Wednesday, February 25, 2009

Zencefilli Kek

Not: Ben bu keki bildigimiz uzum pekmezi ile yapmistim. Dun ise marketten tarifte gecen sulfursuz seker pancari pekmezini aldim. Gordum ki, bizim pekmezden epey daha yogun, adeta bal ya da glikoz kivaminda bir sivi. Boylece benim hamurun sulu olusunun, icine kattigim cikolatalarin dibe cokusunun nedeni de aciklanmis oldu. Ama bu durum Turkiye'deki arkadaslari bu tarifi denemekten caydirmasin. Sadece cikolatanizi hamurun icine katmak yerine, kekin uzerine glazur yapmak icin kullanin. Ya da hic cikolatasiz yapin, oylesi de guzel oluyor.

Yurdaer, zencefili cok seviyor. Hele hasta oldugu zamanlarda adeta zencefil bagimlisi oluyor; rendelenmis zencefilin uzerine bal ve limon suyu ekleyip, kasik kasik yiyor. Bu asiri zencefil tutkusundan dolayi bu keki de sever diye dusundum. Evet, yukardaki resimde gordugunuz fazla pisip kurumus bir firin kofteye daha cok benzemekle beraber, aslinda cok bol zencefilli bir kek. Zeynep'le hasta hasta mutfaga girdigimiz gecenin urunu. Yarim olcu yaptigimiz icin, fazla yuksekligi olmayan bir kek oldu. Ayrica hamuru oldukca sulu oldugundan, kullandigim guzelim sut cikolatasi parcalari oldugu gibi dibe coktu ve kalibi kapladigim pisirme kagidina yapisti. Tam cozebilmis degilim ama tahmin ediyorum ki, bu durum kullandigimiz pekmezin kivamindan kaynaklandi. Boyle olunca, yerken cikolata tadi alamadik ama lezzetli ve yumusak bir kek oldugu tartisilmazdi. Ayrica miksersiz yapilabildigi icin pratik bir tarif oldugu soylenebilir. Alice Medrich'in A Year in Chocolate kitabi gibi gayet guvenilir bir kaynaktan aldigim icin, dibe coken cikolata azizligine ragmen tarifi sizinle paylasacagim. Evsahipligini Hale'nin yaptigi YE#42: Baharatli Tarifler'e de bu tarifle katilmis olayim istedim. Kendisine kolayliklar diliyorum simdiden.
  • 1 1/2 bardak un
  • 1/4 tatli kasigi tuz
  • 1 tatli kasigi karbonat
  • 1/4 bardak esmer seker
  • 1/4 bardak sulfursuz pekmez
  • 1/4 bardak bal
  • 1 yumurta
  • 1/2 bardak soyulmus, ince rendeden gecirilmis zencefil
  • 85 g tuzsuz, oda sicakilginda tereyagi, kucuk parcalara kesilmis olacak
  • 116 g sut cikolatasi, kucuk parcalara kesilmis olacak
  • Cirpilmis sut kremasi ya da krem fres (arzu edilirse birlikte servis edilmek icin)
23 cm lik kare ya da yuvarlak kek kalibinizi pisirme kagidi ile kaplayin. Firininizi 175 Cye isitin. Un, tuz ve karbonati bir kaseye alip, karistirin. Baska buyuk bir kaseye pekmez, bal ve sekeri alin. Zencefil ve yumurtayi tel ile cirparak, buna ekleyin. Ufak bir sahanda 1/2 bardak su ve tereyagini, tereyagi eriyinceye kadar isitin. Sonra bunu, pekmezli karisima ekleyin. Unlu karisimi da katip, hamur duzgun bir gorunum alincaya kadar karistirin. Cikolata parcaciklarini ekleyin ve son kez karistirin. Hazirladiginiz kaliba bosaltin. Kurdan testini gecene kadar, kare kalip icin 25-30 dakika, yuvarlak kalip icin biraz daha uzun sure pisirin. Izgara uzerinde sogutun. Ters cevirip, kaliptan cikardiktan sonra, pisirme kagidini kekten siyirin. Ilik ya da oda sicakliginda, yaninda cirpilmis sut kremasi ya da krem fres ile servis yapin.


21 Comments:

Blogger Bir Dut Masalı - nUnU said...

bende en çok tercihimi kış aylarında bundan yana kullanırdım (şimdi yoğun yasaklıyım biliyorsun :(

bu arada sülfürsüz derken katkısızmı demek istedin ?
bende anneanne usulü kaynamış pekmez var..olur tabii değilmi. el-ev yapımı yani.
çok şeyler yapmak istiyorum ama , daha yasak kalkmadı..
İLK FIRSATTA UMARIM..

ÇOK SEVGİLER CNM

2/25/2009 11:09:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Enfes görünüyor bence.Ellerine sağlık.Sevgiler...

2/26/2009 12:12:00 AM  
Blogger durutarifler said...

Zencefili ben her yaptığım keke koyuyorum. Keke çok güzel bir aromalı tat veriyor.
Ellerinize sağlık. Bence geyetde güzel görünüyor

2/26/2009 01:15:00 AM  
Blogger angel said...

merhabalar,guzel kekınız sayesınde tarıf lısteme bırı daha eklenmış oldu:)) ellerınıze sağlık...

2/26/2009 06:14:00 AM  
Blogger zinnur said...

NuNu'cugum, aslinda sekerli, yagli, beyaz unlu gidalardan uzak durmak hepimiz icin cok daha saglikli. Ben de yaptiklarimdan cok az tatmaga calisiyorum, bir yandan da yapmadan duramiyorum. Kendi yemek istemediklerimi, baskalarina ikram ettikce de, sanki onlari zehirliyormusum gibi bir hisse kapiliyorum. Tam bir cikmaz yani :(

Pekmezin burda uc cinsi var, sulfursuz, sulfurlu, bir de blackstrap dedikleri. Sulfursuz olan olgunlasmis seker kamisindan elde ediliyor. Tadi daha az baskin, tatli, kurabiye vs de tercih edilen cins pekmez bu. Sulfurlusune gelince, olgunlasmamis seker kamisi sulfur gaziyla islenerek elde edilen pekmez oluyor bu. Daha koyu kivamda ve renkte, daha baskin tadli oluyor. Tatli yapiminda cok tercih edilmiyor. Blackstrap dedikleri de iyice koyu, sekeri az, buna karsilik demiri fazla oldugu icin, eskiden hayvan yemlerinde kullanilirken, son yillarda popularitesi artip, saglikli yiyecek kategorisine giren cinsi. Bu uzun giristen sonra, soruna donecek olursak, ev yapimi pekmeziniz bu kek icin gayet uygundur diye dusunuyorum.
Sevgiler,

2/26/2009 06:23:00 AM  
Blogger zinnur said...

Mujde'cigim, cok tesekkur ederim.

2/26/2009 06:24:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Nilay, zencefilin aromasi gercekten guzel. Bu kekte kullanilan miktari ise aromadan da fazlasini veriyor. Zencefil sevenler bunu da severler, ama bu baharatla arasi soyle boyle olanlara gore degil bu kek.
Sevgiler,

2/26/2009 06:26:00 AM  
Blogger zinnur said...

Angel, tesekkurler. Umarim memnun kalirsiniz.
Sevgiler,

2/26/2009 06:26:00 AM  
Blogger Zehra Gürgen said...

Tamda Nunu'nun sorduğu soruyu soracakken baktım yanıt gelmiş hemen :)
bendede ev yapımı var.artık sülfürlü sülfürsüz onu kullanıp yapacağım.

sevgiler

2/26/2009 02:38:00 PM  
Blogger BEDİA KUKUL said...

geçen yazınızda verdiğiniz linler gerçekten çok hoş, bir nevi sırlarınızı paylaşma cömertliği gösterdiğiniz için teşekkür etmek istedim.yeni yaptığım bademli muhallebinin resmini o bloglardan ilham alarak çektim. bu arada benim sevdiğim bir tarif oldu ama muhallebi ismi sani haksızlık gibi geldi bu tarz tatlılara başka bir isim veriliyormu acaba bloguma bakıp yardımcı olursanız sevinirim.tekrar ellerinize sağlık.

2/26/2009 02:58:00 PM  
Blogger Unknown said...

Zinnurcum merhaba yaz aylarından beri ziyaretine gelemedim o zaman bir arkadaşının vefatı nedeniyle ol
dukça üzgündün yorumlarımla seni te
selli etmeye çalışmıştım elimden geldiğince.Zencefili çok severim el
lerine sağlık sımsıcak sevgiler.Bundan sonra yine sıksık görüşmek dileğiyle...

2/27/2009 02:19:00 AM  
Blogger nilay said...

yoğun zencefilliyse bana uyar bu kek :) bayılırım kokusuna...Zinnur'cum her yaptığın harika ,senden çok şey öğreniyorum ,teşekkürler :) sevgiler

2/27/2009 01:11:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

sulfursuz seker pancari pekmezini ilk duydum.Çok leziz görünüyor.ellerinize sağlık..

2/28/2009 10:33:00 AM  
Blogger zinnur said...

Zehra, ev yapimi pekmezde sulfur olmaz tahmunimce. Pekmezle ilgili yeni aciklama yaptim bu iletinin basina. Yapmadan onu okursan faydali olabilir.
Sevgiler,

2/28/2009 11:28:00 PM  
Blogger zinnur said...

Gulmira, eline saglik. Tatlin cok guzel duruyor. Ilham kaynagin da yanilmiyorsam Kuidaore. Senin de dedigin gibi bildigimiz muhallebiye benzemiyor tatlin. Puding desek o da degil. Istersen kup diye adlandir.
Sevgiler,

2/28/2009 11:31:00 PM  
Blogger zinnur said...

Derya, o donemde sizlerin yorumlari bana cok destek olmustu, cok tesekkur ederim. Simdilerde cok daha iyiyim, olenle olunmuyormus; Allah'in geride kalanlara merhameti bu.

Yine beklerim Bizim Pastane'ye.

2/28/2009 11:34:00 PM  
Blogger zinnur said...

Nilay, cok tesekkur ederim. Ben de sizlerden cok sey ogreniyorum, karsiliginda bir seyler verebiliyorsam ne mutlu bana.
Sevgiler,

2/28/2009 11:36:00 PM  
Blogger zinnur said...

Anka, burda bulunan malzemeyi Turkcelestirince boyle ilginc isimler cikiyor ortaya. Turkiye'de bu adla satilmaz tabii ki. Biraz da aciklayici olsun diye boyle uzun uzun yaziyorum.Yukardaki yorumlarda bu sozu gecen pekmezle ilgili daha ayrintili bilgi de var ilgilenirseniz. Tatliyi begendiginize sevindim.
Sevgiler,

2/28/2009 11:39:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Himm, enfes gozukuyor. Ellerinize saglik.

3/06/2009 09:17:00 PM  
Blogger beste said...

Bir zencefil deliside benim ben hep kakaolu findik ekleyerek yapiyorum enfes herhaliyle elinize saglik sevgiler

9/06/2009 09:08:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 10:36:00 AM  

Post a Comment

<< Home