Monday, December 25, 2006

Cikolata ve Bademli Bonbon Kurabiyeler

Surprizli kurabiyeleri sever misiniz? Iclerinde ufacik birer badem ezmesi topu sakli olan bu kurabiyelerin tarifini bir Pillsbury dergisinden aldim. Orda kurabiyeler firindan ciktiktan sonra sekere bulaniyorlardi.

Tatli sevmekle birlikte sekerin fazlasiyla basi pek hos olmayan biri olarak cikolataya bulamanin daha iyi sonuc verecegini dusundum. Evde baska bir projeden artakalmis cikolatali glazur vardi. Onu yeniden eritip, kurabiyeleri kaplamakta kullandim.

Hatta glazur biraz koyulastiktan sonra, Zeynep tupe doldurup, kurabiyelerin uzerine sekiller yapti.
Sonucta ortaya bayram ikrami olabilecek kadar lezzetli ve guzel gorunuslu kurabiyeler cikti. Dugun, nisan ve benzeri ozel gunlerde, uzerlerine ciftin isim basharfleri yazilip, kucuk kagit altliklarda ikram edilebilir. Tabii, bu fikir uzerine baska cesitlemeler de yapmak mumkun. Eger fistik ezmesi bulabiliyorsaniz, en ice bir fistikli top, uzerine bademli bir tabaka kullanabilir ve kurabiye hamurlu kismini daha ince tutabilirsiniz. Uc renkli ve lezzetli bir kurabiye olur boylesi de.

Bu tarifi sizinle paylasmak istiyorum kesinlikle. Yalniz kucuk bir problemim var: Tarifi hangi dergiden aldigimi unuttum. Yarina kadar elimdeki butun Pillsbury kitapciklarini tarayip bulacagimi umuyorum. O zamana kadar bircok resimle basbasa birakiyorum sizi. Gereginden fazla resim var bu iletide, farkindayim, ama cikolatali her seyin resmini cekmeyi seviyorum. Bu resimlerin hic birinden de vazgecemedim :)
  • 113 g kucuk parcalara kesilmis cikolata
  • 2 yemek kasigi sut
  • 1/4 bardak seker
  • 170 g yumusak tereyagi
  • 2 tatli kasigi vanilya
  • 2 bardak un
  • 1/4 tatli kasigi tuz
  • 100 g badem ezmesi
  • Kurabiyeleri bulamak icin seker ya da cikolatali glazur
Firini nizi 175 Cye isitin. Badem ezmesinden 1/4 tatli kasigi buyuklugunde parcalar koparip, elinizde yuvarlayarak yaklasik 48-50 adet minik badem ezmesi topu hazirlayin. Cikolatayi ufak bir sahanda sut ile birlikte karistirarak eritin. Buyukce bir kasede, 1/4 bardak seker ve tereyagini iyice cirpin. Vanilya ve erimis cikolatayi ekleyip karistirin. Uzerine un ve tuzu ekleyin ve yine karistirin. Boylece olusturdugunuz hamurdan bir tatli kasigini dolduracak buyuklukte parcalar koparip elinizde yuvarlayin. Kurabiyenin ortasina parmaginizla bastirip bir cukur olusturun. Bu cukurlara onceden hazirladiginiz badem ezmesi toplarini yerlestirip, cikolatali kurabiye hamurunu ezme toplarini gizleyecek sekilde kapatin. Avucunuzda bir daha yuvarlayip, yaklasik 5 cm aralikla firin tepsinize dizin. 9 ila 11 dakika, ya da hamur oturana kadar pisirin. Firindan cikardiktan sonra sekere bulayin, ya da soguduktan sonra glazurle kaplayarak servis yapin.

40 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Harikasın Zinnur . Bunlar çok lezzetli görünüyor. Badem ezmesi yerine bir alternatif söyleyebilirmisin?

12/25/2006 11:58:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur'cuğum, Bunlar çok şirin kurabiyeler. Tarif içinde ayrıca teşekkürler. Antik kurabiyeleri yaptım çok güzel oldu. İlk fırsatta bunlarıda deneyeceğim.

İyi Bayramlar.. İyi seneler.

Sevgiler

12/26/2006 12:03:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Fatos. Badem ezmesi yerine herhangi bir ezme kullanabilecegin gibi, tek findik, badem ya da parca cikolata/beyaz cikolata kullanabilirsin.
Sevgiler,

12/26/2006 12:59:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Summer, cok sevindim antik kurabiyelerden memnun kaldigina. Umarim bunlari da seversin. Ben de sana ve ailene iyi bayramlar ve iyi seneler diliyorum.
Sevgiler,

12/26/2006 01:01:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

bitter mi yoksa sutlu cikolata mi kullanmaliyiz

12/26/2006 01:28:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Anonymous, ben ikisinin arasi bir sey kullandim. Ikisi de hazirdaysa, herhalde bitter daha iyi olur.
Sevgiler,

12/26/2006 04:20:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

ellrinize saglik ulkerin hazir findik ezmesi kullanla bilirmi akici bir kivamda olmasi bir sorun teskil edermi

12/26/2006 04:31:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Anonymous, evet, o soyledigin cok yumusak gelebilir. Ama findik ezmesini ince cekilmis findik ilavesiyle elde yapismadan yuvarlanacak hale getirirsen guzel olur bence.
Sevgiler,

12/26/2006 04:36:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

YANI ZINNURCUM TAM KURABIYELERDE KARAR KILMISTIM PAT SEN HEMEN HARIKULADE BIR KURABIYE DAHA AKTARDIN BIZE..NOLCAK SIMDI BEN HANGI KURABIYEYI YAPACAGIM....SAKA BIR YANA ELLERINE SAGLIK..BIZE HEP BOLE ZAMAN AYIR OLURMU CANIM.....ILGINC GORUNUMLU KURABIYELERE BAYILIYORUM...TARIF ICIN SAGOL..ANTIKLERLE BERABER YAPACAGIM INS.BISI SORMAK ISTIYORUM ANTIK VE BU KURABIYE 2 GUN EVVELINDEN YAPILABILIRMIKI ACABA?TESEKKURLER....

12/26/2006 05:39:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Anonymous, tesekkurler :) Kurabiyeleri agzi s1k1ca kapatilmis kapta birkac gun rahatlikla saklayabilirsin. Bununla beraber en guzel yeni pisirildikleri zaman oluyorlar.

12/26/2006 06:45:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

MERHABA ISMIMI YAZMAMISIM..ANTIK KURABIYELERLE BERABER BUKAURABIYENIN DAYANMA SURESINI SORAN BENIM..TESEKKURLER ZINNUR..
SALİHAEROZAN

12/26/2006 01:00:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili zinnur

Tariflerde fotograflarda oyle guzel ki insanin cikolatayla bir ask iliskisi yoksa bile kesin olur bunlari gorunce. Hos benim zaten var sen de korukluyorsun bu durumu. Ellerine saglik cok hos gozukuyorlar. Sevgiler

12/26/2006 09:16:00 PM  
Blogger elcinin_mutfagi said...

Zinnur abla bayildim cok güzel görünüyorlar..Bu arada seni hep takip ediyorum ve inanilmaz hosuma gidiyor yaptiklarin ellerine saglik..Eskisi gibi yorum yazamasamda mutlaka hergün ugruyorum sana.
Senin verdign cikolatali puding tarifiyle pasta yaptim cokkkk güzel oldu:)
Seni cok seviyorum görüsmek üzere..

12/26/2006 10:49:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur hanım yine hayran hayran bakakaldım yaptıklarınıza. Ellerinize sağlık. Badem ezmesi bulabileceğimi zannetmiyorum ama fıstık ezmesi bulabilirim rahatlıkla. Antepde fıstıktan bol ne var ki :))
Ellerinize sağlık. Bayram için güzel bir alternatif oldu benim için.
Sevgiler.

12/26/2006 11:16:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Ve Zinnur'un beklediğim bayram tarifi. Bende evde birşeyler yaparın demiştim. Önce pasta yapmak geldi, sonra daha küçükikramlar yapmak istedim. Kurabiye bakınırken, bunlar ise tam istediğim gibi. Tabi bu arada süper görünüyorlar ve çok güzel fotoğraflanmışlar. Ellerine sağlık

Bayramda da yeni tarifler yayınlamaya zamanın olacak mı ? Kopya çekmek için soruyorum :))

İyi yıllar ve iyi bayramlar

12/26/2006 11:55:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Bunlar harika!!!Hem bayram ikramı hemde akşam yılbaşı atıştırmalığı. Tarif için teşekküeler bu arada blog adresinizi yemek24 te arkadaşlarımla paylaştım bu harika tadı kaçırmamaları için.
sevgiler sema.

12/27/2006 02:43:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

merhaba zinnur hn:)
gerçekten gene döktürmüşsünüz.bu kurabiyeler yumusacık kek kıvamında gözüküyor öylemi acaba birde badem ezmesini nerden bulabilirim bileniniz varmı

12/27/2006 07:25:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Tesekkurler, Nukhet :)

12/27/2006 09:30:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Elcin'cigim, tesekkur ederim. Bu arada pastani gordum, cok guzel olmus, ellerine saglik.
Sevgiler,

12/27/2006 09:32:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Titolo, fistikla daha guzel olur bence, hem goruntusu hem de tadi... Fistigi burda bulmasi zor, bulunursa da pek pahali oluyor. Ayrica memleketiminki lezzetinde de olmuyor tabii.

Kurabiyelerin yapimi kolay, tek endisem deneyecek arkadaslarin un farkliliklarindan oturu problem yasamasi. Hamur yumusakca oluyor. Icinde kullandigim badem ezmesinden daha yumusak oldugu icin rahatlikla ezmenin etrafinda kapatilabiliyor. Umarim iyi sonuc alirsin denersen.

Sevgiler,

12/27/2006 09:38:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Limon cicegi, tesekkur ederim guzel yorumun icin. Eger kurabiyeleri deneyeceksen, Titolo'ya yazdigim yorum, hamurun kivami konusunda ipucu verebilir. Umarim guzel sonuc alir ve tariften memnun kalirsiniz.

Bayraminizi kutlarim simdiden.

12/27/2006 09:40:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sema, tesekkurler, hem yorumun, hem de tarifi paylastigin icin.

Yilbasi ve bayramini kutluyorum simdiden.

12/27/2006 09:42:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Selen, badem ezmesi bulmak zorsa, yerine fistik ezmesi kullanabilirsin. Hatta bademi, findigi, fistigi uzun sure mutfak robotunda cekerek, yaglarini salmalarini saglayip, arzuya bagli pudra sekeri ile karistirarak kendi ezmeni yapabilirsin.

Kurabiyeler yumusak oluyorlar ama kekimsi dokuda diyemem. Eger o kivamda kurabiye ariyorsan, antik kurabiyeler daha kekimsi idi.
Sevgiler,

12/27/2006 09:45:00 AM  
Blogger pecete said...

gene guzel...gene zarif...

12/28/2006 06:37:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

merhaba blogunuzu uzun suredir takip ediorum cok guzel seyler yapiyorsunuz cok keyifli blogunuzu takip etmek.. badem ezmeli kurabiyelere bayildim heralde olmaz die dusunuorum ama sizin fikrinizi almak istedim bu kurabiyeler heralde ici ezmeli oldugu icin 1 2gun buzlukta saklanmaya gelmez degilmi pazar pisirsem die dusundum ama heralde en iyisi son anda yapmak.. tesekkur ederim bayraminizi ve yeni yilinizi kutlar ailenizle mutlu gunler dilerim :)
Ethel

12/29/2006 01:45:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur,

Sonunda bu kurabiyeyi denedim. Çok güzel oldular. İçine bir blogda gördüğüm -ama şimdi hatırlayamadım, münevver olabilir- fındık ezmesinden yaptım. Hamur yumuşak geldi 2.5 bardak un koydum. Pişerken çok yumuşak oldular ve 13 dakika pişirdim. Tam yuvarlar olmadılar biraz yayıldılar. Acaba biraz dahamı un eklemeliydim? Birde senin bıçakla kesilen resimde biraz kek kıvamında gibi görünüyor. Sanırım pişirme süresini uzatmam hata olmuş. Biraz sert oldular benimkiler. Üzerine bende çikolatalı glazür yaptım. Senin arşivindeki tariften yaptım ve yarısı arttı. Bu haliyle bile bayağı masraflı bir kurabiye oldu. Özel günlere özel ;-) 28 adet kurabiye çıktı. Acaba büyükmü yapmışım.
Tarif için çok teşekkür ederim.

1/29/2007 01:44:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Ah birde artan glazüzü dondurucuya attım. Orda ne kadar dayanır acaba. Birde çıkardığımda benmari usulü mü eritmeliyim?

1/29/2007 01:46:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Fatos, sonraki soruna once cevap vereyim, cunku o daha kolay :) Ganaji 6 ay buzlukta saklayabilirsin, bazi kitaplar daha konservatf davranip 3 ay diyorlarsa da, gurumuz Rose Beranbaum (Cake Bible'in yazari) 6 ay diyor, o diyorsa dogrudur :) Buzluktan aldiktan sonra oda sicakligina gelmesine izin ver, sonra ben mari metodu ile erit.

Gelelim zor sorulara.. Sanirim yumusak gorunmelerine bakmadan cikarmaliydin. Bir iki dakika da disarda bekleyince, kirilgan bir sey tutuyormus itinasiyla tepsiden alinacak kadar saglam oluyorlar, ilk bastaki yumusakliklarina ragmen. Sogudukca da daha saglamlasiyorlar tabii. Buna ragmen, kullandigin un cinsi ve miktari benimkinden farkli oldugu icin ve senin kurabiyelerin kivamini bilmedigim icin, fazla da bir sey diyemiyorum. Ama benim kurabiyeler hemen hic yayilmayip top seklini muhafaza etmislerdi. Demek hamurlarimiz biraz farkliymis. Bir daha denemek istersen, pisme suresini azicik daha kisa tut istersen.

Kurabiyenin pahali oldugu dogru, aslinda ganaj olayi orijinal tarifte yoktu, benim icadim. Burda toptan mal satan bir yerden Nestle marka damla cikolata aliyorum cok uygun fiata. Damla cikolatanin kalitesi cok iyi olmasa da, kurabiye vs icin is goruyor. Bu kurabiyenin ganaji icin de onlari kullanmistim. Kuverturle yapilirsa pahali olacagi kesin. Dedigin gibi ozel gun kurabiyesi.

Sevgiler,
Sevgiler,

1/29/2007 02:16:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Bu kadar çabuk yanıt beklemiyordum Zinnur teşekkür ederim,
Ben 80 gr.lık paketlerden kullanmıştım. Kuvertür bulamıyorum yaşadığım şehirde. Damla çikolatada aklıma gelmemilti. Bir dahaki sefere bende damla çikolata kullanayım. Gerçekten çok daha uygun olur fiyatı ve bende sık sık yapabilirim bu harika kurabiyeleri.

1/30/2007 12:34:00 AM  
Blogger zinnur said...

Fatos, yalniz damla cikolata konusunda ufacik bir uyarim olacak sana. Bu tarifte sutle birlikte eritildigi icin bir problem olmuyor ama, genelde damla cikolata, tatli ve kurabiyelerde erimemesi, butun kalmasi dusuncesiyle imal ediliyor. Bu nedenle icinde kakao yagi daha az. Bu da cikolata eritir gibi eritmege calisildiginda, bir zorluk olarak ortaya cikiyor. Kuvertur gibi puruzsuzce ve kolayca erimez damla cikolata. Isitma suresini uzattikca katilasabilir. Onun icin kuvertur veye normal cikolata gerektiren her tarifte, yerine damla cikolata kullanmak mumkun olmayabilir. Bu anlamda damla cikolata ile calismak biraz daha zahmetli. Buna ragmen, ben kalabaliga yaptigim bir cok tarifte Nestle'nin bittersweet damla cikolatasini normal cikolata gibi kullaniyorum, eritme safhasinda daha cok ozen gostererek...
Sevgiler,

1/30/2007 04:24:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Uyarın için teşekkür ederim Zinnur,

Damla çikolata kullandığımda dikkate alacağım.

SEVGİLER..

1/30/2007 06:18:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur

Bu harika kurabiyeleri tekrar denemek istiyorum ama bu sefer fıstık ezmesiyle. Eski bir sofra dergisinde fıstık ezmesi tarifi buldum. Yumurta akı ve pudra şekeri fıstığa eklenerek yapılıyor. İnternette bazı sayfalardada öyle. Tarif defteri ve değişik bazı sitelerde de su ve şekerle şurup yapılıyor birazda glikoz ekleniyor. Glikozum yok tabi. O yüzden nasıl yapacağıma karar veremedim. Sen hiç fıstık ezmesi yaptınmı acaba? Sence hangisini denemeliyim? Birçok tarif buldum ama senin onaylayacağını daha gönül rahatlığıyla uygulayabilirim.
Sevgiler....

1/16/2008 06:17:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Fatos, bence fistik ezmesinin nasil yapildigi cok kritik degil bu tarifte. Asil fistikli marzipani, dedigin gibi glikoz ve gliserinle yapiyorlar, boylelikle sekil vermek filan da mumkun oluyor. Ama bu uygulamada, ufak parcalar yuvarlanacak ve kisa sure pisecek. Onun icin sana uygun gelen bir tarifi kullanirsan, iyi sonuc alirsin sanirim. Yogunlugu badem ezmesine yakin olacak sekilde, malzemeleri ayarlayabilirsin. Eminim cok guzel olacak.
Sevgiler,

1/16/2008 10:34:00 AM  
Blogger yagizlahayat said...

Sonunda fıstık ezmeli olarak denedim. Fıstık ezmesi tek başına muhteşem oldu. Kurebiyenin içinde yoğun çikolata tadından pek hissedilmedi. Hamuruna sütlü çikolata ekledim ve üzerini beyaz konfiseriden hazırladığım glazürle kapladım. Glazürün kaplanacak kıvama gelmesi için saatlerce beklemem gerekti. Konfiseriden mi acaba. Yarısını da sütlü glazürle yaptım. O nda bir problem olmadı. Çok tatlı bir kurabiye oldu. Bir tane yeyince kesiyor. Ama güzeldi. Ama genede en güzel kurabiye makaron diyorummmmmmm;-)

2/05/2008 06:41:00 AM  
Blogger zinnur said...

Fatma, ellerine saglik. Bence de makaronun ustune yok, gerci o da epey tatli ama... Bu kurabiyelere gelince, beyaz cikolata bana da hep ic bayici geliyor. Bu nedenle eksi meyvalarla (ahududu, limon vs) kullanip, o tatlisini kesmege calisiyorum. Bitter cikolata ile glazur belki daha az tatli olabilirdi. Ama senin yaptiginda da, renk kontraslari eminim cok hos durmustur. Glazuru cabuk koyulastirmak icin bir yol su: Diyelim ki kremali glazur yapiyorsun. Krema ile cikolatanin bir kismini ocak uzerinde erittikten sonra, atesten alip, kalan cikolatayi buna katacak ve karistirarak puruzsuzce erimesini saglayacaksin. Boyle yapinca, cabuk soguyor ve dolayisiyla koyulasiyor. Icine buz konmus bir kase uzerine oturtup, karistirarak da sureci kisaltabilirsin. Tabii buzdolabinda yapmak da mumkun, ama s1kca kontrol edip, karistirmak lazim boyle yapinca.
Sevgiler,

2/05/2008 07:33:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 10:57:00 AM  
Blogger yagizlahayat said...

Zinnurcum yıllar sonra tekrar denedim bu tarifi. Bu sefer unda sadık kaldım. Gene yayıldı biraz ama daha lezzetliydi. Özellikle kayınvaldem bayıldı. Tarifinide bloğa eklemek istedim. İznin olursa tabi. Senden daha denediğim çok şey var biliyosun. Ben senden toplu bir izin alsam :-)

7/07/2013 12:40:00 PM  
Blogger zinnur said...

Fatoscugum, izne filan hic gerek yok. Paylastigim tariflerin kullanilmasi, ise yaramasi bir hediye almiscasina sevindiriyor beni. Baskasi paylasinca ise yarama, kullanilma olasiligi katlanarak artiyor, yani aldigim hediye daha da degerleniyor. Tesekkur etmesi gereken benim inan.

Bir onceki yorumuna cevap veremedim, cunku Tuirkiye'de idim. Dondugumde de sorunun aktualitesi kacmisti. Kusura bakma. Umarim babalar gununu cok guzel bir tatli ile kutlamissinizdir.

Sevgiler...

7/07/2013 12:53:00 PM  
Blogger yagizlahayat said...

Çok teşekkür ederim inin için. Ayrıca babalar gününde pasta yapma fırsatım olmadı ama o hala aklımda. Belki Yağızın d.gününde yapabilirim diye düşünüyorum. Yani soru hala güncel :-)

7/07/2013 01:38:00 PM  
Blogger yagizlahayat said...

Yayımladım :-) http://birdilimkeyif.wordpress.com/2013/07/08/cikolata-ve-bademli-bonbon-kurabiyeler/

7/09/2013 12:57:00 AM  

Post a Comment

<< Home