Tuesday, September 15, 2009

Goruntuden Kaybedenler: Rugala ve Elmali Anne Keki

Ramazan boyunca cogu gece evde yememekle beraber, mutfagimiz hala uretiyor sukur. Daha ziyade kurabiye, kek turu basit seyler yapiyorum ve alelacele resimliyorum. Bu arada son zamanlarda cektigim resimlerin kalitesinden hic memnun degilim; bunda bir faktor zamansizliksa, digeri de kameramin elden ele dolasirken ayarlarinin bozulmus olmasi kanaatimce. Tabii sorumlu oldugunu dusundugum kisiler ayni fikirde degiller. Burada gordugunuz fotograflara baglayacak olursak konuyu, Elmali Kek ile Rugala, resimlerinin kotulugu yuzunden nerdeyse Bizim Pastane vitrininde yer alamayacaklardi. Onlari bu akibete ugrayan baska tatlilardan farkli kilan ise lezzetleri oldu. Bunun hatirina, fotojenik olmamalarina ragmen, ikisini de sizinle paylasmaya deger buldum.

Rugala kurabiyesinin farkli bir cesidini arsivde bulabilirsiniz. Nasil bir sey oldugunu bilmiyorsaniz, Tijen'in bu konudaki iletisi yardimci olabilir. Kate Zuckerman'in The Sweet Life kitabindan aldigim bu tarifin ozelligi, hamurunun krem peynir katkisiyla yapilmasi ve nerdeyse katmerli hamur dokusu ve lezzetinde olmasiydi. Evde pek yemeyince, bu kurabiyeler birkac gun disarda surundu; boyleyken tazeliklerinden, guzelliklerinden bir sey kaybetmediler. Buna karsilik, hamurun rahat acildigi araligi kacirirsaniz, kurabiyenin yapimi biraz eziyetli ve ziyanli olabilir. Ozen gosterilmesi gereken bir hamur yani. Tahmin edebileceginiz gibi, burada tecrube konusuyor.

Bu kek, zeytinyagi ile yapiliyor. Bircok siviyagli kek gibi oldukca nemli ve yumusak dokuda. Elmali oldugu icin bekledikce daha da guzellesiyor. Bazilarinizin benzerini yaptigindan emin oldugum, "anne keki" kategorisinde bir kek cesidi. Kuru uzumu var, meyvasi var, cevizi var, tereyagi yok, daha ne olsun? Ustelik mikserinizi kirletmeden yapabileceginiz bir kek. Bizim evde yeniden yapilacaklar arasina girdi bile. Tarif , Nick Malgieri'nin Perfect Cakes kitabindan cevrildi.
  • 2 bardak un
  • 1 tatli kasigi kabartma sodasi
  • 1 tatli kasigi ogutulmus muskat
  • 1/2 tatli kasigi tarcin
  • 3 yumurta
  • 1 bardak seker
  • 1 bardak siviyag
  • 2 tatli kasigi vanilya
  • 3 bardak soyulmus, cekirdek yatagi cikarilip, kucuk parcalara kesilmis elma (2 ila 3 buyuk elmaya karsilik geliyor.)
  • 1/2 bardak kuru uzum
  • 1/2 bardak irice cekilmis ceviz
Firininizi 175 C ye ayarlayin. 25 cm lik kek kalibinizi yaglayip, unlayin. (30 cm lik ortasi delik kalip da kullanabilirsiniz.) Un, soda ve baharatlari bir kaseye alip, karistirin. Yumurtalari baska bir kaseye alin ve soyle bir karistirin. Sekeri azar azar ilave ederek, bir yandan karisimin kivami acilincaya kadar (yaklasik 1 dakika) cirpin. Sonra vanilya ve yagi da azar azar ilave edin ve karisim butunlesinceye kadar cirpin. (Burdaki cirpma islemi icin mikser kullanmaga gerek yok; catal, ya da telle yapilabilir.)

Un-baharat karisimini yumurtali karisima plastik spatula yardimiyla karistirin. Elma, kuru uzum ve cevizi de ekleyin. Hamuru hazirladiginiz kaliba dokup, uzerini duzleyin. Yaklasik 1 saat, ya da kek iyice kabarip, renkleninceye ve ortasina batirilan kurdan temiz cikana kadar pisirin. Bes dakika izgara uzerine konulmus sekilde, kalibinin icinde dinlendirdikten sonra, dikkatlice baska bir izgara uzerine cikartin. Ust kismi uste gelecek sekilde tekrar ilk izgaraya ters cevirin. Tamamen sogutun.

Bu keki tek basina ya da vanilyali ya da tarcinli dondurma ile servis yapabilirsiniz. Yenmeyen kismini saranla sarip, oda sicakliginda birkac gun saklayabilirsiniz. Iki defa sarilip, daha uzun sure saklamk amaciyla dondurulabilir ayni zamanda.

25 Comments:

Blogger Dilek'ce said...

Merhaba Zinnur,
rugalan cok leziz görünüyor bence resimde!!! Resimde üzerindeki de güzel! Ben de bu hafta krem peynirli hamurdan lokumlu kurabiye yapmistim. Tarifin kaynagi Oetker olmasina ragmen cok memnun kalmadim önce fakat ertesi gün daha göz doldurucu oldular. Fakat yine de gelecek sefere lokumlu kurabiye icin kullanmayacagim bu hamuru. "Yahudi Mutfagi" adli kitabimdan da daha önce Rugala denemistim fakat seninki kadar hos görünmüyorlardi. Krem Peynirli beni mutlu eden tek tarif Hale'nin puf puf kurabiyeleri idi simdiye kadar galiba. Bu kez de aslinda krem peynirini o niyetle almistim. Neye niye neye kismet!
Sevgiler

9/15/2009 04:16:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

nolur resimlere biraz daha özen eskisi gibi...sevgiler...

9/16/2009 01:03:00 AM  
Blogger zinnur said...

Dilek'cigim, krem peyniri tart hamurunda da kullaniyorlar. Bir kitirlik, adeta kat katlik hissi veriyor. Katmerli hamurla ugrasmadan, kisa surede katmerli hamura benzer bir lezzet yakalamanin pratik bir yolu bu. Yalniz hamur biraz yumusamissa, toparlamak iyice zor oluyor. Basima gelen bu idi. Hale'nin puf puflari Zeynep'le bize yolladigin yenebilir hediyeler arasindaydi diye hatirliyorum. Cok guzellerdi, ben de denemeliyim.
Sevgiler.

9/16/2009 03:14:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ahh ah! (Bu gidisle asci degil, ancak ahci olabilecegim.) Ben de istiyorum, isimsiz yorumcum. Ramazan bitip, vaktim daha fazla oldugunda, bu konuyla daha fazla ilgilenecegim.
Sevgiler.

9/16/2009 03:18:00 AM  
Blogger durutarifler said...

Tüm keklerimi sıvıyağla yağıyorum artık. Böylesi son derece sağlıklı.
Bu arada fotolar bence gayet güzel. Hele benimkilerden sonra.
Ellerinize sağlık
İyi bayramlar

9/18/2009 12:20:00 AM  
Blogger şeker pasta said...

Neşeli 'şeker gibi' bir bayram dileğiyle... Mutlu Bayramlar...

9/19/2009 03:11:00 PM  
Blogger zinnur said...

Nilay, bire bir mi siviyag kullaniyorsun katiyag yerine? Dokuda nasil bir fark gozluyorsun? Deneyimini paylasirsan, ya da paylastigin iletilerine baglanti verirsen sevinirim.
Sevgiler.

9/19/2009 03:13:00 PM  
Blogger zinnur said...

Seker Pasta, sana da.. Cok tesekkur ederim.

9/19/2009 03:14:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Iyi bayramlar, sevgiler.

9/22/2009 11:25:00 AM  
Anonymous fatma said...

mrh tarifleriniz çok güzel bu iki güzel resmin tariflerini bekliyoruz sevgiler

9/24/2009 04:50:00 AM  
Anonymous nursen said...

merhaba Zinnur hanim
Yaptiklarimizin resimlerini cekerken ne kadar ozen de istedigimiz gibi olmuyor. Yinede guzel olmus, kimbilir tadi ne kadar nefistir.Sevgiler

9/24/2009 11:18:00 PM  
Blogger mutfaktakizaman said...

ellerinize saglik gayet nefis gornuyorlar...

9/25/2009 04:10:00 AM  
Anonymous Suna said...

Merhan Abla, ben Suna... herzaman ki gibi çok leziz gorunuyorler ellerine sağlık, ellerin dert gormesin.. elmali anne keki ismi çok yakısmis annemin kekinede benziyor.. Sevgiler.. M.Çınar ellerinizden oper Not: bu muhtesem tatların 0 +3 ay için tavsiye edilenleri var mı!!!

10/03/2009 12:26:00 PM  
Blogger Papatya said...

Mmmm.. üzümlü, elmalı, zeytinyağlı,
Bu tarifi hemen yapmalı :)

10/06/2009 12:37:00 AM  
Anonymous fatoş said...

Merhaba Zinnur,

Tarif çok leziz görünüyor. Günlerdir kekin tarifini bekliyorum. Merak ettim. Umarım iyisindir.

10/06/2009 01:57:00 AM  
Blogger Yunkabu said...

Merhaba Zinnur, yanlis anlamani istemem. Goruntusu de, tadi da cok guzel oldu, sadece sekerinin biraz fazla olmasi disinda. Benim icime sinmeme nedeni ise farkli. Bir haftasonu icin, eve davet edilen misafirler icin cok hos bir pasta ama dogumgunu icin uymadi sanki, dogumgunu icin ahududulu pasta gibi bir pasta daha uygun olurdu demek istedim. Goruntusu daha alimli olmaliydi sanki. Yanlis anlamaya yol actiysam cok uzulurum.

Yunkabu
(Mail adresine yazacaktim ama sayfanda bulamadim, yorumlara yazdim.)

10/07/2009 06:39:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Tarifler gelecekti hani ? Özellikle elmalı kekin tarifini rica ediyorum sizden.

11/04/2009 12:16:00 PM  
Blogger zinnur said...

Fatos ve isimsiz yorumcum, kusura bakmayin. Bu tarifleri eklemedigimi unutmusum bile. Aradan epey bir zaman da gecti, sizi beklettigim icin uzgunum. Ilk firsatta ekleyecegim, soz.
Sevgiler...

11/05/2009 01:22:00 AM  
Anonymous Fatoş said...

Merhaba Zinnur
Sonunda denedim bu keki. Tarçını çok sevdiğim için bir tatlı kaşığı koydum. Bir de kabartma sodası karbonat mıydı sana daha önce başka tarifte sorduğumu hatırlıyorum ama cevabını hatırlayamadım :-) 1 tatlı kaşığı karbonatta gözüme çok fazla göründü. Bende 1 paket kabartma tozu ekledim. Bir de cevizleri eklemeden önce fırınladım. Çok lezzetli bir kek oldu. Farklı bir tadı var. Muskattan belki. Hiç bu ölçüde kullanmamıştım ama çok yakıştı. Teşekkür ederim tarif için.

1/15/2011 01:25:00 PM  
Blogger zinnur said...

Fatos'cugum, cok sevindim begendigine. Firinlanmis ceviz eminim daha guzellestirmistir tadini. Ellerine saglik. Yorum biraktigin icin de tesekkurler...

1/15/2011 02:56:00 PM  
Anonymous Fatoş said...

Zinnur'cuğum
Aslında bu kekle ilgili yorum yapmıştım. Ama o kadar beğenildi ki yazmak istedim. Geçenlerde annemlerde yaptım. Son kalanları paylaşamamışlar ve tekrar istediler. Az sonra da kendimiz için 4. kez mutfağa girip yeniden yapacağım. Aslında başka tarifler denemek istiyorum ama bu o adar kolay, sağlıklı ve leziz ki bir kere daha yapmaktan kendimi alamayacağım. Üstelik oğlumda çok sevdi ve tam ona uygun olduğu içinde gönül ahatlığıyla yediriyorum.

1/28/2011 07:09:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ikinci yorumun, birinciden de cok sevindirdi beni Fatos. Ellerine saglik ve tadan herkese afiyet seker olsun.
Sevgiler...

1/28/2011 10:03:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 10:39:00 AM  
Blogger yagizlahayat said...

Zinnur gene ben :-)
Bu keki bu seferde armutla denedim ve gene çok güzel oldu. Birkaçda baharat ilavesi yaptım. İznin olursa bu haliyle bende bloğumda paylaşmak istiyorum. Ne dersin?

4/15/2013 12:21:00 PM  
Blogger zinnur said...

Fatos'cugum, tabii ki, cok memnun olurum. Ellerine saglik.

4/15/2013 04:08:00 PM  

Post a Comment

<< Home