Sunday, July 20, 2008

Erikli Bademli Tart

Bir tatli yaparken, hele cok asamali ve yapimi zor bir tatliysa, isin teknik yanina fazlaca odaklaniyorum. Dolayisiyla, tatli ortaya ciktiktan (ve resmi de cekildikten) sonra, olayin onemli bir kismi benim icin bitmis oluyor. Tabii bir de yiyenlerin tepkileri onemli. Ama cogu zaman kendi elimin emegi olan tatliyi yemekten fazla zevk almadigimi, daha dogrusu buna onem vermedigimi farkettim. Farkettim demek hatali oldu belki, cunku bir sonra yapmam gerekenlerin telasi, ya da gecmiste kalanlarin muhasebesinden, yasadigim anin hakkini veremedigime hep hayiflanirim. Bu ikisi iliskili birbiriyle.

Bu konulari aklima getiren Alice Medrich'in Pure Dessert adli kitabi oldu. Kitapta malzeme listesi kisa, abartisiz, kolay tariflere yer verilmis. Amac kullanilan malzemelerin katiksiz, saf lezzetlerini ortaya cikarmak. Sizinle paylasacagim tarif de bu kitaptan. Bu tarifte, bademle zenginlestirilmis hamur ve mayhos eriklerin birlikteligi, iddiasiz fakat lezzetli bir tatli ortaya cikarmis. Ortaya cikar cikmaz sofranin odak noktasi olup, sohbetin akisini degistirebilecek bir tatli degil belki bu, ama itiraf ediyorum ki, uzun zamandir tadina vardigim ilk tatli oldu. Nasil mi? Anlatmak yerine, Pure Dessert'un misyonuna uygun, soyle ilginc bir denemeye davet ediyorum sizi. Tatlinizi alip, kendinize rahat ve sessiz bir kose bulun. Gozlerinizi ve kulaklarinizi dis etkilere, gurultulere mumkun oldugunca kapayin, koku alma duyunuzu ve damaginizi harekete gecirin. Beyninizle, damaginiz arasindaki hatti gurultuden temizleyebildiginiz olcude, bademin tadini, hamurun kitirligini, erigin yumusak ve kaygan dokusunu teker teker algilayabildiginizi goreceksiniz.

Yasadigimiz hizli hayatlarin cok hizli temposuna ara sira da olsa dur diyebilmek, "durup ince seyleri anlayabilmek" dilegiyle...
  • 1/2 bardak (70 g) badem
  • 3/4 bardak seker
  • 1/4 tatli kasigi tuz
  • 3/8 tatli kasigi badem esansi
  • 3/4 bardak un
  • 3/8 tatli kasigi kabartma tozu
  • 1 yumurta
  • 3 yemek kasigi sertce tereyag, birkac parcaya kesilmis olacak
  • 4 buyuk veya 6 orta boy kirmizi erik
  • Arzu edilirse tartin ustune elemek icin pudra sekeri
Firininizi 190 C ye isitin. 24 cm lik tart kalibinizi yaglayin. Bademler, seker, tuz ve badem esansini, mutfak robotunuzun haznesine alip, bademler toz haline gelene kadar cekin. Un ve kabartma tozunu ekleyin; robotu calistirip durdurmak suretiyle unun bademli harca iyice karismasini saglayin. Yumurta ve tereyag parcalarini da buna katin ve kuru un gorunmez oluncaya, malzeme nemlenip, donen pervane etrafinda topaklanmaga baslayincaya kadar cekin. Hamuru toparlayin; tart kalibinizin altina bastirarak yerlestirin.

Erikler 5 cm den kucuk capli iseler, ikiye bolup, cekirdeklerini cikartin. Buyuk eriklerin cekirdeklerini cikarip, dorde veya altiya kesin. Tart kalibi boyunca 1,5 cm lik bir hamur cemberini bos birakip, yarim erikleri, birer cm arayla hamurun uzerine yerlestirin. Erikleriniz buyukse, erik dilimlerini, kabuklari ustte olacak sekilde ve (piserken yan donmelerini engellemek icin) hafifce hamura bastirarak yerlestirin.

Hamur kabarip, renkleninceye kadar (40-45 dakika) pisirin. Biraz sogumasina firsat verip, kaliptan oyle cikarin. Eger yarim eriklerin cekirdek yuvalarinda, hafif sekerlenmis suruplari birikmisse, ufak cay kasigi ile bunu alip, eriklerin gorunen kismina yayarak parlatin. Ilik veya oda sicakliginda servis yapin. Erikleriniz yeterince tatli degilse, tartinizin uzerine pudra sekeri eleyebilirsiniz.


17 Comments:

Anonymous Anonymous said...

çok güzel görünüyor ve fakat 3/8 tatlı kaşığı olan malzemeleri nasıl ölçtünüz?

7/21/2008 12:25:00 AM  
Blogger zinnur said...

Anonymous, burda boyle kusuratli malzemeyi olcmek icin kasiklar da satiliyor. 3/8 tatli kasigi 1/4 kasik arti onun yarisi oluyor. Ama ben kabaca 1/2 kasiktan biraz daha az oldugunu dusunup, goz karari oyle koydum.
Sevgiler,

7/21/2008 04:05:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

merhaba
çok güzel tarifleriniz var sessiz okuyucunuzum.bloga devam etmenize sevindim.hoşçakalın
özlem

7/21/2008 05:16:00 AM  
Blogger Bir Dut Masalı - nUnU said...

hakikaten çok hoşş,
hele o badem aroması girmiş ya içine işte işin o kısmı muhteşem benim için..
ne güzel olurdu tabağıma konmuş bir dilim bademli TART :))))))

TŞKRLR nUnU

7/23/2008 03:29:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ozlem, tesekkurler. Sessizligini bozduguna memnun oldum.

7/23/2008 05:31:00 AM  
Blogger zinnur said...

Nunu, ben de badem ve meyva birlikteligini sevenlerdenim.
Sevgiler,

7/23/2008 05:31:00 AM  
Blogger daimamutfak said...

Sevgili zerrin tartı hep çok severek yemişimdir.erik çok hoş bir aroma verdi muhakkak..

7/24/2008 03:50:00 AM  
Blogger tugce:-) said...

bunu ben de yapıyorum :) okurken çok tanıdık geldi. bir tatlıyla saatlerce uğraşıyorum ve kendim neredeyse hiç yemiyrum. aslında onunla ilgili hayalim onu yapıp bitirmek olduğu için belki de. 100 kurabiye süsleyip insan kendisi süslemeden önce tadına baktığı bir taneyle yetinir mi? oluyor işte... ne kadar tanıdık geldi :)

7/24/2008 07:05:00 AM  
Blogger zinnur said...

Neriman, erigin pismis halini, tazesinden daha cok seviyorum. Dedigin gibi bu tatliya katkisi cok mayhosluguyla.
Sevgiler,

7/25/2008 07:32:00 AM  
Blogger zinnur said...

Tugce'cigim, bir siparis soz konusu olunca, insan bitirmege, yetistirmege odaklaniyor; anlasilabilir bir durum. Ama ben ev icin yaptiklarimda bile ayni duruma dusebiliyorum. Cogu zaman amacim sadece sofraya besleyici, yenilebilir bir seyleri zamaninda koymak oluyor. Butun enerjimi buna harciyorum. Sonra da gorev gibi, yedigimden zevk almayi unutarak, cabuk cabuk yiyorum.Oysa zevk alabilmeyi bilsem, sanirim daha az yiyerek doyabilecegim ve kilo problemimi de belki cozebilecegim. Ne dersin bu teoriye? Fransa'da insanlar saatlerce yemek yedikleri halde bunun icin mi zayiflar acaba?

7/25/2008 07:38:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur,
Bu tarifini denedim ve tavsiye ettigin gibi sukunet icinde(3 cocukla mumkun oldugu kadar)ve de vazgecemedigim bir fincan cayimla keyfini cikardim,bademin verdigi tad ve kivam cok guzeldi.
Ayrica belirtmek istedigim bir nokta ise;cusseleriyle kendini erik zanneden fakat tadlari icin ayni seyi soyleyemeyecegm eriklerin tadlari pistikten sonra bariz bir sekilde guzellesti.
"Hamdim,pistim,oldum" misali gibi.

Paylasimin icin tesekkurler.
Nice agiz tadiyla farkina vardigin guzelliklerin hep artmasi dilegiyle.
Nagehan

7/26/2008 06:58:00 PM  
Blogger PASTASEHRİ said...

Zinnur ne güzel anlatmışsın.bende de ve sanırım blogculasrın bir çoğunda öyle oluyor iyi bir fotoğraf karesi elde ettiysem sonrası hiç umrumda olmuyor. onca emek verip orataya çıkardığın ve fotoğrafını çektiğin bir yemeğin/tatlının lezzetine varmak için bende önerileri deneyeceğim. tamamen zaman kavramından uzaklaşıp yediğim tatlının parçalarını keşfetömeye çalışacağım.işin mutfağına girmeden önce yaptığım gibi ; )
tarif için teşekkürler

7/27/2008 06:32:00 AM  
Blogger daimamutfak said...

Zinnur hanım bende şeftalilisini yapıyorum bu lezzetin.Oda çok nefis olur.Eriklide harika oluyor ellerinize sağlık..afiyet olsun..sevgiler.

7/29/2008 12:03:00 AM  
Blogger ab-ı hayat said...

Avuçların açıldığı, gözlerin yaşardığı, ilahi esintilerin kalpleri okşadığı, anın bir asra bedel olduğu bu gece dualarda birleşen gönüllerden olabilmek dileğiyle...


Miraç kandiliniz mübarek olsun...


sevgiler...

7/29/2008 03:56:00 AM  
Blogger bolbolyiyelim said...

canım ellerine sağlık herşey nefis görünüyor. siten çok güzel. banada beklerim. sevgiler...

7/30/2008 03:47:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

www.mecsan.web.tr
pide fırını pide fırınları pizza fırınları

8/01/2008 02:00:00 AM  
Blogger zinnur said...

Nagehan, tarifi ve onerimi denedigin icin, ek olarak guzel dileklerin icin cok tesekkur ederim.
Sevgiler,

8/05/2008 08:28:00 PM  

Post a Comment

<< Home