Friday, May 22, 2009

Dondurma-YE: Beyaz Cikolata ve Hindistan Cevizli Dondurma / Limonlu ve Zencefilli Sable Kurabiyeler

Dondurma makinemiz bodrumdan ust kata cikali epey is gordu. Bir onceki iletideki cikolatali dondurmadan sonra, Fran Bigelow'un Pure Chocolate kitabindan baska bir dondurma tarifi denedik ve sonuctan cok memnun kaldik. Boylelikle, evsahipligini Yasemin'in yaptigi ve son katilma tarihini 28 Mayis'a kadar uzattigi Dondurma-YE etkinligine ikinci bir tarif yetistirmis oldugum icin memnunum.
Hindistan cevizi sutu Turkiye'de de bulunabiliyor zannediyorum; yoksa yerine sut kremasi-sut karisimi kullanabilirsiniz. Kitaptaki tarifte, dondurmanin cikolatali sos esliginde, ve uzerine firinlanmis hindistan cevizi serpilerek servis edilmesi tavsiye ediliyordu, ama emin olun kendi basina da gayet guzel.

Yukardaki resimde gordugunuz kurabiyeleri daha cok dekoratif amacli olarak kullandim. Aslinda tadlari itibariyle, hindistan cevizi sutlu dondurmadan cok cayin yanina yakisiyorlar. Ama vanilyali ya da meyvali dondurma/sorbe cesitleriyle ikram edebilirsiniz. Bol limonlu ve zencefilli cayi seviyorsaniz, ayni malzemeleri iceren bu kurabiyeleri de begeneceksiniz demektir. Kurabiyeler fazla sekerli degiller; ama arzu ederseniz, soguduktan sonra, uzerlerine limonlu bir glazur surerek biraz daha tatlandirabilirsiniz. Tarif Sherry Yard'in Desserts by the Yard kitabindan.

Beyaz Cikolata ve Hindistan Cevizli Dondurma
  • 1 1/2 bardak tam yagli sut
  • 1 1/2 bardak sut kremasi
  • 1/4 bardak arti 1 tatli kasigi seker
  • 6 yumurta sarisi
  • 255 g beyaz cikolata, kucuk parcalara kesilmis olacak
  • 156 g hindistan cevizi sutu
Kalin altli bir sahana sut, krema ve bir tatli kasigi sekeri alin. Arada karistirarak, orta ateste isitin. Hafif hafif kaynamaga baslayinca atesten alin.

Buyuk bir kasede kalan seker ve yumurtalari cirpin. Sicak sutlu karisimin 1 1/2 bardak kadarini, yavas yavas yumurtalarain uzerine akitirken, bir yandan da cirpmaga devam edin. Bu sekilde actiginiz yumurtali karisimi, sahana geri dokup, ocaga geri alin. Karisim kasigin tersini kaplayacak koyuluga gelinceye kadar (71 C), devamli karistirarak pisirin.

Gerekli koyuluk ve isi saglandiginda, atesten alip, icine beyaz cikolatayi ekleyin. Bir dakika karistirmadan cikolatanin erimesini bekleyin; sonra tamamen puruzsuz hale gelinceye kadar karistirin. Hindistan cevizi sutunu de ekleyin.

Buzdolabina alabileceginiz bir kaseye dokup, uzerinde kati bir tabaka olusmasin diye, yuzeye degecek sekilde strecle kaplayin (ben yapmadim). Ele soguk gelinceye kadar buzdolabinda dinlendirin ve sonra dondurma aletinizin spesifikasyonlarina uygun sekilde dondurun.

Limonlu ve Zencefilli Sable Kurabiyeler

  • 227 g tuzsuz tereyagi, yumusamis olacak
  • 1 yemek kasigi limon kabugu rendesi
  • 1/2 tatli kasigi vanilya
  • 1/2 bardak pudra sekeri
  • 1/4 tatli kasigi tuz
  • 2 1/2 bardak un
  • 1/2 bardak misir nisastasi
  • 1/2 bardak zencefil sekerlemesi, kucuk parcalara kesilmis olacak
Limonlu Glazur (arzu edilirse kullanilmak uzere):
  • 1 yemek kasigi limon suyu
  • 1/2 bardak pudra sekeri
Tereyagi, limon kabugu rendesi. vanilya, pudra sekeri ve tuzu, mikserinizin kasesine alin. Varsa mikserinizin kurek seklinde cirpicisini kullanarak, bu malzemeyi 4 dakika kadar cirpin. Gerektikce mikseri durdurup, kenarlara yapisan malzemeyi spatula ile siyirin.

Un ve misir nisastasini birlikte eleyin. Mikserin dusuk hizinda cirparken, unlu malzemenin 1 bardaklik miktarini, tereyagli malzemeye katin. Spatula ile alttan alarak malzemeyi karistirin ve yine 1 bardak unlu malzeme katin. Boylelikle bir yandan cirparken, bir yandan da unlu malzemenin tamamini birkac defada tereyagli malzemeye ekleyin. Her seferinde sadece malzeme butunlesinceye kadar cirpin. Fazla cirpmaktan kacinmanin, sable kurabiyelere ozgu kumlu dokunun sirri oldugunu unutmayin. En son olarak zencefili ekleyin ve yine dusuk hizda cirparak, hamurun icinde degilmasini saglayin.

Elde ettiginiz sertce hamuru, pisirme kagidinin uzerine alin ve 15 cm boyunda, 7.5 cm eninde bir kutuk olarak sekilendirin. Once pisirme kagidina, sonra strece sarip, buzdolabina alin ve en az 4 saat sogutun.

Pisirmeye hazir oldugunuzda, firininizi 175 C ye onisitin. Kurabiye hamurunu, sarmis oldugunuz pisirme kagidinin uzerinde 1 ila 1,25 cm kalinliginda parcalara kesin ve aralarinda biraz aralik kalacak sekilde, kagidiyla birlikte, firin tepsisine transfer edin. 15 ila 20 dakika, kurabiyelerin kenarlari kizarmaya baslayincaya kadar pisirin. Izgaralar uzerinde sogutun.

Biraz daha tatli olmalarini arzu ediyorsaniz, pudra sekeri ve limon suyunu karistirarak hazirladiginiz glazuru, sogumus kurabiyelerin uzerine firca ile surun. Kurabiyelerinizi glazurun kurumasindan sonra servise sunun.

Kurabiyelerinizi kapali bir kutuda 2 gun muhafaza edebilirsiniz.

15 Comments:

Blogger Unknown said...

Zinnurcum sabırsızlıkla bekliyorum sımsıcak sevgiler...

5/23/2009 03:56:00 AM  
Blogger Sevgi Küçük said...

Ellerine sağlık!
Yaz için çok güzel bir öneri. :)
Sevgiler

5/24/2009 12:49:00 AM  
Anonymous özgülün tarifleri said...

Zinnur hanim sitenizdeki tarifler hepside cok guzel ellerinize emeklerinize saglik

SEVGİLER.

5/24/2009 01:27:00 AM  
Blogger müjde said...

Ellerinize sağlık.Nefis görünüyor.
Mutlu haftalar...

5/24/2009 01:17:00 PM  
Blogger BEDİA KUKUL said...

dondurma makinamız yoksa ne önerebilirsiniz? Karışımı yayvan bir kaba koyup dondursak aynı sonucu alırmıyız?Hindistan cevizi sütü yerine kullanacağımız kremalı karışımı da aynı aşamada mı ilave etmeliyiz?

5/26/2009 03:45:00 AM  
Blogger tugce:-) said...

ve zencefil harika bir ikili olur eminim, hele ki kırabiyede. not edilmesi gereken tariflerden. hele sıcak yaz günlerinde, daha ferah şeyler yemek istenince :)

5/27/2009 07:36:00 AM  
Anonymous nueşen said...

Dondurma demeyin dondurma değince akan sular durur.Çok da güzel görünüyor.Ellerinize sağlık.Benim sitemede beklerim

5/27/2009 09:59:00 AM  
Blogger zinnur said...

Derya, gecikmeli tarif ve daha da gecikmeli cevap icin ozurler.

5/29/2009 05:57:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sevgi, yorumun icin tesekkurler.

5/29/2009 05:58:00 PM  
Blogger zinnur said...

Ozgul, cok tesekkur ederim nazik yorumun icin.

5/29/2009 05:58:00 PM  
Blogger zinnur said...

Mujde, tesekkurler.

5/29/2009 05:59:00 PM  
Blogger zinnur said...

Gulmira, dondurma, makinesiz de yapilabiliyormus. David Lebovitz'in sitesinde nasil yapildigi gosteriliyor. Mumkun oldugunca puruzsuz bir sonuc elde etmek icin 30 ila 45 dakikalik araliklarla dondurmayi karistirmak ve bu isi 5-6 kere tekrarlamak gerekiyor.
Sevgiler.

5/29/2009 06:21:00 PM  
Blogger zinnur said...

Tugce, evet, limonlu tatlar yaz gunlerine yakisiyor. Sekerinin az olmasi da tercih sebebi.
Sevgiler.

5/29/2009 06:22:00 PM  
Blogger zinnur said...

Nuesen, tesekkurler. Ilk firsatta ziyaretine gelecegim.
Sevgiler.

5/29/2009 06:23:00 PM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 09:22:00 AM  

Post a Comment

<< Home