Wednesday, January 26, 2011

Cevizli Kahvalti Halkasi

Kar, kar, kar... Uzun yillardir kisin boylesini yasamamistik. Evden burnumuzu cikartmanin bile zorlastigi bu gunler, genelde vakit azligindan ilgilenemedigimiz mayali hamur isleriyle ugrasmak icin ideal. Lapa lapa yagan kari firsat bildik ve tatilinin son gunlerinden birinde Zeynep'le mutfaga girerek, ertesi gun davetli oldugu kahvalti icin hamur mayaladik. Hamuru beklerken de bos durmadik, iki elden calisinca, yarim gunde birkac iletilik tatli uretti Bizim Pastane mutfagi. Diger yaptiklarimiza da sira gelecek ama bugunku tarifimiz Cevizli Kahvalti Halkasi... California Culinary Academy'nin Breads adli kitabindan cevrildi.

Bu guzel mayali ekmegi pistigi gun, hatta henuz ilikken tuketmek en iyisi. Ertesi gune kalacaksa, yenmeden once ilinacak kadar firina atip tazeleyebilirsiniz. Bu durumda, glazurunu de tazeleme isleminden sonra yapmakta fayda var.
  • 2 1/4 tatli kasigi kuru maya
  • 1/4 bardak ilik su
  • 1/4 bardak seker
  • 3/4 bardak ilik sut
  • 1/2 tatli kasigi tuz
  • 1 tatli kasigi vanilya
  • 56 g yumusak tereyagi
  • 3 1/2 ila 3 3/4 bardak un
  • 3 yumurta sarisi
Cevizli Dolgusu icin
  • 2 bardak ceviz
  • 2/3 bardak seker
  • 1 1/2 tatli kasigi tarcin
  • 56 g eritilmis tereyagi
  • 1 tatli kasigi vanilya
  • 1 yumurta, hafif cirpilmis olacak
Glazuru icin
  • 3/4 bardak pudra sekeri
  • 1 tatli kasigi yumusak tereyagi
  • 1/4 tatli kasigi vanilya
  • 1 ila 1 1/2 yemek kasigi ilik su
Kuru mayayi mikserinizin kasesine alin, uzerine sekerin 1 tatli kasigini ve 1/4 bardak ilik suyu ekleyin. Bes dakika bekleterek, mayanin aktive olup kopurmesini saglayin. Kalan seker, sut, tuz, vanilya ve tereyagini ekleyin. Buna iki bardak un katip, once yavas hizda malzemenin karismasini saglayin, sonra hizi ortaya arttirarak, duzgun ve esnek bir hamur elde edinceye kadar (yaklasik 5 dakika) cirpin.

Yumurta sarilarini teker teker ekleyin. Buna 1 1/4 bardak un daha katarak, yumusak bir hamur elde edin. Unlanmis bir zemine alip, puruzsuz bir hal alincaya kadar 10-12 dakika elde yogurun. Bu islem sirasinda, sadece yapismayi engelleyecek kadar un eklemege dikkat edin.

Hamuru yaglanmis bir kaseye alin. Uzerini yine yaglanmis saranla gevsekce kaplayin ve bunun uzerine de bir mutfak havlusu ortun. Mutfaginizin ilik, esintisiz bir kosesinde yaklasik 1 saat, ya da hamurun hacmi iki katina cikana kadar mayalandirin. Bu bekleme suresinde siz de cevizli dolguyu hazirlayin.

Dolgu icin, cevizleri 175 C ye isitilmis firinda renkleri koyulasip, koku salana kadar (10-12 dakika) firinlayin. Biraz soguduktan sonra, mutfak robotunuzda iyice incelinceye kadar cekin. Bir yemek kasigi cevizi, ekmeginizi suslemek icin ayirin. Kalanini seker, tarcin, tereyagi ve vanilya ile karistirin. Son olarak hafif cirpilmis yumurtayi ekleyin ve butun malzeme butunlecek sekilde yogurun.

Bir saatlik bekleme suresinin sonunda, hacimlenen hamurunuzu sondurun. Unlanmis bir zemine alip, icinde mayalandigi kaseyi uzerine ters cevirin, 10 dakika da boyle bekletin. Sonra hamuru 40 cm lik bir kare seklinde acin. Cevizli dolguyu kenarlarda 1- 1,5 cm lik bos bir bordur kalacak sekilde hamurun uzerine yayin. Kenarlardan birinden baslayarak, hamuru rulo seklinde sikica sarin. Hamurun ek yerini suyla islatarak yapistirin. Keskin bir bicakla rulonuzu 16 tane 2,5 cm lik dilime kesin.

Dilimleri 25 cm lik (iyice yaglanmis) cember kek kaliba yan yatirarak ve birbirlerinin uzerine yaslanir sekilde dizin. Bunu yaparken, dilimleri donusumlu olarak, kalibin ortasina ve dis kenarina dogru cekerek sekillendirin. Yazarken pek iyi ifade edemedim ama yandaki resim ne yapmaga calistigimizi daha iyi anlatiyordur umarim ki. Bundan sonra, 40 ila 50 dakika daha mayalandirin hamurunuzu. Bu sure sonunda, yine 2 kat hacimlenmis olacak.

Bekleme suresinin sonuna dogru, firininizi 190 C ye on isitin. Kahvalti ekmeginizi 35 ila 40 dakika, iyice kizarincaya kadar pisirin. Izgara uzerine cikarin, 10 dakika sogutun ve sonra kaliptan cikarin. Benim kalip alti cikan turdendi, dolayisiyla ekmegi kaliptan cikarmakta hic zorluk cekmedim. Sizin kalibinizin bu kolayligi yoksa, bastan kalibinizi iyice yaglamis olmaniz onem kazaniyor.

Ekmeginiz izgara uzerinde hemen hemen oda sicakligina sogudugunda, su disindaki glazur malzemelerini ufak bir kasede karistirin. Suyu azar azar katip, karistirmaga devam ederek, glazuru puruzsuz ve akitmaga uygun kivama getirin. Ekmeginizi goze hos gelecek sekilde glazurleyip, dolgudan ayirmis oldugunuz firinlanmis cevizle susleyin. Tamamen soguduktan sonra dilimleyerek ikram edin.


11 Comments:

Blogger daimamutfak said...

çok başarılı olmussunuz.mutlak tadıda enfestir..ellerinize sağlık

1/28/2011 01:41:00 AM  
Blogger zinnur said...

Daimamutfak, tesekkur ve sevgiler...

1/28/2011 05:04:00 AM  
Blogger evcilik said...

yapım aşaması çok zevkli bir çörek ekmek olmuş..
ellerine sağlık..
sevgiler.

2/02/2011 04:11:00 AM  
Blogger Hanife said...

Harika birsey bu, bayildimmmmmmmmmmm

2/03/2011 11:55:00 AM  
Blogger zinnur said...

Evcilik, evet, mayali hamurlari ben de eglenceli buluyorum. Kabarmasini, sekilden sekile girmesini izlemek cok hos.
Sevgiler.

2/03/2011 01:34:00 PM  
Blogger Özgen said...

Nefis bir tarif denemeye değer elinize sağlık bayıldım sevgiler...

2/13/2011 02:19:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Hepsi tamam da o ölçü şekli nedir yahu? Emeğinize sağlık yine de...

3/27/2011 12:24:00 PM  
Blogger zinnur said...

Anonymous, tesekkur ederim. Gramli olculere miydi itiraziniz yoksa kesirlere mi pek anlayamadim. Tariflerim Ingilizce kitaplardan tercume cogunlukla. Buralarda ciddi olarak tatli/pasta pisirme konusuyla ilgilenip, kaynak olarak kitaplari takip edenler, bu olculere itibar ediyorlar. Kusurumuz var ise affola ;)

3/27/2011 12:47:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur hanım mayalı hamurlarla yapılan tariflerde tecrübesizim. Ama bu çörek öyle güzel ki denememek olmaz. Bu yüzden sorumu umarım komik bulmazsınız.Bu çöreği geceden hazırlayıp, sadece pişirmeyi sabah yapabilir miyim. Sevgilerimle. Evrim

4/14/2011 05:37:00 AM  
Blogger zinnur said...

Evrim, sorun guzel de benim bu konuda bir deneyimim yok. Ama Internetten arastirdim ve gordum ki, bu ekmekciler arasinda s1kca kullanilan bir metod.Ingilizce bir adi bile var: "retarding". Mayanin faaliyeti sogukta yavaslarken, hamurda dogal olarak bulunan bazi bakteriler uzun bekleme suresinde calismaga devam ediyor ve sonucta ekmegin daha lezzetli olmasini sagliyorlarmis. Yani metod vakit kazanmaktan ziyade, sonucun guzelligi icin tercih ediliyor. Kimi yerde buzdolabindan direk firina, kimisinde ise once oda sicakligina ilitip, sonra firina tavsiye ediliyordu. Onun icin bu asama konusunda bir sey soyleyemeyecegim. Ha, bekleme suresi cok uzun tutulmamali yalniz, zira yine hamurdaki bazi organizmalar, gluteni yipratiyorlarmis zaman icinde, dolayisiyla iyi kabarmamis, ya da elastikiyetini kaybetmis bir ekmekle da karsilasilabilir uzun (1 geceden fazla) buzdolabi dinlendirmelerinin sonucunda. Bu yazdiklarim ekmek icin ama sanirim bu halka icin de gecerli olacaktir. Eger denersen, bizi de sonuctan haberdar et, olur mu?
Sevgiler...

4/14/2011 06:25:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 09:38:00 AM  

Post a Comment

<< Home