Saturday, March 08, 2008

Cikolatali ve Findikli Sable Kurabiyeler

Kurabiye yemeyi de, yapmayi da cok seven biri degildim aslinda, ama P. Herme'nin kurabiyeleri bu durumu degistirdi diyebilirim. Bu iki renkli kurabiyeleri yapmasi da oldukca zevkliydi. Ama itiraf etmeli ki, ustadin ayrintili tariflerini yazmak, yapmak kadar zevk vermiyor bana. Yine soz verdim, yine geciktim; bunun sucluluk duygusuyla, daha da gec kalmamak icin, lafi uzatmadan ekliyorum. Tarif P Herme ve Dorie Greenspan'in Chocolate Desserts kitabindan cevrildi. Asagidaki malzemeden 150 civarinda kurabiye cikiyor.
  • 2 bardak (300 g) un
  • 1/4 bardak (25 g) kakao
  • 250 g oda sicakliginda tereyagi
  • 1 bardak (100 g) pudra sekeri
  • 1 tutam tuz
  • 2 yumurta, oda sicakliginda olacak
  • 1 bardak (140 g) firinlanmis kabuksuz findik, yariya ya da dorde kesilmis olacak
  • 1/2 olcu Tatli Tart Hamuru (tarifi asagida), sogutulmus ve acilmaya hazir halde olacak
Kakao ve unu birlikte eleyin. Simdilik bir kenarda dursun. Mikserinizin kurege benzeyen ucuyla, tereyagini yumusak ve kremimsi bir goruntuye gelinceye kadar cirpin. Sirasiyla seker ve tuzu ekleyin ve cirpmaya devam edin. Yaklasik 3 dakika kadar cirptiktan sonra, yumurtalardan birini ekleyin ve karisincaya kadar cirpin. Mikserinizin hizini yavasa dusurun ve kuru malzemenizi, sadece hamurunuz butunlesinceye kadar cirpin. Burda, hamuru fazla cirpmamak konusunda dikkatli olmaniz gerekiyor. Findiklarinizi hamura ekleyin ve karistirin. Hamuru duzgun bir yuzeye alin (mermer bu is icin ideal), ve 2,5 cm yuksekliginde ve 15 cm e 18 cm boyutlarinda bir dortgen prizmasi sekli verip, sogumak uzere buzdolabina alin. (Bu asamada isterseniz, dortgeninizi guzelce sarip, buzdolabinda 2 gun, buzlukta 1 ay bekletebilirsiniz.)

Kakaolu hamur dinlenirken, sizde tatli tart hamurunu yapin (tarifi asagida). Ikinci yumurtanizi 1 cay kasigi soguk su ile cirpin. Bu yumurtali karisim, iki farkli hamuru yapistirmak icin uhu gorevi gorecek. Yine on hazirlik olarak, iki adet pisirme kagidi ile bir firin tepsisi cikartip, bir kenara koyun.

Iki tart hamuru diskini, unlu bir zeminde (7 mm kalinliginda) 15 cm e 18 cm boyutlarinda bir dortgen seklinde acin. Burda kalinlik onemli oluyor, onun icin cetvelinizi unlamaktan kacinmayin.) Bu sekilde hazirladiginiz dortgenlerden birini, hazirdaki pisirme kagidinin uzerine koyun ve yuzeyine bir fircayla, yumurtali karisiminizdan surun. Cikolatali hamur dortgeninizi, tart hamurunun ortasina yerlestirin. Sivri bir bicakla, fazla tart hamurunu kesin. Cikolatali hamurun uzerini yumurtali karisimla kapladiktan sonra, ikinci tart hamuru dortgenini, cikolatali hamurun uzerine yerlestirin. Tart hamurunun uzerine koydugunuz ikinci pisirme kagidi yardimiyla, kurabiye hamuru blokunuzu ters yuz edin. Simdi ustte kalan pisirme kagidini siyirin. Altta kalan tatli tart hamurunun fazlaliklarini kesin. Kurabiye blokunu oldugu gibi, altindaki pisirme kagidiyla, bir firin tepsisine alin, ustunu kapatip buzdolabinda en az 4 saat sogutun. Isterseniz dondurabilirsiniz de. Bu durumda, pisirmeden once, buzdolabinda cozun.

Firininiz 165 ye isitin. Iki firin rafini, firininizi esit uc parcaya bolecek sekilde yerlestirin. Iki firin tepsisini pisirme kagidi ile kaplayin. Keskin bir bicakla, hamuru, bir 18 cm lik uctan digerine, 6 esit parcaya kesin. Sonra bunlarin herbirini 7 mm kalinliginda keserek kurabiyelerinizi olusturun. Herbirinin etrafinda 1,5 cm lik yer birakarak, kurabiyeleri, pisirme kagidi ile kaplanmis firin tepsilerine dizin. Kurabiyeleri 20 ila 24 dakika, tart hamuru kismi renkleninceye kadar pisirin. Ilk 10 dakikadan sonra, alttaki tepsiyi uste, usttekini de alta gecirin. Pisen kurabiyeleri izgarada sogutun. Arada firin tepsilerinin sogumasina firsat vererek, butun kurabiyeleri bu sekilde pisirin. Pisen ve soguyan kurabiyelerinizi, agzi hava almayan bir kapta, oda sicakliginda, 3 ila 4 gun saklayabilirsiniz.

Cikolatali hamur ve tart hamuru farkli miktarda tereyagi icerdiklerinden, piserken farkli davraniyorlar. Kurabiyeleriniz, pistikten sonra, cikolatali orta kisimlarinda daha tombul gorunecekler. Bu normal bir durum.

Tatli Tart Hamuru

Pierre Herme bu tarifi, bir cok tatlisinda tart hamuru olarak kullanmis. Ben de artan hamurla, 4 tane mini tart yaptim ve severek yendi. Burda da basarinin anahtari, ancak gereken kadar karistirmak. Bu da malzemeyi fazla tutunca, daha rahat basariliyormus kitabimizin yazarlarina gore. Bunun icin 3-4 tartlik malzeme ile vermisler tarifi. Buna ragmen, ben 1/2 olcu gerektigi icin 1/2 olcu malzeme ile yaptim ve kotu bir sonuc almadim. Size kitaptaki sekliyle veriyorum malzemeyi. Ister bu sekilde yapip, fazlasini hazirda tart hamuru olarak (1 aya kadar) dondurursunuz, ister benim yaptigim gibi malzemenin sadece yarisini kullanip, kurabiyelere ve birkac kucuk tarta yetecek kadar hamur hazirlarsiniz.
  • 285 g oda sicakliginda, tuzsuz tereyagi
  • 1 1/2 bardak (150 g) elenmis pudra sekeri
  • 1/2 bardak (100 g) badem unu
  • 1/2 tatli kasigi tuz
  • 1/2 tatli kasigi vanilya
  • 2 oda sicakliginda, hafif cirpilmis yumurta
  • 3 1/2 bardak (490 g) un
Tereyagini mikserinizin kasesine alin ve kurege benzeyen ucla ve dusuk hizda, kremimsi bir goruntu alana kadar cirpin. Seker, badem unu, tuz, vanilya ve yumurtalari ekleyin ve hala dusuk hizda, arada spatulaniz ile malzemeyi kenarlardan siyirarak, butun malzeme butunlesene kadar cirpmaga devam edin. Hamurunuzun kesilmis bir goruntusu olabilir, bu sizi korkutmasin. Ayni hizi koruyarak, ununuzu 3-4 defada ekleyin ve her seferinde sadece malzeme butunlesinceye kadar cirpin. Cok kisa surede, yumusak, nemli bir hamur elde edeceksiniz. Sakin fazla cirpmayin.

Bu hamuru mutfak robotunuzda da hazirlayabilirsiniz. Hamur kendini toparlamaga baslar baslamaz, mutfak robotunu durdurun. Burda da dikkat edilecek sey, normal tart hamuru hazirlarken yaptigimizdan daha az cekmek olmali hamuru. Tart hamuru kivamindan cok, tereyag bazli kurabiye hamuru gibi olmali kivami.

Hamur hazir olduktan sonra once hepsini toparlayip yuvarlayin. 26 cm lik tartlar yapacaksaniz, 3 parcaya, 24 cm lik tartlar icin 4 esit parcaya ayirin. Her bir parcayi yassiltip, saranla sarin ve buzdolabinda 4 saat dinlendirdikten sonra kullanin. Cikolatali ve Findikli Sable Kurabiyeler icinse, hamurun sadece yarisina ihtiyaciniz olacak. Ihtiyaciniz olmayan yariyi buzluga kaldirdiktan sonra, elinizde kalan hamuru yine iki esit parcaya ayirin. Bu parcalarin her birini yuvarlayip, yassiltin ve elde ettiginiz diskleri saranla guzelce paketleyip, en az 4 saat buzdolabinda dinlendirin.


16 Comments:

Blogger Burçin'in Denemeleri said...

Mmmmmm... Yaz helvasını anımsattı bana bu kurabiyeler. Çok lezzetli bir görüntü doğrusu. Ne kadar da çok çıkıyormuş, 150 adet yemekle bitmez sanırım. :)
Tarif yazma kısmı üstelik bu kadar ayrıntılı bir tarifi pek kolay değil gerçekten. Ellerine ve sabrına sağlık Zinnurcuğum.
Sevgilerimle,

3/10/2008 01:02:00 PM  
Blogger gulay said...

bizler, sizin hakkinizi odeyemeyiz:)) cok tesekkurler.

3/10/2008 01:52:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

bu kurabiyeler super gorunuyor, linzer torte tarifinizi de dort gozle bekledigimi soylemeliyim:)

3/10/2008 02:19:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur,
Benim galiba kesmeyle ilgili problemim var:)) Korova kurabiyelerinde de ayni sorunu yasadim...Veya evdeki bicaklarim yeterince keskin degil bilemiyorum.. Yalniz sen de taktir edersin ki hamurun yogunlugu sertligiyle findigin ki farkli bu keserken sorun olusturmuyor mu? Yoksa her bir kurabiyene makyaj mi uyguluyorsun...Ellerine saglik.. Saglicakal kalin.. Sevgilerimle.. Ozlem

3/10/2008 11:06:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Çoook zor görünüyor. Tadı nasıl acaba? Sableden çok farklı özel bir tadı var mı?

3/11/2008 02:23:00 AM  
Blogger Ferah Gülşen said...

Zinnur'cuğum epeydir blogları ziyaret edemiyordum görmeyeli yine döktürmüşsün. O makaronlar yine benim makaron iştahımı kabarttı. Bu hafta tekrar bir deneme yapmayı düşünüyorum. Kurabiyeler de ayrı güzel, çok lezzetli görünüyor. Ellerine sağlık.

3/11/2008 08:58:00 AM  
Blogger zinnur said...

Burcin'cigim, yaz helvasina benziyor kesilmemis hali gercekten. Cok fazla cikiyor gercekten, gerci benim yaptiklarim biraz kalindi ve daha az cikti galiba. Kalabalik arkadas toplantimizda hepsi yendi bitti. Daha kucuk gruplara yapildiginda, bir kismi pisirmeden dondurulabilir. Ani misafirler icin hazirda kurabiye hamuru bulundurmak cok iyi bir fikir, degil mi?
Sevgiler,

3/11/2008 10:58:00 AM  
Blogger zinnur said...

Gulay, cok naziksin ama pek zahmetli bir sey degil yaptigim. Keske vaktim daha bereketli olsa ve daha cok paylasabilsem.
Sevgiler,

3/11/2008 11:00:00 AM  
Blogger zinnur said...

Isimsiz yorumcum, o zaman bundan sonraki tarif de o olsun.
Sevgiler,

3/11/2008 11:01:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ozzlem, tereyag bazli hamur buzdolabinda bekletildiginde sertlesiyor. Belki findiklar da hamurdan nem kapip biraz yumusuyorlardir. Keskin bir bicagin da varsa, kesme sorun olmuyor. Kurabiyeler tamamen dogal hallerine, makyajsizlar :) Bir iki tanesinde, findik parcalari kenara gelmis, ciktilar. Onlari hamurun icine geri itmek disinda, hic bir rotusum olmadi. Bence senin sorunun bicaginin keskin olmamasi olmali.
Sevgiler,

3/11/2008 11:04:00 AM  
Blogger zinnur said...

Fatos, karaorman pastasindan epey daha kolay :) Tadina gelince, bildigin sable tadi. Olaganustu degil, ama firinlanmis findikla kakao birbirine yakisiyor. Gorunusu de hos bir kurabiye.
Sevgiler,

3/11/2008 11:07:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ferah, makaron denemende basarilar diliyorum. Benim de yeni bir denemeye niyetim var bu ara. Kurabiyeleri begendigine sevindim.
Sevgiler,

3/11/2008 11:10:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

GUNAYDIN...ELLERINIZE SAGLIK BEN TATLILARA ASLA HAYIR DIYEMEM.BEN BIR TANE ALDIM VE KACIYORUM SEVGIYLE KALIN:)

3/17/2008 12:51:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Yaptıımm yaptıımm çikolatalı makaron yaptım,hemde harika oldular!Evdeki neşeli ve (sanki tarifi ben çıkarmışım gibi)zafer kazanmış komutan halim,eşimi bile güldürdü.Aslında çok kısa ve kolay bir tarif,ama gr.ları tutturucam diye epey uğraştım.Hatta eşimin alalım alalım diye ısrar ettiği,benim amaann ne gerek var dediğim mutfak tartısını da almaya karar verdim.(Keşke kaşık ölçülerini verseydiniz)
Veeee bu gün de çikolatalı rulo/kütük pasta yaptım.Sonuç tabiyki mükemmell!
Tarifleri tüm ayrıntıları ve püf noktalarıyla verdiğiniz için teşekkürler.Eh insan biraz korkuyor malzeme boşa giderse diye:) SEVGİLER
TUBA&ZEYNEP

6/03/2008 06:11:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

cok gzl elinize saglk;)
www.tatlikurabiyem.blogspot.com

6/21/2008 06:57:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 11:03:00 AM  

Post a Comment

<< Home