Saturday, December 20, 2008

Bademli Kitir Kareler

2008'den geriye sadece 10 gun kaldi. Bunlar da belki bu yilin son kurabiyeleri. Trader Joe's adli supermarket zincirinin bize nisbeten yakin subesine her gidisimde illa aldigim bu kurabiyelerin tarifini Gourmet dergisinin Aralik sayisinda buldum. Aslinda az cok tahmin ediyordum nasil yapilacaklarini, ama elimin altinda olculu tarif olunca denemek sart oldu.

Sonucta disardan aldigima cok yakin bir lezzet elde ettim ve gonul rahatligiyla tavsiye ediyorum. Bu sable cinsi kurabiyenin hamuru hazirlanip, buzdolabinda dinlendiriliyor. Iyice kitir kurabiyeler elde etmenin puf noktasi, hamuru mumkun oldugunca ince kesmek. Bunu yapabilmek icin de, kesme isleminden once yarim saat kadar hamuru dondurmak tavsiye ediliyor. Kurabiyeleri kare olarak sekillendirmistim, ama piserken biraz sekilleri bozuldu. Siz isterseniz, tarifteki gibi yuvarlak birakabilirsiniz; belki o sekilde bozulma daha az olur. Asagidaki malzemeden 100 ila 12 kurabiye cikiyor.
  • 1 1/2 bardak un
  • 1/4 tatli kasigi kabartma sodasi
  • 1/4 tatli kasigi tuz
  • 114 g yumusak tereyagi
  • 1 bardak esmer seker
  • 1 yumurta
  • 1 tatli kasigi vanilya esansi
  • 1/2 bardak kabuksuz badem

Un, kabartma sodasi ve tuzu karistirin. Tereyagi ve esmer sekeri, karisim iyice butunlesene kadar birlikte cirpin. Sonra yumurta ve vanilyayi katip, yine cirpin. Unlu karisimi, ekleyin. Once alcak hizda olup, sonra arttirmak sartiyla, ancak un hamura karisip, homojen hal alincaya kadar cirpin. (Gereginden fazla cirpmamak bu kurabiyelerin puf noktasi.) Bademleri kasikla karistirip, hamurun icine dagitin. Hamuru ikiye bolun. Strec yardimiyla, her iki parcayi da 23-24 cm uzunlugunda ( 3 cm den biraz buyuk capli) silindir seklinde bicimlendirin ve buzdolabinda en az 4 saat dinlendirin. Kesme isleminden yarim saat once, buzluga alip, 30 dakika da orda bekletin.

Firininizi 175 C ye isitin. Iki firin tepsisini pisirme kagidi ya da silpatla kaplayin. Keskin bir bicakla, silindirleri teker teker, yaklasik 1,5 mm lik dilimlere kesin ve aralikli olarak hazirladiginiz tepsilere yerlestirin. Dilimlerken, silindirin bicimini korumasi icin, silindiri de ara ara yuvarlayin.

Pisirme suresinin yarisinda, tepsilerin yerini degistirmek sartiyla, kurabiyeleri toplam 12 ila 15 dakika, ya da guzelce renkleninceye kadar pisirin. Daha ince ve renklenmis olanlar, kitir kitirliklariyla bizim daha hosumuza gitti.

Pismis kurabiyelerinizi agzi hava almayan bir kutuda 1 haftaya kadar bekletebilirsiniz. Kurabiye hamuru 3 gun buzdolabinda ve once strec, sonra folyoya sarilmak sartiyla 1 ay derin dondurucuda saklanabilir. Eger dondurursaniz, hamur kesilebilir hale gelinceye kadar buzdolabinda cozun.


13 Comments:

Anonymous Anonymous said...

benimde yakından takip ettiğim bir dergidir,çok lezzetli görünüyorlar hrmde çok pratik ellerinize sağlık:))

12/20/2008 11:13:00 AM  
Blogger Pembelinin Mutfağı said...

Çok nefis görünüyor Zinnurcuğum, ellerine sağlık!

12/20/2008 11:36:00 AM  
Blogger Bir Dut Masalı - nUnU said...

ZİNNURcuğum merhabalar canım
çok güzel oluyor haklısın bu tip kurabiyeler..
missss gibi tereyağlı olmalı bencede. baka türlü sevmiyorum .
aşağıdakilerede hayran oldum.
her zaman derim bir tanesin en.
eline sağlık ...ÇOK SEVGİLER CANIM
nUnU

12/21/2008 03:35:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

canim sayfani cok yakindan takip ediyorum
yaptiklarinin hepsine zaaten hayranim bu kurabiylere hayran oldugum gibi:))
ellerine saglik

gecenlerde de senin tarifini makaronlari denedim bence cok guzel oldular
bu guzel lezzeti bizimle paylastigin icin birkez daha tesekkur ederim...

sevgilerimle...

www.yenitadlar.blogcu.com

12/21/2008 04:46:00 PM  
Blogger BEDİA KUKUL said...

selam, oğlum kıtır kurabiyelere bayılıyor ve bu tam bana+ona göre bir tarif, kabartma sodası derken karbonat yada kabartma tozu olurmu?ayrıca esmer şeker yerine beyaz şeker kullanılabilirmi?
acil cvp bekliyorum
http://papatyademeti.blogspot.com/

sevgiler

12/22/2008 02:00:00 AM  
Blogger zinnur said...

Kardelen, tesekkurler. Evet, yapimi kolay kurabiyeler bunlar. Misafir icin son anda pisirilmek uzere hazir tutulabilmesi de guzel.

12/22/2008 05:08:00 AM  
Blogger zinnur said...

Pembeli, cok tesekkur ederim.
Sevgiler,

12/22/2008 05:09:00 AM  
Blogger zinnur said...

nUnU, cok tesekkur ederim. Tarif soyledigin gibi tereyagli, ama malzemeden nerdeyse 120 kurabiye ciktigi goz onunde bulunulursa, o kadar fena degil galiba ;)
Sevgiler,

12/22/2008 05:10:00 AM  
Blogger zinnur said...

Yeni tadlar, cok tesekkur ederim. Makaron denemenizde basarili olmaniza cok memnun oldum.
Sevgiler,

12/22/2008 05:11:00 AM  
Blogger zinnur said...

Gulmira, baking soda yi kabartma sodasi diye kendimce cevirmistim. Yorumun uzerine biraz arastirdim, Turkcesi karbonat imis gercekten. Esmer sekere gelince, konu biraz daha karisik. Esmer seker diye TR'de satilnla, bu tarifte kullanilan brown sugar aslinda biraz daha farkli, burdaki beyaz sekere bir cesit pekmez eklenerek yapiliyor, daha yogun ve nemli bir malzeme. Tariflere hem nem, hem de lezzet katiyor. Yerine eger istersen ayni miktarda seker katabilirsin, ama lezzette (belki renkte de) bir farklilik olabilecegini tahmin ediyorum. Kurabiyeler daha kitir da olabilir ki, bu zaten bu kurabiyede aradigimiz bir ozellik oldugu icin problem degil. Gordugum kadariyla 1 bardak brown sugar esdegeri olarak, 1 bardak normal seker arti 1 yemek kasigi pekmez kullaniyorlar. Pekmez yerine belki bal da olabilir. Her iki sekli de denemedim, sadece okuduklarimi yaziyorum.

Kolay gelsin.

12/22/2008 05:18:00 AM  
Blogger BEDİA KUKUL said...

çok teşekkür ederim, ilgin ve araştırmaların için deneyip sonucu bildiririm sanırım pekmezli şeker kullanarak yapıcam
sevgiler
bu arada sürekli takip ediyorum ama ilk kez yorum yazabildim

12/22/2008 08:21:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Çocukluğumdan beri kurabiyeleri çaya batırarak yemeye bayılırım. Bu resim beni tam 12 den vurdu :)
Ellerine sağlık
http://www.hayatintakendisi.com

12/22/2008 11:25:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 11:05:00 AM  

Post a Comment

<< Home