Sunday, February 11, 2007

Ekmekten Tatlilar

Puding deyince, daha cok sute yumurta ve seker eklenerek yapilan muhallebi tarzi tatlilar geliyor aklimiza, ama puding yelpazesi altindaki yiyecekler farkli ulke mutfaklarinda oldukca cesitlilik gosterebiliyor, hatta Ingilizlerin meshur Yorkshire Pudding'inde oldugu gibi pudinglerin tatli olmalari bile gerekmiyor. Bu iletinin konusu olan tatlilar da goruntu ya da lezzet olarak sutlu bir tatliya benzememekle beraber, "Ekmek Pudingi" olarak biliniyorlar. On ucuncu yuzyil Ingiltere'sinde bayat ekmekleri degerlendirmek amaciyla ortaya cikan ve o zamanlar "Fakir Pudingi" olarak adlandirilan bu tatlilari yapmak icin gunumuzde oldukca zengin bir malzeme listesi (Briyos ya da Paskalya Coregi gibi yumurtadan yana zengin ekmekler, yagli sut, yumurta, kuru meyvalar, kuru yemisler ve cesitli baharatlar) kullaniliyor.

Gecenlerde aldigimiz Paskalya coregi yemeye firsat kalmadan bayatlayinca benim ekmek pudingi denemelerime malzeme oldu. Evimizin yemek secici elemanlari Mehmet ve Rana birer lokma tatmakla yetindiler, ama esim ve ben severek yedik. Soguk kis gunlerinde insanin icini isitan bu tatlilarin goruntuleri mutevazi, ama yanlarinda krema, ya da bir sosla ilikken servis yapildiklarinda oldukca lezzetliler. Daha s1k bir goruntu elde etmek isterseniz, Munevver'in yaptigi gibi ufak kaliplarda da pisirebilirsiniz. Ekmek seviyorsaniz, sanirim siz de bu tatlilari begeneceksiniz.

Klasik Ekmek Pudingi

Icine bol kuru uzum, ceviz ve ince kesilmis elma dilimleri katilan bu ekmek pudingi cok nefisti. Aslinda yaninda krem anglez ile servis edilmesi tavsiye ediliyordu ama, ben bunun yerine az cirpilmis sut kremasi kullandim. Ertesi gune kalanlari yemeden once mikrodalgada hafif isittik, yeni pistikleri zamanki kadar olmasa da, bu halleriyle de lezzetliydiler.

Cikolatali Ekmek Pudingi

Cikolatayi benim kadar seven birinin, deneyip begendigi her tatliya cikolata katmak istemesi kacinilmaz. Yukardaki puding yenip bittikten sonra, ekmegin kalan yarisini cikolatali ekmek pudingi yapmak icin kullandim. Beyond Salmon adli blogda buldugum tarifin yarisini uyguladim ve ek olarak icine kuru visne koydum. Belki bir onceki tarifteki gibi sicak su banyosunda pisirilmedigi icin sonuc biraz daha az nemli bir puding oldu. Ayrica cikolata tadi, tarifte bahsedildigi kadar yogun degildi. Fakat cikolata sosuyla servis edildiginde hayalimdeki tatliya yaklastigi soylenebilir.
  • 225-250 g bayatlamis paskalya coregi ya da baska beyaz ekmek
  • 1/2 bardak firinlanmis ceviz, pikan, findik ya da fistik (ben fistik kullandim.)
  • 1/2 bardak cekirdeksiz kuru visne
  • 100g kucuk parcalara kesilmis, kakao miktari yuksek cikolata
  • 1 bardak sut kremasi
  • 1/2 bardak sut
  • 2 1/2 yemek kasigi, kucuk parcalara kesilmis tereyagi
  • 3/8 bardak seker
  • 1/4 tatli kasigi tuz
  • 2 yumurta
  • 1/2 tatli kasigi vanilya
  • Tatlinin ustu icin bir-iki kasiklik tarcin ve seker karisimi (arzu edilirse)
  • Servis icin cikolatali sos ya da meyvali sos
Tatlinin servis yapilacagi gunun bir oncesi, sufle kabinizi guzelce yaglayin. Ekmeginizin kabuklarini soyun ve 1 ila 1 1/2 cm lik kuplere kesin. Kalibinizin dibine yeterince ekmek kupu yayarak bir taban olusturun. Bunun uzerine kuru meyva ve yemisinizin bir kismini serpeleyin. Sonra sirasiyla ekmek kuplerinizin ve kuru meyvayla yemisin kalanini kabiniza yerlestirin.

Cikolata, krema, sut, tereyagi, seker ve tuzu ben mari duzeneginizin kabina alin ve arada tahta br kasikla karistirarak, cikolata ve tereyag eriyinceye kadar isitin. Bu noktada atesten alin, kabinizin altini kurulayip, karisim ilinincaya kadar bekletin.

Cikolata ilinirken, yumurtalarinizi ve vanilyayi bir dakika kadar cirpin. (Bu cirpma islemi, yumurtalarin da ilinmasini sagliyor. Boylelikle, cikolata ile karistiklarinda, cok soguk olup, cikolatanin katilasmasina yol acmayacaklar. Tabii, cikolatanin cok sicak olmasi durumunda, yumurtalarin pisip, yer yer katilasmasi da diger istemedigimiz durum. Bu nedenle karistirma sirasinda, yumurtalarin oda sicakliginda ve cikolatanin ilik olmasina ozen gosterin.) Cikolatali karisimi yumurtalarin uzerine yavas yavas dokerken, bir yandan da mikserin dusuk hizinda cirparak, malzemenin butunlesmesini saglayin.

Hazirladiginiz cikolatali karisimi, kasik kasik ekmek kuplerinin uzerine dokun. Mumkun oldugunca butun ekmek kuplerinin cikolatali karisimla kaplanmasini saglayin. Arzu ederseniz, tarcinla sekeri karistirarak, tatlinizin uzerine serpeleyin. Uzerini saranla kaplayip, bir gece buzdolabinda bekletin. Servisten yaklasik 2 saat once tatlinizi buzdolabindan alin. Bir saat oda sicakliginda beklettikten sonra, uzerindeki sarani acin. 175Cye on isitilmis firinda, tatlinin ustu kabuklanip kabarincaya ve ortaya sokulan kurdan nemli kiriklarla cikana kadar (yaklasik 40 dakika) pisirin. (Her ne kadar bu tarifte oyle denmiyorsa da, bence tatli bu 40 dakikanin ilk yarim saatinde sicak su banyosunda pisirilirse daha iyi sonuc alinabilir. Ben bir daha denersem oyle yapacagim.) Tatli 10-15 dakika soguduktan sonra arzu ederseniz cikolatali sosla servis yapin.


14 Comments:

Blogger limoncicegi said...

Çikolatalısı da varsa, artık bayatlayan ekmeklerin ne olacağı kesinleşti..Ellerine sağlık

2/12/2007 01:49:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

paskalya çöreği bayatlıyor ve siz ondan nefis pudingler yapıyorsunuz ben sizin gibi kadınlara hayranım.. :)

eşiniz ve önünde bu kadar donanımlı,zeki, ve marifetli bir örnek olan çocuklarınız gerçekten çok şanslı, bloğunuz sayesinde sizi takip edebilen bizler de tabi..

israf etmek beni çok rahatsız eden bişey, ama eşimin de benim de yoğun tempomuzdan dolayı haftada bi kez yemek zor pişer bizde, o yüzden el altındaki malzemeler kullanılmadan bozuluyor ne yazikki :( bu yüzden kurtarma çalışmaları başlığının ardından bu ekmekli puding olayı çok etkiledi beni.

umarım ben de sizin yaşlarınıza geldiğimde bu kadar marifetli, çok güzel çözümler üretebilen bir süper anne olurum :)
dedim ya çok etkilendim :) en içten tebrikler ve teşekkürlerimle..

2/12/2007 04:48:00 PM  
Blogger munevver said...

Zinnurcuğum,senin ekmek pudinglerin de nefis olmuş,Artık bu şekilde de yapılacaklar.Ekstra çikolata ilaveli....
Sevgiyle,nanelimon

2/13/2007 12:37:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Limon Cicegi, dedigin gibi, icine cikolata girdigi icin bayat ekmegi degerlendirme yollari icinde en guzellerinden biri olsa gerek bu tatli. Hatta yapmak icin ozellikle ekmek bayatlatmaya bile degebilir ;)
Sevgiler,

2/13/2007 09:20:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Ness, gercekten cok naziksiniz. Bu guzel sozlere layik olmadigimi dusunsem de yorumunuz beni mutlu etti.

Acikcasi, benim de ziyan ettigim malzemeler oluyor.Gunumuzun yasam sartlari bizi toplu alise ve evde yiyecek depolamaya itiyor. O zaman da malzeme ziyan etmek kolaylasiyor maalesef. Sizin gibi calisan birisinin durumunda cok daha anlasilir bir sey bu. Ben calismadigim icin, bu konularda daha dikkatli olmaya, s1k ve az miktarlarda alisveris yapmaya calisiyorum. Yine de dedigim gibi bu tip olaylarla karsilasabiliyorum. Super anne olmaktansa epey uzagim korkarim ki :)
Sevgiler ve tesekkurler,

2/13/2007 09:32:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Munevver'cigim, sanirim begeneceksin cikolatalisini da.
Sevgiler,

2/13/2007 09:34:00 AM  
Blogger pecete said...

tarfin var ya süper oldu. "buzluktaki ekmekleri ne yapalım ve asıl değerlendirelim " kampanyasında sayende bir adımyol alacağız. ben bunları pazar günüyaparım sana da durumu bildirirm. ekmekle beraber buzlukta pişmiş kurabiye kalanları vardı. onları da araya çaktırmadan eklesem ne olur sence??? yok olayın ciddiyetini bozar dersen, onları değerlendirmek için başka tarif lazım olacak...

2/13/2007 04:08:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Aysem, kurabiyeleri de koyuver gitsin :) Ama, daha konservatif bir care Betul'un aycorekleri de olabilir kurabiyeler icin.
Sevgiler,

2/13/2007 08:24:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

zınnurcum,bende ne kadar zamandır ılgılızlerın ve fransızların ekmek pudıngını arastırıyordum,benım yabancı dılım olmadıgı ıcın bıraz uzun surdu fakat ogrendımkı tatlı olarak,et ve sebze yemeklerının yanında bıle bu pudıngler veyahut corekler yapılıyormus.tuzlusuna corek dıyorlarmıs.hatta tarıfdefterı forumunda bıle bı cok tarıfı cevırı yaptı arkadaslar sagolsun.senın elınden bu yazıyı okumak gercekten bana (helekı aynı konuyu arastırıyor oldugum ıcın)cok faydalı oldu..

2/14/2007 11:25:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur, ne güzel tarifler vermişsin.Bayat ekmek benzeri şeyler için güzel değerlendirme yolu.Ben derin dondurucuya atıyor ve köftelerde falan değerlendiriyorum ki;bu da en basit ve bilinen yöntemi.Senin verdiğin gibi çeşitlemelerde değerlendirmek çok iyi bir fikir.Tatlı olarak kulanmayı düşünmemiştim.

Selam ve sevgilerimle...

2/14/2007 01:35:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur,
Bu tarifini okurken gözümde şöyle bir sahne canlanıverdi. Dışarısı soğuk hatta kar var. İçeride dostların ve ailenin etrafına dizildiği keyifli, huzurlu bir sofra. Yenilen yemekler ve güzel sohbet sonunda mutfaktan masaya doğru ulaşan tarçın, karanfil, elma kokusu... Huzur, keyif, mutluluk:) İşte böyle bu düşünceler, görüntüler beliriverdi fikrimde, gözümde:)) Sence evde kalmış kek dilimlerini de fırında hafifçe kurutup bu yöntemle değerlendirebilir miyiz? Ama herhalde tarifte oynamalar yapmak gerek o zaman, şekeri vs. için.
Zinnur'cuğum şimdilerde bir pandispanya tarifi arıyorum. Hani şöyle kabarcıkları bol, pamuk gibi yumuşak, ıslatılmadan kremanın altına boylu boyunca yatırıp üstünü orman meyveleriyle süsleyeceğim bir pasta için...
Mayalı olabilir mi acaba, bunca kabarcık ve yumuşaklık özelliklerini taşıdığına göre? Var mı bildiğin, denediğin bir reçete, ya da blogunda atladığım bir tarif olabilir mi? Çok mu şey ister oldum senden son zamanlarda?
Çok sevgilerimle,
Leyla

2/15/2007 02:29:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Saliha, ben de foruma bir goz atayim cevrilen tarifler icin o zaman. Haber verdigin icin tesekkurler.

2/15/2007 12:30:00 PM  
Blogger zinnur said...

Serinmavi, her turlu malzemeyi ziyan olmaktan kurtarmak insani mutlu ediyor. Aslinda ekmekler buzluga kaldirilinca taze kaliyorlar, bayatlamiyorlar bile. Olur da unutup bayatlatirsak, dedigin gibi kofte iyi bir fikir. Ayrica, corbalara ya da salatalara koydugumuz ekmek kuplerinden yapabilir, ya da kendi galeta unumuzu hazirlayabiliriz, degil mi? Bir de annemin bayat ekmekten yaptigi nefis bir yemek vardi, papara derdik. Burcu simitle benzer bir yemek yapmisti. Bu da cok iyi bir degerlendirme yolu bence. Ekmek ne guzel bir yiyecek, bayatindan bile yapilabilecek turlu sey var!
Sevgiler,

2/15/2007 12:44:00 PM  
Blogger zinnur said...

Leyla, dedigin gibi sekeri ayarlamak lazim. Bir de kek de yumurtali, yagli, uzerine dokulen de ayni sekilde olunca belki, ekmekten yapilanindan daha agir bir sonuc cikabilir ortaya. Bayat kekler icin, Betul'un aycoregi iyi bir cozum gibi geliyor bana.

Aradigin tarif icin her zaman kullandigim pandispanyayi onermek isterdim ama un farkindan dolayi, farkli bir sonuc alabileceginden korkuyorum.

Bu arada cok sey istemen sozkonusu degil, kesinlikle :) Olmadigi gibi, yardimci olabildigimde cok da mutlu oluyorum.

Sevgiler,

2/15/2007 12:55:00 PM  

Post a Comment

<< Home