Saturday, March 13, 2010

Birikenler...

Kisa bir sure evimizden uzaktaydik. Donuste ortaligi derleme toplama calismalari cercevesinde fotografi cekilmis ama iletiye donusemeden blogger dosyalarinda unutulup kalmis birkac tarifi biraraya getirip, size merhaba demek istedim.

Ceviz ve Tarcin Kitirli Kek

Asagida fotografini gordugunuz, evde eksi krema bulundugunda yaptigim bir kek; yani ilk defa denedigim bir tarif degil. Eksi krema yerine yogurt ile de yapabilirsiniz. Uzerine serpilen cevizli karisim maalesef guzelce kabarmasina firsat vermiyor. Hemen her denememde kekim firindan cikip sogudugunda ortasi coktu. Bununla birlikte, yumusacik dokusu ve arada agza gelen tarcinli cevizli kitir katiyla son derecede lezzetli bir kek bu. Isterseniz kitir kata kuru uzum de katabilirsiniz. Cay ve kahvenin yanina cok yakisiyor, bundan olsa gerek bu tur keklere Kahve Keki diyorlar Amerikalilar. Tarif Nick Malgieri'nin Perfect Cakes kitabindan cevrildi.

  • 1 1/2 bardak seker
  • 226 g yumusak tereyagi
  • 2 yumurta
  • 2 bardak un
  • 1 tatli kasigi kabartma tozu
  • 1/2 tatli kasigi kabartma sodasi
  • 1 tatli kasigi vanilya
  • 1 bardak (226 g) eksi krema [yerine 1 bardak -cok eksi olmayan- suzme yogurt veya 1 bardak yogurt kullanabilirsiniz.]
Cevizli Kat icin:
  • 1 bardak (114 g) kabaca cekilmis ceviz
  • 1/4 bardak seker
  • 2 tatli kasigi tarcin
Keki yapmaya baslarken butun malzemenin oda sicakliginda olmasina dikkat edin. Iki adet baton kalibi, ya da oartasi delik yuvarlak kek kalibinizi yaglayip unlayin. Firininizi 175C ye isitin.

Un, kabartma tozu ve sidasini birlikte bir kaseye eleyin. Cekilmis ceviz, 1/4 bardak seker ve tarcini baska bir kasede karistirin. Tereyagi, seker ve vanilyayi, mikserinizin kurek seklindeki cirpicisi ile 4-5 dakika orta hizda cirpin. Bu sure sonunda karisiminizin iyice yumusamis ve renginin acilmis olmasi gerekiyor. Yumurtalari buna teker teker ekleyin ve her seferinde malzemeniz butunlesinceye kadar cirpin.

Mikserin hizini dusuge indirin. Unlu karisimin ucte birini miksere ekleyip, sadece malzeme butunlesinceye kadar cirpin. Sonra sirasiyla eksi kremanin yarisini, kalan unun yarisini, eksi kremanin tumunu ve unun tamamini ekleyin. Her malzeme eklenisinde, sadece hamur butunlesene kadar dusuk hizda cirpmaya ozen gosterin.

Eger tek kalip kullaniyorsaniz, hamurun yarisini kalibiniza yayin. Uzerine cevizli karisimin yarisini serpin. Kalan hamuru bunun uzerine duzgunce yayin, kalan cevizli karisimi da en uste serpeleyin. Yaklasik 50-55 dakika (iki baton kek yapiyorsaniz 40 dakika), ya da kek(ler)in ortasina batirilan kurdan temiz cikincaya kadar pisirin. Bir izgara uzerinde 30 dakika dinlendirdikten sonra dikkatlice kaliptan cikarin. Cevizli yuz uste gelecek sekilde tersyuz edip tamamen sogutun.

Asagidaki fotografta epey once yaptgim Visneli ve Bademli Tarti goruyorsunuz. Tart hamuru tarifini(Pate Sucree) burada, bademli dolgunun tarifini ise burada bulabilirsiniz. Evde hic meyva bulamayinca, buzluktan cikarip aceleyle cozdurdugum visneleri dizdim dolgunun uzerine ve goruntu dort dortluk olmadiysa da, lezzetli bir tart cikti ortaya. Yalniz tart hamurunun kitirligina, bademli dolgunun unla katilastirilmis olmasina ve visneleri suzup, kurulayarak kullanmama ragmen, ertesi gune tartta genel bir yumusama gozledim. Belki daha az su salan meyvalarla, mesela armutla ya da elmayla denenirse, farkli katlar ozelliklerini daha uzun sure koruyabilir.

Sizinle tarifini onceden paylastigim biskottiyi oldukca s1k yapiyorum bu aralar. Sadece findik degil, fistik, ceviz, pikan, iste o anda el altinda ne varsa onunla denedim, hepsinden de memnun kaldim. Artik biskottilerin bir yuzunu tavlanmis cikolata ile kapladigimdan sanirim onceki iletilerden birinde bahsetmis ama fotograflayamamistim. Iste asagida resmini gordugunuz, tarifimizin cevizle yapilip cikolatalanmis hali. Eger tavlama isi ile ugrasmak istemezseniz ve biskottiler kisa surede tuketilecekse, erimis cikolata ile de kaplayabilirsiniz.


Bol agiz tadli, guzel bir Pazar ve hafta dilegiyle...

13 Comments:

Blogger Mutfak Havlusu said...

Her biri fazlasıyla hem iç açıcı hemi de iştah açıcı:)
ellerinize sağlık.

3/13/2010 11:48:00 AM  
Blogger Zehra Gürgen said...

Tüm tarifler çok güzel, ama ilk tarifi denemeye kararlıyım. Yumuşacık kek çok ama çok cazip geldi . ellerinize sağlık..

sevgiler

www.cafederins.com

3/13/2010 12:01:00 PM  
Blogger Unknown said...

Tüm tarifler, cok cazibeli görünüyor, adeta ye beni diye bagiriyorlar... Ellerinize saglik... Sevgilerimle,

3/13/2010 01:49:00 PM  
Blogger Özlem said...

Bayıldım hepsine, ellerine sağlık

3/13/2010 03:14:00 PM  
Blogger pecete said...

Cevizli kek bana da çok cazip geldi. Ellerine sağlık Zinnur.

3/14/2010 01:12:00 AM  
Blogger Magia da Inês said...

Olá, amiga!
Conheci seu cantinho... amei!!!
Lindo, criativo, nutritivo e deliciosos... parabéns!!!
Uma ótima semana!
Beijinhos.
Itabira - Brasil

3/14/2010 06:31:00 AM  
Blogger evcilik said...

Merhaba sevgili Zinnur hanım,her üçüde birbirinden leziz görünen tarifler.Dün eskiden yayınladığınız Zeytinyağlı muzlu keki denedim,gerçektende yenmeyen muzlar yenilmiş oldu:))
Bu arada naçzane bir sorum olacak, ilk tarifte krema+süzme yoğurtmu? yoksa,krema veya süzme yoğurtmu?belki gözümden kaçmıştır diye yapılışını tekrar okudum ama açıkçası bu kısımda biraz tereddüt ettim.Güzel tarifleriniz ve paylaşımlarınız için teşekkürler.
Türkiye'den sevgiler,selamlar.

3/15/2010 02:06:00 AM  
Blogger zinnur said...

Evcilik, tesekkurler. Sirada cevaplanacak diger yorunlar var ama, senin yorumun tarifle ilgili bir soru icerdigi icin once cevaplamak istedim. Eksi krema belki de TR'de bulunmayan, hazir satilan bir krema turu. Bizim suzme yogurda cok benziyor. Bulunamazsa yerine suzme yogurt veya yogurt kullanilabilir diye o sekilde yazmistim. Yani sadece 1 bardak eksi krema veya sadece 1 bardak yogurt veya sadece 1 bardak suzme yogurt kullanilacak.

Bu arada muzlu keki begendiginize memnun oldum.

Sevgiler.

3/15/2010 02:53:00 AM  
Blogger ARZU - ENGÜZELTATLAR said...

Ellerinize sağlık. Çok güzel...

3/15/2010 06:34:00 AM  
Blogger durutarifler said...

Hepsi nefis, hepsinin görüntüsü harika.
Ellerinize sağlık

3/16/2010 01:09:00 AM  
Blogger Unknown said...

hepsınede bayıldım :) ellerınıze saglık cnm benım sevgıler

3/17/2010 04:24:00 AM  
Blogger humeyra said...

Çikolata tavlamak nasıl oluyor? Çikolataya iltifat etsem tav olur mu acaba, kız tavlar gibi :)
Bu arada yaptıklarınızın her biri harika görünüyor. Ellerinize sağlık.

4/22/2010 03:50:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 10:39:00 AM  

Post a Comment

<< Home