Thursday, June 14, 2007

Kayisili Peykek Tarti


Bizim evde bir kosusturmacadir gidiyor. Cocuklarin okuldaki yil sonu etkinlikleri, yaz tatili hazirliklarimiza eklendi, misafir telasi ile katlandi, yil boyunca ihmal edilmis, bir turlu yapilamamis isler geldi kapiya dayandi. Bu telasta mutfaga ayiracak zaman pek yok. Defne Nur'un Mutfaginin evsahipligini yaptigi 23. etkinlik gunumuz de geldi catti, ama cok istedigim halde bu etkinlik icin hic bir sey hazirlayamadim. Tabii sizin tariflerinizi dort gozle bekliyorum, zira bir cogumuz gibi benim de seker hastasi olan yakinlarim var. Bu etkinlik guzel bir tarif kaynagi olacak bizler icin. Guzel konu secimi icin evsahibemize tesekkur ederim.

Kayisi mevsimi gecmeden kayisili bir tatli yapmak istemistim. Aklimda Ingilizce bloguma yeni basladigimda yaptigim ve cok begendigimiz kayisili tart vardi. Peykekle meyvali tart arasi guzel bir tatli... Blogu olanlarinizin bildigi gibi, bir kere yapilan tatli, begenilse bile cogu kere bir daha yapilamiyor. Bu guzel tart da blogcu sendromuna kurban olsun istemedim, ve kendimce caba gostererek bir kac kere yapmak niyetiyle kayisi aldim ama yine olmadi. Bir sebebi yukarda soz ettigim telasimiz ise, digeri de kucuk kizim... Kayisiyi o kadar cok seviyor ki, ben tatli yapincaya kadar evdeki kayisinin cogu yenip bitmis oluyor. Birkac denemeden sonra vazgecip, tarifi Ingilizce blogumun arsivlerinden Turkceye cevirmeye karar verdim. Bu resimleri tam iki yil once cekmisim. Ne dersiniz, fotograf cekme teknigim gelismis mi o zamandan bu yana?

Tarif Rose L. Beranbaum'un Cake Bible kitabindan bazi degisikliklerle uyarlandi. Mesela kitaptaki krem peynirli tart hamuru yerine, her zaman kullandigim temel tart hamuru tarifini kullandim, kayisiya yakistirdigim badem esansini tarifteki baharatlara tercih ettim. Bu tarti yapmayi planladiginiz gunun oncesinde kayisi kompostosunu hazirlamaniz gerekiyor. Eger ugrasamam derseniz, yerine konserve kayisi da kullanabilirsiniz tabii; ama hazir kayisinin mevsimiyken bu zahmeti goze almaya deger. Yazara gore, bircok peynirli tatli gibi, bu tart da yapildiginin ertesi gunu daha da lezzetli oluyormus. Bizim evde cok kisa omurlu oldugundan, bunu deneme imkanimiz olmadi, ama eminim dogrudur.
  • Tart hamuru (Linkte tarif edildigi sekilde fakat 1 1/3 bardak un ve 114 g tereyag ile yapilacak.)
  • 680 g sert kayisi
  • 2 tatli kasigi limon suyu
  • 4 bardak su
  • 1 bardak seker
  • 1 kasik bal ya da glikoz surubu
  • 1 yumurta
  • Arzu edilirse tabani yalitmak icin 1 yumurta aki
  • 3/4 bardak kayisi marmeladi
  • 2 tatli kasigi kayisi suyu ya da portakal suyu (iki farkli yerde kullanilacak)
  • 56 g (3 1/2 yemek kasigi kadar) oda sicakliginda krem peynir
  • 1/2 tatli kasigi badem esansi (Asil tarifte, badem esansi yerine bir tutam tarcin ve 1 tutam muskat kullanilmis.)
  • 3/4 bardak creme fraiche veya sut kremasi
Tart yapacaginiz gunden bir gun once, kayisilari ikiye kesin ve cekirdeklerini cikartin. Iki tatli kasigi limon suyu gezdirin uzerlerine. Dort bardak su ve bir bardak sekeri bir tencereye alin. Orta ateste devamli karistirarak, sekerin erimesini saglayin. Bir yemek kasigi bal ya da glikoz surubu ekleyin ve kaynama noktasina getirin. Kayisilarinizi suruba ekleyip, alcak ateste 4-5 dakika pisirin. Suzgecli kasikla kayisilari suruptan alip, soguk suya koyun ve pismelerini durdurun. Surup soguduktan sonra, kayisilari yine surubun icine alin, tencerenin agzini kapatip oda sicakliginda 8 saat, ya da buzdolabinda uc gune kadar bekletin. (Bu asamada, kayisilarin bazisinin kabuklari kendiliginden soyulmus olacak. Yari soyulmus olanlarini da siz soyun. Soyulmamislari soymaya calismayin. )

28 cm lik tart kalibini tart hamuruyla kaplayin ve her zaman kullandiginiz metodla (kuru fasulye, ya da agirlik kullanarak, ya da catalla delerek) onden, bos olarak bir sure pisirin. Iyice kahverengilesmeden firindan alin, biraz sogumaya birakin. (Ikinci bir pismeden daha gececek.) Hala ilikken, hafif sirpilmis yumurta aki surerek, tabani yalitabilirsiniz. Kayisilari suruptan cikarip, kagit havlu uzerinde suzulmege birakin. Marmelati ufak bir sahanda isitin, 1 tatli kasigi meyva suyunu ekleyip ufak bir kaseye suzun. Bunun iki yemek kasigi kadarini tart tabaninizin uzerine surun, kalanini kayisilari glazurlemek icin saklayin.

Mutfak robotunuzda krem peynir ve badem esansini sadece karisim butunlesene kadar cekin. Spatula ile kenarlari siyirarak karistirin. Krema, 1 yumurta ve kalan meyva suyunu ekleyin. Robotu 3 defa calistirip durdurarak karistirin. Karisim topakli kalmis olabilir, yine de daha fazla cekmeyin. (Peynir fazla karistirilinca puturlenebiliyor.)

Peynirli dolgunun yarisini hazirladiginiz tart tabanina bosaltin. Kayisilari kesik taraflari dolgunun uzerine gelecek sekilde yerlestirin. Kalan dolguyu, kayisilarin ustunu tamamen kapatmayacak sekilde, etraflarina dokun. Onden isitilmis 190 C lik firinda 30-35 dakika pisirin. Dolgu kabarip, hafif renklenince firindan alin. Sogutun. Marmelatli karisimin kalani ile meyvalari parlatin. Buzdolabinda enaz 1 saat dinlendirdikten sonra, kaliptan cikarin ve servis yapin.




12 Comments:

Anonymous Anonymous said...

tarifini okudum cok güzel gerci sen yaparsında güzel olmazmı benimde sergi telaşam var ondan cok internete giremiyorum cok kısa bir işicin girdim dayanamadım baktım ve sana yazmadan cıkmak istemedim ben tezhip le uğrasiyorum eski türk sanatları beklki bilirsin amasya bu işte osmanlının ilk baslatıgı sehir bizlerde ölmesin diye elimizden geldince calışıyoruz amasyaya gelmemenizi bu şehri görmenizi isterim senin bütün yaptıkların güzel kendine iyi bak gülsüm

6/15/2007 09:37:00 AM  
Blogger sevdamavisi said...

Sevgili Zinnur,
çok güzel bir görüntü ellerine sağlık. çok emek verilerek yapıldığı o kadar belli ki. sevgiler

6/15/2007 10:21:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

:)çok güzel gözüküyor AMA ZİNNUR......gerçekten çok şık...eminim tadıda çok güzeldir...ah o okuL telaşı nasıl da bizi etkiledi....koş okula koş eve....gelen giden piknikler...ama sonunda bitirdik şükür....

6/15/2007 12:38:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

merhaba,
gercekten nefıs gorunuyor ellerınıze saglık..

6/16/2007 07:59:00 AM  
Blogger bir demet feslegen said...

Sevgili Zinnur,
Fotoğraf çekme tekniği 2 yıl önce de çok iyiymiş bence.
Görüntü süper, tadını da tahmin edebiliyorum. Hele ki kayısının ne kadar faydalı olduğunu da düşünürsek, mutfağı mis gibi kayısı kokutmak lazım...
Ellerine sağlık
Sevgiler
Eda

6/16/2007 03:00:00 PM  
Blogger zinnur said...

Gulsum, yorumun icin tesekkur ederim. Sana kolay gelsin. Benim de tezhiple ilgilenen ve hat calisan bir arkadasim var, ne kadar emek isteyen bir is oldugunu biliyorum. Amasya'ya da gelmek kismet olur belki bir gun.
Sevgiler,

6/16/2007 10:36:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sevdamavisi, teskkurler.

6/16/2007 10:36:00 PM  
Blogger zinnur said...

Hande, tesekkurler. Evet, bir okul yili daha geride kaldi, yil sonu telaslari bitti. Simdi koca yaz boyunca cocuklar nasil mesgul edilecekler onu dusunmek lazim, degil mi?
Sevgiler,

6/16/2007 10:38:00 PM  
Blogger zinnur said...

Banu, cok tesekkur ederim.

6/16/2007 10:39:00 PM  
Blogger zinnur said...

Eda, eski resimlerimi de begendigin icin gercekten cok naziksin.

Kayisi gercekten guzel bir meyva. Tazesi de, pismisi de ayri ayri lezzetli. Ustelik dedigin gibi faydali. Mevsimiyken bol bol tuketmeli.
Sevgiler,

6/16/2007 10:42:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur,
Kayısılı Peykek'in tıpkı Alman pastalarına benzemiş.Çok şık ve çok da lezzetli gözüküyor.Hazır kayısı zamanı gelmişken denemek gerek.Ellerine ve gönlüne sağlık.

Sevgiler..

6/18/2007 03:07:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Anonymous (Gul olabilir misiniz?),

Alman tatlilarini tatmadim ama resimlerinden anladigim kadariyla cok lezzetliler. Bu tatliyi da denerseniz begeneceginizi zannediyorum. Kalin peykekler bana biraz agir geliyor, bunun hem kalinligi daha az, hem de meyvali oldugu ucun klasik peykekelerden cok daha hafif ve lezzetli.
Sevgiler,

6/18/2007 08:59:00 PM  

Post a Comment

<< Home