Wednesday, August 04, 2010

Antep Keskulu (ama az fistikli)

Bize kisa bir tatil gorunmusken, bir arkadasimdan 3 kg ya yakin cig sut gelince, ziyan olmasin diye sutlu bir tatli yapip komsularima birakayim istedim. Buzdolabinda cok az cekilmis fistik ve epey kabuksuz file badem vardi. Onlari karistirarak keskul yapmaga karar verdim. Onceki keskul tariflerimden farkli olarak, bu tatliya yumurta da katiliyor. Boylesinin Antep keskulu oldugu konusunda Necip Usta'nin (Turk Tatli Sanati) yalancisiyim. Belki Antepli arkadaslarimizin bu konuda yorumlari olabilir. Ben yumurtanin dokuya ve lezzete katkisini sevdim. Ama sutlu tatlida yumurta fikri size agir geliyorsa, bu tariflere de bakabilirsiniz.

Once de dedigim gibi benim keskulum bademden zengin, fistiktan yana zugurt oldu. Tarife gore, esit miktarda fistik ve badem kullanilmasi gerekiyor. Buna uyulsa, sanirim rengi yesilimsi olacak ve adini biraz daha hakkedecekti.

Ben isin kolayina kactim ama eger vaktiniz varsa, benim gibi nisasta ile koyulastirmaktansa, subye hazirlayabilirsiniz. Bunun icin 2 kahve fincani (100 g) pirinci iyice yikayip, uzerini 5 cm asacak kadar ilik suda sabaha kadar bekletin. Sabahleyin hic karistirmadan, kaseyi egip, pirinc seviyesine kadar suyunu suzdurun. Robotta azar azar cekin ve elde ettiginiz ozlu beyaz siviyi elekten suzdurerek subye olarak kullanin.
  • 75 g nisasta (veya 100 g pirincten subye)
  • 100 g yesil fistik
  • 100 g badem
  • 2,5 kg sut
  • 2 su bardagi toz seker
  • 4 yumurta
  • uzerini suslemek icin cekilmis hindistan cevizi ve fistik
Fistik ve bademi birlikte robotta cekin, sonra sutun bir bardagini uzerine ekleyip, 4 ila 5 dakika ya da karisim puruzsuzlesip, koyu bir ayran kivamini alana kadar cekin. Nisasta kullaniyorsaniz, sulandirmak icin bir bardak sut ayirin. Kalan sute sekeri ve fistikli sutu ekleyin ve ocaga alin. Subyesini (ya da sutle eritilmis nisastayi) ekleyip, tahta kasikla agir agir karistirarak, muhallebi kivamina gelip kaynayincaya kadar pisirin.

Bu arada yumurtalari cirpma teliyle birkac dakika cirpin. Koyulasmis muhallebiden iki kepce kadarini yumurtalara yedirdikten sonra, yumurtali karisimi muhallebiye katin ve iyice karistirin. Kepce ile yuksekten servis kaplarina dokun. Uzerlerini fistik ve hindistan cevizi ile susleyip, soguduktan sonra servis yapin.

7 Comments:

Blogger umutluhayat said...

ne kadar ince bir düşünce.ellerinize sağlık

8/04/2010 02:09:00 PM  
Blogger Naile said...

Zinnur ben Antep keşkülünü daha önce duymadım ama sütlü tatlılarda yumurta fikri (eğer pişiyorsa) oldukça cazip geliyor. Tadı daha bir güzel oluyor bence.

Tarif için teşekkürler..

8/04/2010 11:18:00 PM  
Blogger YeMeK vAkTi said...

Ellerine sağlık harika bir tatlıdır keşkül.Denicem kısmet olursa

8/05/2010 12:26:00 AM  
Blogger ufukmutfakta said...

Zinnur'cuğum seni ve yazılarını çok özledik. Yazmayı bırakma olur mu? Ayrıca keşkül oldukça lezzetli görünüyor, ellerine sağlık. Sevgilerimle.....

8/05/2010 08:30:00 AM  
Blogger zinnur said...

Umutlu Hayat, tesekkurler.

Naile, ben de ayni fikirdeyim.

Yemek Vakti, benim de favorilerimdendir keskul.

Ufuk, nezaketle beni gayretlendirmene cok tesekkur ederim. Elimden geleni yapacagim, umarim Ramazan burda biraz harekete vesile olur.

Hamarat Abla, ben de senin Ramazan ayini kutlar, hayirlara vesile olmasini dilerim.

Hepinize sevgiler...

8/11/2010 01:49:00 PM  
Blogger Zehra Gürgen said...

Evde taze sütüm var , bademim var ama fıstığım yok :(
fıstıksız olsa nasıl olur ki?
sübyeyle bende kazandibi yapıyorum ama sübyeninde her zaman kıvamını tutturmak zor oluyor. Çok uğraştırıyor gerçekten.

Ellerine sağlık, keşkülü ben fıstıksız denemeye karar verdim. Ne yapalım sırf bademli olsun bu defa ?

sevgiler
cafederins

8/13/2010 07:56:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Biz Türkiye'ye çok kaliteli mutfak pürmüzü getiriyoruz. İsteyen olursa bana mail atsın, göndermeye çalışırım. Tarifleriniz mükemmel.
dened2023@hotmail.com
Deniz

9/13/2010 02:40:00 PM  

Post a Comment

<< Home