Saturday, April 14, 2007

Balkabakli Rulo

Ingilizcede, yazarlarin yazamama bunalimini tarif eden "writer's block" diye bir deyim var. Benzer sekilde ascilarin da pisirememe bunalimi olabiliyor. Nitekim ben bir ayi askin suredir ne mutfaga girmek, ne bir sey pisirmek istiyorum. Bu asiri isteksizlik hali, normal uc ogunumuzden ziyade, ekstradan yapilan tatli/kurabiye vs icin sozkonusu. Nedenleri de var tabii, ama oralara girip hic caninizi s1kmayacagim. Diyecegim su ki, dun gece nihayet seytanin bacagini kirdim ve biraz zorlanarak da olsa ortaya kucuk bir pasta cikarabildim. Bu pasta benim Oya'ya kabak borcumdu, daha dogrusu borcumun ilk taksidi...

Pastanin Kabakli Tarifler'e uygun tarifini yazacagim ilerki gunlerde. Simdiki halde anahatlariyla bahsedeyim size. Kabaga kaymak ve cevizi yakistirdim. Pandispanya cevizliydi, ara kremasi icin kaymaga cok benzeyen maskarpon peyniri ve cig kremayi cirptim, akcaagac surubu ile tatlandirdim.

Dolgu malzemesi olarak kucuk parcalara kesilmis (kirecte) kabak tatlisi ve ceviz krokan kullandim. Dis kremasi kabak tatlisi puresinden olacakti ama bizim evde kabak tatlisi pek kisa omurlu oluyor. Bu sefer de yapildiginin ertesi gune sadece bir kac parca kalmisti.

Elimdeki ancak ic malzemesine yetince, dis kremasi icin ister istemez konserve kabak puresi kullandim. Bu kabak pureleri sekersiz oluyor. Krema dokusu almasi icin biraz maskarponla karistirdim ve karamel sosuyla tatlandirdim. Renginin koyuca gorunmesi bundan. Dis kremasini da kabak tatlisindan yapabilseydim, eminim goruntu ve lezzeti daha hos olacakti. Bir de, pastanin ikinci gununde distaki kremanin kurumaya basladigini gozledim. Pasta onceden yapilacaksa, ya suzulup inceltilmis kayisi marmeladi ile ya da Beyaz Firin'in bir kitabinda okudugum gibi, ilik, hala akiskan haldeki jole ile glazurlenerek bu durumun onune gecilebilir diye dusunuyorum. Goruntu de daha guzel olur. Eger jole ile glazurleyecekseniz, bitkilere su s1kmak icin kullanilan plastik siselerden faydalanabilirsiniz.

Ben kabak seven biri degilim ama bu pastanin lezzeti hosuma gitti. Kabagi cok seven esim de begendi, lakin kabak tadinin baskin olmadigini soyledi. Hatta gozu kapali yese, kabakli oldugunu anlayamayabilirmis bile. Fazlaca yaptiginiz kabak tatlisi kabak tadi verdiginde, farkli bir lezzet olarak sunabilirsiniz bu pastayi.




17 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Zinnur bende evde dondurucuda beni bekleyen kabaklari farkli bir sekilde nasil degerlendiririm diyordum. Tesekkur ederim sayende bu sekilde degenlendirebilecigim :)
Ellerine saglik harika gorunuyor :)
Sevgiler...

4/16/2007 12:30:00 AM  
Blogger munevver said...

Zinnurcuğum,ben kabak tatlısını sevenlerdenim.Hep,balkabaklı rulo yapmak istiyorum.Bir türlü olmuyor. Ayni isteksizlik bende de var.
Kabaklı tariflere daha geçemedim.Bekliyorum ki taze kabak çıksın.Sera ürünü almak istemiyorum.Şu andaki kabaklar hep sera ürünü.
Eline sağlık.Pandispanyanın rengi koyu görünüyor.Cevizden dolayı mı?
Sevgiyle,Nane Limon

4/16/2007 01:03:00 AM  
Blogger Oya Kayacan said...

Oooof pasta becerileri kabak kitabına doğru yol alıyor. Muhteşem olmuş...

4/16/2007 01:58:00 AM  
Blogger zinnur said...

Nilgun, Portakal Agaci'nda da enaz iki balkabakli pasta tarifi olacak. Onlara da bir bak istersen.
Kolay gelsin simdiden.
Sevgiler,

4/16/2007 07:49:00 AM  
Blogger zinnur said...

Munevver'cigim, dedigin gibi balkabagi yok daha ortalarda. Bu memlekette bir suru degisik kabak turu var, balkabagina goruntu olarak benzeyen bir cesidiyle yaptim pastanin icini. Soyumu daha kolay, ama ayni kirecleme teknigi kesinlikle ayni sonucu vermedi. Kitirligi elde edemedim. Herhalde sure/kirec miktari filan degismeli. Tadi da farkliydi. Gerci esim onune kabakli ne koysam sikayet etmeden yiyor, fakat balkabagi mevsimini bekleme karari aldim senin gibi.

Pandispanyaya koyu renk veren dedigin gibi ceviz. Ilk defa denedim, guzel oldu. Baska tatlilarda da kullanabilirim.Hatta fistiklisini denemek istiyorum. Tarifini birkac gune koyacagim.

Sevgiler,

4/16/2007 07:54:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sagolasin, oya. Tarifini kitabimiza uygun sekilde ekleyecegim birkac gune. Sonra da siteye aktaririm. Sirada kabakli corba (gerci vardi galiba corba tariflerimiz) ve kabakli mini kekler var.
Sevgiler,

4/16/2007 07:56:00 AM  
Blogger Hülya said...

Çok şık bir sunum olmuş yine;)Zaten sizi tanıdığım günden beri farklı ve şık sunumlarınıza hayran olmuşumdur;)Ellerinize sağlık;)Çok öpüyorum....

4/16/2007 08:51:00 AM  
Blogger Burçin'in Denemeleri said...

Merhaba Zinnur,
Kabak tadını pastada çok seviyorum. Çok hafif oluyor ve insanın yedikçe yiyesi geliyor. (Bu kısmı pek iyi değil gerçi) Bu sunum da gerçekten çok şık olmuş çok da lezzetliye benziyor. Ellerine sağlık. Sevgilerimle,

4/18/2007 01:24:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Çok güzel görünüyor. Akçaağacı şurubuyla tatlandırmak fikri de çok orjinal olmuş. Ellerinize sağlık.

4/18/2007 02:42:00 AM  
Blogger nilay said...

Zinnur'cum;
ellerine sağlık...görüntü muhteşem olmuş...oldukça hafif tatlı ve yoğun bir lezzet olduğunu tahmin ediyorum

sevgilerimle

4/18/2007 12:13:00 PM  
Blogger Tulosh said...

Kabak tatlısını başlı başına çok begenmişimdir zaten, birde kremalarla birleşince eminim mükemmel bir lezzet olmuştur.

4/19/2007 03:05:00 AM  
Blogger zinnur said...

Hulya, tesekkurler.

4/20/2007 07:47:00 AM  
Blogger zinnur said...

Tesekkurler Burcin. Benim kabakla aram cok yok aslinda, bir kireclisini seviyorum, bir de bu cesit uygulamalari. Hafif oldugu dogru.
Sevgiler,

4/20/2007 07:48:00 AM  
Blogger zinnur said...

Tesekkurler Cenk. Onumuzdeki gunlerde akcaagac surubunu seker yerine daha cok kullanmak istiyorum. Sekerin zararlari malum.

4/20/2007 07:49:00 AM  
Blogger zinnur said...

Tesekkurler Nilay. Hafif sayilabilecek bir pastaydi tahmin ettigin gibi. Yogunlugu da, icinde farkli dokular ve lezzetler barindirmasindan kaynaklaniyordu.
Sevgiler,

4/20/2007 07:52:00 AM  
Blogger zinnur said...

Tulosh'cugum, kabak tadi cok baskin degildi bunda, ama bu konuda denemelerim devam edecek.
Sevgiler,

4/20/2007 07:53:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 12:05:00 PM  

Post a Comment

<< Home