kalp seklinde kalipla keserseniz bu kurabiyeler, 14 Subat icin uygun bir ikram olabilir.
  • 1 bardak (150 g) badem
  • 1/2 bardak (60 g) findik
  • 1 1/2 bardak (195 g) un
  • 2/3 bardak (135 g) seker
  • 1 limonun kabugunun rendesi (kabugun icindeki beyaz kisimlari almamaga dikkat edin, aci oluyor)
  • 1 tatli kasigi tarcin
  • 1/8 tatli kasigi toz karanfil
  • 1/4 tatli kasigi tuz
  • 1/2 tatli kasigi kabartma tozu
  • 14 yemek kasigi (195 g) soguk tereyagi
  • 2 buyuk yumurta sarisi (40 g)
  • 1 tatli kasigi vanilya
  • Arzu edilirse uzerine elemek icin pudra sekeri (ben resimlerde daha guzel goruntu verir diye yaptimsa da, zaten oldukca tatli olan bu tart icin gayet gereksiz aslinda.)
  • 170 g kadar ahududu receli
Firininizi 175 C ye on isitin. Bademleri firin tepsinize yayip, 3 ila 10 dakika ya da renkleri hafifi degisip, koku salmaga baslayincaya kadar firinlayin. Sonra ayni islemi findiklar icin 15 dakika sureyle tekrarlayin. Bu sure sonunda varsa findiklarin ic kabuklari da catlamaga baslamis olacak. Temiz bir mutfak havlusunun icinde ovalayarak, ic kabuklardan mumkun oldugunca kurtulabilirsiniz. Benim evde hazir badem ve findik unum oldugu icin, firinlama basamagini atlayip, onlari kullandim. Ama siz butun findik ve badem kullanacaksaniz, lezzete cok olumlu katkisi olacagini dusundugum bu basamagi atlamayin.

Badem ve findiklar oda sicakligina soguduktan sonra, hepsini olcmus oldugunuz unun 1/2 bardagi (65 g) ile birlikte mutfak robotunuza alin ve iyice incelinceye kadar cekin. Kalan unu, sekeri, limon kabugu rendesini, tarcin, karanfil, tuz ve kabartma tozunu da ekleyip, butun malzeme butunlesinceye kadar yine cekin. Soguk tereyagini kucuk parcalara kesip, karisim kucuk puturlu bir gorunum alincaya kadar cekin. Son olarak, 2 yumurta sarisini vanilya ile birlikte bir bardakta soylebir karistirin ve robottaki malzemeye katin. Hamur bir araya gelmege baslayincaya kadar cekin. Cimdikle toparladiginizda hamurun kendini tutmasi, hazir oldugunun gostergesi; bundan fazla cekmemeye ozen gosterin.

Hamurunuzu toparlayip, biri digerinden biraz daha buyuk olmak uzere iki parcaya ayirin. Kucuk parcayi bir disk olarak sekillendirip, saranla kaplayin ve buzdolabinda 1 saat, ya da oklavayla rahatca acilabilecek sertlige gelinceye kadar sogutun. Buyuk parcayi 23-25 cm lik alti cikan tart kalibinizin icine elinizle bastirarak yerlestirin. (Ben tarifi dikkatli okumadigimdan, her iki parcayi da buzdolabinda dinlendirdim ve buyuk parcayi tart hamuru acar gibi oklava ile actim. Oldukca kirilgan bir hamur oldugundan kalibin icine tek parca olarak tasimak mumkun olmadi. Kirilan yerleri parmagimla yeniden yapistirarak kalibi hamurla kapladim.) Tart hamurunun tabanina ahududu recelini yayin ve kalibi bu sekilde sogutmak uzere buzdolabina kaldirin.

Bir saatlik dinlenme suresi sonunda kucuk hamuru buzdolabindan alin. Kare seklinde kesilmis iki saran parcasi veya pisirme kagidi arasinda 30 cm capta daire olarak acin. (Ben unlu yuzeyde, hafif unladigim oklava ile saransiz actim hamuru.) Piza kesicisi, tirtilli hamur kesicisi ya da keskin bir bicak ile 2,5 cm kalinliginda seritlere kesin. (Benim seritle 1,5 cm likti.) Sonra kestiginiz seritleri buzdolabinda 10 dakika dinlendirin ki, bir sonraki tasima basamaginda elinizde kirilivermesinler. (Ben tabii ki bunu da yapmadim. Uzun spatula yardimiyla seritleri direk olarak tartin uzerine tasidim.) Sertlestikten sonra, uzun ofset spatulasi ile seritleri teker teker tartin uzerine aktarin ve tartin boyuna gore kesin. Eger islem sirasinda kirilirlarsa, elinizle yapistirmaga calisin. Uclardaki duzensizlikler de sizi uzmesin, zira onlari saklamak icin bir hilemiz olacak.

Tartinizi resimlerde gorundugu sekilde seritlerle kapladiktan sonra, kalan hamuru bir halat olarak sekillendirin ve bunu kalibinizin kenari buyunca yerlestirin. Boylelikle seritlerinizin gelisiguzel kesilmis uclarini gizlemis olacaksiniz. Halati elinizle yassilastirarak, tartin kenariyla butunlestirin.

175 C ye onisitilmis firinda 30-35 dakika, ya da hamur guzelce renkleninceye kadar pisirin. Izgara uzerinde soguttuktan sonra kaliptan cikarin. (Recelin tasip, tarti kaliba yapistirmasi soz konusu olabiliyor. Bu nedenle tartinizi kaliptan cikarmadan once cok sogumasina firsat vermeyin. Ben pisirdigimin ertesi gunu kaliptan cikarmaga calisirken zorluk yasadim.)

Tartinizi pisirdiginiz gun servis yapabilirsiniz ama ertesi gun iddiaya gore daha lezzetli oluyormus. Bana gore kitirligini kaybetmemesi icin, pisirildigi gun servis yapmakta fayda var. Yine kaynagimiz, uzerine pudra sekeri elenmesini ve cirpilmis sut kremasi ile servis yapilmasini tavsiye ediyor. Ama bana gore bu ikisine de gerek olmayacak kadar zengin bir tatli bu. Ince dilimler halinde, tercihan cay ve kahve esliginde servis edilmeli. Artanlari buzdolabinda 1 hafta saklayabilir ya da derin dondurucuda 1 ay bekletebilirsiniz.

Afiyetle...



8 Comments:

Blogger Bir Porsiyon Öykü said...

Çok çok estetik gorunuyor, hep bole guzel gorunen bir tart/pay iste her ne ise yapmak istemisimdir, su seritleri bir turlu bu kadar guzel dizemedim, ama buna bayildim ellerine saglik:)

2/13/2011 11:36:00 PM  
Blogger Unknown said...

hayirli kandiller :)

2/14/2011 01:18:00 AM  
Anonymous hande said...

bu tarifi daha ilk yaptiginiz ve oglunuzun okuluna gonderdiginiz gunden beri bekliyordum:) sizden bir kez daha rica eden de bendim, tesekkurler..

2/14/2011 01:28:00 AM  
Blogger Özgen said...

Merhaba elinize sağlık ben bu tarta ayrıca çikolata eklenerek yapıldığını biliyordum üstüne de vişne taneleri ekleniyordu. Bunu yapmak daha kolaymış sevgiler...

2/14/2011 10:03:00 AM  
Blogger Pelin said...

Zinnurcuğum sen hep böyle tatlılar
yap olur mu? Sık sık yaz. Benim ilham kaynaklarımdan biri de sensin çünkü. Ellerine sağlık
Sevgiler

2/14/2011 09:17:00 PM  
Blogger YeMeK vAkTi said...

Ellerinize sağlık görüntü gerçekten harika..Tadınında nefis olduğuna eminim bunu denemek isterim mutlaka vaktim olduğunda

2/15/2011 03:13:00 AM  
Blogger zinnur said...

Bir Porsiyon Oyku, tesekkurler. Ben de cok duzgun dizemedim aslinda, hamur piserken biraz kabarip hatalari ortuyor ;)

Karabiberin mutfagi, size de hayirli kandiller...

Hande, cok tesekkur ederim onerinizle beni harekete gecirdiginiz icin. Keske sizi bu kadar bekletmeseymisim...


Ozgen, orijinali sanirim benim yaptigim gibi. Sizdeki tarif lezzetli bir Karaorman varyasyonuna benziyor.

Pelin, ben de daha s1k tarif denemek istiyorum ilerki gunlerde. Yorumun icin tesekkurler.

Aylin, tesekkurler. Denersen umarim ki memnun kalirsin.

Hepinize sevgiler.

2/15/2011 04:20:00 AM  
Blogger yagizlahayat said...

Zinnur ne zamandır bu tarif gözümde. Tabi her zamanki gibi denemeden önce kafamda bir sürü soru :-)
Altı çıkan kalıbım yok. 20 ve 26 lık kalıplarım var. Bunlarla yapsam çok sorun yaşarmıyım çıkarmakta. Birde altı çıkan 12 lik kalıplarım var. Küçük küçük bunlardamı yapmalı.
Ahududu reçeli bu tarifin olmazsa olmazımı yoksa herhangi bir reçelle olabilir mi. Ahududu buralarda bulunmuyor ama buzluğumda dondurulmuşu var. Senin çikolatalı bir reçel tarifin var ya ne zamandır denemek istiyorum. Onunla olur mu ve o dondurulmuş ahududuyla olur mu? Babalar günü için yapasım var ama bakalım

6/14/2013 01:41:00 PM  

Post a Comment

<< Home