Thursday, November 23, 2006

Bol Cikolatali Sukran Gunu

Sukran gunu Amerikalilarin sevdigim bir gelenegi. Bu vesileyle senede bir kere bile olsa aileler bir araya geliyor, hemen her evde guzel sofralar kuruluyor. Insanlarin sevdikleriyle bulusup dunya nimetlerini paylasmalari kadar sukre davet edici bir ortam daha olabilir mi? Bugun biz de ikinci ailemiz diyebilecegimiz kadar bize yakin olan, oldukca kalabalik bir gurupla birlikteydik. Herkesin katilimiyla cok cesitli bir sofra kuruldu. Yedik, ictik, eglendik ve sukredecek ne kadar cok seyimiz oldugunu bir kere daha hatirladik. Guzel bir gundu.

Sukran gunu sofralarinin geleneksel tatlilari elmali ve kabakli paylar aslinda. Ama benim icin bu sukran gunu bol cikolataliydi. Once bir arkadasim icin cikolata ve ahududulu bir dogumgunu pastasi hazirlayarak basladim cikolatali macerama. Dogumgunu pastasini duzlemek icin levye ile kestigim kek parcalari, yine dogum gunu pastasinda kullandigim cikolatali ganaj ve glazurden arta kalanlar, ahududularin fazlasi ise, o anda gelen bir ilhamla bir kubbe pastaya donustu. Boylece butun artanlari degerlendirdigim icin icim rahat etti. Gercek bir pastanede, bir pastadan artani bir digerinde kullanma imkani oldugundan malzeme ziyaninin pek az olacagina kanaat getirdim bu tecrubem sayesinde.

Gelelim sukran gunu toplantimiza... Hazir mutfagin her karisi cikolatalanmisken, tercihimi yine cikolatali tatlilardan yana kullandim. Yaptigim cikolatali rulo pastalarin pandispanyasinin, dolgu kremasinin ve glazurunun tariflerini daha once vermistim. Tek yenilik suslemelerindeydi. Glazuru pastanin uzerine yaydiktan sonra, erimis beyaz cikolatayla rulolarin uzerine boyuna olacak sekilde uc tane paralel cizgi cektim. Sonra bir kurdan ile birbirine bitisik 8'ler cizerek bu cizgilerin uzerlerinden gectim ve boylelikle cikolata ile beyaz cikolatanin birbirine karismasini sagladim. Bunu yaparken dikkat edilecek sey, hem glazurun, hem de beyaz cikolatanin kurdanin biraktigi izi dolduracak kadar sivi olmasi... Yani biraz cabuk hareket etmek gerekiyor, eger susleme cikolatali glazur donmaya basladiktan sonra yapilirsa, kurdandan kalan bosluk kapanmayabilir. Bitter glazurun uzerine sutlu cikolata ve beyaz cikolata kullanilarak turlu turlu desen yapilabilir, hatta kurdanla cikolatalar gelisiguzel sekilde karistirilsa bile cok hos bir goruntusu oluyor.

Kubbe pastanin tarifinde sira... Uydurma filan ama, bol cikolatali sukran gununun en lezzetli urunu oydu bence.

Artiklardan Sukran Gunu Pastasi

Benim gibi cikolatayi ahududu ile mi, fistikla mi daha cok sevdigine bir turlu karar veremeyen biri icin harika bir pasta bu. Zira hem ahududulu, hem de fistikli... Pasta artik malzemeleri degerlendirerek yapildigi icin maalesef miktarlar konusunda kesin konusamayacagim. Ganajlar ve glazurun tariflerini hafta sonunda ekleyecegim; bu olculerle yaptiginizda bu pasta icin fazla gelebilirler, ama ucu de kendi basina farkli projelerde kullanabileceginiz guzel temel tarifler. Artarlarsa, dondurabileceginiz gibi, ikinci bir artik pastasi yapip, sukran gununun ruhuna uygun olarak komsunuzla ya da ofis arkadaslarinizla paylasabilirsiniz de...

Once artan cikolatali kek katlarindan birini kubbe kalibima yerlestirdim. (Bu isi yaparken kekiniz kirilirsa, hic istifinizi bozmayin ve benim gibi elinizdeki kek parcalariyla yama yaparak bu basamagi tamamlayin. Ayrica keki koymadan kalibinizi strecle kaplarsaniz, sonradan pastayi kaliptan ayirma guclugu yasamazsiniz benim gibi.) Fistikli krokanimi ikiye ayirdim, yarisini iyice incelinceye kadar mutfak robotumda cektim ve boylelikle elde ettigim fistikli pralin tozunun cogunu beyaz cikolatali ganajima ekledim. Amacim acik yesil renkli bir krema elde etmekti ama oyle olmadi. Dogrusu pek de aldirmadim, cunku lezzeti kasiklanip yenecek kadar guzeldi. Pralinli beyaz ganajimin yarisini kaliptaki kek tabakasinin uzerine yaydim. Bunun uzerine kalan keklerden --yine ekleme ve yamama teknikleriyle-- bir kat olusturdum. Pralinli beyaz ganajin sonunu bu yamali kek katinin uzerine yaydim ve kalan pralini uzerine serptim. Tam o sirada dogum gunu pastasindan kalan ahududular gozume ilisti ve "neden olmasin?" diyerek onlari da tersten beyaz cikolatali ganaja batirdim.

Bu asamada biraz ara vermem gerekti; cunku paralel olarak uzerinde calistigim dogum gunu pastasini bitirmek icin cikolatali ganaj yapma sirasi gelmisti. Boylece ben diger pastayla ugrasirken, kubbe pasta da biraz buzdolabinda dinlenme ve yerlesme firsati bulmus oldu. Dogum gunu pastasi tamamlaninca ben de mutlulukla deneysel kubbe pastama geri dondum. Obur pastadan artan cikolatali ganajin icine fistik krokan parcalarini butun olarak attim. Kubbe kalibin hemen hemen ust hizasina gelecek sekilde kalibimi cikolatali ganajla doldurdum. Kalan kek parcalarindan pastama bir taban hazirladim. Ustten hafifce bastirarak arada olusabilecek bosluklarin yok olmasini sagladim. Uzerini strecle kapatip, buzdolabina aldim. Biraz da o sekilde dinlendi.

Servis tabagina tersyuz edip streci dikkatlice siyirdiktan sonra, kalan cikolatali ganajla pastanin uzerini sivadim. En son olarak dogum gunu pastasindan artan cikolatali glazuru yeniden eritip ganajin uzerine doktum. Maalesef butun kubbeyi kaplamaya yetmedi ama bu haliyle bile guzeldi goruntusu. Tadi ise guzelin otesindeydi benim icin. Cikolata, fistik, ahududu, daha cikolata; daha ne bekleyebilir ki insan bir pastadan??

20 Comments:

Blogger İpek Kuscu said...

Zınnur ,ben ne zaman senin pastalarından birini yapacağım.O kadar yoğun geçti ki günler, bu gün pasta siparişi vermek zorunda kaldım .Yılbaşına umutluyum ,o zaman yapacağım senin bir pastanı.Keyifli bir haftasonu diliyorum sana ve aileye.Sevgiler

11/24/2006 12:26:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Cilek'cigim, bazen planladigi gibi olmuyor isler insanin; bilmez miyim? Neyse ki, Turkiye'de siparis verilebilecek guzel pastaneler var. Burda ya pastalar kotu, ya da cok pahali. Ister istemez is basa dusuyor :)

Ben de sana ve ailene guzel bir Pazar diliyorum.

11/24/2006 01:44:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

zinnir hanımcım,sayfanızı büyük bir hayranlıkla sessizce izliyorum.seni alkışlamamak mümkün değil.ellerine saplık.herşey o kadar güzel ki.
sevgi ve selamlarımla
nunubella

11/24/2006 09:50:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

zinnurcum kusura bakma,bazı harf hataları olmuş.ellerine sağlık canım.
nunubella

11/24/2006 09:51:00 PM  
Blogger munevver said...

Zinnurcuğum,şimdi bu pastayı yapma da dur.Senden öğrendiğim güzel bir alışkanlık,pandispanyaları streçleyip buzlukta muhafaza etmek.Eskiden hep günü gününe yapardım.Bana saklayınca tadı değişir gibi geliyordu.Meğer ne rahatlıkmış.Buzluğumda çik.pandispanya hazır.
Ellerine sağlık arkadaşım.Çook güzel çoook.

11/25/2006 12:04:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur Hn:)
Bu pasta gerçekten çok güzel.Bende annemin doğum günü için yapmak istiyorum.Becerebilirsem tabiki...
Birşey sormak istiyorum.Çikolatalı glazür için kremayla erimiş çikolatayı karıştırıyorsun değilmii?ben yanlış anladım sanırım...Çünkü kremayla çikotayı ganaj içinkullanmışşın birde...

11/25/2006 02:38:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Nunubella, cok tesekkur ederim. Sen yine sessiz kalma bence :) Yorumun sayesinde ben de senin guzel blogunu ziyaret edebildim cunku.

Sevgiler,

11/25/2006 08:52:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Munevver'cigim, begendigine sevindim. Gercekten uydurma bir pasta icin lezzetliydi, bazen oyle denk geliveriyor iste. Buzlukta pandispanya, hatta krema olmasi isi kolaylastiriyor, degil mi? Iyice ambalajlandiktan sonra tadi da etkilemiyor. Ben de kendi tavsiyemi tutup krema ve ahududulu sos yapip atmaliyim buzluga bu aralar.
Sevgiler,

11/25/2006 08:57:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Selen, yanlis anlamamissin, ganajda da glazurde de cikolata ve krema karisiyor; fark miktarlarda. Ganaj icin krema miktari daha fazla, ayrica soguduktan sonra bir de cirpiliyor ve rengi iyice aciliyor. Glazurde ise cikolata miktari baskin ve cirpilmadigindan daha koyu renkli oluyor. Glazuru krema yerine tereyag ile yapmak da mumkun, ama bence cikolatanin tadini en guzel krema cikariyor ortaya. Tabii boyle lafla birakmayacagim, aksama tam tarifleri ekleyecegim. O zaman fark daha acik olacak.

Dogumgunu pastan icin simdiden kolay gelsin sana.

11/25/2006 09:02:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur, sanırım üç gün önceydi. Eski yaptığın kubbe pastalara baktım, özellikle şu rulo pasta yapıp dilimlenene. Bu da harika olmuş gerçekten. Ellerine sağlık, artık sana yapmak istiyorum demeye utanıyorum:( Bir gün olur da becerirsem sana haber vereceğim zaten:) Sevgilerimle.

11/25/2006 07:17:00 PM  
Blogger OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN said...

Güzel bir Pazar Tatili diliyorum
Ye#Özel Yilbasi mönüsü etkinligine katilimini bekliyorum. Kodlar sayfamda linklerin alt bölümünde sevgiler...
Sonia

11/26/2006 03:24:00 AM  
Blogger Ferhanca said...

Zinnur, çokgüzel olmuş estetik görünüşü süper..ellerine saglık..bende kubbe pasta yaparım içine eklediğin malzemeyle güzelleşiyor seninde öyle olmuş ıyıkı ziyan etmedin.. afıyet olsun..sevgiler.FERHAN

11/26/2006 08:01:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sonia, haber verdigin icin tesekkurler. Ben de size guzel bir Pazar diliyorum.

11/26/2006 11:27:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ferhanca, gercekten pastanelerin artiklarini toplayan cok sevdigim aycoreklerine benzedi bu pasta, zira elime geceni attim icine :) Kubbenin cekiciligi, icinin daginikligini biraz dengeliyor sanki. Yine yaparim tahmin ediyorum ki, ama herhalde her sefer biraz degisik olacak goruntusu.
Sevgiler,

11/26/2006 11:31:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Çok teşekkür ederim Zinnur açıklamaların için.bu temel tarifleri sabırsızlıkla bekliyorum.

11/27/2006 01:18:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Selen, kusura bakma, bu hafta sonu nasil gecti anlamadim. Tarifleri eklemem gerektigini tamamen atlamisim. Simdi de disari islerim var. Ama aksama, soz!
Sevgiler

11/27/2006 06:52:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Behiye'cigim, nasil oldu da yorumunu atladim bilmem? Dikkatsizligimi mazur gor lutfen. Senin yaptigin seylere bayiliyorum ben. Hem pratik, hem de lezzetli tarifler verdiklerin. Aralarinda kubbe pasta da olmayiversin canim, ne cikar?

Ama gercekten denemek istiyorsan tavsiyem, bir kac gune bolmen. Bos bir zamaninda ruloyu yapip dondurabilirsin mesela. Bir cok kremayi da onceden yapip dondurmak mumkun. Boylece ozel gununden once dondurduklarini cozup, pastani son haline getirmek kalir sana. Boylesi cok daha zahmetsiz oluyor.

Sevgiler,

11/27/2006 07:02:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Harika görünüyor ellerinize sağlık. Tadını mükemmelliğini hissedebiliyorum :) Bende bayılırım ahududu, çikolata, fıstık, fındık herşeye :)

11/27/2006 07:25:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Rica ederim Zinnurcuğum, dikkatsizliğini mazur görmek ne demek, ben üzülürüm inan. Senin hassas ve herşeyi ince ayrıntısına kadar düşünen yapını bildiğimi düşünüyorum artık:) Pastayi dediğim gibi deneme sözü vermek istemiyorum, sonra yapmayınca veya yapamayınca ben verdiğim sözü tutamamış hissettiğimden içimde rahatsızlık oluşuyor.Ama dondurabilme imkanı gerçekten kolaylık. Ayrıca güzel sözlerin için teşekkür ederim. Sevgilerimle.

11/27/2006 09:38:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 11:58:00 AM  

Post a Comment

<< Home