Friday, November 05, 2010

Iki Ayva Receli

Bu yil elma toplamaga biraz erken gittik. Recel yaparken bazi meyvalara dogal pektin takviyesi icin lazim olan yesil elmalar hazir degildi. Keza ayvalar da henuz yesil yesildi dallarinda. Yine de toplamadan duramadim tabii. Ayva merakimi bilen arkadaslarim da sagolsunlar benim icin toplamislar, sonucta nerdeyse elmadan cok ayvayla dondum eve. Bu bollukta, bir degil iki ayva receli yapma ve bir kismini ese dosta dagitma firsatim oldu. Kisa zaman araliginda iki ayva receli "hangisi daha ayva" konulu tatli sofra sohbetlerine firsat cikardi. Iyi bir yemek, damaga oldugu kadar diger duyulara da hitap etmeli; hele bir de sohbete vesile olursa ne ala!

Biz bu yilki ayva mevsimini galiba sadece recelle kapatmis olduk. Ama bu guzelim meyva ile farkli lezzet arayislarina girmek isterseniz, iste tarti, iste musu.

Afiyetler olsun.

Noel Baharatlariyla Ayva Receli

Bu receli ilk tadisimizda baharati belirgin geldi fakat alistikca daha cok sevdik. Iki recel arasinda bildigimiz ayva receline daha cok benzeyen buydu. On calisma olarak, tarifini daha once verdigim ayva suyunu yapmaniz gerekecek. Sonrasi kolay... Tarifler her zamanki gibi Christine Ferber'in Mes Confitures kitabindan cevrildi.
  • 1.3 kg ayva (ayiklanip, kabuklari soyulduktan sonra net 800 g olmasi gerekiyor)
  • 400 g ayva suyu (tarifi Ayva, Kakule ve Portakal receli tarifinin basinda)
  • 5 bardak (1.1 kg) seker
  • 1 kucuk portakalin suyu
  • 1 kucuk limonun suyu
  • 3 tutam (1/2 tatli kasigi kadar) portakal kabugu rendesi
  • 2 tutam (1/4 tatli kasigi kadar) karanfil, tarcin, yenibahar, zencefil, muskat, kakule ve anason karisimi (oranlari anasonu daha bariz olacak sekilde zevkinize gore ayalayabilirsiniz)
Ayvalari yikayin, soyun ve ayiklayin. Kucuk kucuk kesin. Ayikladiginiz kabuk ve cekirdekleri, daha sonraki recel denemelerinize malzeme olacak ayva suyunu yapmak icin kullanabilirsiniz.

Butun malzemeyi recel tencerenize alin ve kaynama noktasina getirin. Porselen bir kaseye bosaltip, uzerini pisirme kagidi ile kapatin ve bir gece buzdolabinda dinlendirin.

Ertesi gun karisimi tekrar recel tencerenize alin. Biriken kopuklerini toplayarak ve yavas yavas karistirarak, 10 dakika kadar yuksek ateste pisirin. Yeterince koyulastigina kanaat getirince, kavanozlara paylastirin.

Ahududulu Ayva Receli

Bu guzel renkli receli pek sevdik. Her iki meyvanin da tadini tasiyan hos bir sentez oldu. Tarifin bir ozelligi, geleneksel bir gecelik dinlendirme basamaginin olmamasi. Yani iki gune yayilmayan, yapmaga niyet ettiginiz gun tadabileceginiz bir recel.
  • 1 kg ayva (600 g net meyva olacak)
  • 200 g ayva suyu
  • 300 g ahududu veya 250 g ahududu puresi (donmus meyvadan olabilir)
  • 900 g seker
  • 1 kucuk limonun suyu
  • 1 1/2 yemek kasigi kiraz likoru (bunu kullanmadim, onun yerine daha az miktarda ahududu esansi ekledim)
Ayvalari cok ince dilimlere kesin. Ahududulari gerekiyorsa ayiklayin ve ince bir suzgecten gecirin.

Butun malzemeyi recel tencerenize alin. Kaynama noktasina getirin, 10-15 dakika, yavas yavas karistirip, bir yandan da kopuklerini alarak pisirin. Yeterli koyuluga geldiginde, altini kapatin ve kopuklerini son kere alin. Bir tasim daha kaynatip, kullaniyorsaniz likoru ekleyin ve karistirin. Bu asamada kavanozlara paylastirabilirsiniz.

9 Comments:

Blogger ufukmutfakta said...

Zinnur, her ikisi de ne güzel görünüyor, ellerine sağlık...

11/05/2010 07:17:00 AM  
Blogger Aybike Ceylan said...

Ellerine saglik Zinnur,

Ayirt edemiyecegim,ikisi de cok guzel.

Sevgilerimi gonderiyorum ve de guzel bir hafta sonu diliyorum.

11/05/2010 01:00:00 PM  
Anonymous nurseninhobileri said...

Ellerinize saglik receller bir harika , daha ben yapmadim zannederim ayvalarin cinsinden renkleri farkli olyor ama tatlari ayni.

11/08/2010 07:34:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ufuk'cugum, sagol varol.

Aybike, cok tesekkur ederim. Sana da guzel haftalar..

Nursen, ayvalarin cinsi ayni, recellerin tadlari farkliydi bizde. Biri ahududu katkili. Tariflerini simdi ekliyorum.

Hepinize sevgiler...

11/14/2010 04:35:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

birde yazımınıza dikkat ederseniz,harika olacak,tamam yurtdışında olabilirsiniz de zor değil,
toplamağa değil toplamaya
pişirmeğe değil,pişirmeye gibi
kolay gelsin,
handan oğultürk

11/15/2010 12:45:00 PM  
Blogger zinnur said...

Handan, Turkiye'den epeydir ayriyim, bu dogru; fakat soylemesi ayip, Turkce konusunda hassasim ve bunu Turkceyi yanlis kullanmak adina bir ruhsat olarak kabul etmem soz konusu olamaz. Bu nedenle sen uyarir uyarmaz, Internette bu konuyu arastirdim. Gordum ki, benim kullandigim sekli eskiden yaygin olan kullanim, simdilerde dedigin gibi kullaniliyor olabilir coklukla. Buna karsilik yazdigimin yanlis olduguna dair kesin bir hukum bulamadim bu konuda soz sahibi kaynaklarda. Sen bulur da bana ulastirirsan, tesekkur eder ve degistiririm. Yalniz, madem sen beni duzeltme zahmetine katlanmissin, ben de seni duzeltivereyim: "birde" diye baslamissin ya yorumuna, orda bitisik olarak yazdigin "de", dahi anlamina geldiginden ayri yazilir. Simdi bu imla kuralinin hic tartismasi yok iste, o nedenle ozellikle baskalarinin hatalarini duzeltirken yapmamakta fayda var, yoksa "dinime kufreden bari musluman olsa" dedirtiverir karsindakine ;)
Sevgiler.

11/15/2010 02:03:00 PM  
Blogger Zehra Gürgen said...

ayva reçeli yapmaya niyetliyim bugünlerde ama hiç bu kadar çeşnilisini yapmadım. Her ikisi de hoşuma gitti.Biraz ondan biraz dğerinden yapıp nefsimi körelteyim en iyisi..
ellerine sağlık
sevgiler

not: nice güzel bayramlara bu arada..

11/16/2010 03:16:00 AM  
Blogger mehtap kuzucu said...

her iki reçelde nefis görünüyor,elinize sağlık...mutlu ve sağlıklı bayramlar...

11/17/2010 03:53:00 AM  
Blogger zinnur said...

Zehra ve Mehtap, ben de sizlerin gecmis Kurban bayraminizi kutlarim. Yorumlariniz icin ayrica tesekkur ederim.
Sevgiler...

11/20/2010 05:21:00 PM  

Post a Comment

<< Home