Friday, March 02, 2007

Gecen Haftanin Tatlilari

Oglum gecenlerde bir tatli isteginde bulundu benden. Tahmin edebileceginiz gibi, ismini hatirlayamadi. Onun yerine tarif etti: eskiden yaptigim cikolatali bir tatliymis, sicakmis, ortasi islakmis vs. Anlattiklarindan cikolatali sufle cikardim, gercekten de birkac kere yapmisligim vardi bu tatliyi. Tam da yaptigim gece, Mehmet'in arkadasina yatiya gidecegi tuttu. Neyse ki, suflenin buzdolabinda bekletilebilme kolayligi var. Biz kendimizinkini o gece pisirip yedik, onunkini ise ertesi gune sakladim. Arkadasindan geldikten sonra, pisirip --hizlica bir resmini cektikten sonra-- onune koydum. Ilk lokmayi yedikten sonra,"Bu da guzel ama benim istedigim bu degildi" dedi, sonra da bambaska, dilimlenen bir tatli anlatti bana. Hala ne oldugunu cozebilmis degilim, acaba gecenlerde yaptigim cikolatali ekmek pudingini soyluyor olabilir mi? Son care olarak, resmini gosterip soracagim. Butun bunlar olup biterken, kizlar ve erkekler arasindaki kendini ifade edebilme farkini dusundum ister istemez. Inanin, dort yasindaki kucuk kizim, Turkceyi de, Ingilizceyi de yarim yarim konusur haliyle, istedigi tatliyi bana hic bir kuskuya yer kalmayacak sekilde anlatabiliyor. Bu da yaradilistan gelen bir ozellik olsa gerek.

Iste bizim cikolatali suflenin hikayesi bu. Bu tatli (truflerle beraber) Turkce yemek bloglarinin en populer tatlilarindan biri olsa gerek, dolayisiyla bir tarif de ben vermeye gerek gormuyorum. Suflelerin fotograflama zorlugu da malumunuz. Benimki doku olarak cok kopugumsu olmayan, cikolatadan yana zengin bir sufle oldugundan firindan ilk ciktiginda bile asiri kabarmis degildi zaten. Resmini cekmeye calisirken de gordugunuz gibi ortadan sonmege basladi. Tadi gayet guzeldi ama...

Yukarda resmini ordugunuz ise, (Askinazi) Musevi mutfaginin meshur Rugelach kurabiyesi. Bunun Turkcesi var mi bilmiyorum. Krem peynir katkili, sekeri az bir kurabiye hamurundan yapiliyor. Daire gibi acilan hamurun uzerine sirasiyla cekilmis ceviz, tarcinli seker, kuru uzum ve damla cikolata serpiliyor. Her daire 12 esit parcaya kesilip, parcalar rulo halinde sariliyor. Yaglanip unlanmis firin tesisine konulup, onceden isitilmis firinda, ustleri hafif renk alana kadar pisiriliyorlar. Ben evde krem peynir olmadigindan, ayni miktarda ricotta peyniri ve yogurt karisimi kullandim, fena olmadi oylesi de... Eger ilgilenen olursa, tarifini eklerim.

Ilgilenen arkadaslar icin tarifi ekliyorum. Bu tarif New York'un unlu Carnegie Deli'sine aitmis. Tarifi ayni kitaptaki (Rose Reisman'in Manhattan's Dessert Scene) gibi veriyorum. Yapimiyla ilgili notlarim soyle:
  1. Kuru uzumlerim epey buyuktu, onun icin bicakla kuculterek damla cikolata boyuna indirdim. Aslinda rulo yapma asamasinda damla cikolatalar da irilikleriyle biraz sorun cikardilar. Kuru uzum yerine kus uzumu, damla cikolata yerine rendelenmis 85 g cikolata kullanmak kolaylik saglayabilir.
  2. Tarcin ve sekeri ayri ayri kullanmak yerine karistirip tarcinli seker yaptim.
  3. Yukarda bahsettigim gibi krem peynir yerine, miktar ayni olacak sekilde ricotta ve yogurt karisimi kullandim.
  4. Kurabiyelerin ustu kolay renklenmiyor, buna karsilik tepsiye degen kisimlari hemen kizariveriyor. Ustteki goruntu pisirme suresi ile ilgili olarak sizi yaniltmasin.
  • 170 g krem peynir
  • 170 g yumusamis tereyag
  • 1/4 bardak pudra sekeri
  • 1/2 tatli kasigi vanilya
  • 2 bardak un
  • 2 yemek kasigi erimis tereyagi
  • 2/3 bardak cekilmis ceviz (veya istediginiz baska kuru yemis)
  • 1/3 bardak kuru uzum
  • 2 yemek kasigi tarcin
  • 1/3 bardak seker
  • 1/2 bardak damla cikolata
Firininizi 190C ye isitin. Buyuk bir firin tepsisini yaglayip unlayin. Krem peynir ve tereyagini mikserde karisip kremimsi kivama gelinceye kadar cirpin. Buna pudra sekeri ve vanilyayi ekleyin ve karisim butunlesene kadar cirpin. Unu da katip, yapismayan, acilabilir kivamda bir hamur elde edin. Gerekirse daha un ekleyebilirsiniz.

Hamurunuzu uc esit parcaya ayirin. Unlu bir zeminde her bir parcayi 3 mm kalinlikta bir daire olacak sekilde acin. Dairelerin uzerine erimis tereyagi surun. Sonra sirasiyla ceviz, kuru uzum, tarcin, seker ve damla cikolatalari serpistirin. Her bir daireyi (sigara boregi yapar gibi) 12 esit dilime bolun ve dilimleri rulo yapin. Rulolarinizi hazirladiginiz firin tepsisine alip, 20 dakika kadar pisirin. Kitap ustleri kizarana kadar diyor, ama benim yaptigim seklinde (belki farkli malzeme kullandigim icin) ustler fazla kizarmadi.

Afiyet olsun.

15 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Merhabalar Zinnur Hanim,
Yemek gunlugunuzu yeni yeni takip etmeye basladim.Yaptiklariniz cok hos ama bende "bunu yapmak zor gibi gozukuyor sen sadece bakmakla yetin"seklinde bir ic hesaplasmasi ortaya cikardiklarindan dolayi simdiye kadar bir tarifinizi deneyemedim.Simdi canim cay istiyor yanina da tatli turu birseyler yapsam diye dusunurken kurabiyeleri gordum! Hah tamam bunlar hem kolay hem de damak tadima hitab eden cinsten olmali diye dusundum.Tarifini alip ta yapayim aksam cayina derken bir de ne goreyim henuz eklememissiniz.:(
Anlayacaginiz ekleyebilirseniz ben talibim tarifinize.

Simdiden tesekkurler.Saglicakla kalin.
Nagehan

3/05/2007 03:02:00 PM  
Blogger Zeynep B. said...

Sufleye o kadar da haksizlik etme bence, "yemede yaninda yat" kıvamında tam ! :)

3/06/2007 12:12:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur hanım, ben bu tatlını tarifini sabırsızlıkla bekleyenlerdenim.

3/06/2007 01:08:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur,

İnsanın bir kaşık alıp tadına bakası geliyor çok hoş görünüyor. Sufle hiç denemedim. Fiyasko olacak diye biraz ürküyorum açıkçası. Ben de tarifi verseydin diyenlerdenim. :)) Sevgiler.

http://bakinnepisirdim.blogcu.com/

3/06/2007 02:06:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnurcum, sufleyi bende yapmadım hiç, seninki çok güzel gözüküyor, tarifini eklersen çok sevineceğim.
Sevgiler.

3/06/2007 03:27:00 AM  
Blogger zinnur said...

Nagehan, gunun kosusturmacasi bitsin, (yani aksam cayini elime aldigimda :) ) soz ekleyecegim tarifi. Yorumun icin tesekkurler,

3/06/2007 09:45:00 AM  
Blogger zinnur said...

Mutfak Robotu, sufle kotusu olmayan tatlilardan, degil mi? Yok, benimki kotuydu demiyorum zaten, daha yogun, az kabaran cinsiydi suflenin sadece :)

3/06/2007 09:47:00 AM  
Blogger zinnur said...

Lale, Burcin ve Pembeli, inanin cok cikolatali sufle tarifi var bloglarimizda. Bu aksam onlari bir arastirip, iletiye ekleyecegim. Benim yaptigimdan guzellerini de bulacaksiniz o listede.
Sevgiler,

3/06/2007 09:48:00 AM  
Blogger pecete said...

Zinnur; kurabiyenin tarifini yayınlar mısın? Lütfen ama lütfen...

3/06/2007 10:37:00 AM  
Blogger zinnur said...

Aysem, bu aksam ekliyorum, sizin icin yarin sabah oluyor.
Sevgiler,

3/06/2007 11:41:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

merhabalar,
bu size ilk yorumum ama sizin coook uzun zamandir sesiz bir takibcinizim.
inanin cok can cekici gözüküyor, utanmasam var mi daha diye sorucagim..ama neyse...elerinize saglik...bence siz bunun tarifini mutlaka verin..

3/06/2007 12:21:00 PM  
Blogger zinnur said...

Aysen, kurabiye tarifini ekledim, sufle icinse bircok alternatif tarif linki koydum. Eger yorumunda sufleden bahsediyor idiysen, eminim goruntusunu begendigin birini bulursun o linklerin arasinda.
Sevgiler,

3/07/2007 11:13:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur Hanim merhaba,
Kurabiye tarifini eklemissiniz.Cok tesekkurler.Aslinda ben biraz sabirsiz bir ogrenci gibi davranip siz ekleyeceginizi soylemeden once internetten tarif arastirdim.
"Barefoot Condelessa"-Ina Garten'a ait bir tarif buldum.Sizinkiyle benziyor.Iki farkli noktasi var,birincisi; hamurun uzerine erimis tereyagi yerine 2yemek kasigi recelin sivi kismi suruluyor.Kuru uzumleri sabitlemek icin ise yaradigini gordum.Ikinci farklilik ise kurabiyelerin uzerine bir tatli kasigi sutle inceltilmis yumurta surulmesi.Boylelikle kurabiyelerin uzeri kizarmis oluyor pisince.Biz ailece severek tukettik.

Boyle bir tarifi gundemegetirdiginiz icin tekrar tesekkurler.

Hoscakalin.

3/09/2007 12:12:00 PM  
Blogger zinnur said...

Nagehan, ellerine saglik. Sabirsizlik ettigin iyi olmus, boylece alternatifler ogrenmis olduk. Ellerine saglik.
Sevgiler,

3/12/2007 06:27:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 10:58:00 AM  

Post a Comment

<< Home