Saturday, August 18, 2007

YE #25: Kahvalti

Lezize'nin evsahipligini yaptigi Agustos etkinligimizin konusu Kahvalti. Irem ve Sahra'ya kolayliklar diliyorum. Sanirim katilimin cok oldugu bir etkinlik olacak.

Biz hafta ici gunlerde ailece kahvalti yapamiyoruz maalesef. Hep birlikte kahvalti keyfi haftasonlarina kaliyor. Sanirim bircok aile icin ayni durum sozkonusu. Yediklerimize gelince, kendim ve cocuklar adina konusacak olursam, kahvaltida tuzlu seyler yemeyi tercih ediyoruz. Hele guzel domatesim ve sizma zeytinyagim varsa, tabii yanina da zeytinyagina banmak icin ekmek, ben baska bir sey aramam. Esim ise tatli yiyecekleri tercih ediyor kahvesinin yaninda. Bizim evde sofraya recel ve bal, onun icin konur. Evde her turlu tatliya duskunun ben oldugum dusunulurse, ilginc bir durum.

Bu etkinlik icin Yurdaer'in damak zevkine uygun iki tarif denedim. Ikisi de mayali hamurdan yapilan ve kahvalti sofralarina yakisan tatlilar. Bu ara nedense mayali tarifleri s1kca yapar oldum. Mayanin ilik suyla kopurmesi, hamurun yogurdukca elimin altinda esneklesen dokusu, bekleme suresi sonunda sihirli bir degnek degmiscesine kabarmasi beni mutlu ediyor. Eskiden o bekleme sureleri beni bir cok kere mayali tariflerle ugrasmaktan caydirirdi. Simdi ise, zevk alarak yapiyorum. Ekmek yapmanin terapatik etkisi eskiden beri uzerinde konusulan bir konu gerci, ama ben bunu yeni yeni hissetmege basladim. Gecen gun Yurdaer, biraz da memnuniyetle, artik tarzimi degistirdigimi, fantazi pasta/tatlilar yerine daha basit seyler yaptigimi soyledi. Ben bu durumu daha ziyade havanin sicakligina verdiysem de, belki hakli. Boyle tarz degisiklikleriyle, yillar icinde farkli seyler ogrenebildigim icin mutluyum. Simdi bu mayali hamur meraki doneminden cikmadan bir de milfoy hamuru yapmayi ogrenebilirsem cok sevinecegim.

Tariflere gecmeden, bir hatirlatma yapmak istiyorum. Amerikan unu, Turk unuyla kiyaslandiginda cok daha fazla su kaldirabilen bir un. Bu nedenle sizin ya suyu bastan daha az eklemeniz, ya da un miktarini arttirmaniz gerekebilir. Her durumda, tarifteki miktarlara birebir uymak yerine, hamurun kivamina dikkat ederek daha iyi sonuc alabilirsiniz.

Portakalli Burma Corek

Bu tarifte eksi krema kullaniliyor, ama siz bunun yerine suzme yogurt kullanabilirsiniz. Asil tarifte, coreklerin ustu file bademle susleniyordu. Evde file bademim olmadigindan, cekilmis fistik kullanmak zorunda kaldim. Fazla tatli olmayan bir hamur isi bu. Hamuru mis gibi portakal kokuyor, icine konan seker de oyle. Ayrica soguk tereyagi ezilerek hamura yedirildigi icin, tart hamurlarindaki gibi bir kitirlik faktoru mevcut ki, bizim hosumuz gitti.
  • 2 1/4 tatli kasigi kuru maya
  • 1/4 bardak ilik su
  • 1 yemek kasigi seker
  • 2 1/2 bardak un
  • 1/2 tatli kasigi tuz
  • 114 g soguk, kucuk parcalara kesilmis tereyagi
  • 2 yumurta, aki ve sarisi ayrilmis olacak
  • 1/2 tatli kasigi vanilya
  • 1/2 tatli kasigi portakal rendesi
  • 1/2 bardak suzme yogurt
  • 50 g erimis tereyagi
  • 1/4 bardak file badem
  • Ustu icin pudra sekeri
  • Ici icin Portakalli Seker (tarifi asagida)
Ilik suyu orta boy bir kaseye alin. Sekeri ve mayayi ekleyin. 5 dakika kadar mayanin kopurmesini bekleyin.

Mikserinizin kasesinde un ve tuzu karistirin. Bir catal yardimiyla, ufak parcalara kesilmis olan tereyagini una yedirin. Homojen, ufak kirikli bir goruntu elde edene kadar bu isleme devam edin.

Kopuren mayaniza, yumurta sarilarini (aklari hamuru parlatmak icin kullanacagiz), vanilya, portakal kabugu rendesi ve suzme yogurdu katin ve hepsi karisincaya kadar cirpin. Boylece elde ettiginiz karisimi, yavas yavas ununuza ekleyin. Bir yandan da hamuru olusturmak icin karistirin. Hafif unlu bir zeminde, puruzsuz olana kadar hamuru yogurun. Yuvarlayip, sonra yassiltin, saranla sarip, 3 ila 5 saat ya da ertesi gune kadar buzdolabinda dinlendirin.

Bu sure sonunda hamurunuzu ikiye ayirin. Ilk parcayla calisirken, ikincisini yine sarip buzdolabina kaldirin. Elinizdeki parcayi hafif unlu bir zeminde, 30 cm e 44 cm lik bir dortgen seklinde acin. Uzerine erimis tereyaginizin yarisini surun ve portakalli sekerinizin yarisiyla kaplayin. Sonra dortgeni ikiye katlayarak, 30 cm e 22 cm lik bir dortgen elde edin. Bunu 10 parcaya keserek 3 cm e 22 cm lik seritler elde edin. Seritlerden birini hafif yaglanmis bir firin tepsisine alin. Bir ucunu elinizle tepsiye sabitleyerek, seridi bu eksen etrafinda burun. Burdugunuz ucu, sabitlediginiz ucla biraraya getirip, halka sekli verin. Iki ucu nemlendirerek ve hamuru parmaginizla ezerek, piserken ayrilmayacak sekilde birlesmelerini saglayin. Tarif edilen islemleri kalan 9 seritle tekrarlayin.

Daha bitmedi, zira buzdolabindaki bir hamurunuz daha var, unutmayin. Onu da ayni sekilde hazirladiktan sonra, tepsilerinizin uzerine yagli kagit koyun ve 25-30 dakika bu sekilde mayalandirin. Bu arada firininiz 175C ye isitin. Yumurta aklarini 1 kasik su ilavesiyle butunlesene kadar cirpin. Bu karisimi hamurlariniza surun, uzerine file bademleri serpistirin. 20 ila 25 dakika, uzerleri kizarincaya kadar pisirin. (Benimkiler cok daha kisa surede kizardilar, ara sira goz atmakta fayda var.) Izgarada ilitin. Coreklerinizin uzerine arzu edildigi kadar pudra sekeri eleyerek servis yapin.

Portakalli Seker
  • 1/2 bardak seker
  • 1 yemek kasigi portakal kabugu rendesi
Kucuk bir kaseye aldiginiz malzemeyi kasikla iyice ezerek, portakal kabugunun yaginin sekere gecmesini ve karisimin butunlesmesini saglayin.


Krem Peynir ve Kusuzumlu Rulolar

Bu rulolar mafin kaplarinda pisiriliyor. Benimkiler biraz fazla pistiler galiba, bana biraz kuru geldiler. (Bir sebep de tariftekinden fazla un eklemis olmam olabilir.) Ama Yurdaer, "mayali kahvelikler zaten oyle olmali" dedi, kuruluklariyla kahveye daha iyi eslik ediyorlarmis. Kahve icmeyen biri olarak, dogru mu soyluyor, yoksa beni mi avutuyor bilemedim. Siz denerseniz, yine de benim kadar pisirmeyin. Ayni hamur, hashas, tahin ve cevizle denenirse, belki hem tadi, hem goruntusu daha iyi olabilir. Bir de mafin kaplari yerine, buyukce bir yuvarlak teside, yanyana mayalanarak, koparmalik bir tatli ekmek seklinde de yapilabilir. Tercih sizin.
  • 2 1/4 tatli kasigi kuru maya
  • 1/4 bardak ilik su
  • 1/4 bardak seker
  • 1/2 bardak ilik sut
  • 1/2 tatli kasigi tuz
  • 1 tatli kasigi limon rendesi
  • 114 g oda sicakliginda tereyagi
  • 3 ila 3 1/4 bardak un
  • 2 yumurta
  • 50 g erimis, oda sicakliginda tereyag
  • Peynirli Dolgu (tarifi asagida)
Elektrik mikserinizin kasesinde ilik su, maya ve sekerin 1 yemek kasigi kadarini birlestirip, 5 dakika kopurmeye birakin. Buna kalan sekeri, sutu, tuzu, limon rendesi ve 50 g yumusak tereyagini ekleyin, soyle bir karistirin. Unun 1 1/2 bardagini da katin, ve mikserin dusuk hizinda cirparak karismasini saglayin. Sonra mikserinizi orta hizda calistirarak, 5 dakika cirpin. Yumurtalarinizdan birinin akini sarisindan ayirin, aki sonra hamurun uzerine surmek icin bir kenarda tutun. Sariyi ve diger yumurtayi teker teker hamura katin, her seferinde cirparak karisimin butunlesmesini saglayin. 1 1/4 bardak un daha ekleyin ve yumusak bir hamur elde edin.

Hamurunuzu unlanmis calisma tezgahiniza alin. (Bu asamada benim hamur elle calismakta zorluk verecek kadar yapiskandi, onun icin daha fazla un ekledim.) 10 ila 12 dakika, hamurunuz puruzsuz olana ve yuzeyin altinda habbeler olusana kadar yogurun. Bu islem sirasinda kalan 1/4 ila 1/2 bardaklik unu, yapismayi onleyecek sekilde, azar azar ekleyebilirsiniz.

Hamurunuzu yaglanmis bir kaseye koyun. Saranla ve bir havluyla kapatarak, ilk bir kosede mayalanmaga birakin. 60 ila 75 dakika icinde hamurun iki kat hacimlenmis olmasi lazim. Bu is olurken, siz de krem peynirli dolguyu hazirlayabilir ve mafin tepsilerinizi yaglayabilirsiniz. (18 adet mafin kabina ihtiyaciniz olacak.)

Bekleme suresi sonunda hamurunuzu indirin. Calisma tezgahiniza alip, uzerini ters cevirdiginiz kaseyle kapatin ve 10 dakika da boyle dinlendirin.

Unlanmis bir yuzeyde hamurunuzu 30 cm e 45 cm lik bir dortgen seklinde acin. Uzerine erimis teryagini surun. Bir iki dakika oylece dinlendirip, krem peynirli dolguyu yayin. Uzun ucundan baslayip, sikica rulo yapin. Keskin bicakla 2,5 cm lik dilimlere kesin. Dilimleri, kesilmis yuzlerini alta vererek, yaglanmis mafin kaplarina yerlestirin. Uzerlerini pisirme kagidiyla soyle bir orterek, 40-45 dakika da boyle mayalandirin. Bu sure sonunda hacimlari 2 katina cikmis olacak.

Mayalanma isleminin ikinci yarisinda firininizi 175C ye isitin. Ayirdiginiz yumurta akini bir tatli kasigi su ile butunlesecek kadar cirpin. Mafinlerin uzerine surun. 25 ila 30 dakika, ustleri iyice kizarana kadar pisirin. Ilinana kadar mafin kaliplarinda sogutun. Ilikken ya da oda sicakliginda servis yapin.

Peynirli Dolgu
  • 228 g yumusamis krem peynir
  • 1 yemek kasigi sut kremasi
  • 1/4 bardak seker
  • 1 tatli kasigi limon rendesi
  • 1/2 cay kasigi vanilya
  • 1/4 bardak kusuzumu
Ufak bir kasede krem peynir ve kremayi cirpin. Seker, limon kabugu rendesi ve vanilyayi katin. En son olarak kusuzumunu ekleyip, karistirin.


40 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Zinnur'cum sizin kahvaltılar bir şölen oluyor anlaşılan. Sen bu çörekleri pişirirken evinde yayılan kokuyu düşündüm de:)
En kısa zamanda denemeli ama buralar öyle sıcak ki değil hamur mayalamak mutfağa girmek bile istemiyor insanın canı.
Ellerine sağlık.
Sevgilerimle,
Leyla

8/19/2007 09:11:00 AM  
Blogger serinmavi said...

Her iki tarif ve fotoğraf ta çok baştançıkartıcı olmuş.Hamur işlerine hayır diyemeyenlerden olunca(benim gibi :) ) böyle lezzetlere başka yorum yapmak mümkün değil ....Ellerine sağlık canım.......Selamlar............

8/19/2007 09:12:00 AM  
Blogger munevver said...

Zinnur, mayalı hamurlar benim de uğraşmayı sevdiğim hamurlar. Yoğurmak, kabarmalarını seyretmek çok hoşuma gidiyor. Portakallı iç çok güzel. Tabi, peynirli iç de. Eline sağlık.
Sevgiyle, Nane Limon

8/19/2007 12:47:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur Hanım, yaptığınız harika şeyleri hayranlıkla izliyorum; güvenimi topladığımda ben de birşeyler deneyeceğim inşallah:) Paylaşımınız için teşekkürler ve ellerinize sağlık:)

8/19/2007 02:19:00 PM  
Blogger lezzetlilerim said...

ZİNNUR HANIM TEK KELİMEYLE MUHTEŞEM OLMUŞLAR. ELLERİNİZE SAĞLIK. SEVGİLER

8/19/2007 02:26:00 PM  
Blogger Nilay Cinisli said...

Sevgili Zinnur,
Ellerine sağlık çok lezzetli oldukları resimlerden belli oluyor.Tebrik ediyorum..Görüşmek umudu ile...
SEvgiler

8/19/2007 02:30:00 PM  
Blogger yaban mersini said...

slm..heriki tarif te süper..özellikle portakallı olana bayıldım.slmlar.

8/20/2007 12:32:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Peynrli rulo coreklerden daha once baska hollanda blogunda gormustum denemek istiyordum ama senin tarifi gorunce fikrim degisti, onlara benzettim ama senin yaptiklarinin gorunumu daha guzel.ellerine saglik nefis bir gorunumu var.mutlaka denemeliyim ve tarif icin tessekkurler.Sevgilerimle
Emel
www.turkserecepten.wordpress.com

8/20/2007 01:12:00 AM  
Blogger yemek said...

Zinnur, çok güzel tarifler ve fotoğraflar.
Ellerin dert görmesin.
Özellikle portakallı çöreğe bayıldım.
Selamlar...

8/20/2007 02:21:00 AM  
Blogger Binnur A. Ö. said...

mayalı hamur konusunda seninle hemfikirim.

NE kadar dinlendiricidir hamurla oynamak.

rulolar harika gozukuyor bu arada.
sevgiler

8/20/2007 02:49:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

mrb
bu kadar iştah açıcı birşeyler harikasın gerçekten insanın elini uzatıp yiyesi geliyor

8/20/2007 03:16:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnurcum , söylenecek bir şey kalmamışki bize...Eşin kahvaltıda tatlı lezzetleri tercih etmesi çok normal..Bizim evde de yapan biri olsa inan bende tercih ederdim :)
Ben pratiklikten yana kullanırken tüm tariflerimi , senin bu kadar emek vererek lezzetler hazırlamana hayran oluyorum..ve yine hayranımmm tarifineee, hayranımmm resimlereee .. hayranımmm ....
Ellerine sağlık..

8/20/2007 03:30:00 AM  
Blogger Nukhet said...

Sevgili Zinnur
Birbirinden enfes iki tarifin resimlerini gordum ben burada. Zaten resimler lezzetin ne oldugu konusunda harika ipuclari veriyor. ELlerine saglik. Sevgiler

8/20/2007 05:37:00 AM  
Blogger Cafe Gusto said...

Sevgili Zinnur yine muhteşem şeyler yapmışsın ellerine sağlık.
sevgiler

8/20/2007 07:48:00 AM  
Blogger Behiye said...

Portakallı çörekler nefis olmuş Zinnur, ellerine sağlık. Sevgilerimle.

8/20/2007 10:46:00 AM  
Blogger Pınarın Kulubesi said...

Merhaba Zinnur
fotoğraflarını çok beğeniyorum, yaptıklarına zaten diyecek yok ama fotoğrafların da başka güzel oluyor. Sana bir sorum olacak. Blogunun sayfa genişliği benim yada diğer arkadaşlarınkinden daha fazla. Böyle olunca fotoğraf boyutları daha geniş oluyor. Bu nasıl yapılıyor acaba? Ben sayfanın browser'a tam olarak sığmasını istiyorum. Sağa sola yaslanmasını istiyorum. Umarım derdimi anlatabilmişimdir.
Şimdiden çok teşekkür ederim
sevgiler

8/20/2007 11:49:00 AM  
Blogger sevdamavisi said...

sevgili Zinnur,
çok güzel olmuş atriflerin ellerine sağlık.

8/21/2007 01:09:00 AM  
Blogger zinnur said...

Leyla'cigim, pek de degil aslinda. Cogunlukla ayni zamanda masaya oturamadigimiz icin, bazen sofra bile kurulmuyor. Aci ama gercek... Bir tek haftasonlari, gonlumuzce birlikte kahvalti ediyoruz ki, o zamanlar bile, sofra hazirlandiktan sonra, gencleri cekerek yataktan cikarmamiz gerektiginden, kahvalti istedigimiz gibi bol sohbetli, neseli olamiyor.

8/21/2007 09:19:00 AM  
Blogger zinnur said...

Serinmavi, cok tesekkur ederim. Bu hamur isi tutkusu bende de basladi, cok tehlikeli, cok :)
Sevgiler,

8/21/2007 09:21:00 AM  
Blogger zinnur said...

Munevver'cigim, bilmez miyim senin mayali hamur merakini. Cok guzel tarifler var Nane Limon'da gozume kestirip, mutlaka denemek istedigim. Senin de tahmin ettigin gibi, portakalli olan daha guzeldi.
Sevgiler,

8/21/2007 09:22:00 AM  
Blogger zinnur said...

Gul Nur, cok tesekkur ederim. Bence hic bekleme mutfaga girmek icin. Goreceksin, tatli/kurabiye vs yapmak cok zevkli bir sey. Zamanimizin bir kismini ister istemez mutfakta geciren bizler icin terapi oluyor cogu zaman. Basarisizliklar seni korkutmasin, insan en cok onlardan ogreniyor.
Sevgiler,

8/21/2007 09:25:00 AM  
Blogger zinnur said...

Azize, cook tesekkur ederim.
Sevgiler,

8/21/2007 09:25:00 AM  
Blogger zinnur said...

Nilay, cok tesekkur ederim.
Sevgiler,

8/21/2007 09:26:00 AM  
Blogger zinnur said...

Suheyla, bence de portakalli olan daha lezzetli ve orijinaldi. Yorumun icin cok tesekkur ederim.
Sevgiler,

8/21/2007 09:28:00 AM  
Blogger zinnur said...

Emel, istersen o blogda gordugunle harmanlayip yap. Benim yaptigim biraz kuru oldu, tarif mi oyleydi, yoksa benim elimden mi oyle cikti bilmiyorum. Peyniri cok hissedemedim yerken. Belki baska bir dolguyla daha iyi olabilir.
Sevgiler,

8/21/2007 09:29:00 AM  
Blogger zinnur said...

LAvantin, cok tesekkur ederim. Portakalli benim de favorimdi.
Sevgiler,

8/21/2007 09:30:00 AM  
Blogger zinnur said...

Binnur, o sirri sen cok onceden farketmissin de ben yeni yeni vakif oluyorum. Kaybettigim vakti telafi etmek icin de bol bol mayayla oynuyorum :)

Cok tesekkur ederim yorumun icin.
Sevgiler,

8/21/2007 09:32:00 AM  
Blogger zinnur said...

Yesim, cok tesekkur ederim.
Sevgiler,

8/21/2007 09:33:00 AM  
Blogger zinnur said...

Burcin, bu guzel yorumu okuyunca mestoldum desem yeridir. Hakkettim mi, hakketmedim mi pek bakmadim, mest oldum :) Ama sunu soylemeden gecemeyecegim, ben de senin yaptiklarini cok begeniyorum. Pratik diyorsun, oyle olmalari daha da iyi ya...
Sevgiler,

8/21/2007 09:49:00 AM  
Blogger zinnur said...

Nukhet, cok tesekkur ederim, yorumun beni mutlu etti.
Sevgiler,

8/21/2007 09:50:00 AM  
Blogger zinnur said...

Serpil, cok tesekkur ederim.
Sevgiler,

8/21/2007 09:51:00 AM  
Blogger zinnur said...

Behiye, cok tesekkur ederim. Portakallisini biz de daha cok begendik.
Sevgiler,

8/21/2007 09:52:00 AM  
Blogger zinnur said...

Pinar, cok tesekkur ederim. Sorunla ilgili olarak, arayuzde content ile ilgili bolumu bulup width:660px satirini width:735px'e degistirmistim. Sen hangi arayuzu kullaniyorsun bilmiyorum, ama benzer bir satir sende de vardir eminim.
Sevgiler,

8/21/2007 09:57:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevda, cok tesekkur ederim.
Sevgiler,

8/21/2007 09:59:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

merhaba.ben sizi tebrik etmeden geçemedim.bu tarifler bana göre zor.ama siz müthişsiniz

11/21/2007 05:40:00 AM  
Blogger zinnur said...

Hayzer, cok tesekkur ederim. Aslinda mayali hamur cok zevkli bir is ve hata kabul eden bir yani var. Tek gereken sabirli olmak. Denemenizi tavsiye ederim.

11/21/2007 05:29:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

merhaba zinnur hanim tariflerinize soyle bir goz attim hosuma gitti.denemek istiyorum fakat anlamadim miktarlari.biraz aciklarmisin.2 1/4 tatli kasigi, 2 1/2 bardak bu ne kadar oluyor tam olarak aciklarmisiniz.tesekkur ederim ellerinize saglik.

12/03/2007 11:28:00 PM  
Blogger zinnur said...

Isimsiz Yorumcum, burda cup denilen, benim bardak diye cevirdigim standart bir olcu birimi var. Hemen her tarifte bu olcu kullaniliyor. Uzerinde 1/2 (yarim) ve 1/4 (ceyrek) cup isaretli. Ingilizceden Turkceye cevirince biraz karisik oluyor degil mi isler? 240 ml alan bir su bardagi bulursaniz yardimci olur sanirim. 2 1/2 bardak 2 dolu bardak ve bir bardagin yarisi anlaminda kullanildi. 2 1/4 tatli kasigi da 2 tam tatli kasigi ve ilaveten bir tatli kasiginin ceyregi demek.

Umarim yardimci olmusumdur.

Sevgiler,

12/05/2007 08:36:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

HEVESLI portakalli burma coreginiz gercekten cok guzelmis bende denedim maya olarak yuvamaya kullaniyorum cok guzel oldu zaman biraz sorun oluyor firsat yaratmak cok yogun oldugum icin ama firsat bulunca insani dinlendiriyor lezzetli guzel tarifler yapmak ve herkes tarafindan sevilmesi guzel bir duygu ben mayali tariflerimde daima yuvamaya kullaniyorum insani zor durumda birakmiyor malum misafir gelince bazen ne kadar ozensenizde sonuc ozendiginiz gibi olmayabiliyor aksilik cikiyor resimlerde cok guzel cok canli insanin ilgisini cekiyor her tarif birbirinden guzel ve dikkat cekici herkesin damak tadina uygun tarifler yayinlamaniz cok guzel olmus

12/14/2009 02:19:00 PM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 09:34:00 AM  

Post a Comment

<< Home