Thursday, February 19, 2009

Limonlu Madlen

Gecen hafta etraftaki gripten biz de hissemizi aldik. Eve Rana getirdi, o iyilestikten sonra sira Zeynep ve bana geldi. Allahtan tatil haftasina denk geldi de, cocuklar okuldan ve derslerinden geri kalmadilar. Zeynep, okulsuz gunlerini, yaklasan proje sunumlarina hazirlik olmak uzere, bol bol tatli yaparak degerlendirmek istiyordu. Hasta olmak butun planlarini bozdu. Kolunun altinda termometre, gozleri atesten cakmak cakmak, cok az vakti kaldigini, tatli yapmasi gerektigini soyleyip durdu. Caninin gercekten s1kk1n oldugunu gorunce, "hadi" dedim, "basit tarafindan bir seyler yapalim o zaman." Anne kiz surunerek mutfaga girdik. Biraz kitap karistirdiktan sonra Nick Malgieri'nin Perfect Cakes kitabindan bu limonlu madlenleri bulduk. Madlen hamurunun pisirilmeden once iki saat dinlendirilmesi gerektigini gorunce, tamam dedik. Ikimiz de yorgun oldugumuz icin, tarifin ortasinda mola almak ve guc toplamak fikri cazip geldi.

Zorlugun en buyuk kismi, cogu zaman bir ise baslamak. Bir kere iki elden ise girisince, hizla tamamlandi her sey. Madlenlere ek olarak, Alice Medrich'in A Year in Chocolate kitabindan bol zencefilli, balli ve sut cikolatali bir baton kek de yaptik. Gerci, her iki tarifte de yolunda gitmeyen seyler oldu. Neyi hatali yaptigimizi da bilmiyoruz; muhtemelen hasta oldugumuz icin dikkatsiz calistik. Mesela bu madlenlerin ters taraflarinda olmasi gereken kamburlari olusmadi. Ustten bakilinca guzel gorunuyorlardi ama, ayni makaronun etegi gibi, madlenlerin kamburu da, hakkiyla yapildiklarinin bir cesit tescili. Yoksa Fransiz seflerinin bizim gibi merakli amatorleri deli etmek icin icat ettikleri bir oyun mu? Her ne hal ise, limonlu madlenler begenilmekle baraber, bir daha yapilmasina, bu sefer P. Herme'nin cikolatali madlen tarifinin denenmesine karar verildi. O kamburlari gormedikce, dahasi resimlerini cekip, size de gostermedikce bize rahat yok. Ancak o zaman madlenin dokusu, ozellikleri konusunda guvenle birkac laf edebilecegim.
  • 7 yemek kasigi tuzsuz tereyagi
  • 5 yumurta
  • 1/2 bardak arti 3 yemek kasigi seker
  • 1 1/4 bardak un
  • 1 tatli kasigi kabartma tozu
  • Bir tutam deniz tuzu (normal tuz da olur)
  • 1 limon kabugunun rendesi
Madlen kalibinizi iyice yaglayin ve unlayin. Burda iyicenin altini cizmek lazim, zira bizim ilk yaptiklarimiz kaliptan epey zorlukla cikti. Madlen kalibiniz yoksa, yine guzelce yaglanmis ufak mafin kabinda da yapilabilecegini dusunuyorum. Tabii bu durumda pisma suresi degisecektir.

Tereyagini ufak bir kasede, rengi kahverengilesip, koku salana kadar pisirin. Ince gozenekli suzgecten gecirip, bir kenarda bekletin.

Yumurta ve sekeri mikserinizin kasesine alin ve iyice hacimleninceye kadar cirpin. Unu, kabartma tozu ve tuzu yumurtali karisimin uzerine eleyin ve bir spatula ile karistirin. Isin bu kisminda, mumkun oldugunca az hareketle en etkili karistirmayi gerceklestirmege calisacagiz. Cunku fazla karistirma, hamurumuzun hacmini azaltacaktir. En son olarak tereyagi ve limon kabugu rendesini ekleyin ve karistirin. Bu asamada, tarifimiz hamuru s1kma torbasin alip, en az iki saat, ya da bir gece buzdolabinda dinlendirmemizi soyluyor. Biz 2 saat dinlendirdik ve kamburlar olusmadi. Dolayisiyla size bir gece dinlendirmeyi oneriyorum. Ikinci bir onerim de, s1kma tupu olayina hic girmemeniz. Biz bunun bir kolayligini ve faydasini gormedik. Hatta tuple s1k1ld1gi icin, madlenlerin uzerinde gorebileceginiz gibi minik bosluklar olustu. Bence hamuru uzerine temas edecek sekilde strecle kaplayin ve oylece dinlendirin. Sonra kaliplara (3/4 unu doldurup, geri kalan yeri kabarma payi olarak birakip) kasikla koyarsiniz.

Sira pisirmeye gelince, firininizi 190 C ye isitin. Kaliplarinizi yukarda tarif ettigim sekilde doldurup, madlenlerin kenarlari kahverengilesmeye baslayip, kamburlari olusuncaya kadar (yaklasik 12 dakika) pisirin. Firindan cikardiginiz madlenleri, kalibiyla masaya vurarak madlenleri yerinden oynatin. Bir bicak ucu yardimiyla, hala yapisik olanlari kaliptan cikarin. Temiz bir mutfak havlusuna sarip, ilik tutun. Kalan hamuru da ayni islemden gecirin. Oda isisinda, agzi hava almayan bir kapta saklayin.

Bu tariften 24 madlen cikiyor. Tabii miktar kullandiginiz kalibin buyuklugune bagli aslinda, cunku farkli boylarda madlen kaliplari olabiliyor. Madlenler, ozellikle cayin yaninda guzel oluyorlar. Bizimkiler (belki yaptigimiz bir hatadan dolayi) cabuk bayatladilar. Ama bayatlayinca, batirmalik kurabiye/kek olarak degerlendirilebilirler. Truf yapmak ya da trifle gibi tatlilarda ara kati olmak uzere de kullanilabilirler. Kisacasi, bayatlamis madlenlerinizi gozden cikarmatin; o halleriyle bile gayet kullanisli olabiliyorlar.

20 Comments:

Blogger BEDİA KUKUL said...

sevgili zinnur, tariflerini ve tariflerinde edindiğin deneyimlerin detaylı anlatımlarını ilgiyle takip ediyorum, emeğin ve cömer paylaşımların için teşekkür ederim. ayrıca alman pastasını yaptım gerçekten istediğim tada bu kadar oturacak başka bir tarif olamazdı. çikolatalı yaptım , hamuruna da biraz mahleo koydum tarifi yazıp bloguma ekleyince tekrar yazarım.sevgiler

2/20/2009 02:43:00 PM  
Blogger Devletsah said...

En sevdiğim kekçik. Neredeyse haftada bir yapıyorum. ellerine sağlık.. Çok güzel görünüyorlar. bu hafta senin tarifinle deneyeyim :)

2/21/2009 02:34:00 AM  
Blogger zarpandit said...

madlen kalıplarını alınca inşallah diyorum :)

2/21/2009 04:21:00 AM  
Blogger Sevgi Küçük said...

öncelikle geçmiş olsun.
çok güzel şeyler hazırlamışsınız.ellerinize sağlık!tarifi bekliyorum. :)
sevgiler

2/22/2009 05:28:00 AM  
Blogger Esra'nın Mutfağı said...

Yaşasın bir orjinal tat daha. Tarifini bekliyoruz:D

2/22/2009 06:34:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Cok komik birsey oldu. Sayfani actim, karsimda super minik cilekli pastaciklar. Bunlar da neymis, ne sirin seylermis diye tam yorum birakiyordum ki kayboldular. Ruya falan gormedim degil mi? Hala guluyorum:))

2/22/2009 01:30:00 PM  
Blogger zinnur said...

Gulmira, ben de sana nazik yorumun icin tesekkur ederim. Alman pastasinin istedigin gibi olmasina cok sevindim. Resimlerini gormek icin sabirsizlaniyorum.
Sevgiler,

2/22/2009 02:01:00 PM  
Blogger zinnur said...

Devletsah, ben de senin tarifine bakayim hemen; ipuclari yakalarim belki. Zira madleni hakkiyla yapabildigimizden emin degilim bu ilk denemede.
Sevgiler,

2/22/2009 02:03:00 PM  
Blogger zinnur said...

Zarpandit, madlenin ozel kalibi var gercekten, ama ufak mafin kaplarinda da yapilabilir gibi geliyor bana. Ne dersin?
Sevgiler,

2/22/2009 02:04:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sevgi, sagol. Bugunun de cogu gecti ama gece eklemeyi umuyorum tarifi.
Sevgiler,

2/22/2009 02:04:00 PM  
Blogger zinnur said...

Mutfaktaki Deli, bu gece ekleyecegim.
Sevgiler,

2/22/2009 02:05:00 PM  
Blogger zinnur said...

Fatma, ruya gormedin :) Onlar bir sonraki iletinin resimleri. Bazen resim secmek icin, soyle bir koyup cekiyorum. Aslinda bu isleri denedigim baska bir site var ama Bizim Pastane'de kimseciklerin olmayacagini dusundugum zamanlarda burda da yapiyorum bu isleri. Nasilsa Turkiye'de bu saatte bakan yoktur rahatligi ile... Iste o ara Bizim Pastane'ye gelmissin sen. Yakinda gelecek cilekli pastaciklar.
Sevgiler,

2/22/2009 02:09:00 PM  
Blogger BEDİA KUKUL said...

sevgili zinnur tarifimi yayınladım ben yaparken ve yerken çok mutlu oldum. umarım tarifinin hakkını verebilmişimdir.sevgiler

2/22/2009 03:32:00 PM  
Blogger Evcilik Lezzetler said...

Evvet bana öğrenecek yeni bir şey daha çıktı,
Harikasın Zinnur, iyi ki varsın...
Sevgiler...

2/22/2009 11:07:00 PM  
Blogger zarpandit said...

muffin kalıplarında denemeliyim aklıma düşürdün zinnur ablacım yahu :)

2/23/2009 08:43:00 AM  
Blogger Zeynep said...

Gulmira, gordum; cok guzel kabarmislar, ellerine saglik. Orijinal tariften de iyi olmus isin icine cikolata girince.
Sevgiler,

2/28/2009 11:20:00 AM  
Blogger Zeynep said...

Evcilik Lezzetler, iyi ki sizler de varsiniz. Tesekkurler...

2/28/2009 11:21:00 AM  
Blogger Zeynep said...

Zarpandit, zaten senin mutfak cok faal. Bir pasta, bir kurabiye, bir puding derken bunu da aradan cikarirsin eminim. Kolay gelsin.

2/28/2009 11:23:00 AM  
Blogger zinnur said...

Arkadaslar, yukarda Zeynep diye yorum birakan kisi benim aslinda. Farkinda olmadan, kizimin hesabindan cevaplamisim yorumlarinizi. Simdi hepsini teker teker yeniden yazmamak icin oylece birakiyorum.

Hepinize sevgiler,

2/28/2009 11:27:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 10:36:00 AM  

Post a Comment

<< Home