Thursday, August 06, 2009

Kuru Kayisi ve Pikanli Iki Renkli Kek

Iki renkli kek bircogumuz icin anne klasiklerindendir. Mutfak isleriyle ugrasmaya baslayinca, kendime ozel bir mutfak repertuvari olusturmak gayretiyle olsa gerek, annemin yaptiklarindan farklisina yoneldim. Fistikli ve bademli cesitlemeler disinda iki renkli kek yaptigimi hatirlamiyorum. Gecen gun dar zamanda ne yapsam diye kitaplarimi karistirirken, Alice Medrich'in A Year in Chocolate'inda dikkatimi cekti bu kek. Firinlanmis pikan, portakal suyuna yatirilmis kuru kayisi parcaciklari ve cikolatali hamurunda kahve katkisiyla lezzetli olabilecegini dusundum. Gercekten de, goturdugum arkadas toplantisinda hepsi yendi bitti, hatta tabakta kalan kirintilara talip cikan bile oldu. Bu guzel kek, kuru kayisi yerine kuru uzum, kizilcik kurusu veya akliniza gelen, elinizin altinda olan her turlu meyva kurusu ile yapilabilir, pikan yerine ceviz, findik ve bademle de denenebilir. Hatta firinlanmis pikani unla birlikte ogutup, daha farkli dokuda bir cesitleme yapabileceginizi soyluyor A. Medrich. Sonra ekliyor, yapmisken malzemeyi biraz arttirin; bir yerine iki kek yapin ve birini dondurucuya kaldirin ki, hep hazirinizda olsun.
  • 1/2 bardak kuru kayisi, kucuk parcalara kesilmis olacak
  • 3 tatli kasigi portakal suyu (asil tarifte portakal suyu yerine burbon denilen bir cesit viski kullanilmisti)
  • 5 yemek kasigi buttermilk
  • 1 tatli kasigi vanilya
  • 1 bardak arti 2 1/2 yemek kasigi seker
  • 2 1/2 yemek kasigi kakao
  • 1/2 tatli kasigi instant kahve granulu ya da espresso tozu
  • 1 1/4 bardak un
  • 1/4 tatli kasigi kabartma tozu
  • 1/4 tatli kasigi kabartma sodasi
  • 1/4 tatli kasigi tuz
  • 8 yemek kasigi tereyagi, oda sicakliginda olacak
  • 2 yumurta, oda sicakliginda olacak
  • 1/2 bardak pikan, firinlanmis ve iri parcalara kesilmis olacak
Kayisilarinizi ufak bir kasede portakal suyu ile karistirin ve 15 dakika bekleterek yumusamalarini saglayin. Sonra buttermilk ve vanilyayi da kayisilarin uzerine ekleyin. (Buttermilk bulunmuyorsa, 1/2 yemek kasigi sirkenin uzerine, yarim bardagi tamamlayacak kadar sut ekleyip, 5 dakika bekleterek elde edeceginiz kestirilmis sivinin 5 yemek kasigini kullanabilirsiniz. Kefir varsa, o da ayni isi gorecektir.)

Firininizi 163 C ye isitin. 8 bardak kapasiteli kek kalibinizi yaglayip, unlayin.

Baska bir kasede 2 1/2 yemek kasigi seker, kakao, kahve granulu ve 2 1/2 yemek kasigi suyu, karisim puruzsuz hale gelinceye kadar karisitirin.

Un, kabartma tozu, kabartma sodasi ve tuzu karistirip, uc defa eleyin.

Mikserinizin (varsa) kurek seklindeki cirpicisini kullanarak, tereyagini cirpin. Kalan 1 bardak sekeri azar azar ekleyerek, el mikserinin yuksek, Kitchenaid'in orta hizinda, 4 dakika, ya da karisim iyicene butunlesip, kivami acilana kadar cirpin. Yumurtalarinizi bir kaseye kirip, catalla akini ve sarisini birbirine karistirin. Sonra yumurtalari hamura yavas yavas eklerken, yine cirpmaya devam edin. Yumurtalar eklendikten sonra, 2 dakika daha cirpin.

Unun ucte birini hamura ekleyin ve ancak malzeme karisacak kadar cirpin. Sonra sirasiyla kayisi-buttermilk karisiminin yarisini, kalan unun yarisini, kayisi-bittermilk karisiminin sonunu ve unun artanini eklerek, her seferinde sadece malzeme butunlesecek kadar cirpin. Pikanlari spatula ile hamura karistirin. Elde ettiginiz hamurdan 1 bardak kadarini ayirin ve bir kenarda bekleyen kakaolu karisima iyice yedirin.

Hazirladiginiz kalibin icine, acik renkli hamurun 3/4 unu kasik kasik koyun. Uzerine cikolatali hamuru, yine kasik kasik koyun. En uste acik renkli hamurun kalanini, cikolatali hamuru tamamen kapatmayacak sekilde, kasikla aktarin. Bir bicakla hamurun uzerinde ufak daireler cizerek, cikolatali ve sade hamurlari karistirin.

50 ila 55 dakika, ya da ortaya batirilan kurdan temiz cikana kadar keki pisirin. Firindan aldiktan sonra, keki 10 dakika kalibinin icinde sogutun. Daha sonra bir izgaraya ters cevirin ve tamamen soguduktan sonra dilimleyerek servis yapin.

6 Comments:

Blogger BEDİA KUKUL said...

sevgili zinnur;küçük oğlumda yüksek değerde süt ve süt ürünleri alerjisi var; elinde buna uygun kek, poğaça ve kurabiye tarifleri var mı acaba? kolaylıklar

8/08/2009 05:34:00 AM  
Blogger Alev said...

Zinnur

kuru meyve ile yapilan kekler herzaman hosuma gitmustir. Hele birde Alice Medrich tarifi ise mutlaka enfes olmustur. Paylastigin icin tesekkurler. mutlaka denemek istiyorum.

8/09/2009 07:40:00 AM  
Blogger zinnur said...

Gulmira, arastiriyorum. Tarif cok ama bazisi sadece Amerika'da bulundugunu dusundugum sutya da tereyagi alternatifleri iceriyor. Bir tarif buldum aklima yatan; en kisa zamanda deneyip, begenirsem tarifini paylasacagim.
Sevgiler.

8/10/2009 02:26:00 PM  
Blogger zinnur said...

Alev, evet, A. Medrich tarifleri hemen hemen garantili. Daha once de kuru meyvali bir A. Medrich tarifi paylasmistim. O kakaolu ve hurmali idi, denemek istersen iste linki.
Sevgiler.

8/10/2009 02:29:00 PM  
Blogger Hobilerle hayat said...

Tutumluluk ve doğru tüketim bilinci oluşturmak için hazırladığımız
www.tutumluhayat.blogspot.com
adlı sayfamıza ziyaretlerinizi ve ayrıca sizce uygunsa sayfanızdan link vererek ya da blog listenize kabul ederek destek olmanızı bekleriz,link verilme ya da blog listesine alınma dileğimizin kabulü halinde tutumluhayat@hotmail.com adresine durumun bildirilmesi durumunda sayfamızdan sizin sayfanıza da link verilecektir ve blog listemize alınacaktır,saygılarımızla

9/04/2009 01:16:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 10:37:00 AM  

Post a Comment

<< Home