Tuesday, August 24, 2010

Yalanci Melisa ile Seftali Receli

Son recel denememi bahcemden topladigim ve Turkcesinin yalanci melisa oldugunu Dilek'ten ogrendigim lemon verbena ile yaptim. Seftali ve limon kabugu rendesi ile birlesince, son derce aromali ve ferahlatici lezzette bir recel oldu. Teknik oncekilerle ayni: soyulup, ayiklanmis meyva, sekerle birlikte, ancak seker eriyinceye kadar isitiliyor, sonra seramik bir kaseye alinip bir gece dinlendiriliyor. Bu sure icinde, seker sivi cekici gorevini yapip, meyvanin suyunu birakmasini sagliyor. Ertesi gun, karisimin tanesi suyundan suzgecle ayriliyor. Sekerli meyva suyu, yuksekce ateste kaynatilarak recel kivami aliyor. Son bes dakikada meyva da katiliyor. Boylece az pisen meyva, guzel rengini ve diriligini korumus oluyor.

Turkiye'de yalanci melisa bulunmuyorsa, pek anlamli bir tarif olmayabilir bu, yine de arsivde bulunmasini istedim. Belki rayihali baska otlarla deneyebilirsiniz. Gecen yil cok begendigimiz bir baska seftali receli denemem olmustu, bu vesileyle onu da hatirlatmis olayim.

  • 1,3 kg seftali
  • 3 3/4 bardak (800 g) seker
  • Yarim limon kabugu rendesi
  • 1 limonun suyu
  • 10 tane yaprakli yalanci melisa filizi
Bir tencere su kaynatin. Buzlu ya da soguk su dolu bir baska tencereyi de hazirda bulundurun. Seftalilerinizi kaynayan suda 1 dakika tutun. Cikarip, pismeyi durdurmak icin soguk su dolu tencereye atin. Kabuklarin cabucacik siyrilip ciktigini goreceksiniz. (Bu isi yaparken, seftalinin kabugundan puruzsuzce siyrilinca burundugu guzellige hayran olmayi da ihmal etmeyin. Gecenin bir yarisi olmasa, fotograf makineme sarilacaktim kesinlikle.) Seftalileri ikiye kesip, cekirdeklerini cikarin ve ince dilimleyin. (Ben dort parcaya kesip dilimledim.)

Seftali dilimleri, seker, limon kabugu rendesi ve suyu ile 6 yalanci melisa filizini receli yapacaginiz tencereye alin ve orta ateste kaynama noktasina getirin. Sonra tencerenin icindekileri seramik bir kaseye aktarin ve uzerini pisirme kagidi ile kapatip, 1 gece dinlenmeye alin.

Ertesi sabah, recel karisiminin tanesini suzgecle ayirin. Kalan sekerli meyva suyunu tencerenize alip, yuksek ateste, isisi termometrede 105 Cye ulasincaya kadar kaynatin. Bu arada biriken kopuklerini almayi da unutmayin. Yalanci melisa filizlerini meyvanin icinden cikartin ve meyvayi tenceredeki koyulasmis, sicak suruba katin. Yuksek ateste, yavas yavas karistirarak 5 dakika daha kaynatin. Kalan 4 filizden kopardiginiz 20 yalanci melisa yapragini recele katin. Son bir tasim kaynatip, yogunlugu kontrol ettikten sonra recelinizi sterilize edilmis kavanozlara paylastirip, agizlarini kapatabilirsiniz. (Buzdolabinda tutulup, kisa zamanda tuketilecekse, sterilizasyon isine girismeniz gerekmez.)

Afiyet olsun.

6 Comments:

Blogger yemekbiraşk said...

Zinnur Hanım merhaba,

şeftaliye dokunamasamda en çok sevdiğim yaz meyvelerindendir. Kızımın adıda melisa ki melisa bitkisinide çok severiz bu tarifinizi denemem lazım :)
zaten bu güne kadar görmedim yapılamaz denecek bir tarifinizi hepsi birbirinden güzel
sevgiler..

8/24/2010 09:51:00 AM  
Anonymous evatolyesi said...

Ne kadar güzel reçeller yapıyorsunuz.
Ellerinize sağlık:)

8/24/2010 12:25:00 PM  
Blogger fuat gencal said...

Hayırlı sabahlar. Ellerinize sağlık. Çok güzel ve leziz görünüyor.

Saygılar.

8/25/2010 01:40:00 AM  
Blogger Oya Kayacan said...

Zinnur'cuğum, www.mineflora.com yani benim Mine'nin bahçesinden her zaman bulduğum bir bitki limon kokulu melisa. Ben de de bir mini ağaççık var ve sıcak suya batırdığım yaprakları sabah çayım oluyor bazı bazı. Reçele de karıştıracağım tavsiyen üzerine. Eline sağlık.

8/25/2010 07:33:00 AM  
Blogger zinnur said...

Yemek Bir ASk, tesekkur ederim. Denerseniz umarim begenirsiniz.

Ev Atolyesi, cok naziksin. Cok guzel bir recel kitabim var, ondan bu yaptiklarim.

Fuat Bey, cok tesekkur ederim.

Oya'cigim, limon kokulu melisa yalanci melisadan daha hos geliyor kulaga. Ben de cay yapiyorum, buzlu caya da guzel gidiyor. Meksikali arkadaslariin tavsiyesiyle minicik bir saksi almistim, buyudu, guzellesti.

Hepinize sevgiler...

8/28/2010 07:55:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 12:26:00 PM  

Post a Comment

<< Home