Saturday, January 05, 2008

Yesil Cay ve Kestane

Yesil cay ve kestaneyi birbirine yakistiriyorum. Ilkinin bitkisel, keskin tadini, kestanenin kendi basina baskin olmayan lezzeti dengeliyor. Daha once de yesil cay ve kestaneli pasta ile yesil cay dondurmali kestane makaron sandvicleri yapmistim bu ikili ile.

Gectigimiz hafta icinde ise yukardaki rulo pastayi yaptim. (Resim kalitesinden anlasilabilecegi gibi, kameram hala seyahatinden donmedi.) Pandispanyasi icin klasik pandispanyamin ununa 1 cay kasigi matcha (yesil cay tozu) kattim. (Bu birbiri ardi sira gelen rulolarin ucuncusu oldu, farkindayim.) Sonra yesil cayli seker surubuyla islattim ve icine kestane puresi kattigim beyaz cikolata-krem peynirli krema ile sivayip, rulo yaptim. Servisten once, rulonun uzerine pudra sekeri ile tatlandirilmis yesil cay tozu eledim. Gordugunuz gibi ufak catlaklar da olustu rulonun bir ucunda, ama ben hic istifimi bozmadim. Ustu kremali rulo pastalarla karsilastirildiginda daha hafif bir secenek oldu, cay ve kahve keyfine eslik etmek icin. Yalniz ustunu pandispanya ile temas edecek sekilde, saranla s1k1ca kapali tutmak sart; cunku krema kapli olmadigi icin disi hizla kuruyor.

Kestaneli krema bitmeyince, yesil cayli minik makaronlar da yaptim. Bu aslinda, yazmayi dusundugum uzun bir makaron iletisinin konusu ama kisaca soyleyecek olursam, dusuk firin isisinin kurbani oldu makaronlar. Kabuklari kalin oldu, iclerinde bosluklar olustu, etekler yayildi. Yine de elimizden kurtulamadilar. Istikrarli olarak basarili makaronlar yapmaga baslayinca, bu kombinezonu yine deneyecegim, hem de dolgunun icine kestane sekerlemesi parcalari katarak. Eminim cok guzel olacak.

Hepinize guzel bir Pazar dilegiyle,

19 Comments:

Blogger IŞILCA TATLAR said...

Zinnur'cuğum,
Bugün sabah senin kulaklarını çınlatıp durdum hep.Bizim pastaneyi dolaşayım da yeşil çaylı tarifleri bir kez daha gözden geçireyim diyerek. Geçen yıl gelmiş olan yeşil çayı buzdolabında sakladığım halde yine de bozulur mu acaba diye düşünüyordum.
Bu kadar tesadüf olur yani. Sanki düşüncelerimi okumuşsun da bu tarifi yazmışsın gibi.
Pasta çok sade ve güzel olmuş. Tam da benim sağlık durumuma uygun şekilde. Üstelik çocuklar da artık çok kremalı, yağlı pastalardan ziyade böylelerini tercih ederlerken.Kütük pastanın iç kremasını, kestaneli olmasını çok sevmişlerdi.Bu nedenlerle yapılacak ilk pasta sanırım bu olacak.
Makaronlarla ilgili bir şey keşfettim. Artık bekletmeden fırına sürüyorum. Çünkü üzerleri oda ısısından çok fazla kuruduklarından pişme sırasında çok sıvı olan iç kısmı dışarı dengesiz bir şekilde çıkıyor, bu da şekillerinin bozuk olmasına sebep oluyor. Bir de turbo ayarında pişirdiğimde etekleri daha iyi fırfırlanıyor. Üzerlerinin çatlamaması için de fırına bir kab içinde su koyuyorum. Bayramda yaptığım onca makaron benim bu sonuçlara varmama yaradı. Şimdi daha düzgün oluyorlar. Hele bugün yaptıklarım çok daha güzel olmuşlardı.Bu denemelerimi sana da aktarmak istedim.Dediğin gibi senin makaronlar da kötü görünmüyorlar.
Ellerine sağlık arkadaşım.
Yine çok uzun oldu. Okumaktan yorulacaksın sanırım.
Görüşmek üzere der sevgilerimi yollarım.

1/05/2008 04:49:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba,
Sitenizi zevkle takip ediyorum, tebrikler.
Size bir soru sormak isiyorum ,yardimci olabileceginizi dusunerek.
Ekmek makinesi almak istiyorum, sizin kullandiginiz veya tavsiye edebileceginiz bir marka ve model var mi?Ben biraz arastirdim ama karar veremedim. Ben de Amerika da yasiyorum.
Simdiden tesekkurler,
Iffet

1/05/2008 07:16:00 PM  
Blogger Cafe Gusto said...

Zinnurcuğum yine bizlere hoş bir tarif hazırlamışsın.Ellerine sağlık.Ayrıca resim kalitesine takılma önemli olan içeriği :))
sevgiler...

1/06/2008 03:58:00 PM  
Blogger Yaren said...

D A V E T I Y E

Merhaba arkadaslar, bu gün saat 14.00 te Türkiye saati ile 15.00 te AYYA Bayan blogcular kahvesinin acilisi var.Tüm blogcu arkadaslari davet ediyoruz,buyursunlar.

Aynur Yaren

www.ayyachat.blogspot.com

1/07/2008 02:20:00 AM  
Blogger zinnur said...

Kalp kalbe karsi, degil mi Isil'cigim? Hos oluyor boyle durumlar.

Yesil cayin bozulmamistir bence Isil. Cok uzun sure saklanabiliyor yesil cay. Ic rahatligiyla kullanabilirsin.

Bu pastalara burda swiss roll diyorlar, yani Isvicre'ye atfediliyor, bilmem orda gercekten cok mu tuketiliyor bu cesit pasta? Bana da hafif geldi, ust kremasi olmayinca, "zararin neresinden donulse kardir" mantigiyla daha bir rahat yiyoruz.

Makaronlarla ilgili bilgi icin cok tesekkur ederim. Sen kendin icin calisan parametreleri bulmussun, ne guzel. Ben bekletmeden pisirdigimde hemen ustten catlamisti, gerci firina su koymayi denememistim, onu da denemeli. Basarili makaron yapmak icin deneme sart, iyi bir tarif yeterli degil, cunku pisirme sartlarindan cok etkilenen bir kurabiye cesidi. Okuduguma gore, unlu sefler bile, mutfaklarini degistirdiklerinde, yeni bir formulasyon gelistirirlermis makaron icin. Ben yeni firinimdan eskisi kadar memnun degilim henuz, umarim ilerde yildizimiz barisir. Son zamanlarda, dogal katki maddeleriyle, degisik makaronlar yapmaya calisiyorum, ahududulusunu yaptim mesela, cok guzel oldu. Yalniz pisirirken rengin soldugunu ya da kahverengilestigini gorunce, isiyi azaltmayi denedim ve basarisiz makaronlar yaptim, resimde gordugun gibi. Ama epey bir sey de ogrenmis oldum bu surecte. Simdi badem tozum bitti. Postada yenisi gelince, birkac deneme daha yapip, onlari bir ileti haline getirmeyi dusunuyorum. Umarim, bizim gibi birkac makaronseverin isine yarar.

Sevgiler,

1/07/2008 06:16:00 AM  
Blogger zinnur said...

Iffet, benim bir ekmek makinem vardi gercekten, ama uzun yillar kullandiktan sonra sizlere omur oldu. Ondan sonra da hamurlarimi Kitchenaid'de ya da elde yogurur oldum. Zaten sadece hamur yapmak icin kullaniyordum onceden de. Markasini hatirlamiyorum, zaten su anda benim kullandigim piyasada yoktur sanirim. Yardimci olamadigim icin cok ozur dilerim. Dilerim gonlunce bir makine bulursun.
Sevgiler,

1/07/2008 06:19:00 AM  
Blogger zinnur said...

Serpil, tesekkurler. Neyse ki, dun cocuklar geldiler ve tabii once onlara, sonra da kamerama kavustum. Gerci hala bazi resimler var Ayca'nin makinesi ile cektigim, ama bundan sonrakileri, asina oldugum bir kamerayla cekecegim icin mutluyum :)
Sevgiler,

1/07/2008 06:21:00 AM  
Blogger zinnur said...

Yaren, cok tesekkur ederim davetin icin. Benim zaman farki yuzunden gec haberim oldu, ugradigimda herkes dagiliyordu sanirim. Bir dahaki toplantiya. Cok guzel dusunmussunuz.
Sevgiler,

1/07/2008 06:26:00 AM  
Blogger ayseyaman said...

Sevgili Zinnur,
yeşil çay tozunu ilk defa duydum, netten baktım çok güzel doğal bir gıda boyası sanırım. Kaldıgım yerde baharatcılar yok, bu tozu Arap, Çin ya da Gurme shoplardan bakacağım, umarım bulabilirim, çok beğendim..
Ellerinize sağlık iki tarifte fotograf makinanıza rağmen, düşük fırın ısısına rağmen nefis görünüyor...:)
Bu arada size mail göndermiştim, elinize ulaştımı merak ettim, yanıtınızı bekliyorum..
Şimdiden teşekkürler..
sevgilerle

1/07/2008 06:26:00 PM  
Blogger zinnur said...

Ayse, bu toza "matcha green tea powder" diyorlar, Cin veya Arap marketlerinde degil ama, belki Japon marketlerde bulabilirsin. Ben Internet uzerinden aliyorum, Amazon'da var mesela. Fiat farkindan anlayabilecegin gibi, kalite kalite oluyor. (Benim kullandigim 2. siradaki) Ucuz bir sey olmamasina ragmen, oldukca bereketli.

emailin gelmedi, zinnur at doganata dot us veya zinnur.doganata at gmail dot com adreslerinden birine yine atarsan sevinirim.
Sevgiler,

1/07/2008 09:04:00 PM  
Blogger zinnur said...

Ayse, bir onceki yorumda soylemeyi unutmusum. Yesil cay tozu, renk verdigi gibi, guzel bir cay aromasi katiyor kek, pasta ve kurabiyelere. Ben daha cok bu ozelligi icin kullaniyorum. Ayrica sagliga yararli olmasi ozelligiyle, gida boyasindan ote bir sey.
Sevgiler,

1/07/2008 09:13:00 PM  
Blogger Bocuruk said...

Zinnur'cuğum,
Çok güzel bir pasta olmuş. Ve dediğin gibi daha bir iç rahatlığıyla yenilebilecek türden. Yeşil çay içiyoruz ama tozunu alıp (bulabilirmiyim bilmiyorum ama) kullanmadım hiç. Eşim iş için Tacikistan'da bulunmuştu. Hep anlatır yeşil çayı birçok şeyde kullanıyorlarmış en doğal haliyle. Metabolizmayı hızlandırdığı da ayrı bir gerçek. Bu tarifin aklımın bir köşesinde olacak, yapana kadar:)
Macaron ise önce malzemelerini hazır edip, mutlaka denemeyi düşündüğüm bir tat. Ama kolesterol değerlerim yüksek çıktığı için eşim şu sıralar bu tür şeyler yapmamı yasakladı:( Yapınca yiyorum çünkü.
Ellerine sağlık.
Sevgilerimle...

1/07/2008 10:52:00 PM  
Blogger Sibel said...

Zinnurcuğum sayfan her zamanki gibi içimi açıp beni mutfağa doğru yönlendiriyor. Bir süreliğine böyle denemeler yapmaya ara verdim ama uzun sürmez eminim:) Pastan nefis görünüyor, bana burdaki bir Japon cafesinde yediğim yeşil çaylı profiterolü anımsattı hemen. Çok hafif oluyor bu tür tatlılar.
Sevgilerimle..

1/08/2008 12:57:00 AM  
Blogger Eya said...

Zinnurcuğum...

Yine sanatını konusturmuşsun. Uzun zamandır takip ediyordum sayfanı.
Harikasın...Ellerıne sağlık,yalnız yeşil çay tozunu nasıl bulabilirim bilmiyorum burada(almanya) ama bakalım.Bu arada acemi taze bir blogcu olarak bende beklerim, önerilerine ihtiyacım olabilir.

Sevgiyle kal...

zehra

1/08/2008 11:05:00 AM  
Blogger zinnur said...

Bocuruk, matcha Japonya'ya ozgu bir malzeme, toz halinde oluyor. Cay calilari haftalarca gunes isigindan korunarak elde ediliyormus. Toz oldugu icin tatli, kurabiye vs ye katmaya cok uygun oluyor. Diger yesil cayda olan faydalar, bunda da var tabii.

Kolestrol problemi bende de var, hep sinirda gidiyoruz bakalim. Ve evet, maalesef ben de yaptigimi sadece tatmakla kalamiyorum cogu zaman. Gariptir ki, yapilip ortaya ciktiktan sonra degil de, cogunlukla yapim asamasinda fazla kaciriyorum. Belki de en iyisi, gercekten hic yapmamak :(

Sevgiler,

1/11/2008 10:01:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sibel, tam bir onceki yorumda "belki hic yapmamali" derken, yesil cayli profiterollerle beni bastan cikaracaksin! Onu da denemeli, ama kolestrol, kilo derdi olmayan, yemeye istekli birilerini bulup, oyle ise girismeli.
Sevgiler,

1/11/2008 10:04:00 AM  
Blogger zinnur said...

Zehra, yesil cayi Almanya'da nerden bulabilecegini belki Dilek bilebilir. Yeni blogunu ziyaret ettim ve yaptigin guzel seyleri gordum. Hosgeldin blog dunyasina.

Yorumun icin tesekkur ederim.

1/11/2008 10:13:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

harika bir görüntü, tadıda mutlaka güzeldir.

http://erolaslan.blogcu.com/

2/10/2008 10:30:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 12:09:00 PM  

Post a Comment

<< Home