Thursday, May 28, 2009

Cikolatali, Findikli Biskotti

Cikolatali sufle, cikolatali truf, seker hamurlu kurabiye ve pasta gibi blog favorilerinden biri biskotti. O kadar cok yapildi ve o kadar cesitli biskotti tarifi paylasildi ki, belki de bu yuzden simdiye kadar hic denemek icimden gelmedi. Ilk biskottimi yapisim da tamamen bir zorunluluk sonucu oldu. Bir arkadasimla birlikte bir sarkuteri icin tatli yapmamiz ihtimali soz konusu oldu gecenlerde. Bizden istedikleri bir kac seyden biri de biskottiydi. Hemen her turlu hamur isini en az denemisligim varken, benden hic yapmadigim bir sey istemeleri benim icin sasirticiydi tabii ki. Iste ilk biskottimi boyle yaptim. Isin ilginc tarafi su ki, Francois Payard'in Simply Sensational Desserts kitabindan bir tarifle yaptigim fistikli, bademli ve anasonlu biskottiler hic ummadigim sekilde hosuma gitti. Belki yedikten sonra yaptigim diger tatlilara kiyasla daha az vicdan azabi duymam etkileyici bir faktor olmus olabilir. Nedeni ne olursa olsun, biskotti ile iliskim ilk goruste ask olmamakla beraber, kalici olacaga benziyor. Ilk biskottimin fotografini cekmege firsatim olmadi ama ikinci yapisimda --blogosferdeki biskotti tarifi yogunlugunu daha da arttirmak pahasina-- o tarifi sizinle paylasmak isterim.

Yukarda resmini gordugunuz ikinci biskotti denemem, ve bu tarifle ilkinden de guzel bir sonuc aldigimi dusunuyorum. Maalesef calistigim kooperatife goturunce biskottiler cabucacik bitti. Bu satirlari yazarken, yeni bir biskotti tarifi deneyip, su anda cok kisitli olan repertuvarimi genisletmek yerine, bu biskottileri yeniden yapmak arzusundayim. Firinlanmis findik ve kendi baslarina belki tadini alamayacaginiz fakat her ikisi de cikolata lezzetini belirgin hale getiren tarcin ve kahve katkisiyla bu gevrek kurabiyeler gercekten denenmeye deger.

Tarifi SeriousEats'den aldim, o da Amy Sherber'in The Sweeter Side of Amy's Bread kitabindan uyarlamis.
  • 2 yemek kasigi (28 g) yumusak, tuzsuz tereyagi
  • 1 bardak arti 1 yemek kasigi (212 g) seker
  • 2 yumurta
  • 1/2 tatli kasigi vanilya
  • 1 bardak arti 2 yemek kasigi (170 g) un
  • 1/2 bardak arti 2 tatli kasigi (52 g) kakao
  • 1 tatli kasigi instant kahve tozu
  • 1 tatli kasigi karbonat
  • 1/4 tatli kasigi tarcin
  • 1 3/4 bardak (227 g) butun halde firinlanmis findik
  • 3/4 bardak (130 g) damla cikolata
  • 1 yumurta, biskottinin uzerini parlatmak icin (ben kullandim ama gerekli olmayabilir)

Firininizin rafini ortaya gelecek sekilde ayarlayip, 175C ye on isitin.Firin tepsinizi pisirme kagidi ya da silpatla kaplayin.

Elektrik mikserinizin kasesinde, tereyag ve sekeri 1 dakika ya da kumlu bir doku olusuncaya kadar cirpin. Yumurtalari ve vanilyayi ekleyip, 1 dakika daha cirpin. Bu sure sonunda, malzemenin butunlemesi ve karisimin renginin acilmis olmasi gerekiyor.

Un, kakao, kahve tozu, karbonat ve tarcini bir kaseye alip karistirin. Tereyagi-yumurta karisimin iki defada, her seferinde ancak malzeme butunlesinceye kadar cirparak ekleyin.

Findik ve damla cikolatayi da hamura katin ve malzeme hamura esit olarak dagilacak sekilde karistirin. Hamur karistirmakta zorlanacaginiz yogunlukta olacak. Eger sekil vermekte de zorlanacaginiz kadar yapiskan olursa, biraz buzdolabinda dinlendirebilirsiniz. Ben ellerimi nemlendirerek sekillendirmeyi daha kolay buldum.

Hamurunuzu her biri 45o g lik iki esit parcaya ayirin. Hafif unlanmis bir zeminde, her bir parcayi yaklasik 35 cm boy ve 5 cm ende iki kutuk olarak sekillendirin. Kutuklerinizi aralarinda bosluk birakarak hazirladiginiz tepsiye transfer edin.

Ufak bir kasede, kalan tek yumurtayi 1 tatli kasigi su ile cirpin. Kutuklerinizin her yanina bu karisimi surun.

27 dakika, pisirme suresinin ortasinda, tepsinin arkasini one gelecek sekilde cevirerek pisirin. Biskottilerin rengi hafifce koyulasip, ustleri ele sertlesmis gelince firindan alin. Firin isisini 150 C ye dusurun ve biskottileri 20 dakika ilinmaga birakin.

Bu sure sonunda, kutukleri bir kesme tahtasinin uzerine alin. Keskin bir bicakla, verevine yaklasik 2 cm kalinliginda dilimler kesin. Bu dilimleri yan yatirarak ve birbirlerine degmeyecek sekilde firin tepsisine geri alin ve ikinci defa firina verin. Bu sefer, yine pisme suresinin ortasinda tepsiyi dondurerek 9 ila 12 dakika pisirin. Ben ekstradan, biskottileri altust ederek birkac dakika da oyle pisirdim.

Hava almayan bir kavanozda 6 haftaya kadar saklayabileceginiz 30un uzerinde gayet gevrek ve lezzetli kurabiye boylece hazir oluyor. Dener ve cabucacik tuketmezseniz, nasil eskidiklerine, zamanla gevrekliklerini kaybedip kaybetmediklerine dair yorumlarinizi merakla bekliyorum. Sarkuterinin bize sordugu ve henuz cevabini bilemedigimiz bir soru bu.


16 Comments:

Blogger PASTASEHRİ said...

Zinnur biscotti aynı şekilde bende de deneme arzusu uyandırmayan bir tat nedense...ama senden şöyle geniş bir biscotti arşivi arzu ederdim. Deneyceğim zaman hiç düşünmeksizin bu tarifleri alacağımı bildiğimden...
sevgilerimle
Funda

5/30/2009 10:19:00 PM  
Blogger Unknown said...

Zinnurcum ellerine sağlık harika gö
rünüyor.Nede olsa çikolatalı ben he
nüz deneyemedim.Kocaman sevgilerim
le...

5/30/2009 10:37:00 PM  
Blogger zarpandit said...

elimde dorie'den bir(çok) tarif var bakısıyorum ben sadece:)

5/31/2009 10:39:00 AM  
Blogger IŞILCA TATLAR said...

Zinnur'cuğum,
Uzun zamandır biraz da diyetin etkisinden olsa gerek bloglardan uzak kalmıştım.
Ama biscottileri görünce dayanamadım.
Çok haklısın, diğer kurabiyelere göre yağ oranları daha az olduğundan olsa gerek benim de suçluluk duymadan çok severek yediğim kurabiye çeşidi.
Çok nefis olduğu fotoğraftan da anlaşılıyor. Ellerine sağlık.
Ben hep Cenk'in iki tarifini (fındıklı, çikolatalı-fındıklı)uyguluyor ve çok da beğeniyordum. Hatta fındıklı olanına fındığın yanı sıra antep fıstığı ve evdeki taneli reçelleri (Turunç, portakal kabuğu, incir, ayva, kuru üzüm, yaban mersini, ) doğrayıp koyduğumda (bu haliyle selanik kurabiyelerine çok benziyor)da çok güzel oluyor.
Soruna çok net bir cevap veremeyeceğim, çünkü sizin kooperatifte olduğu gibi bizim evde de öyle uzun süre bekleyemiyor. En fazla 2-3 gün içinde bitiyor.O süre içinde de gevrekliklerinden hiç bir şey kaybetmiyorlar.
Senin bu tarifinde yağ miktarı daha da az, o yüzden daha da hoşuma gitti. Kardeşim geçenlerde istiyordu. Bu kez de senin tarifinle deneyeyim, belki soruna da cevap verebilirim.
Tekrar ellerine sağlık deyip, sevgilerimi gönderirim.

5/31/2009 03:40:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

merhaba Zinnur,
Adresinizi kaynak göstererek fıstıklı makaron tarifinizi blogumda kullandım. Haberiniz olsun istedim, umarım problem olmaz.
www.makaron.blogcu.com

6/01/2009 06:28:00 AM  
Blogger HADİYE said...

Merhaba Zinnur,

Ne kadar detaylı yazıyorsun ve her detayı paylaşıyorsun. Teşekkürler. Severek imrenerek takip ediyorum seni.Çok başarılısın maaşallah.Kolay gelsin.
Biskottilerde hefis görünüyorlar.Ellerine sağlık.

Sevgiler*

6/01/2009 07:00:00 AM  
Blogger zinnur said...

Pasta Sehri, ev yapimi biskotti benim icin hos bir surpriz oldu. Hazir alinanlardan daha lezzetli oluyormus. Kolay bayatlamamasi da motive edici bir neden evde yapmak icin. Oyle gorunuyor ki baska biskotti tarifleri de arsivde yerini alacak onumuzdeki gunlerde. Belki sen de fikrini degistirir ve bu tariflerden faydalanirsin.
Sevgiler.

6/03/2009 05:15:00 PM  
Blogger zinnur said...

Derya, evet, cikolata herseye oldugu gibi biskottiye de yakisiyor. Son numaram, bu biskottiyi fistikli yapip, erimis cikolataya bulamak oldu. Bugun yarin resmini koyarim. Belki seni de kandirir denemek icin
Sevgiler.

6/03/2009 05:17:00 PM  
Blogger zinnur said...

Gokche, cok sey deniyorsun, eminim sira biskottiye de gelir bu hizla
Sevgiler.

6/03/2009 05:18:00 PM  
Blogger zinnur said...

Isil'cigim, sorma, ben de artik eskisi gibi Internette vakit geciremiyorum. Bir luksmus meger o.

Cenk'in tariflerine baktim, hatta birkac guzel puf noktasi kapip, sonraki denemelerimi ona gore degistirdim. Meyva kurusu ya da recel eklemek cok iyi fikir, ben de denemek istiyorum.

A. Medrich'in kitabinda yeni okudum. 3 gunden sonra gevrekliklerini biraz kaybediyorlarmis. Tabii ortamin nemi de etkili oluyordur bu surecte. Bu sefer birkac tane saklayip gozlemek istiyorum. Senin de bu konuda tecruben olursa, faydalanmak isterim.

Sevgiler.

6/03/2009 05:24:00 PM  
Blogger zinnur said...

Anonymous, neden problem olsun; faydalanmis olmana sevindim. Ustelik kaynak da gostermissin, daha ne olsun? Tesekkur ederim. Bu arada makaronlarin gayet guzel olmus, hele fistiklisi "gel beni ye" diyordu.
Sevgiler

6/03/2009 05:27:00 PM  
Blogger zinnur said...

Hadiye, cok naziksin. Cok tesekkur ederim.

6/03/2009 05:27:00 PM  
Anonymous Turkmen said...

Zinnur'cugum selam,

Bu tarifi dun denedim. Daha cok sordugun dayanirlilik testi icin denemistim ama acikcasi yarisini oguttuk bile. Catkapi geliveren misafirlerim tarifi de alip gittiler ustelik. Ben tarcini, evin maalesef tarcinsevmezleri icin hamuru ikiye boldukten sonra bir yariya ekledim. Acikcasi senin de belirttigin gibi azicik tarcin cikolatanin altini daha bir cizip fark yaratiyor sanki. Bir de hamuru diger iletinin yorumlarinda bahsettigim Alice Medrich'in findikli biscottisinde oldugu gibi kasikla tepsiye koydum uzunlamasina. Piserken kabarip kutuk seklini aliyor zaten. Dayanma konusunda benim tecrubem ise, buranin kuru kara ikliminde bu tur cifte kavrulmus biskuviler agzi bagli bir torbada bir ay rahatlikla dayaniyor, citirligini kaybetmeden. Hic yagsiz olanlar hatta daha dayanikli olabiliyorlar. Kurutma asamasinin iyi yapilmasi sartiyla tabii. Ama tipatip ayni tarifler deniz kenarinda bir kac gune gevseme egilimi gosteriyor. Bilgine...Bu biskotti tekrar tekrar yapilacak ana tarifler arasina girdi simdiden. Ellerine saglik, selamlar, sevgiler..

6/07/2009 04:17:00 AM  
Blogger HUYSUZBALIK said...

Aşağıdaki tarta mı yukarıdaki biscottilere mi bakayım şaşırdım. Çoook lezzetli görünüyorlar hepsi. Ellerine sağlık. Sevgiler...

6/09/2009 11:16:00 AM  
Anonymous nurşen said...

Zinnur hanım ellerinize sağlık biscottiler çok güzel görünüyor.En kısa zamanda deneceğim.Sevgiler...

6/10/2009 11:30:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 11:09:00 AM  

Post a Comment

<< Home