Wednesday, April 25, 2007

Peykekler

Cikolatali Peykek

Yukarda resmini gordugunuz Cikolatali Peykekin tarifini yillar once bir Pillsbury kitapciginda bulmustum. O zamandan beri sayisiz kere yaptim ve her seferinde cok begenildi. Tarifin Bizim Pastane'de oldugunu saniyordum, halbuki Bizim Pastane oncesi zamanlarda Ingilizce bloguma yazmisim, hatirladigim oymus.

Cikolatali peykekimiz bir cesit siparis uzerine yapildi. Hikayesi soyle: Cok sevdigim bir arkadasimin, cocuklugunu bildigim, simdilerde universite ogrencisi olan kizi Aliya, gecenlerde bana bir teklifle geldi. Cikolatali peykekime karsilik bana, benim sectigim boncuklardan bir taki yapacagini soyledi. Hatta rengarenk cam cubuklari eriterek yaptigi boncuklarini da getirmis gostermek icin. Tabii teklifini hemen kabul ettim. Turk cini renkleri dedigi gruptan (turkuaz, mavi ve beyaz) boncuklar sectik birlikte, ama zaman konusmadik. Gecenlerde Zeynep'ten Aliya'nin dogumgununun yaklastigini duyunca, peykeki yapmak icin iyi bir firsat oldugunu dusundum. Tabii bu durum yeni bir guncelleme imkani yarattigi icin ayrica memnun oldum. Ne yazik ki, Aliya dogumgununde rahatsizdi. Umarim, ertesi gune cok sevdigi peykekten keyif alacak kadar kendine gelmistir.
  • 1 1/2 bardak ince cekilmis kakaolu biskuvi kirigi
  • 1/2 bardak ince cekilmis badem
  • 1/4 bardak eritilip ilinmis tereyagi
  • 450 g oda sicakliginda krem peynir
  • 2/3 bardak seker
  • 3 yumurta
  • 340 g(2 bardak kadar) damla cikolata
  • 1 bardak sut kremasi
  • 2 yemek kasigi erimis tereyagi
  • 1 tatli kasigi vanilya
  • 1 bardak eksi krema (asiri eksimemis suzme yogurt, creme fraiche kullanabilirsiniz)
  • 1 1/2 tatli kasigi vanilya
  • 1 tatli kasigi seker
  • 1 tatli kasigi kadar erimis cikolata
Firininizi 160C ye isitin. 23 cm lik kelepceli kalibinizi yaglayin. Biskuvi kiriklari ve cekilmis bademi, 1/4 bardak tereyag ile iyice halledip, kalibinizin altina ve kenarlarina bastirarak duzgunce yayin. Peykek hamurunu hazirlarken, kalibinizi buzdolabinda bekletin.

Yumusamis peynirinizi ve 2/3 bardak sekeri birlikte cirpin. Yumurtalari teker teker, her seferinde karisim butunlesecek kadar cirparak ekleyin. Ufak bir sahanda kremayi kaynama noktasina getirin. Altini kapatip, damla cikolatayi ekleyin. Devamli karistirarak, cikolatanin krema icinde puruzsuzce erimesini saglayin. Cikolatali karisimi, 2 kasik erimis tereyagini ve vanilyayi, peynirli karisima katin ve hamur tek renk olana kadar cirpin. Buzdolabindan cikardiginiz kaliba dokup uzerini duzleyin. Onceden isitilmis firinda yaklasik 55-65 dakika, ya da kenarlar oturuncaya kadar pisirin. Firindan alirken, ortanin hala biraz hareketli olmasi gerekiyor. Peykek tamamen soguyuncaya kadar, ya da tercihan 1 gece buzdolabinda dinlendirin.

Servisten once 1 bardak eksi kremanin icine 1 kasik seker ve 1 1/2 kasik vanilyayi katip, guzelce karistirin. Bunu peykekinizin uzerine yayin. Son olarak, bir kasik yardimiyla eksi krema uzerinde erimis cikolatadan seritler yaparak peykekinizi susleyin.

Armutlu Peykek

Bu peykek de yukardakinden artan malzeme ile ortaya cikti, bu sayede ustu berelenmege baslayan armutlarimizi da kurtarmis olduk. Bir tarif takip etmeden yapildigi icin sadece anahatlariyla yazabilecegim.

Armutlari ikiye boldum, soydum ve cekirdek yataklarini cikardim. Sonra (renk versin diye) nar suyu, su, seker, biraz tarcin ve karanfil ilavesiyle biraz pisirdim. Benimkiler zaten olgundu, cabucacik yumusadilar. Armutlari surup icinde sogumaya biraktim. Sonra suruptan cikarip, kagit havlu uzerinde suzulmelerini sagladim. Yaridan biraz fazlasini ince dilimledim, kalanini ise irice parcalara kestim. Surubun kalanini peykekte kulanmak uzere sakladim.

Taban icin oda sicakliginda tereyag ve az bir miktar sekeri birlikte cirptim. Arzuya bagli olarak baharat da konulabilir, ben koymadim. Sonra buna un ekledim, ve hamur topcuk topcuk olana kadar karistirdim. Toparlayip kelepceli kaliba aldim. Unlu elle kalibin altina bastirarak yaydim. Bazi tariflerde bu cesit peykek tabanlarini 10-15 dakikalik bir on pisirmeden geciriyorlar, ama ben gerek duymadim.

450 g yumusamis krem peynir ve 1/2 bardak sekeri cirptim. Icine armut surubundan bir miktar kattim. Uc yumurtayi teker teker, her ilaveden sonra cirparak ekledim. 2/3 bardak kadar eksi krema (yerine suzme yogurt kullanabilirsiniz) koydum, yine cirptim. Iri kesilmis armut parcalarini da hamura katip karistirdim. Hazirladigim tart tabaninin uzerine dokup, uzerini duzledim. 175 C ye on isitilmis firinda, peykekin ustu hafif kabuk tutana ve kenarlar oturana kadar pisirdim. Genelde peykeklerin kenarlari kabarip, ortalari daha cokuk olur pisirme suresi sonunda. Bu oyle olmadi. Butun yuzey esit kabardi diyebilirim. Ortasi henuz yumusak haldeyken firindan cikardim.

Biraz ilindiktan sonra dilimledigim armutlari uzerine dizdim. Kalan surubu biraz misir nisastasi ilavesiyle pisirdim. Koyulasip, fokurdayinca, armutlarin uzerine doktum. Fazla degildi bu glazur miktar olarak ama meyvalari sabitlemeye yetti. Kasiklayamadigimi da firca yardimiyla armutlarin uzerine surdum. Hos bir parlaklik verdi.

Pembe, hafif islak gorunuslu armutlar, armuttan ziyade tavuk eti ya da baliga benziyorlardi. Bu acidan gorunusu bizi cok acmadiysa da, yumusak, tadi guzel, kremamsi bir peykek oldu. Bir daha peykek yaptigimda yumurta sarilarini aklarindan ayirip, sarilari basta, aklari ise kopurterek sonda katacagim. Sanirim bu teknikle, ayni malzemeyi kullanarak, daha yuksek ve daha farkli dokuda bir peykek yapilabilir.

41 Comments:

Blogger Yelda Özyurt said...

Cikolatalisina bayildim, ellerine saglik.Malzemelerde bahsettigin krem peynir, labne peyniri degil mi? Burda 'krem peynir' adi altinda eritme peyniri satiliyor, emin olamadim, hangisi?
Daha once yaptigim peykeklerde hep labne kullanmistim..

4/29/2007 11:01:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur paykeklerine bayıldım. Ellerine sağlık.

Bu arada sana fotoğrafla ilgili bir kaç sorum olacak. Seni blogunda eklemiş olduğun son trufların resmini fotoğraf makinemi av modunu kullanarak çektim demiştin. İş yerinde bir arkadaşın fotoğraf makinesini biraz karıştırdık ama bulamadık. Av modunu nereden seçiyoruz?

4/29/2007 11:42:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Ellelrine sağlık Zinnur. Boncuklarını da dilerim en kısa zamanda keyifle takarsın.
Pazar günü benim içinde bir cheesecake günüydü Zinnur'cuğum. Bir arkadaşım 6 aylık bir Amerika yaşamından sonra buralara geri döndü. Haftaiçi birlikte yaptığımız yürüyüşte yemeklerden, tatlılardan sözettik. Bana "Benim için bir cheesecake yap ama oreolu olsun." dedi. Meşhur Cheesecake Factory'den yediği cheesecake'i anlattı sonrasında uzun, uzun.
Bende dün evde istenilen -sipariş edilen:)- keki hazırladım. Bugün deniyeceğiz. Tabanı oreolu bisküvi ile hazırlandı. Kremalı katında portakal suyu, portakal kabuğu ve çikolata parçaları var. Dilerim beklenen keke yakın, memnuniyet yaratır.
Sevgilerimi gönderiyorum.
Leyla

4/30/2007 02:27:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnurcugum sayesi ile bizde peykek yedik. Aman ne guzeldi. Ellerine saglik. Eger Zinnur olmasa, ve bana guvenseler, zavalli ailem boyle sahane tatlilari katiyen tadamayacak. Sagol varol.
Ayca

4/30/2007 10:37:00 AM  
Blogger ayseyaman said...

merhaba Zinnur,
çikolatalı ve armutlu peykeklerin birbirinden güzel görünüyor, hepsi profesyonelce yapılmış ve resimlenmiş, değişik güzel tarifler..Ellerinize sağlık. Aliya geçmiş olsun, umarım hemencık toparlar ve afiyetle peykekinden yer..Herseyin bası saglık
tekrar eline saglık
sevgilerle

4/30/2007 01:33:00 PM  
Blogger Burçin'in Denemeleri said...

Zinnur'cuğum harika görünüyor. Ellerine sağlık. Sevgiler,

4/30/2007 02:24:00 PM  
Blogger zinnur said...

Yelda, ben de emin degilim ama sanirim labne. Burda Turkiye'de oldugu kadar fazla cesit yok. Cream cheese denince bir tip krem peynir anlasiliyor. Tuzlu olmayan, labne kadar su birakmayan ve biraz daha kati bir peynir kullandigim.

Onceki denemelerinde labne ile basarili oduysan bunu da ayni sekilde yapabilirsin bence.

Sevgiler,

5/01/2007 09:22:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Pembeli, acaba sizin makinede olmayabilir mi? El kitabina baktiginizda Av mode, A mode, aperture mode isimleri altinda gecmesi lazim. Av modu otomatik ayarlardan biri benim makinede. Onun disinda portre, spor vs gibi baska ayarlarim da var.

Genelde fokus ettiginden gerisini flu gostermek icin yapilacak is aperture'i (Turkcesini bilmiyorum maalesef, ama kameranin gozu gibi dusun)mumkun oldugunca buyuk tutmak. Nasil goz doktoruna gittigimizde irisimizi buyuten damla yuzunden her yani bulanik goruyorsak, makinenin aperture'unu buyuk tuttugumuzda da , fokus ettigimiz obje disindakiler bulanik oluyor. Yalniz isin akil karistirici yani su ki, aperture'i buyutmek icin, baska bir parametreyi kucultmek gerekiyor. f diye geciyor benim kameramda o parametre. F'i benim kamerada mumkun olan en kucuk degerine
(2.8) ayarlayarak cektim trufleri. Umarim cok karisik olmamistir. Yazinca biraz oyle oluyor gerci, en iyisi hemen yaninda bunlari gosterebilecek birini bulmak.

Sevgiler,

5/01/2007 09:44:00 AM  
Blogger zinnur said...

Leyla'cigim, anlattigina bakilirsa, cok guzel bir tatli olmus. Aslinda ben yogun peynirli tatlilardan fazla hoslanmiyorum ama isin icine portakal ve cikolata girince durum degisir ;)

Ellerine saglik.

5/01/2007 09:47:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ayca'cigim, begendiyseniz ne mutlu bana. Sen kibarligindan oyle soyluyorsun, aslinda tatlisi tuzlusu hepsi elinden cok guzel geliyor.
Sevgiler,

5/01/2007 09:48:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ayse, cok tesekkur ederim guzel sozlerin icin. Aliya icin olan saglik dileklerine de ayrica tesekkurler...
Sevgiler,

5/01/2007 09:50:00 AM  
Blogger zinnur said...

Burcin, cok tesekkur ederim.
Sevgiler,

5/01/2007 09:50:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur hanim,ellerinize saglik,her iki peykekiniz de cok harika görünüyor.Yine her zamanki gibi harikalar yaratmissiniz,sevgiler.

5/01/2007 12:41:00 PM  
Blogger serinmavi said...

Canım her ikisi de çok hoş görünüyor,eminim tadları da çok lezzetlidir.Boncukların geldiği zaman onları da görmek isteriz.Bende denemelerimde ölçü kullanmıyorum ve bir süre sonra yazmam gerektiğinde çok zor geliyor doğrusu ne kadar koymuştum diye düşünmek :)
Ellerine emeğine sağlık....

selamlar...

5/01/2007 12:45:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

NE KADAR GÜZEL TARİFLERİNİZ VAR HEPSİDE BİRBİRİNDEN GÜZEL ELLERİNİZE KOLLARINIZA SAĞLIK..BANADA BEKLERİM..
BU ARADA BAĞLANTILARIMA EKLEDİM SİZİ...

siberella.blogcu.com

5/02/2007 04:37:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

merhaba
sitenizi uzun zamandır takip ediyorum. ancak fırsat bulup yorum bırakabildim.hayranlığımı belirtmenin zamanı gelmiş de geçmiş bile sevgiler

belki uğramak isterseniz diye adresimi bırakıyorum
www.mutfaktamuallim.blogcu.com

5/02/2007 07:39:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Uzun zamandır sesizce yaptıklarınızı takip ediyorum herbiri diğerinden harika oluyor ellerinize sağlık gruptaki tavsiyeleriniz sayesinde bende macaron denemelerine başlayacağım
sevgiler

5/02/2007 09:32:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Nefis gorunuyor cheesecake`in Zinnurcugum. Peykek demeyecegim. Ustune alinma lutfen senin uydurmadigini biliyorum. Ama nasil desem Findikli keke FINKEK mi diyoruz ki simdi buna da PEYKEK diyeyim? Ya da ne bileyim meyveli keke MEYKEK, cevizli keke CEVKEK? :)) Cok gelisiguzel uydurulmus bir alternatif. Daha aklibasinda bir alternatif cikarsa ileride cok sevinirim tabi.

5/02/2007 10:44:00 AM  
Blogger Nukhet said...

Ellerine saglik Zinnur, Gene birbirinden hos tariflerle cikmisin. Ne diyeyim ne olur ara vermeden paylasmaya devam et. Sevgiler

5/03/2007 12:32:00 AM  
Blogger Leziz Tarifler said...

Merhaba Zinnur,

Uzun bir süredir siteni takip ediyorum. İlk başlarda sanırm ingilizceydi, sonra Türkçe versiyonu da başladı ve sonra bir taşınma oldu diye hatırlıyorum.
O zamanlar bu kadar fazla yemek blogu yoktu.

Ve tabii blogunu çok beğeniyorum.
Blogun çok bilimsel ve yenilikçi geliyor.

Sürekli takip ediyorum.
Her yaptığın bir diğerinden güzel.

Ben de sizin gibi blog gurularından ilham alarak bir site oluşturdum. Amacım aslında beğendiğim tarifler için kendime yazılı ve internet ortamında bir kaynak oluşturmaktı.

Çalıştığım için pek sık blogumu güncelleyemiyorum.

Ziyaretini ve önerilerini beklerim.

Sevgiler...
Feyhan

5/03/2007 05:56:00 AM  
Blogger Burçin'in Denemeleri said...

Zinnur,
Makinemin özelliği olduğu halde arka planın flu olup asıl objenin ön plana çıktığı resim çekememe problemi bende de mevcuttu. Anlattıklarını akşam eve gidince hemen denemek istiyorum. Üff hadi saat altı olsun.

5/03/2007 07:34:00 AM  
Blogger zinnur said...

Kizilcik Surubu, cok tesekkur ederim :)

5/03/2007 07:42:00 PM  
Blogger zinnur said...

Serinmavi, tesekkurler. Boncuklardan henuz haber yok, gelince resmini koyacagim mutlaka.

Benim deneme mutfagim da olcusuz, hatta kitapsiz ve tarifsiz... Bir kere ilham gelince olcmek bicmekle ugrasmak istemiyor insan, ama sonra da ayni seyi bir daha yapmak cok zorlasiyor, oyle degil mi?

Sevgiler,

5/03/2007 07:46:00 PM  
Blogger zinnur said...

Siberella, cok tesekkur ederim, hem yorumunuz, hem de baglanti icin.
Sevgiler,

5/03/2007 07:47:00 PM  
Blogger zinnur said...

Tulin, cok tesekkur ederim. Ilk firsatta ziyaret edecegim blogunuzu.
Sevgiler,

5/03/2007 07:48:00 PM  
Blogger zinnur said...

Seda, cok tesekkur ederim yorumun icin. Umarim ilk denemende cok iyi bir sonuc alirsin makaronlardan.
Sevgiler,

5/03/2007 07:50:00 PM  
Blogger zinnur said...

Hande, ne guzel senden yorum almak! Begendigine sevindim, ozellikle pek tatli sevmedigini bildigim icin... Peykeke gelince, Turkce yazarken cheesecake demek zoruma gidiyor, peykek demeyi yegliyorum. Daha iyi bir Turkce karsilik bulunursa seve seve onu kullanirim tabii.
Sevgiler,

5/03/2007 08:16:00 PM  
Blogger zinnur said...

Nukhet, cok tesekkur ederim. Zorunlu bir ara vermek zorundayim maalesef; 13 Mayista evlenecek olan arkadasimin pastasinin hazirliklariyla mesgulum bu ara.
Sevgiler,

5/03/2007 08:20:00 PM  
Blogger zinnur said...

Feyhan, tesekkurler yorumun icin. Blogun hayirli olsun. Ilk firsatta ziyaret edecegim.
Sevgiler,

5/03/2007 08:21:00 PM  
Blogger zinnur said...

Burcin, umarim yardimci olmustur yazdiklarim.
Sevgiler,

5/03/2007 08:26:00 PM  
Blogger daimamutfak said...

evgili zinnur merhaba,Pasta konusunda çok hassasımdır.tarifler herkesten alınıp yapılmaz.Emeğe bazen yazık oluyor.Sitenizi takip ediyorum da hepsi çok güzel ve tarifler turar şekilde.Tebrik ederim. en kısa zamanda denenecekler.Zinnurcum bende yeni blok kurucularındanım.Beklerim.Sevgilerimi yolluyorum.Gelip gidelim.neriman

5/04/2007 06:11:00 AM  
Blogger Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... said...

Merhaba çikolatalı olan görünüm olarak çok güzel ben tadını merak ediyordum ki yazını okuyunca anladım ki tadı da çok güzelmiş güzel olmasa özel istek almazdı tabi diyerek yapan kişini bir ellerine sağlık demem gerekir diye düşündüm. Bu çooooooooooooooook güzel bir tarif ellerine sağlık ellerin dert görmesin.
Sevgiler…

5/04/2007 06:22:00 AM  
Blogger zinnur said...

Neriman, tesekkurler yorumun icin. Umarim dedigin gibi tutar tarifler. Bazen malzeme farkliligi yuzunden endiselenmiyor degilim.

Blogun hayirli olsun. En kisa zamanda ziyaretine gelecegim.

Sevgiler,

5/04/2007 06:25:00 PM  
Blogger zinnur said...

Perihan, tesekkurler. Evet, bu tatli gercekten guzel oluyor. Ben peykekleri pek sevmem, ama bu sanki peykeke de benzemiyor. Denersen sanirim memnun kalacaksin.
Sevgiler,

5/04/2007 06:28:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur, cikolatali peykeki 2 gun once denedim, muthis lezzetli oldu, hala parmaklarimi yiyorum. Uzerindeki susleme teknigi de basit olmasina ragmen sik gorunuyor, misafirlere sunmak icin cok hos bir tarif. Ellerine saglik ve tesekkurler!

5/23/2007 11:39:00 PM  
Blogger zinnur said...

Berrin, cok sevindim begenmene. Evet, dedigin gibi basit ama s1k bir susleme teknigi. Benim de misafir tatlilarimdan biridir bu.
Sevgiler,

5/27/2007 11:41:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

zinnur hanım ben çikolatalı olan peykekin tarifini aldım ve bir sorum olacak kullandığınız bardak ölçüsü nedir acaba
benim su bardaklarım büyük küçük ve orta olamak üzere üçe ayrılıyor :)
bilgilendirirseniz çok sevinirim teşekkürler

5/05/2008 03:51:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ozo. bardak dedigim Amerikan cup olcusu. Yaklasik 240 ml su alan bir bardaga karsilik geliyor.
Sevgiler,

5/06/2008 09:52:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

slm cikolatali peykek tarifinizi denedim. Esim cok begendi.Suan pinarce.blogcu.com adresindeyim ve blogger grubuna gecmeyi düsünüyorum Gectigimde peykekin resmini yayinlayacagim. Hersey icin tesekkürler.Elinize ve emeginize saglik
Sevgiler Pinar

10/26/2008 03:00:00 PM  
Blogger zinnur said...

Pinar, ellerinize saglik. Cok memnun oldum begendiginize.
Sevgiler,

11/01/2008 09:17:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 12:20:00 PM  

Post a Comment

<< Home