Sunday, November 19, 2006

Anne Keki

Annem bunun gibi kekleri s1k s1k yapardi, hatta firinimiz olmadan once --evet, o gunleri de hatirliyorum ben-- kek tenceresinde yapardi keklerini . O zamanlar ben mutfak isleriyle (ya da diger herhangi bir ev isiyle) pek ilgili degildim. Yemek yapmayi evlendikten sonra ogrendim; sonralari da ozellikle tatli yapmaktan zevk alir oldum. Yillar icinde bir amator icin iyi sayilabilecek bir bilgi birikimim oldu pasta, kek ve kurabiye yapimi konusunda. Simdilerde yapimi zor ve asamali pastalarla ugrasmaktan artistik denebilecek bir zevk alsam da, beni en fazla mutlu eden mutfak etkinligim genc kizligimda annemin cabucacik aksam cayinin yanina yetistirdigi --evde el altindaki malzemeye gore bazen elmali, bazen findikli, bazen recelli ama her zaman yumusak ve lezzetli olan-- keklerden pisirmek olsa gerek.

Malzemeler arasindaki eksi krema bizim suzme yogurdu andiriyor biraz, ya da Araplarin Labneh adli peynirini... Zannediyorum ki eksi krema yerine annemin yaptigi gibi yogurt kullanarak da iyi sonuc alabilirsiniz. Anne keki, Nick Malgieri'nin Perfect Cakes kitabindaki bir tarif, damagimda annemin keklerinden kalan lezzetle harmanlanarak ortaya cikti. Uzerindeki cevizli malzemeden oturu biraz duzensiz kabarabiliyor ama lezzeti yerinde bir kek kesinlikle.
  • 2 bardak un
  • 1 tatli kasigi kabartma tozu
  • 1/2 tatli kasigi kabartma sodasi
  • 225 g yumusak tereyagi
  • 1 1/2 bardak seker
  • 2 yumurta
  • 1 bardak yogurt (ya da eksi krema)
  • 1 bardak irice cekilmis ceviz
  • 1/4 bardak seker
  • 2 tatli kasigi tarcin
  • 1/2 ila 3/4 bardak marmelat
Firininizi 175C ye isitin. 23 cm lik kalibinizin icini kati yagla yaglayin ve unlayin. Un, kabartma tozu ve sodasini bir kaseye alip, guzelce karistirin.

Kekin ortasinda ve ustunde kullanacaginiz cevizli ic icin, ceviz, 1/4 bardak seker ve 2 tatli kasigi tarcini ufak bir kapta karistirin.

Baska bir kasede 1 1/2 bardak seker ve tereyagini mikserinizin orta hizinda 5 dakika kadar cirpin. Sonra her seferinde yine cirparak, teker teker yumurtalari ekleyin. Mikserinizin hizini yavasa indirip, unlu karisimin 1/3 unu yumurtali karisima katin. Bunun arkasindan --bir yandan cirparak-- sirasiyla yogurdun yarisini, kalan unlu karisimin yarisini, kalan yogurdun tumunu ve kalan unun tumunu ekleyerek hamurunuzu olusturun. Mikseri durdurup, hamurunuzu genis bir kasik ya da spatul ile soyle bir altust edin. Hazirladiginiz kaliba hamurunuzun yarisini dokun. Kasikla ustunu duzledikten sonra marmeladi kasik kasik hamurun uzerine yayin. Cevizli icinizin yarisini serpistirin. Hamurun kalan yarisini bunun uzerine dikkatlice yayin ve yine kasikla duzledikten sonra hamurunuzun uzerini cevizli icin kalaniyla kapatin. Firina surup kekin ortasina batirdiginiz kurdan temiz cikana kadar pisirin. (Nick Malgieri, bu kekin ortasi delik kalipta pisirilmesini tavsiye ediyor. Boyle kalip icin verdigi pisme suresi 50-55 dakika. Bende o kaliplardan olmadigi icin normal kelepceli kalipta yaptim ve pisme suresi 1 saatten daha fazla oldu.)


20 Comments:

Blogger DAMLA said...

Ben inanılmaz bir "kek sever" im!!... Evde benden başka kimse yemese bile yapıp yapıp duruyorum. Bu işten en çok ofistekiler faydalanıyor!!...
Bu tarif de çok güzel, mutlaka deneyeceğim:)

11/20/2006 07:10:00 AM  
Blogger BETUL said...

Zinnurcugum, ellerine saglik.. Ama nolursun iki gozum, yapma, su tarifleri acik zeminde acik renkli yazma, inan sasi olacagiz..

11/20/2006 10:00:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur,

Kek nefis görünüyor.
Sour cream hakkında bir sorum olacaktı. Tadı süzme yoğurda benziyor demişsin, sour cream yerine süzme yoğurt kullanmak mı daha iyi bir alternatif olur, yoksa yarısı süzme yoğurt, yarısı da heavy cream (veya 3/4lük kısmı süzme yoğurt, 1/4lük kısmı heavy cream) olursa daha iyi bir alternatif yakalamış olur muyum? Mesela mascarpone peynirinin alternatifi olarak krem peynir+heavy cream öneriliyor.
Sour cream yerine creme fraiche de kullanılabilir mi, yoksa creme fraiche çok yağlı bir alternatif mi olur?
Sevgiler…Leyla

11/20/2006 10:07:00 AM  
Blogger zinnur said...

Damla'cigim, kekler hem cok zor olmayan, hem de her duruma uyum gosteren tatlilar. Kahvaltida da yenir, cay ve kahveyle de, yemek ustu tatli olarak da.. Yok, evde gitmedi, ofise tasimasi da kolay, oyle degil mi? Daha ne olsun? Umarim begenirsin bunu da.

11/20/2006 12:06:00 PM  
Blogger zinnur said...

Betul'cum, sagol. Yazinin acik renk olusu konusunda ilk sikayet senden geldi. Senin komputerinin settingleriyle ilgili bir durum olabilir mi acaba? Genelde sikayet olan bir durumsa gercekten, seve seve degistiririm tabii. Zaten yakinda Bizim Pastane'nin arayuzunu de degistirmek istiyorum. Uyarin icin tesekkurler.

11/20/2006 12:09:00 PM  
Blogger zinnur said...

Merhaba Leyla, soyledigin benim aklima yatti, cunku eksi krema suzme yogurttan biraz daha sulu kivam olarak ve tahminimce daha da yagli... Internetten arastirdigimda en cok karsima cikan eksi krema muadili azicik limon suyu katilmis ve sutle sulandirilmis "cottage cheese", ayrica suyu iyice suzulmus tam yagli yogurt da kullaniliyor.

1 kasik sour cream'de 3 g yag varken, creme fraiche'in ana malzemesi olan sut kremasinin 1 kasiginda 5.5 g yag varmis. Yani tahmin ettigin gibi creme fraiche daha yagli. Yine de creme fraiche sour cream yerine pek guzel kullanilir bence, ama yazik olur sanki creme fraiche'e? Suzulmus yogurt, ya da yogurt arti krema karisimi kullan gitsin derim.
Sevgiler,

11/20/2006 12:30:00 PM  
Blogger Ferhanca said...

kek harika görünüyor..afiyet olsun. üzeri hele çok değişik..kek tencerelerinin kekide bir başka oluyordu .kabardımı bır karış olurdu şimdi yazını okuyunca aklıma geldi.. sevgiler..FERHAN

11/20/2006 01:08:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnurcum kekler çok güzel görünüyor, çok da güzel fotoğraflarını çekmişsin, ellerine sağlık:).
Ben bir keresinde ortası delik kek kalıbımda kekin tam orta katına elmalı bir karışım dökmüştüm ve kalıbı yağlamama rağmen çıkartırken bu orta katmandan ayrılmıştı. Senin bu kekinin ortasında da benzer yapıda bir katman olduğu için; çıkarma kolaylığı açısından, senin yaptığın gibi, kelepçeli kalıp kullanmak daha iyi olabilir mi sence?
Sevgiler...
aslı

11/20/2006 02:10:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Daha dün annemle eski kek tenceresini yad etmiştik. Senin bu yazın tam üzerine geldi nostaljimizin. Ama haksızlık etme o kadar da eski bir zamana ait sayılmaz :)

"O kek tenceresi zamanlarında ben de mutfak isleriyle pek ilgili degildim. Yemek yapmayi yalnız yaşamaya başladıktan sonra ogrendim; sonralari da ozellikle tatli yapmaktan zevk alir oldum. Simdilerde yapimi zor ve asamali pastalarla ugrasmaktan artistik denebilecek bir zevk alsam da, beni en fazla mutlu eden mutfak etkinligim annemin cabucacik hazırladığı keklerden, kurabiyelerden yapmak."

:) Ne güzel yazışmışsın. Ben kendi adıma başka birşey ekleyemedim bu dediklerine :)

11/20/2006 06:02:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

ellerine sağlık kek nefis bende betül'e katılıyorum yazıları okumakta zorlanıyorum sevgiler

11/21/2006 01:30:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur, biliyorsun ya, "artistik" calismalarini da zevkle takip edip gozumuzu senlendiriyoruz ama anne keki deyince de akan sular durdu. Hele bir de disarida yagmur yagiyorsa, iki arada cayin yanina diye yapilivermis, ama ille de anne eli degmis, sohbet ustu kek, kurabiye insani nasil mutlu eder, evde olmanin guvenlik duygusu ile sarip sarmalar, sonradan da uzaklardan ozlenir boyle iste o zamanlar...Ellerine saglik, Zinnur. Ozellikle arasina marmelat surulmesi ve uzerindeki kitir ceviz fikri cok hosuma gitti. Ama yagi biraz urkuttu, ona ne yapsak ki? :(

11/23/2006 01:11:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

artık değişik tadlar aramaktan anne-anneanne keklerini,çöreklerini unutuyoruz.ama çayın yanına hala en güzel giden bence eski dediğimiz tarifler.

ben resimleri istediğim büyüklükte yayınlayamıyorum artık.geçen post una baktığımda senin de küçüktü ama sonradan değiştirmişsin.yeni resmin büyük.ben de artık blogger izin vermiyor sanıyordum.nasıl ayarlıyorsun?beni de bilgilendirirsen sevinirim.sevgiler...

seda

11/23/2006 08:14:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ferhanca, evet, hatta ortaliklarda olsa edinecegim onlardan. Insanin firini yakmak istemedigi, ama kek, pasta yapmaktan da vazgecemedigi yaz gunleri icin iyi bir alternatif olabilir.

11/24/2006 10:48:00 AM  
Blogger zinnur said...

Butterfly, tesekkurler. Kekinin basina gelen ortadaki katmanin yapisindan kaynaklaniyor olabilir. Bu kekte ortaya eklenenler elmali bir ic gibi farkli yapida degil aslinda. Findik, fistik gibi kek hamuruyla kolaylikla butunlesen, ya da marmelat gibi zaten yapiskan ozellikte olan seyler. Yine de kelepceli kalipta daha basarili sonuc alabilirsin belki, cunku dolgu ve kek hamurunun birlestigi alan daha fazla, bir kismi ayrilsa bile diger yerler birbirini tutabilir. Garip bir sekilde ifade ettim, ama oyle tahmin ediyorum ki bu konuda ikimiz de ayni seyi dusunuyoruz ve sen ne demek istedigimi anladin :)

Bir dahaki denemende basarilar dilegiyle,

11/24/2006 10:56:00 AM  
Blogger zinnur said...

Isil'cigim, anne elinin degdigi her sey guzel oluyor. Ilk baslarda uzak dursak da bize mutfagi sevdiren hep o ellerin sihri.
Sevgiler,

11/24/2006 11:02:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ebru, ilk firsatta ilgilenecegim bu konuyla. Fikrini belirttigin icin tesekkurler.

11/24/2006 11:02:00 AM  
Blogger zinnur said...

Turkmen, ne guzel yazmissin! Anne ozlemim daha da artti. Galiba bana memlekete yol gorunuyor yavas yavas.

Tereyagi miktari konusunda haklisin. Bu Fransiz sefler bu konuda biraz abartili davraniyorlar. Nitekim ben o tarifte yazandan az kullandim, ama su anda hatirlayamiyorum ne kadar azalttigimi. Tezgahta duran kadarini koydum sadece. Daha sonra tarifi yaziya gecirirken kitaptaki miktari koymusum. Sen de denersen azaltmaktan cekinme, cunku icindeki eksi krema zaten yagli bir sey.
Sevgiler,

11/24/2006 11:07:00 AM  
Blogger zinnur said...

Seda, evet, yeni arayislar icindeyiz cogunlukla. Ama misafir agirlama endisesi olmadan bir bardak cayin yaninda bir seyler olsun dedigimizde, en severek yaptigimiz ve icimizi mutlulukla dolduranlar anne-anneanne tarifleri yine.

Resim boyu konusunda sana email yollayacagim bu hafta sonu.

Sevgiler,

11/24/2006 11:12:00 AM  
Anonymous gul said...

harikasisiniz sizi cani gonulden takdir ediyorum sitedeki kekleri deniyorum cok lezetliler elerine saglik :) sizin gibi yapamasamda guzel oluyor ginede

4/30/2009 10:29:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 10:32:00 AM  

Post a Comment

<< Home