Thursday, December 11, 2008

Recel Otesi Receller

Ugurlamak uzere oldugumuz 2008 yilinin mutfagima kazandirdigi receller oldu diyebilirim. Daha once hic recel yapmamisken, recel yemege de pek merakim yokken, bu is nasil oldu diye dusundugumde, ani bir ilhamla aldigim Christine Ferber'in Mes Confitures kitabinin bu durumda buyuk rolu oldugunu goruyorum. Bu kitaptan denedigim recellerin cogu alisageldiklerimizden farkliydi; ama iclerinde iki tanesi var ki, onlara recel demege dilim varmiyor, cunku tatli olma sinirini zorluyorlar.

Kestane, Armut ve Vanilya Receli ile Ahududu ve Cikolata Recelinin goruntulerinin mutevaziligi sizi yaniltmasin, elimin altinda bu iki recelden biri varsa, kendimce dort basi mamur bir tatli hazirlamak icin bir dilim ekmekten baska bir sey istemem. Tabii recelle birlikte ekmegimin uzerine surmek icin maskarpon ya da kaymak varsa, ona da hayir diyecek degilim. Tatil masalarina cok yakisacak bu iki receli, hediye olarak da verebilirsiniz. Her gittikleri yerde begeni kazanacaklarindan eminim.

Bu arada hepinizin --maalesef zamaninda kutlayamadigim-- bayraminizi da kutlar, tebrik yorumu birakanlariniza ayrica tesekkur ederim.

Kestane, Armut ve Vanilya Receli

Gecen yil, ucuza bulunca bolca konserve kestane puresi almistim. Hepsini kullanamadigim icin, bu yil kestane puresi yapmama gerek kalmadi. Hangi yolu denersem deneyeyim, kestane puresi yapmak bana kolay gelmiyor. Onun icin bu yil sonu angaryasindan kurtulmak beni ferahlatti. Buna ragmen, kestane ucuzlar ucuzlamaz, yine suruyle kestane almama ne demeli bilmiyorum. Yillardir her Aralik ayinda kestane almak bende aliskanlik yapmis olmali. Iste bu kestaneleri nasil degerlendirecegimi dusunurken karsima cikti bu recel tarifi. Adi recel ama donup, dolasip yine kestane puresi yapar buldum kendimi. Ustelik bu yilin mahsulu cok zorlu cikti, onlari pure yapayim derken nerdeyse uc beygir gucundeki mutfak robotumdan olacaktim. Recelin yapimi zahmetliydi belki, ama tadi o kadar guzeldi ki, kestaneler ortadan kalkmadan bir defa daha yapsam mi diye kasiniyorum bu aralar. Ah, oyle hak ediyorum ki cektigim turlu mutfak eziyetini!
  • 1200 g kestane (soyulup ayiklandiktan sonra net 800 g olacak)
  • 1200 g olgun fakat hala sertligini koruyan armut (ayiklaniktan sonra net 1 kg olacak)
  • 1 kg arti 800 g seker
  • 400 g su
  • 1 limonun suyu
  • 2 cubuk vanilya
Kestanelerin her birine keskin bir bicakla centik atin. Sonra kaynayan suya atip, 3 dakika kadar pisirin. Sogumalarina firsat vermeden, dis ve ic kabuklarini soyun. (Eger kestaneler sogursa, ic kabuklarini soymak zor oluyor.)

Soyulmus kestaneleri, 1 kg sekeri, suyu ve bir vanilya cubugunu, bir tencereye alin. Kaynama noktasina getirin, sonra yavas yavas karistirarak 15 dakika kadar pisirin. Bu noktada kestanelerin yumusamis olmasi gerekiyor. Karisimi seramik bir kaseye alip, uzerini pisirme kagidi ile kapayin ve bir gece buzdolabimda dinlendirin.

Ote yanda armutlari dorde kesip, soyun ve cekirdek yataklarini cikartin. Sonra minik minik dograyin. Armutlari, 800 g sekeri, limon suyu ve boyuna kesilmis vanilya cubugunu bir tencereye alin. Hafif hafif kaynayincaya kadar isitin. Sonra seramik bir kaseye bosaltin. Uzerini pisirme kagidi ile kapatip, bir gece buzdolabinda dinlendirin.

Ertesi gun, kestaneleri suzgecten gecirerek, ya da mutfak robotunda cekerek, pure haline getirin. her iki karisimi iki ayri tencereye alin ve yavas yavas karistirarak, kaynama noktasina getirin. Gerek varsa, kopuklerini alin. Isiyi arttirin ve bir yandan araliksiz karistirarak, her iki karisimi da 5 dakika kadar yuksek ateste kaynatin. Vanilya cubuklarini cikartin ve iclerindeki tanecikleri siyirarak recele katin. Kestaneli karisimi, armutlu karisimla birlestirin. Kaynama noktasina getirin ve alcak ateste, 5 dakika da boyle pisirin. Varsa kopugunu alip, recelin koyulugunu kontrol edin. Hemen sterilize edilmis kavanozlara paylastirip, agizlarini s1k1ca kapatin.

Ahududu ve Cikolata Receli

Bu recelin yapimi, bir onceki kadar zahmetli degilse de, suzgecle ahududu cekirdeklerinden kurtulma fasli vakit aliyor. Sahsen ahududuyu cikolatadan ziyade beyaz cikolataya yakistiririm. O nedenle, aklimda bu recelin seker miktari azaltilmis beyaz cikolatali cesitlemesini denemek var. Cilek, ahududu cinsi meyvalarin, bunyelerine su cekme ozelligi oldugunu biliyorum. Sanirim bu nedenle, tarifte ahududularin yikanmayip, sadece coplenmesi soyleniyor. Fakat ben soyle bir sudan olsun gecirmeden edemedim. Asagida tarifi kitaptaki olculerle veriyorum size, fakat ben yarim olcu yaptim. Tahminimce donmus ahududu ile de yapabilirsiniz.
  • 1200 g ahududu (coplenmis hali net olarak 1 kg olacak)
  • 750 g seker
  • 1 limonun suyu
  • 250 g bitter (%68 kakaolu) cikolata
Cikolatayi rendeleyip, bir kenara alin. Ahududulari ayiklayin. Rayihalarini kaybetmemeleri icin yikamayin. Ince suzgecten gecirip, cekirdeklerinden kurtulun. Ahududu puresini seker ve limon suyu ile birlikte bir tencereye alin. Kaynama noktasina getirip, 5 dakika kadar, yavasca karistirarak ve biriktikce kopugunu alarak pisirin. Rendelenmis cikolatayi ekleyin. Karistirip, seramik bir kaseye alin, uzerini pisirme kagidiyla kaplayin. Bir gece buzdolabinda dinlendirin.

Ertesi gun, karisimi bir tencereye alin ve kaynama noktasina getirin. Yuksek ateste 5 dakika, devamli karistirarak ve gerektikce kopugunu alarak, pisirin. Son bir kere kaynama noktasina getirin. Koyulugunu kontrol ettikten sonra, recelinizi sterilize edilmis kavanozlara paylastirin ve agizlarini s1k1ca kapatin.

19 Comments:

Blogger egeli said...

DAHA NE KADAR BEKLEYEBİLİRİM TARİFLERİ BİLEMİYORUM,HEPSİ MUHTEŞEM OLMUŞ...ELLERİNE SAĞLIK CANIM.

12/11/2008 05:11:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Nefis görünüyorlar.
tarifler sabırsızlıkla bekleniyor,
umarım fazla bekletmezsin sevgili Zinnur.

12/12/2008 09:36:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

bence süper bir tarif olmuş eLLerinizé sağlık...

12/12/2008 02:06:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Dark chocolate-raspberry trufle asigi olarak ikinci recel beni benden aldi Zinnur Abla:)Yapmak farz oldu bu receli artik :)))SUMEYYE

12/13/2008 09:43:00 AM  
Blogger IŞILCA TATLAR said...

Zinnur'cuğum,

Reçel ötesi demekte çok haklısın bu lezzetlere. Alışageldiğimiz reçellerden çok farklı malzemeler ve yapım şekilleri de. İyi ki almışsın o kitabı da bizleri böylesine değişik lezzetlerle tanıştırıyorsun.Artık sen de arşiv kısmına 'reçeller' diye bir sayfa açsan fena olmaz değil mi? Daha öncekileri ve deneyeceklerini de düşünerek buna ihtiyacımız olacak gibi geliyor.
Tadları hakkında biraz bilgilendirirsen şu kestaneli olanı denemeyi düşünüyorum. Armut tadı mı yoksa kestane aroması mı baskın.Şekerleri çok fazla değil mi? Kestaneyi çok seven biri olarak bu oranları biraz değiştirebilir miyiz?
Ellerine sağlık azimli ve yetenekli arkadaşım.

Kolay gelsin.

Ay, unutuyordum! Zeynebin yaptığı şu yeşil çaylı pufların tarifini de bekliyorum.Zeynebin sayfasına da bakmıştım ama görememiştim. Onada çok sevgilerimi iletiyorm.

Sevgilerimle,

12/13/2008 12:07:00 PM  
Blogger zinnur said...

Egeli ve Nuket, tarifleri ekledim, umarim memnun kalirsiniz.
Sevgiler,

12/13/2008 01:05:00 PM  
Blogger zinnur said...

Yemek Traifleri, tesekkurler.

12/13/2008 01:05:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sumeyye, ben de o ikiliyi severim. Umarim bekledigine yakin bir lezzet bulursun bu recelde.
Sevgiler,

12/13/2008 01:06:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Isil,recelleri arsive eklemeyi ben de dusunuyordum, hatirlattigin icin tesekkur ederim. Bu ara aklimdan gecirip de, sonra baska gaileler arasinda yapmayi unuttugum o kadar cok sey oluyor ki!

Sorularini hemen cevaplayayim: Recelde kestane tadi belirgindi, armut belirgin tad vermekten ziyade, topyekun tadi biraz hafifletiyor, meyvamsi notlar katiyordu diye hatirliyorum. Gerci bugun hazir kestane puresinden bir daha yapmaga basladim bu receli. Dolayisiyla yarin bu soruna daha net cevap verebilecek durumdas olacagim; ama su kadarini soyleyeyim ki, "ne receli bu?" sorusuna ilk verilecek cevap kestane olur, armut degil.Seker miktarlari benim icin bile caydirici olabilecek gibi, ama ne hikmetse, recellerin bitmis hali asiri tatli olmuyor. Yine de bunu burdaki sekerler icin soyleyebiliyorum, Turkiye'nin sekeri nasil farklidir bilemeyecegim. Sen azaltarak dene istersen.

Zeynep'e selamlarini iletecegim, onun adina tesekkur ederim simdiden. Maalesef bir hevesle baslamakla beraber, sayfasini guncellemege vakit bulamiyor. Benim yesil cayli puflari bir daha yapmaga firsat bulamadigim gibi... Ama aklimda, inan. Ilk firsatta deneyip, tarifini yazacagim.

Sevgiler,

12/13/2008 01:20:00 PM  
Blogger Hülya said...

Ne güzel tarifler böyle.Teşekkürler Zinnur.

12/14/2008 12:01:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

en iyisi,en sağlıklısı ev reçeli tabiki! ellerinize sağlık:)

12/15/2008 11:57:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur, Cikolata-Ahududu recelini yaptim, simdi kavanozdalar. Vanilyali ya da cukulatali dondurmaya cok guzel yakisacaklar. Dun 1.ci asamasinda, cikolatayi ekledigimde puruzlenme oldu diye biraz korktum ama aksama tekrar 5 dakika kaynattigimda o puruzler yok oldu. Saniyorum receli fazla hararete getirmistim, cikolata %70'lik olmasina ragmen sikayet etti ama sonra kendini toparladi.

Bende biraz fazladan frambuaz vardi. Kalanlarini da bir ikinci recel yaptim senin ayva suyunu kullanaraktan. Kitaptaki ayva ve frambuaz receli. Eger ayvan ve 2.5 recel kavanozun varsa bu receli de yapabilirsin. Ayva parcalarini incecik kestim, pistikten sonra seffaf pembe yaprak oldular. Bu recelin hem rengi, hem de kokusu bana "faux" gul receli gibi geldi. Kaynatmadan once ayva, frambuaz, seker ve limonu bir kac saat beklettim.

Bu guzel recellerle ve kitapla bizleri bulusturdugun icin cok tesekkurler! Mine.

12/18/2008 03:17:00 PM  
Blogger zinnur said...

Hulya, ben de yorumun icin tesekkur ederim sana.

12/20/2008 08:03:00 AM  
Blogger zinnur said...

zizizi, evet, evde yapilinca katki malzemesi olmadigindan emin oluyoruz. Ek olarak, kullanilan seker miktarinin da farkina variyoruz. Recel yapimi, farkinda olmadan ne kadar cok seker tukettigimiz konusunda iyice gozumu acti. Bunun bilincinde olarak, kontrollu yenirse problem yok tabii.
Sevgiler,

12/20/2008 08:06:00 AM  
Blogger zinnur said...

Mine, demek sen de bu kitaptan edindin. Dogrusu alirken, bu kadar kullanacagimi tahmin etmemistim, ama simdi aldigima gayet memnunum. Receller hediyelik olarak cok makbul goruyor cevremizde. Hatta tarifleri isteyenler oldu. Tek problem, onceden hic bir duskunlugum olmadigi halde, simdilerde recel yemeye baslamam. Hic iyi degil, hic!

Senin tavsiye ettigin receli mutlaka deneyecegim. Hele gul receli gibi dedin ya, ilk firsatta!

Sevgiler,

12/20/2008 08:10:00 AM  
Blogger otto kruger said...

merhaba,
reçel yapmayı denemek istiyorum ancak ilk seferde armut yada kabak ,kestane gibi zor malzemelerle başlamasam diyorum ... tek malzemeli bir recelle başlamak istesem tek malzemeli bir reçel öneriniz olabilir mi acaba? bu arada makaron tarifiniz tüm incelediğim makaron tarifleri içinde en anlaşılır olanı o bakımdan da teşekkürler...
soner

10/26/2009 12:00:00 PM  
Blogger zinnur said...

Soner, bu sitede ve benim denediklerim arasinda dediginize en yakin olan armutlu recel tarifi. Arzu ederseniz cayi katmayabilirsiniz. Bu arada makaron tarifi ile ilgili yazdiklariniz icin cok tesekkur ederim.

10/28/2009 05:41:00 AM  
Anonymous Tülin said...

Merhaba Zinnur hanim,

bu an cikolatalari rendeledim. Ahududulari ben hazir satin aldim. Cekirdeklerini ayiklamam gerekmeyecek. Bakalim nasil olacak cok merak ediyorum. Eger begenirsek, sitemde yayinlayacagim. Ama herhalde güzel olur. Sadece ahududu ve cikolatayi ilk duyunca bu nasil olur diye düsünmüstüm. Cevabini birazdan görecegim. Tarif paylasimi icin tesekkürler.

7/07/2010 08:38:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 12:25:00 PM  

Post a Comment

<< Home