Monday, December 17, 2007

Tarifsiz Mutfak Maceralarim

Yilbasi yaklasti diye yine hamaratligim uzerimde bu aralar. Yanlis anlasilmasin; ben hamaratlasinca, evin durumu iyiden iyiye kotuye gidiyor, mutfagin da ciddi bir temizlige ihtiyaci var demek oluyor. Buna karsilik komsularimla, es ve dostla sicak iliskiler icindeyiz. Saydim, bu hafta 5 tatli birden yapmisim. Neyse ki iki tanesinin yeri yapilmadan belliydi, diger ikisinin de --paylasarak ve hediye ederek-- eve kalan kismini azalttik. Ben boyle azimle mutfaktan cikmayinca, sizinle paylasacagim tariflerde de bir yigilma soz konusu oldu tabii. Onun icin oncelikle detayli tarif vermeyeceklerimi aradan cikarmak amaciyla bu girisi yaziyorum.

Once, yukarda sozunu ettigim bese dahil olmayan, fakat eski yazilarimdan birinde "tarifi borcum olsun" dedigim meyvali kase tatlisini yazayim. Ayrintili tarif vermeye gerek yok bence bunun icin. Ingiliz mutfaginin icadi olan bu tatli servis oncesi cok guzel duruyor cam tabakta, servis sonrasi goruntu ise bir daha yapmak konusunda kesinlikle caydirici. Belki dortgen bir payrekste, malzeme biraz arttirilarak yapilabilir ve boylelikle dilim olarak servis yapmak mumkun olur.

Ya da , uygun cam kadehleriniz varsa, kisiye ozel porsiyonlar olarak da yapabilirsiniz. Nitekim tarifin asli oyleydi; ama benim kadehlerim kucuk oldugu icin, buyuk kasede yapmayi tercih ettim. Dolgusu icin 1 bardak limon peltesi (lemon curd) ve 1 bardak cirpilmis sut kremasini karistirdim. Guzel oldu, baska tatlilarda da kullanmak uzere bu fikri aklima not ettim. Kedidillerini ahududu surubu ile islattim. Her kedidili katinin uzerine sirasiyla limonlu krema, ahududu, bogurtlen karisimi ve ince kat cirpilmis sut kremasi koyarak, tatliyi insa ettim. Ustu ise, ahududu marmeladi ile harmanladigim meyvalar ile susledim.

Bu tarifi, Bon Appetit dergisinin Aralik sayisindan uyarladim. Malzemelere bakildiginda, hafif ve guzel olabilecek bir tatli ama krema miktari bana cok fazla geldi. Belki sadece limonlu krema yeterli olacakti. Ayrica kedidilleri Saviordi cinsi olduklarindan, yumusamalari nerdeyse 1 gun aldi. Belki kremanin fazlaligi, bu nedenle gerekliydi, bilemiyorum. Neyse ki, cocuklar begenip yediler.

Ikinci tarifsiz tatlimin tarifini daha once vermistim. Zeynep'in sinifinin duzenledigi sinema gecesi icin yaptim bu Kahveli Brovnileri. Buraya sadece yeni cektigim resmi ekliyorum. Bazilarina belki biraz agir gelebilir ama cikolata, badem, kahve ve karamelin bulustugu bu tatliyi ben cok seviyorum.

Son tarifsiz tatlim, Pastaci Burcu'nun ilhamiyla ortaya cikti. Burcu, birkac hafta once, bloguna "Yakinda Geliyor" mujdesiyle Lavantali Makaron resmi koymustu. Ama sonrasinda epey mesguldu herhalde ki, tarif gelmedi. Boyle olunca, dun ben mutfaga girdim ve ilk lavantali makaron denememi yaptim. Ilk diyorum, cunku istedigim sonucu alamadigimdan bir daha denemem gerekecek. Makaronlara lavanta aromasini vermek icin, pudra sekerini kurumus lavanta ile bir gun beklettim on hazirlik olarak. Pudra sekeri lavanta kokusunu aldi gercekten. Ama dahasi olsun diyerek, pudra sekeri ve bademi cekerken, biraz da lavanta attim mutfak robotuna. Sonra da ince elekten gecirdim, minicik lavanta zerreleri de katisti badem unu ve seker karisimina. Dolgusu icin buzlugumdaki Beyaz Cikolata ve Krem Peynirli kremayi kullandim. Yarim bardak suyun icine bir tutam lavanta attim, hafif ateste kaynatarak siviyi azalttim. Sonra lavantalari suzdum ve ilittigim siviyi kremaya kattim. Seker de katip lavanta surubu yapabilirdim ama kremayi fazla tatli yapmak istemedigim icin gerek gormedim. Tereyag bazli kremalar sivi eklenmesini kaldiriyorlar; tahmin ettigim gibi kremanin kivami bozulmadi, ustelik lavanta beyaz cikolataya yakisti.

Buraya kadar hersey iyi, gelelim keske yapmasaydim dediklerime. Ilk olarak, hic yapmadigim bir is yaptim ve hem makaron hamuruna, hem de kremaya gida boyasi kattim. Gida boyalarini, gecen yil Rana'nin seker hamuru dogum gunu pastasini yapmak icin almistim. O zamandan beri mutfak dolabinda durup duruyorlardi. Baktim bu makaron renksiz olacak, bicak ucuyla cok az mor jel boya kattim. Pisman miyim? Evet, kesinlikle. Ustelik, ekleme asamasi da yanlis oldu. Ani bir ilhamla yumurta aki kopugunu yaptiktan sonra kattigim icin, boya iyi karismadi ve ebruli bir goruntu verdi makaronlara. (Bugun yakinimizdaki bir dukkandan dogal gida boyasi soracagim, moru likapadan elde ediyorlar. Biraz pahali oluyor dogal gida boyalari ama, lavantali makaronlarin devami icin lazim.) Ikinci hata ise, uykum geldigi icin kuruma asamasini kisa kesmem oldu. Sabah 2:00 de, makaronlari firina verdigimde, daha tam kurumamislardi. Eh, beklenen sey oldu, eteklenmediler ve kimisi ustten catladi. Iki yumurta akindan on tane iri makaron cikti. Birini Zeynep'le ben yedik ve memnuniyetle lavantali, hem de bariz sekilde lavantali oldugunu tescil ettik. Alti makaron Zeynep'le okula gitmek ve arkadaslariyla paylasilmak icin paketlendi, kalanlardan biri gozunu acar acmaz Yurdaer'e yedirildi ve neli oldugu kendisine soruldu. Yurdaer, eflatun renk verebilecek bir suru tahminde bulundu ama bir turlu lavantali diyemedi; eh, daha sabah kahvesini bile icmemisti. Kalan iki makaron da Bizim Pastane icin poz verdiler.. Bu makaron hikayesi de boyle bitti.

Hepinize guzel bir hafta dilegiyle,

30 Comments:

Blogger Mutfak Havlusu said...

gene döktürmüşsünüz maşAllah
bravo ne diyeyim.
ilk olan harika görünüyor,bu sefer browni cazip tatlardan şöyle akşamüstü çayına,eee o makaron ise bence ebruli görüntüsüyle çok tatlı
düşünsenize renkli yapmak herkesin harcı önemli olan olmayanı yapabilmek değilmi kim ebruli yapabilmiş kimse :))))
böyle kendinizi rahatlatın ki bence ebruli görüntü 10 üzerinden 100lüklerden:)
ellerinize sağlık çok çok:)

12/17/2007 11:23:00 AM  
Blogger masalmutfagi said...

Her zamanki gibi harika yaptıkların , ellerine sağlık

12/17/2007 01:16:00 PM  
Blogger Leziz Tarifler said...

Merhaba Zinnur, seninki blog değil mutfak okulu bence..Her zamanki gibi harika. Yeni yılın kutlu olsun..

12/17/2007 11:51:00 PM  
Blogger Bocuruk said...

Her yeni yazını okuduğumda dönüp arşivini de okumak istiyorum hem de fena halde:) Ama vakit yok. O kadar bilgilendirici ve kafamızdaki soru işaretlerini dağıtıcı yazıyorsun ki. Kısaca iyi ki var dediklerimdensin. Sağol:)
Sevgilerimle...

12/18/2007 12:56:00 AM  
Blogger daimamutfak said...

Her zaman çok güzel ve lezzetli tarifler veriyorsunuz.Blogunuz çok başarılı tebrik ederim.Bayramınızı kutlar sağlıklar dilerim..neriman.

12/18/2007 01:07:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

zinnur abla bu tarifteki lavanta bildiğimiz koku amaçlı kullanılan lavantamı yoksa birde yenilen cinsidemi var
koku amaçlı dediğim şu linkteki
http://www.bebeshop.com.tr/bebek/images/babyceket.jpg
ben daha önce hiç lavanta almadığım için ancak resimlerden neye benzediğini biliyorum beni mağrur görün böyle sorular sorduğum için

12/18/2007 09:08:00 AM  
Blogger Unknown said...

Küskünlerin barıştığı, sevenlerin bir araya geldiği, rahmet ve şefkat dolu günlerin en değerlilerinden olan kurban bayramın kutlu olsun... Ailen ve sevdiklerinle daha nice bereketli, sağlıklı ve huzurlu bayramlar dilerim…

12/18/2007 10:44:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur,

Uzun süredir bloguna mesaj yazamadım.. Fakat fırsat buldukça ilk fırsatta takip ettigim çok sevdigim bloglardan biri bizim pastane :)) Makaron denememi yazın yapmıştım o kadar ayrıntılı anlatmıştın ki, ilk seferde tutturmuştum. :)) Bende aynen Feyhan arkadaşıma katılıyorum Mutfak Okulu gibi blogun.. Her ince ayrıntıyı atlamadan yazman çok avantaj biz okurların için. Çok Şanslıyız.. Lakin senin gibi pastalar ve krubaiyeler yapmak için benim 40 fırın ekmek yemem lazım...

Kurban Bayramını ve Yeni yılını Ailen ve Sevdiklerinle birlikte en içten dileklerimle kutlar. Sağlık, mutluluk ve Bol bol Pasta, kurabiye vs oldugu mutlu bir masa diliyorum

Sevgiler

12/18/2007 12:17:00 PM  
Blogger NiNo said...

saglikli mutlu nice guzel bayramlara

12/18/2007 01:59:00 PM  
Blogger Damak Tadı said...

Sevgili Zinnur,
Sık sık yazamasam da takipteyim bloğunu canım.Hepsi birbirinden nefis ve denenmeye değer tarifler..Ellerine ve gönlüne sağlık..

Senin ve ailenin, Kurban Bayramınızı en içten dileklerimle kutlar,sağlıklı,mutlu ve huzurlu bir Bayram geçirmenizi temenni ederim.

Sevgilerimle...

12/18/2007 02:51:00 PM  
Blogger serinmavi said...

Hayırlı ve huzurlu bir bayram diliyorum...Sevgiler....

12/18/2007 03:04:00 PM  
Blogger banu kırmızıgül said...

Kurban bayramınızı kutlarım. saglıklı mutlu bayram gecırmenız dılegıyle.
sevgıler..

12/18/2007 03:10:00 PM  
Blogger Yasemin said...

bi lavanta macerasidir gidiyo bu aralar bloglardan :) bende bi deneme yapim bari su lavanta ile :) ellerine saglik tarifsiz falan ama cok guzeller! ellerine saglik!

bu arada hayirli bayramlar!

12/18/2007 11:37:00 PM  
Blogger zinnur said...

Mutfak Havlusu, olaya hic bu acidan bakmamistim :) Gercekten ebruli makaron gordugumu hatirlamiyorum, yalniz kendim de bir daha yapabilir miyim emin degilim maalesef.

Cok tesekkur ederim.

12/21/2007 12:04:00 AM  
Blogger zinnur said...

Masal Mutfagi, tesekkurler.

12/21/2007 03:53:00 AM  
Blogger zinnur said...

Feyhan, cok naziksin, tesekkurler. Bu yorum, blog olayi icin harcadigim butun zamani anlamli kildi.
Sevgiler,

12/21/2007 03:54:00 AM  
Blogger zinnur said...

Bocuruk, senin ve Feyhan'in yorumlariniz bana Bayram hediyesi oldu, tesekkurler.
Sevgiler,

12/21/2007 03:56:00 AM  
Blogger zinnur said...

Neriman, cok tesekkur ederim.
Sevgiler,

12/21/2007 03:56:00 AM  
Blogger zinnur said...

Mutfak Havlusu, olaya hic bu acidan bakmamistim :) Gercekten ebruli makaron gordugumu hatirlamiyorum, yalniz kendim de bir daha yapabilir miyim emin degilim maalesef.

Cok tesekkur ederim.

12/21/2007 03:57:00 AM  
Blogger zinnur said...

Mutfak Havlusu, olaya hic bu acidan bakmamistim :) Gercekten ebruli makaron gordugumu hatirlamiyorum, yalniz kendim de bir daha yapabilir miyim emin degilim maalesef.

Cok tesekkur ederim.

12/21/2007 03:57:00 AM  
Blogger zinnur said...

Melike, evet, ayni lavanta, hem koku amacli, hem de yemekte kullanilabiliyor. Benim aldigim mutfak malzemeleri satan yerden, dolayisiyla cersiz, copsuz oldugunu biliyorum. Koku amaciyla satilani kullanirken dikkatli olmak gerekir tabii, ilaclanmis ya da pis olmasin diye. Bence bu konulari arastirmadan kullanma. Bahceniz varsa, kendin yetistirip, kurutup, ic rahatligiyla kullanabilirsin, hem koku amacli, hem de pisirdiklerinde.
Sevgiler,

12/21/2007 04:00:00 AM  
Blogger zinnur said...

Yesil Kivi, bayram tebrigin ve dileklerin icin tesekkurler. Ben de gecikmeli olarak seninkini kutluyorum.
Sevgiler,

12/21/2007 04:01:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Summer, yorumunun uzun bir aradan sonra simdi gelmesi ilginc oldu. Cunku bir iki gun once, seni merak ediyordum. Biim Pastane'nin ilk yorumcularindan birisin. Uzun zamandir senden bir ses alamadigimi dusunuyordum. Adeta dusuncelerime cevap oldu yorumun.

Guzel sozlerin icin cok tesekkur ederim. Makaron basarin ve Bizim Pastane'den birseyler ogrendigini soylemen beni cok mutlu etti. Ben de sana ailen ve sevdiklerinle birlikte guzel bir bayram ve yeni yil diliyorum. Hersey gonlunce olsun.
Sevgiler,

12/21/2007 04:05:00 AM  
Blogger zinnur said...

Nino, ben de senin bayramini kutluyorum.
Sevgiler,

12/21/2007 04:06:00 AM  
Blogger zinnur said...

Gul, yorumun ve bayram tebrigin icin tesekkurler. Ben de sana, saglikli, huzurlu ve mutlu bir bayram diliyorum sevdiklerinle.
Sevgiler,

12/21/2007 04:53:00 AM  
Blogger zinnur said...

Serinmavi, ben de senin bayramini kutlar, sevdiklerinle hayirli, huzurlu bir bayram dilerim.
Sevgiler,

12/21/2007 04:54:00 AM  
Blogger zinnur said...

Banu, ben de senin bayramini kutlarim. Tebrigin icin tesekkurler.
Sevgiler,

12/21/2007 04:56:00 AM  
Blogger zinnur said...

Yaemin, dedigin gibi lavanta bu aya damgasini vurdu. Galiba Pastaci Burcu'muzun marifeti bu, ne dersin? Dene sen de, yalniz azar azar, cunku lavanta cok etkili bir cicek, azi cok koku veriyor.
Sevgiler,

12/21/2007 04:57:00 AM  
Blogger zinnur said...

Aynur, dedigin gibi bir bayram idrak etmisizdir umarim. Buralarda kisa suruyor bayram, bugun 3. gunu ama herkes isinde, gucunde. Sizinki daha bilincli ve guzel gecmistir dilerim ki.
Sevgiler,

12/21/2007 04:59:00 AM  
Blogger Bebekchik Bebe said...

merhaba;

bebekleriniz için yemek hazırlarken bebeğinizde bu şirin hamakta sallansın

http://www.bebekchik.com

7/19/2008 09:31:00 AM  

Post a Comment

<< Home