Monday, January 19, 2009

Kestaneli Puding

Daha once tarifini paylastigim kakaolu kek gibi, bu tatli da Young Mo Kim'in A Collection of Fine Baking adli kitabinda gozume kestirdiklerimdendi. Orda adi Kestaneli Puding olarak geciyor ama, krem bruleye daha cok benziyor. Krem brule gibi sicak su banyosunda pisiyor ve uzerinde citir karamelli bir tabaka var. Gerci buzdolabinda bekleyince, koyulasip, daha pudingimsi bir doku aldi. Kestaneli hemen herseye bayildigimdan bu tatliyi da begendim; ama icinde ve suslemesinde kullanilan kestane sekeri ve uzerindeki karamelli citir kati bu tatliyi gereginden daha tatli yapiyor sanki. Belki kestane sekerlemesi kullanilmasa ve sadece kestane puresi ile yapilsa daha hafif olabilir. Bir de, tarifte belirtilen firin isisi bana cok dusuk geldi, onun icin daha yuksek bir firin isisi kullandim. Deneme yanilmali bir pisirme sureci soz konusu oldugu icin, size sure veremeyecegim, ama pudinglerin ustunde bir tabaka olusup, kenarlari kalibi tutuncaya ve tepsi hareket ettirildiginde, sadece ortalari hareketli kalincaya kadar pisirdim.
  • 240 g ( 1 1/4 bardak) sut kremasi
  • 17 g (1 1/3 yemek kasigi) tuzsuz tereyagi
  • 1 1/2 cm lik boyuna cizilmis vanilya cubugu (ya da 1 tatli kasigi vanilya esansi)
  • 4 yumurta sarisi
  • 24 g (2 yemek kasigi seker)
  • 17 g (1 1/2 yemek kasigi) kestane puresi (benim kullandigim sekerli pureydi)
  • 12 parca kestane sekeri (Yarisi pudingin icine, yarisi uste susleme icin kullaniliyor. Yari yariya azaltabilir, ya da hic kullanmayabilirsiniz.)
  • 5 tatli kasigi seker (karamelize etmek icin)
Firininizi 120C ye isitin. (Yukarda bahsettigim gibi, bu isi ve tarifte gecen surede benim tatlilarim koyulasmadi. Ben de firin isisini 148 C ye yukselttim.) Bes tane (7 1/2 cm capli) puding kabini hazir edin. Bir tencerede, tatlinin su banyosu icin su kaynatin. Gereken kaynar su miktari, kullanilan firin tepsisinin boyutlarina gore degisiyor. Kaliplarinizi firin tepsisine yerlestirdikten sonra, firin tepsisindeki suyun yaklasik 2 1/2 cm yukseklikte olmasi gerekiyor.

Kestane sekerlemelerini ikiye bolun ve kaliplarinizin her birine bir iki parca koyun. Krema, tereyagi ve vanilya cubugunu, bir sahana alin ve tereyagi eriyinceye kadar isitin. Orta boy kasede yumurta sarilari ve sekeri cirpin. Sonra buna sirasiyla kestane puresini ve sicak sut kremasini da ekleyin, ve her seferinde cirparak, karsimin butunlesmesini saglayin. Elde ettiginiz karisimi suzgecten gecirin. Vanilya cubugunun taneciklerini bicakla siyirip, sutle karisima ekleyin. Cubugu hemen elden cikarmayin; yikayip, kurulayin ve yine kullanmak uzere saklayin. Karisimin yuzeyine bir kagit havlu ya da pisirme kagidi koyup, yavasca kaldirarak, hava kabarciklarindan kurtulun. Puding kaplarina esit olarak paylastirin. Kaplari firin tesisine yerlestirin ve firin tepsisinin icine, 2 1/2 cm yukseklige gelinceye kadar kaynar su koyunn. Yaklasik 40 dakika ya da, pudinglerin sadece ortasi hareketli kalincaya kadar pisirin. Firindan aldiktan sonra, kaliplari ici buz dolu bir baska tepsiye oturtarak sogutun. (Ben buna gerek duymadim. Oldukca soguk olan kapali balkonumuzda soguttum tatlilari.)

Tatlilar soguduktan sonra, her birinin uzerine 1/2 tatli kasigi seker dokup, purmuzle, ya da firininizda alazlayin. Sonra ayni islemi, ayni miktarda sekerle tekrarlayin. Kalan kestane sekerlerinizle pudinglerin uzerini susleyin. Kestane sekerlerinin surubu kalmissa, arzuya bagli olarak kestaneleri glazurleyin.







Artan yumurta aklarindan ne yapildi derseniz, bir gun oda sicakliginda bekletip, kuruttuktan sonra, su tarifi kullanarak, Zeynep'le birlikte mokali makaronlar yaptik. Mokali cesitleme icin, badem tozuna biraz instant ekspresso ve kakao kattik. Dolgusu esit miktarda beyaz ve bitter cikolata ile yapilan bir cesit ganasti. Bu uygulamada benden cok Zeynep calisti. Artik makaron konusunda benim bildigim kadarini o da biliyor. Ufak s1ktigi icin, dort yumurta akindan epey makaron cikti ve bu sabah hepsi Zeynep'le birlikte okula gitti. Yeni ABD baskaninin yemin torenini sinifiyla birlikte izlerken, arkadaslarina ikram edecek.


6 Comments:

Blogger tugce:-) said...

Kestaneye, kestane şekerine ve kestane püresine de bayılırım :) Bu aralar tatlıyla aram yok niyeyse ama canım tatlı isteyince hemen deneyeceğim. Ellerine sağlık :)

1/21/2009 02:52:00 AM  
Blogger zinnur said...

Tugce'cigim, basit bir tatli bu. Kestane puresini degerlendirmenin farkli yollarindan biri; kekini, pastasini yapiyoruz da sutlu bir cesitleme ilk anda aklimiza gelmiyor. Bana o acidan cazip gelmisti. Denersen begenecegini umarim.
Sevgiler.

1/21/2009 06:32:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

aman da aman.şahane görünüyor ellerinize sağlık.yetenekli eller,bir de çalışkan bünye,birazda estetik işte sonuç...

1/29/2009 04:52:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur,
Yarın akşam yemeğe gelen misafirlerime ikram etmek için kestaneli puding yapmak üzere az önce mutfağa girip tarifini okudum.
Şimdi bir damak tadı ustası sorusu sormak istiyorum.
Bu tatlıyı buzdolabına hiç sokmadan yapıp ikram etmek mi daha iyi olur, yoksa bir gece önceden pişirip, ertesi güne kadar buzdolabında bekletip, servisten önce üstünü pürmüzleyip -krem brüle gibi- servis yapmak mı?
En iyi lezzeti yakalamak için ne yapmalıyım?
Sevgilerimle,
Feray

3/05/2009 09:57:00 AM  
Blogger zinnur said...

Feray, kusura bakma, cevabim misafirine yetismedi diye tahmin ediyorum.Gerci ne diyecegim konusunda biraz kararsiz kalmistim, kesinlikle o ya da bu diyemeyecektim yani. Bilmem sen ne yaptin? Ama pratiklik adina onceden yapip, sonra purmuzlemenin, lezzet acisindan bir problem yaratacagini sanmiyorum.
Sevgiler,

3/07/2009 10:41:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur'cum, senden cevap gelmesi zaten bir süpriz olurdu benim için.
Yazarken de biraz hazırlıklıydım buna. Önümdeki zaman kısaydı ve sana geç yazmıştım. Yine de sağ olasın.
Şöyle yaptım, Cuma günü sabahı yaptım tatlıyı. Hiç buzdolabına koymadan oda ısısında beklettim servise kadar. Servisten önce pürmüzleyip ikram ettim.
Ben çok beğendim, misafirlerimden de çok övgü aldım. Yaptığım yemeğin arkasına çok yakıştı.
Sana bir kez daha teşekkürler arkadaşım.
Sevgilerimle,
Feray

3/09/2009 03:48:00 AM  

Post a Comment

<< Home