Thursday, December 02, 2010

Mekigi Ziyaret...

Bu da Bizim Pastane'de bir ilk... Ben bu mekikleri daha once yapmis ve yayimlamisim. Tarif sayisi 300 u gecince olabiliyor demek. Tekrar icin kusurumuz affola.

Yumurta aklarim birikmisse ve bir makaron macerasina atilmak icin vaktim, malzemem ya da cesaretim yoksa, genellikle mekik yapiyorum. Makaron gibi yumurta aki ve badem bazli olan bu kurabiyeler, neyse ki onun kadar nazli degiller. Yine de, tariften tarife, hatta ayni tarifi uygulayistan uygulayisa farkli sonuc verdikleri oluyor. Kimi zaman olmasi gerektigi gibi, disi kitirimsi, ici nemli ve yumusak, badem ve mis gibi tereyagi kokulu, kimi zaman da kuru ve fazla yogun... Fakat mekikte yasanan hayal kirikligi, hic degilse gorsel olmuyor.

Arsivde envai cesit mekik var, ama gectigimiz gunlerde iki yeni tarif daha denedim. Biri esmer, biri sarisin... Fotojenik sarisinlar, lezzetleriyle hayal kirikligina ugrattilar. Firinda gereginden fazla birakmak gibi bir hatam olmus olabilir, bu nedenle tarife ikinci bir sans vermeden kotu olduguna hukmetmek istemiyorum.

Iletinin konusu olan cikolatali mekikler ise Pierre Herme'nin Chocolate Desserts kitabindan... "Mekigin cikolatalisi da ayri guzel oluyormus" dedirttiler. Geleneksel mekik tarifinden farkli olarak, burda yumurtalarin hem aki, hem sarisi kullaniliyor ve tereyagi hamura eritilmeden ekleniyor. ElimdeFrancois Payard'in Chocolate Epiphany'sinde buldugum ikinci bir cikolatali mekik tarifi daha var. O mu bu mu derken, Herme'nin tarifinde karar kildiysam da, aklim Payard'inkinde kalmadi desem yalan olur. Mekiklerin uzerine cacao nib serpistirme fikrini Payard'inkilerden caldim. Ustanin tarifini guzellestirmek iddiasinda degildim ama yakistilar dogrusu.

Cikolatali Mekik

  • 100 g bitter cikolata, kucuk parcalara kesilmis olacak
  • 3 yumurta, oda sicakliginda olacak
  • 1/2 bardak arti 1 yemek kasigi (125 g) seker
  • 1 bardak (100 g) badem unu
  • 125 g tuzsuz tereyagi, oda sicakliginda olacak
  • 1/3 bardak arti 2 yemek kasigi (100 g) ilik su
  • 1/3 bardak arti 2 yemek kasigi (50 g) un, elenmis olacak
Firininizi 175 C ye on isitin. Mekik kaliplarinizi comertce yaglayip unladiktan sonra bir firin tepsisine yerlestirin.

Cikolatayi ben mari duzeneginizde eritin ve bir kenarda ilinmaga birakin. Kullandiginizda belli belirsiz bir ilikligi kalmis olmali.

Yumurtlar, seker ve badem ununu mikserinizin kasesine alin ve orta-yuksek hizda, karisimin rengi acilana kadar cirpin. Ara sira mikseri durdurarak, karisimi spatula ile kenarlardan siyirin. Hizi ortaya dusurup, tereyagini 4 ila 5 defada ekleyin ve sadece karisim butunlesinceye kadar cirpin. Bu islem sirasinda, karisiminiz ayrisabilir; onem vermeyin. Hizi yavasa dusurun ve ilik cikolatayi ekleyin. En son olarak ilik suyu katin ve hizi ortaya cikararak, karisiminiz homojen hale gelinceye kadar cirpin. Buyuk bir spatula kullanarak, unu hamurunuza katin ve karistirin. Bu asamada hamurunuzun agzini hava almayacak sekilde kapatip, pisirmeden once 2-3 gun buzdolabinda bekletebilirsiniz.

Pisirmege hazir oldugunuzda, kaliplarinizi hemen hemen agzina kadar hamurla doldurun. Kalibin buyuklugune gore pisirme sureniz de az cok degisecek tabii. Pistiklerine karar vermek icin kurdan testini uygulayabilirsiniz. Ortalama bir sure vermek gerekirse 15 ila 18 dakika diyebiliriz. Mekikleri firindan aldiktan sonra 3 dakika bekletip, kaliplarindan cikarabilirsiniz. Oda sicakligina soguduktan sonra servis yapabilir, ya da hava almayacak sekilde sarip, oda sicakliginda 2 gun, derin dondurucuda 1 aya kadar saklayabilirsiniz.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home