Thursday, August 26, 2010

Havuc Helvasi ve Rasmalay

Pakistanli bir arkadasim akla gelebilecek her turlu seyden helva yaptiklarini soylemisti, sozlerini desteklemek icin mercimek helvasini ornek gostererek. Bildigimiz un ve irmik cesitleri disinda bir helva denemesi yapma arzusu bende boyle dogdu. Malzeme olarak havuc, dogal tatliligiyla helvaya mercimekten daha cok yakisir gibi geldi. Gorsel olarak da, fistiklarin yesilini gosteren canli rengiyle guzel bir secenekti. Dun nihayet firsat bulup yaptigim havuc helvasi, hem ayni Pakistanli arkadasimdan iyi not aldi, hem de hepimizin begenisini kazandi. Yapimi biraz vakit aliyorsa da, bu surenin cogu aktif ilgi gostermenizi gerektirmiyor. Helva severseniz, baharatli tatlilardan hoslaniyorsaniz, begeneceksiniz. Tarif Madhur Jaffrey'in Indian Cuisine kitabindan cevrildi.

Havuc Helvasi

  • 450 g havuc
  • 750 g sut
  • 8 adet kakule tohumu
  • 5 yemek kasigi bitkisel yag veya ghee (sutu alinmis tereyagi)
  • 5 yemek kasigi seker
  • 1-2 yemek kasigi sultana sari kuru uzum
  • 1 yemek kasigi, hafif cekilmis Antep fistigi (ben biraz fazlasini kullandim)
  • Arzu edilirse servis icin cirpilmis sut kremasi veya kaymak
Havuclarin kabuklarini soyup rendeleyin. Havuc, sut ve kakule tohumlarini, agir tabanli bir tencereye alip, sutu yuksekce ateste kaynama noktasina getirin. Sonra altini biraz kisin; orta ateste tencerede sut kalmayincaya kadar, arada karistirarak, pisirin. Gerekirse isiyi ayarlayabilirsiniz. Sutun kendini cekmesi, kullandiginiz tencerenin buyuklugune bagli olarak, en az yarim saat alacaktir. (Sut cektigi zaman havuclarin goruntusu biraz sut kesmikli oluyor, bu normal ve lezzeti olumsuz etkilemiyor.)

Ghee ya da bitkisel yagi, alti yapismayan bir sahana alip kizdirin. Havuclari ekleyip, islak ve sutlu bir goruntuleri kalmayincaya kadar, devamli karistirmak uzere (yaklasik 10-15 dakika) pisirin. Bu surecte havuclarin rengi daha koyulasacaktir.

Seker, kuru uzum ve fistigi ekleyip 2 dakika daha karistirin ve helvanizi atesten alin. Ilik veya oda sicakliginda, arzu edilirse yaninda cirpilmis sut kremasi ile servis edebilirsiniz.

Soz Hint tatlilarindan acilmisken, baska bir favorimden soz etmeden bitirmeyeyim bu iletiyi. Rasmalayin yesil cayli bir uyarlamasinin tarifini daha once vermistim. Bu son yaptigim daha aslina uygun oldu, ayrica sunum sekli de daha sik... Tarifte belirtilenden az seker kullanmamiza ragmen, bize fazla tatli geldi ama Pakistanli misafirlerimiz bu haliyle begendiler. Sanirim tatliya toleranslari bizden fazla. Denerseniz, tarifteki miktardan daha az seker kullanmanizi tevsiye ederim. Sutlu tatlilar Ramazan sofralarina yakisiyor. Ayrica oldukca kolay bir tatli bu. Yapim asamalarini resimleriyle takip etmek icin, tarifi aldigim su siteye yonlendiriyorum sizi.

Rasmalay

  • 425 g ricotta veya lor peyniri (biraz suzme yogurtla sulandirabilirsiniz)
  • 1 1/4 bardak seker
  • 473 g zenginlestirilmis sut (sute 1/4 oraninda sut kremasi katarak elde edebilirsiniz)
  • Bir tutam safran
  • 1/4 tatli kasigi cekilmis kakule tohumu
  • 1/2 tatli kasigi gul suyu (arzu edilirse)
  • 3-4 tatli kasigi kesilmis badem
  • 2 yemek kasigi iri cekilis Antep fistigi
Zenginlestirilmis sutunuzu yavas ateste biraz kaynatarak daha koyulasmasini saglayin. Bir bardak sekeri (ben 3/4 bardak kullanmama ragmen oldukca tatli geldi; siz miktari kendi zevkinize gore ayarlayabilirsiniz), kakule, safran ve kullaniyorsaniz gul suyunu sute ekleyin. Birkac dakika da boyle kaynattiktan sonra, altini kapatip sogutun.

1/4 bardak sekeri lora katip, iyice karistirin. Mafin kaplarina ikiser yemek kasigi lorlu karisimdan koyup, ustlerini duzleyin. 175 C ye on isitilmis firinda, 35 ila 40 dakika, ya da peynir kabarip, ustu hafif kizarincaya kadar pisirin. Pistiklerinden emin olmak icin, kurdan testi de yapabilirsiniz; ortaya batirilan kurdanin islak cikmamasi gerekiyor. Bu asamada mafinlerinizi firindan alin. Biraz soguduktan sonra, kenarlarini keskin bir bicakla mafin kalibindan ayirip, sutlu serbeti icine alacak buyuklukte kenarli bir servis tabagina tersyuz ederek koyun. Sogumus sutlu serbeti, lorlu mafinlerin uzerine dokun. Fistik ve bedemle susleyin. Bu sekilde en az 1 saat beklettikten sonra servis yapin. Buzdolabinda birkac saat dinlendirilip, soguk servis edilirse daha iyi oluyor. Sutlu serbet bizde epey artti. Belki biraz azaltilmasinda fayda olabilir.

6 Comments:

Anonymous dilek said...

Zinnurcugum, eline saglik!
Gecen hafta bizde de bol kaküleli gajar halwa vardi:) Bizimkinin icinde üzüm olmuyor. Ben afgan bir ögrencimden ögrenmistim. Masallah havuc cok güzel rengini korumus.
Sevgiler

8/26/2010 01:18:00 PM  
Blogger Unknown said...

Nefis görünüyor helvayi herkez sever bu baska bir güzel duruyor .Ellerinize saglik afiyetler olsun.

8/26/2010 01:37:00 PM  
Blogger Cafe Pepela said...

Merhabalar..
Bu helvayı ben de Pakistani bir arkadaşım vesilesi ile tecrübe etmiştim çok leziz oluyor..
Ellerinize,gönlünüze sağlık,gönülden muhabbetle :)

8/26/2010 01:51:00 PM  
Blogger yemekbiraşk said...

Merhabalar Zinnur Hanım,
Mutfakta cesaretli olmayı sizden öğreneceğimi umut ediyorum. Ben bu indische küche mutfağını pek sevemedim bizim evde eşim sever sırf bu yüzden genel tariflerini içeren bir kitaplarını aldım bir tanecik bile reçetesini uygulayamadım haksızlık ediyorum galba evdekilere dedim ya sizden cesaret alıcam :) turuncuyu görünce cezbolmamak mümkün değil :)
hoşcakalın..

sevgiler

8/26/2010 03:51:00 PM  
Anonymous narcicegirengi said...

Merhaba Zinnur Hanim,
Pakistan ve hindistan mutfagi bize ilginc gelen tatli tariflerini barindiriyor. Cok guzel gorunuyor bu helva. Rengi cok canli.Ellerinize saglik
Sevgiler

8/26/2010 08:41:00 PM  
Blogger zinnur said...

Dilek, demek Afganlar da yapiyor. O tarife de bir bakmali.

Gulcan ve Cafe Pepela, tesekkurler...

Yeek Bir Ask, ne diyeyim, bu da bir zevk ve damak tadi meselesi tabii ki. Ara ara baharati az denemeler yaparsaniz, belki alisarak seversiniz.

Nar Cicegi Rengi, evet, gercekten ilginc bir mutfak. Baharatlarin yararlari da var ayrica.

Hepinize sevgiler...

8/28/2010 07:52:00 AM  

Post a Comment

<< Home