Monday, February 23, 2009

I LOVE YOUR BLOG

Egeliden Mis Kokulu Tarifler'in becerikli yazari Mubeccel, Bizim Pastane'yi I Love Your Blog odulune layik gormus. Kendisine cok tesekkur ediyorum. Sanirim ilhamini sevgi konusuna odaklandigimiz 14 Subat gununden alan bir mimdi bu, ama ben o ara cevaplayamadim. Geciktigim icin ozur dilerim.

Yan sutundaki Linkler baglantisindan anlayabileceginiz gibi takip ettigim bircok Turkce yemek blogu var. Hepsi de benim icin ozel. Aralarindan 7 tanesini secmek zor geliyor bana. Ayrica, bircogunun bu odulu zaten almis olmalari ihtimali de var. Aklima, takip ettigim Ingilizce bloglardan bazilarini sizinle paylasmak geldi. Sizi yeni bloglarla tanistirma olasiligim bu sekilde biraz artmis olur. Bircogu gayet gorsel bloglar, dolayisiyla Ingilizce bilmeseniz bile, resimlerinden faydalanabilirsiniz diye dusundum.

Use Real Butter Bu blogun yazari Jen, benim yuksek lisans yaptigim universiteden mezun. Hatta yillar once, Pasadena sokaklarinda yollarimizin kesismis olmasi gayet mumkun. Gecen yil kendisine gogus kanseri teshisi kondu. Kemoterapi yaptirdigi donemde bile blogunu guncellemeye devam etti. Paylastigi tarifler ve resimleri kadar, yasamaktan aldigi zevk, hayata bagliligi ve yazdiklari da hosuma gidiyor. Su anda en sevdigim yabanci bloglarin basinda geliyor.

Canelle et Vanille Bu blogun yazari Aran, pastaci bir aileden geliyor. Blogunun goruntusu, cektigi resimler ve tarifleri cok hosuma gidiyor. Guncellendigini gordugumde heyecanlandigim bloglardan biri.

Foodbeam Bu blogun yazari Fanny, bir patiseride sef olarak calisiyor. O da pastaci bir aileden geliyor. Ayni zamanda cok yetenekli bir fotografci. Maalesef pek tarif vermiyor, ama resimleri o kadar guzel ki, her yaptigini ben de yapmak istiyorum. Jokondlu pasta ve bu iletinin konusu olan cilekli pastaciklarin ilhamini Fanny'den aldim. Tabii benim yaptiklarim ile onunkiler arasinda daglar gibi fark var, o baska...

Tartelette Bu blogun beni ceken yani, yazilari ve tariflerinden ziyade, resimlerindeki aydinlik ve renklerin ic aciligi. Tartelette'in yazari Helen bir sef, 2009'un sonbaharinda cikacak bir yemek kitabi var.

La Tartine Gourmande da, ayni Tartelette gibi, daha cok resimlerine hayran olmak icin gittigim bloglardan biri. Yazari Bea yakinlarda anne oldu. Meslegi yemek stilistligi, fotografcilik ve yazarlik.

Nordjlus en sevdigim bloglardandi. Ingiltere'de yasayan Japon blogcu Keiko'nun gri agirlikli resimlerindeki sadelik ve carpicilik, sectigi tarifler ve yazilari, hatta gri kedisi benim icin cok ozeldi. Maalesef, artik eskisi kadar s1k guncellemiyor blogunu.

Kuiadore Tatli ve yemek konusundaki bilgi ve gorgusunden cok faydalandigim bir blog bu. Yazari Singapur'da yasayan Joycelyn. Su anda patiseri konusunda ders veriyor zannederim, ama esas meslegi yemek yazarligi olabilir. Maalesef o da eskisi kadar sik guncelleyemiyor blogunu.

Bu ileti , resimsiz kalmasin istedim. Gecenlerde, canim Foodbeam'de gordugum Fraisier denen cilekli pastalardan yapmak istedi, ama zahmetsiz tarafindan.

Hazir pandispanya pek kullandigim bir sey degil, ama bu pastaciklari cabucacik sofraya getirebilmek icin, birkac kurali cignemege degerdi. Resimde gordugunuz gibi, kucuk kaliplarimla, hazir pandispanyadan daireler kestim.





Bir tanesi yamali olmak uzere 8 daire cikti. Bunlarin yarisini kaliplarimin altina yerlestirip, seker surubu ile islattim. Bu asamada hazir pandispanya kullandigima pisman olmustum bile. Surubu zor ceken, iri dokulu oldugu icin cok kiriklanan, bayat hissi veren bir pandispanya idi cunku.




Sonra yikanmis, kurulanmis cilekleri yandaki resimde goruldugu gibi yerlestirdim.







Dolgu icin, maskarpon peynirini oda sicakligina getirdim. Ayni miktarda sut kremasini seker ve vanilya ile tatlandirarak cirptim ve bunu maskarponla karistirdim. Butun malzemeyi bir arada cirpmak da mumkun, ama gecmiste cirpilirken kesilen maskarpon deneyimlerim oldugu icin, tedbirli davranmayi tercih ediyorum.




Cileklerden kalan bosluklari maskarponlu krema ile doldurdum. Kremanin alttaki bosluklara kadar girebilmesi icin, kaliplari uzerinde bulunduklari tepsi ile bir iki defa masaya vurdum. Altini ve ustunu seker surubu ile islattigim pandispanya dairelerini krema katinin uzerine yerlestirip, hafifce bastirdim. Sonra strecle sarip, ertesi gune kadar buzdolabina kaldirdim.

Ertesi gun tatlilari kaliplarindan cikardim. Ustlerine kalan kremadan ince bir kat surdum. Badem ezmesinden daireler kesip, pastalarin uzerine yerlestirdim. Beyaz glazur ile badem ezmesinin uzerine dekoratif figurler yapmak istediysem de, yuzume gozume bulastirdim ve sildim. Evde ahududu, likapa vs olsa, pastaciklarin uzerini meyva ile suslemek de hos olurdu. Fakat o aileden sadece cilegimiz oldugu icin, tek cilekli dekorasyonla yetinmek zorunda kaldim. Sonucta, ilham kaynagim kadar renkli ve guzel bir pasta olmasa da, biz lezzetinden memnun kaldik.





16 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Zinnur'cugum, ellerine saglik, cilekli pastaciklar cok sirin olmuslar. Ben benzerini, ani misafire acil tarafindan hazir kek ve dondurma ile hazirlayip, cilek, ahududu vb. meyvelerden hazirlanmis sicak sosla sunuyorum. Kolay yoldan goz dolduran bir kandirmaca oluyor :) Ilham kaynaginin sayfasina da baktim. Seninkilerin hic de asagi kalir yani yok, once onu soyleyeyim. Cenuaz kek demis ama onun katlari sanki kekten daha sert bir dokuda (biskuvimsi) imis gibi duruyor goruntude. Bademli kat icin hazir marzipan mi kullandin? Nedense buralarda marzipan tadini secenler epeyce (sirf o olsa, tarcindan hindistan cevizine o kadar cok sey secen var ki buralarda, hayret ediyorum cok zaman), onun tereddutu ile henuz deneme girisiminde bulunabilmis degilim. Pastanin tadina baskin bir katkisi oluyor mu bademli katin, merak ediyorum dogrusu.

We all love your blog, yahu...Gozumuzu senlendiriyor biiiir, her seferinde yeni bir seyler, hem de detay bazinda yeni, ogreniyoruz ikiiii...Ustelik bu kadar profesyonel pasta/kek/tatli icin bir o kadar ayrintili tarif veriyorsun uuucc..Bir kotu yani, boyle ayrintili tariflere alisinca, standart tarifleri denemekten urkuyor insan :)O yuzden ne zaman pasta/tatli ihtiyaci hasil olsa, ilk basvuru kaynagim senin arsivin oluyor. Her soruya ictenlikle cevap vermeni, ozel vakit ayirmani, Bizim Pastane mutfagindan cikip dunyanin bir baska kosesindeki marifetli arkadasimiz oluvermeni ise kendi adima ben cok ayri tutuyorum. Selamlar, sevgiler,

2/25/2009 12:58:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur hanım merheba;
ben İstanbuldan Gülcan,
blog'unuz bizim pastaneyi 2 yıldır düzenli olarak takip etmekteyim.Bu güne kadar bir çok tarifinizi denedim.Ve " ilk seferde " başarılı oldum.Burada en büyük etken sizin içtenliğinizle verdiğiniz,KALİTELİ tariflerdir... Bu vesile ile size şükranlarımı iletmekten mutluluk duyuyorum.
Eğer zahmet olmassa " march 2008 " arşivinizde daha önce resimleriyle yer verdiğiniz " geçen haftanın tatlılırı " başlığı altında geçen "Sözünü etmek istediğim son tatlı bu tepsi tatlısı.Ne zaman yapsam çok beyenildi.Malzeme listesinde Türkiyede bulunmayan koyulaştırılmış süt var... Eğer onun yerine kullanılabilecek bir ürün biliyorsanız,tarifi sizlerle paylaşırım " Demiştiniz...
Şuan türkiyede koyulaşırılmış süt var.Bu tarifi bizimle paylaşıp,bizim pastanede yer verirmisiniz. -şimdiden TEŞEKKÜRLER -

2/25/2009 10:20:00 AM  
Blogger Zehra Gürgen said...

Zinnurcum ellerine sağlık. çok güzel yine tarifin. ama en çok verdiğin blog isimleri beni keyiflendirdi. Çok teşekkürler :)

sevgiler

2/25/2009 01:32:00 PM  
Blogger zinnur said...

Turkmen'cigim, once cok nazik yorumun icin cook tesekkur ederek baslayayim cevabima. Mutfakta bir seyler yapmak ve resimlemek bir zevk. Yapilanlari uzun uzun yazma sureci biraz acili da olsa, isin o kismi bittikten sonra, paylasabilmekten dogan buyuk bir ferahlik ve mutluluk hali oluyor. Pek pratik olmadiklari icin, Bizim Pastane'nin tariflerini gercekten uygulayan cok kisi oldugunu dusunmesem de, oldugunu bildigim birkac kisinin varligi --ki onlar kendilerini biliyorlar-- bana fazlasiyla yeter. Cok tesekkur ederim yine, Turkmen'cigim.

Geleyim cilekli pastalarla ilgili sorularina: Hazir marzipan kullandim. Aslinda elimde marzipan tarifi var, kendim yapmayi da deneyebilirim onumuzdeki gunlerde. Fistiklisini denemeyi de ayrica istiyorum. Ben marzipani seviyorum, dolayisiyla, marzipansiz haliyle oldukca siradan olan bu pastaciklara lezzet verdigini dusundum. Hem de bu konuda becerisi olanlar icin, glazur vs ile susleme icin iyi bir platform olusturuyor. Resimde gormussundur, Fanny'nin cikolata suslemeleri gayet zarif durmus. Pastanin mimarisi itibariyle, marzipan her lokmada zaten agza gelmiyor. Eger ince acilirsa, hem yemesi daha kolay olur, hem de baskin bir lezzeti olmaz. Ama sevilmiyorsa, o zaman kullanilmasa da olur. O takdirde, bildigin cilekli, sut kremali hafif yas pastaya donusuyor.

Sevgiler,

2/26/2009 06:07:00 AM  
Blogger zinnur said...

Gulcan hanim, nazik yorumunuz icin cok tesekkur ederim. Denemelerinizde ilk seferde basarili oldugunuzu duymak beni cok mutlu etti.

Sozunu ettiginiz tatlinin hangisi oldugunu, arsive bakmaya gerek kalmadan biliyorum. Amerikan damak tadina cok uyan bir tepsi tatlisi. Tarifi seve seve paylasacagim ilk firsatta. Umarim Turkiye'deki arkadaslarin da, Amerikali arkadaslarimiz kadar hosuna gider.
Sevgiler,

2/26/2009 06:10:00 AM  
Blogger zinnur said...

Zehra, bloglarin hosuna gitmesine sevindim.
Sevgiler,

2/26/2009 06:11:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Pratik olduğu kadar şık olmuş Zinnurcum...Ellerine kollarına sağlık

2/26/2009 08:18:00 AM  
Blogger Zeynep said...

Pastardia, cok tesekkur ederim :)

2/28/2009 11:17:00 AM  
Blogger zinnur said...

Pastardia, demin yanlislikla kizimin Google hesabindan cavap yazmisim sana, yani yukardaki Zeynep aslinda benim :)
Sevgiler,

2/28/2009 11:29:00 AM  
Blogger MMO said...

Bu çilekli pastaya bayıldım!!! Liva pastanesinde yapılan çilekli şarlotları hatırlattı bana. Elinize sağlık. :)

3/06/2009 05:55:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Tariflerin gerek sunumu gerekse anlatiminla cok basarili. Denemek istedigim bir suru tarifin var.
Sayfan takip ettigim bloglar arasindaki yerini aldi.
Cok tesekkurler!

3/07/2009 11:25:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba!!!
Senin pasta cok beyandim..mashallah cok guzel..kendine iyibak//Dillan

3/08/2009 03:17:00 PM  
Anonymous özlem said...

Mükemmel!!! Ağzım sulandı yaaa :))

5/10/2009 12:07:00 PM  
Blogger Lezzetli Sanatlar said...

Sizi ilgiyle ve merakla izliyorum.Anlattığınız deneyimlerinizden ve yaptığınız yemek, pastalardan ilham alarak ben de kendimce pastalar, yemekler yapıyorum. İyi ki paylaşıyorsunuz, tebrikler ve sevgiler Pırıl.
www.lezzetlisanatlar.blogspot.com

5/27/2012 03:05:00 PM  
Blogger yagizlahayat said...

Zinnurcum tamda böyle bir pasta ararken kendimi burada buluverdim :-) Yılbaşında evde olacağız. Sadece 3 kişi olduğumuz için büyük bir pasta yapmak istemiyorum ama pastasız olsun da istemiyorum. Senin ahududulu pastadaki pandispanyandan yapıp, yeni çemberlerimi deneyeyim istedim. Artanınıda buzluğa atabilirim uyanıklığıyla :-) Ama çilek yok bu mevsimde. Buzlukta çilek sosum ve böğürtlenim var. Mus yada başka bir kremada yapabilirim. Bu malzemelerle bu tarz bnasıl birşey yapabilirim ki. Mevsim meyvelerindende pek uygunu gelmiyor aklıma. Birde marzipan nasıl yapılıyor. Varmıydı ki arşivde tarifin?

12/25/2012 05:13:00 AM  
Blogger zinnur said...

Merhaba Fatos'cugum. Bir suru spam yorumdan sonra, senin yorumunu posta kutumda bulmak cok hostu! Once yeni yilinizi kutlayayim, dilerim 2013 cok guzel bir yil olsun sen ve ailen icin.

Kolay kisimdan baslayayim: Evet, marzipan tarifi var arsivde. Hatirladigi kadariyla buzdolabinda saklandiginda uzun zaman dayaniyor ve esnekligini kaybetmiyordu ayrica. Tabii miktarlar fazlaca, ihtiyacina gore azaltabilirsin.

Gelelim meyva tercihine. Renkler itibariyle cilek ya da ahududu gibi canli olmaz tabii ama seker ve baharat katkisiyla pisirilmis armut ya da elma da olabilir. Ya da bu sarlotta oldugu gibi iki renkli mus ile de renkli bir goruntu yaratabilirsin. Jelatin destegi oldugu icin donmus meyva kullanmakta problem olmaz.

Bu arada yeni kaliplarini gule gule kullan.

Sevgiler...

12/25/2012 06:32:00 AM  

Post a Comment

<< Home