Thursday, December 02, 2010

Elmali Uzumlu Kek

Bu elmali kekin tarifini Francois Payard'in Simply Sensational Desserts kitabinda gormustum. Payard'in kendisi gibi pastaci olan babasi, Nis'deki pastanesinde bu keklerden gunde 100 tane satarmis. Elma mevsimi bitince de, israrla bu kekten isteyen musterilerini memnun edebilmek icin, ayni tarifi kayisiyla yaparmis. Boyle bir giris faslindan sonra, bu keki denemek farz olmustu. Bu yil dalindan topladigimiz elmalara kismetmis. Eh, Payard'in dedigi kadar varmis, elmali kek hepimizin favorisi oldu. Oyle ki daha sonunu getirmeden, ufak baton kaliplarda bir daha yaptim. Tabii elmali tatli dedikse, bir Melodi degil mesela ama anne kekleri kategorisinde seckin bir yeri olacagi kesin.

Cogu elmali kekte kullanilan kuru yemis yerine, kuru uzum tercih edilmis bu kekte. Resimde gorunen bademlere bakmayin, onlar benim icadim. Biraz daha suslu gorunsunler diye, keklerin uzerine serpistirdim. Fakat bu kek allanip pullanmayi gerektirmeyecek kadar lezzetli orijinal haliyle. Hatta firindan cikar cikmaz yememek icin kendinize hakim olur ve bir iki gun bekletebilirseniz, daha da guzellesiyor.
  • 1/3 bardak (60 g) sultana kuru uzum
  • 3 yemek kasigi (42 g) portakal suyu
  • 1 bardak (136 g) un
  • 3/4 tatli kasigi kabartma tozu
  • 116 g yumusak tereyagi
  • 1 bardak (115 g) pudra sekeri
  • 3 yumurta
  • 2 elma, soyulmus ve ayiklanmis oalcak
  • 1/4 bardak (60 g) kayisi receli
Firininizi 163 C ye on isitin. 23 cm x13 cm lik baton kalibinizi yaglayip, unlayin.

Ufak bir kasede su kaynatin, kuru uzumleri icine atip 1 dakika kaynatin. Suzup ayni islemi tekrarlayin. Ikinci suzmeden sonra, tombullasan uzumlerinizi portakal suyuna katin. (Asil tarifte ayni miktarda rum kullanilmisti.)

Un ve kabartma tozunu karistirin. Kurek bicimli cirpiciyi kullanarak, tereyagi ve pudra sekerini orta hizda cirpin. Yumurtalari teker teker ekleyip, her seferinde iyice cirpin. Kasenin kenarlarini ve dibini bir spatula ile siyirin. Kuru uzumler ve portakal suyunu ekleyin. Sonra kuru malzemeyi ekleyip, dusuk hizda, malzeme biraraya gelip, hamur olusuncaya kadar cirpin.

Hamurun yarisini hazirladiginiz kek kalibinin icine aktarip, uzerini duzeltin. Elmalardan birini 12 dilime ayirin. Dilimleri, kenarlari birbirine degecek ve ustleri hamurun ustunde kalacak sekilde kekin ortasi boyunca yerlestirin. Hamurun kalanini elma dilimlerinin uzerine duzgun bir sekilde yayin. Ikinci elmayi once 8 dilime kesin, sonra her bir dilimi ortadan ikiye kesin. Elma dilimlerini kalibin iki uzun kenari boyunca, ortadan kesilen kisimlari, kalibin kenarina gelecek sekilde yerlestirin ve hamurun icine dogru biraz itin. Boylelikle ustte iki sira elmaniz ve ortalarinda goze gorunen bir hamur hatti olacak. (Bu yazdiklarimi gozunuzde canlandiramazsaniz, caninizi s1kmayin, size hos gorunen bir sekilde yerlestirin yeter. Laf aramizda, elmalarin nereye, ne sekilde konulacaginin bu kadar detayli anlatilmasina pek anlam veremedim.)

Keki 60 ila 65 dakika, ustu kizarip, ortasina batirilan kurdan temiz cikana kadar pisirin. 15 dakika izgara uzerinde soguttuktan sonra, kaliptan cikarin ve altust edin. Sicak kekin uzerine dikkatlice kayisili glazuru surun. Dilimlemeden once tamamen sogutun.

11 Comments:

Blogger Gönülünce said...

Elmalı kekleri çok severim hafif ıslaklık hissine bayılırımm...Nefis bir kek olmuş ellerinize sağlık...

Sevgiler...

12/02/2010 06:36:00 AM  
Blogger HADİYE said...

Merhaba Zinnur,

Ellerine sağlık nede güzel yapmışsın.Anlatımında harika.Bende denemek istiyorum. Seninki kadar güzel olmasada tadına bakarım en azından. Anlatımın öyle hoşki insanın canı istiyor.

Sevgilerimle*

12/02/2010 07:43:00 AM  
Blogger sibelyalcincom said...

Bence kimse iki gün bekliyemez :)
Ellerinize sağlık

12/02/2010 10:02:00 AM  
Blogger Zehra Gürgen said...

daha melodiyi denememişken bir elmalı daha ama sanırım bu keki yarın yaparım.Çok kolay ve malzemeler tam şu anda.. bu keki küçük kalıplarda yapsakta olur sanırım değil mi?

ellerinize sağlık

12/03/2010 11:13:00 AM  
Blogger IŞILCA TATLAR said...

Merhaba Zinnurcuğum,
Aralık ayının en sevdiğin ay olduğunu bilerek senden yeni ve güzel tarifler gelecek diye bekliyordum.Şaşırmadım.
Güzel bir kek. Hele bu kadar da meşhur olmuşsa bize de denemek kalıyor. Sanıyorum nemli ve yumuşacık bir dokusu var. Daha çok da elmaların yumuşaklığını merak ediyorum. Yumuşacık olacak kadar pişiyorlar mı, yoksa biraz diri miler?
Söylemek ve sormak istediğim başka bir şey daha var. Bayramda kestane şekeri yaparım diye aldığım kestaneleri dolapta unutup dün bulduğumda çok kuruduklarını gördüm. Biraz zahmetli olsalarda haşlayıp iç kabuklarını da soyabildim ancak bu halleri bile çok kuru. Kestane şekeri yapmak gibi bir riski göze almak istemiyorum. Çünkü o da epey bir zahmetli olduğu için olmazsa üzülürüm. Püre yapıp yılbaşı kütük pastasının kremasında kullanırım diye düşünüyordum ki birden aklıma püre yapmadan robotta çekme fikri geldi(makaronlarda kullanmak üzere) ve bir kısmını öyle yaptım.Pudra şekeri eklemeden yalnızca kestaneleri çektiğim için un gibi değilse de irmik gibi oldular.Belki biraz da fırınlayıp pudra şekeri ile birlikte çekersem bunlarla makaron yapabilirmiyim diye düşündüm. Kestane lezzeti daha da hissedilsin diye yarı yarıya bademle karıştırıp kurabiyelerini bu malzemeyle yapsam nasıl olur acaba. Çok önceleri yaptığım kestaneli makaronlar pürenin neminden etkilenmiş ve istediğim sonucu alamamıştım.Şimdi bir fırsat doğdu diye düşünüyorum. Bu konuda ekleyeceğin bir şey vardır diye senin de fikrini almak istedim.
Ne kadar uzun bir yazı oldu.
Herşey için çok teşekkür ederim, ellerine sağlık.
Bu yıl yapacağın kütük pastayı şimdiden merak etmeye başladım bile.
En içten sevgilerimle,

12/03/2010 11:51:00 AM  
Blogger zinnur said...

Gonulunce, tesekkurler. Tam tahmin ettigin gibi bir kek bu.

Hadiye, cok tesekkur ederim. Keske ikram edebilsem. Blog yazmanin tek can s1k1c1 yani, imrendirip ikram edememek.

Ev Atolyesi, biz bekleyemedik gercekten.

Zehra, evet, ikinci yapisimda ben de kucuk kaliplarda yaptim. Pisirme suresi degisecektir ama, s1kca kontrol etmek lazim.

Isil'cigim, dedigin gibi yilin bu zamani biraz canlaniyorum. Kek guzel ama elmali kekler genelde guzel oluyorlar zaten. Kullanilan elmaya bagli biraz da nasil sonuc alacagin. Kimi elma cabuk eriyor. Kimisi epey direniyor sicaga. Benim kullandiklarim ikisinin arasiydi. Sekillerini korudular ama keke epey nem de verdiler. Kestane konusunda sorduklarin dogrusu cok ilgimi cekti fakat hic boyle tecrubem olmadigi icin bir sey soylemekten cekiniyorum. Fikrin gayet makul geldi. Benim kestane puresiyle bir makaron denemem olmustu. Cok kirilgan kabuklu makaronlar elde ettigimi hatirliyorum. Yani az kullanmama ragmen, purenin islakligi sonucu olumsuz etkilemisti. Senin kestane "irmigiyle" daha iyi sonuc alacagini tahmin ediyorum ama acaba yuzde yuz basarili olur mu bilemem. Hindistan cevizi ile basarili bir denemen olmustu, hatirliyorum. Iyisi mi, kucuk miktardan dene ve bizi de aydinlat bu konuda.

Sevgiler hepinize...

12/04/2010 12:29:00 PM  
Blogger IŞILCA TATLAR said...

Zinnurcuğum,
Öncelikle hemen cevapladığın için çok teşekkür ederim.
Bugün denedim ve sonuçlar sayfamda. Bakarsan sevinirim.
Mekikler de şahaneler.
Ellerine sağlık.
Çok sevgi ve selamlar,

12/05/2010 04:41:00 PM  
Blogger zinnur said...

Isil'cigim, hem yaratici ve hem de cesursun mutfakta. Yani iyi ki kurumus su kestaneler diyecegim geliyor. Simdi bu tembel arkadasin ilk firsatta kestane unu ismarlayip,senin yontemle (yari badem, yari kestane) makaron yapacak.Umarim seninkiler kadar guzel olurlar.
Ellerine saglik.

12/05/2010 05:40:00 PM  
Blogger IŞILCA TATLAR said...

Çok teşekkür ederim beni onurlandıran sözlerin için. Zinnur, ben de aynı şeyi düşündüm seninle. Kurumasalardı aklımın ucuna bile gelmezdi bu şekilde makaronlar.
Bu kadar düzgün olmalarının bir sebebi de kestanenin yağsız bir yemiş olmasından kaynaklandı diye düşünüyorum. Nişastası bol ama yağı yok denecek kadar az.
Bir kez de badem katmadan tamamen kestane unuyla denemek istiyorum, bakalım o zaman nasıl olacaklar.
Bu kadar denememe rağmen her yapışımda ayrı bir heyecan herhalde bu kurabiyelere has bir durum olsa gerek. Ne dersin?
Sana da kolay gelsin deyip sevgilerimi gönderiyorum.

12/06/2010 11:31:00 PM  
Blogger sarımutfak-hande said...

harika bir kek bayıldım
ellerine sağlık canım

12/09/2010 04:07:00 AM  
Anonymous nilgün said...

ellerine sağlık.beni kekde tereyağıyla tanıştırdığın için ayrıca teşekkür ederim.çünkü Türkiye de genelde kek tarifleri ya sıvıyağ ile ya da margarin ile verilir.yani tereyağlı kek kültürümüz pek yoktur diyebilirim.ben tereyağının özellikle kekleri hem tat hem de kıvam olarak bu kadar farklı kılacağını düşünmemiştim.

12/12/2010 02:06:00 AM  

Post a Comment

<< Home