Wednesday, October 04, 2006

Hurmali Islak Kek

Hurmali Islak Kek (Sticky Toffee Pudding) Ingilizlerin dunya mutfagina hatiri sayilir bir katkisi. Tarifini daha once Zeynep Seda, Sibel ve Hatice bizimle paylasmisti. Simdiye kadar yedigim en nefis tatlilardan birinin sadece fotojenik olmayisi yuzunden dikkatten kacmasini istemedigimden, ozellikle hurmanin sofralarimizda bolca bulundugu bu donemde Hurmali Islak Keki bir kere daha hatirlatmakta fayda gordum.

Kek yapacagim diye mikserinizi dolaptan cikarmayin, ihtiyaciniz olmayacak. Yapimi son derecede basit bir tatli bu. Turlu sekilde yapabilirsiniz, ister kek kalibinda, ister tepside, ister benim bu sefer yaptigim gibi kucuk kaliplarda... Yapildiktan kisa bir sure sonra henuz ilikken servis yapildiginda, hele uzerinde biraz da vanilyali dondurma eklerseniz nefis oluyor. Eger onceden yaptiysaniz servisten once ya mikrodalgada ya da firinda biraz ilitmanizi tavsiye ederim. Iradenizi kullanip, ikinci porsiyona uzanmamayi basarirsaniz, malzeme listesindeki tereyaginin fazlaligi da problem olmayabilir.

Benim kullandigim tarif Hatice'ninkiyle ayni. Turkiye'de Turk unuyla denenmis olmasi bakimindan ic rahatligiyla yapabilirsiniz. Deneyin, pisman olmayacaksiniz.


16 Comments:

Anonymous Anonymous said...

merhaba zinnur,cok harika görünüyor denemem lazim hemen ,tam hurma zamanida cok merak ettim dogrusu simdi sayfalaara baktimda ,tesekkürler cok iyi yapmissin hatirlatmanda insanin bazen aklina gelmiyor aslinda aradabi baska yemek veya pastalardan hatirlatmak hicde fena fikir degil...hayirli ramazanlar..

10/05/2006 11:17:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Harika görünüyor. Ellerine sağlık. Hurmanın bol oldugu bugunlerde kesin yapmak lazım.

10/05/2006 11:35:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur, Merhaba. Gazete yazarlarinin birinde su tarifi gorunce aklima geldin. Yapmak icin degilde okuman icin gonderiyorum. Hoscakal.

"OSMANLI YEMEKLERİ: Helvaci kabağı (kestane kabağı) denilen yuvarlak kabağı kalın mukavva genişliğinde ve serçe parmağı uzunluğunda dilimleyiniz. Dilimleri durulmuş kireç suyunda beş dakika tutunuz, kireç suyu kabağı sertleştirdiğinden piştiğinde dağılmasını önler. Bundan sonra kabak dilimlerini pekmezin içine atarak istenen koyuluğa ulaşıncaya kadar kaynatınız ve ateşten alıp soğumaya bırakınız. Aynı reçeli şeker veya balla da yapmak mümkündür."

10/08/2006 05:36:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Nuray ve Tulosh, cok gosterisli olmasa da kesinlikle denemege deger bir tarif bu. Zaten diger yapan arkadaslarin yazdiklari da oyle oldugunu gosteriyor. Yorumlariniz icin tesekkurler.

10/09/2006 07:47:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Mine, bilgiler icin tesekkur ederim. Aslinda ilginc bir tesaduf oldu yazman cunku ben de uzunca aradan sonra yeni bir kabak denemesinde bulunmustum dun. Bu sefer kabaklari boynuz olarak birakmayip, kucuk kestim. 5 saat kirecte biraktim ve bu sure icinde birkac defa kabaklari cevirip butun yuzeylerinin kirecle temas etmesini saglamaya calistim. Duruladiktan sonra kabaklari yer yer igneyle deldim ve sekerle az su ilavesiyle ustu acik olarak firinda pisirdim. Firin kabim yeterince genis degildi, arada altust etmeye calistimsa da biraz ust uste oldular ve kimisi kurudu azicik. Surubun icinde kalanlar guzel seffaflasti ama. Daha tadina bakamadim ama kesip gordugum kadariyla kabuklasma gerceklesmis. Pekmezle pisirilen kabak tarifini ben de Internette birkac yerde gordum ve ilgimi cekti. Su anda en cok kafami kurcalayan da kirece yatirma sureleri arasindaki buyuk farklar; 5 dk. diyen var, bir gun diyen de... Ama benim simdiye kadar olan sinirli tecrubemle en iyi sonucu galiba 5 saatte aldim.

Senin de tecruben olursa paylasirsan sevinirim.

10/09/2006 07:56:00 AM  
Blogger Zeynep Seda said...

Zinnurcum ellerine saglik! Ben bayiliyorum bu keke, bir ara o kadar cok yapiyordum ki esim yeter artik yoksa seker komasina giricez diye isyan edince istem disi olarak birakmak zorunda kaldim :) Ama hakikaten harika bir kek yaa!!

Sevgiler...

10/09/2006 08:42:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

bu dönem, bu keki denemek için çok uygun.

tarifname.blogspot.com

10/10/2006 06:33:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur'cugum, Bu tarif kabak receli icinmis aradaki zaman farki ondan dolayi olabilir. Kullandigimiz kabak da fark yapiyor olabilir. Sen hangi turlu kabakla yapiyorsun bilmiyorum. Ben, bu turlu tatlilar icin "butternut squash" kullaniyorum. Tam annemin kabagi gibi olmasa da en cok o kabakla iyi sonuc aldim. Bir de dessert pumpkin var galiba ama ben onu hic denemedim. Kireclisini yapma firsatim olursa mutlaka haber veririm.

10/10/2006 07:31:00 PM  
Blogger Burcu Özdoğan said...

Sevgili Zinnur gerçekten çok güzel görünüyor.Eminim tadıda harikadır.Ellerine sağlık

10/10/2006 11:13:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur selam, blogta bir sorun mu var, yoksa benim bilgisayar veya baglantidan kaynaklanan bir sorun mu anlamadim. Damla cikolatali tepsi kekinde garip karakterler gorunuyor ve devami da yok. Ustelik yan taraftaki arsiv kismi da ucmus. Yok, senin blogu goremiyor olmak beni biraz panikletti de o bakimdan..Acaba hangi guzel tarifleri kaciriyorum diye...Selamlar, sevgiler,

10/12/2006 11:25:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zeynep Seda, gercekten malzeme listesini gorunce insan biraz endiseleniyor. Ama tadina hic diyecek yok!
Sevgiler,

10/13/2006 02:50:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Seda, ben de oyle dusundum. Bu vesileyle, Hurma-YE etkinligi icin yaptigim diger tatli tariflerini de hatirlatmis olayim.
Sevgiler,

10/13/2006 02:55:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Mine, yorumlarindan hep faydalaniyorum. Ben de bir suru kabak cesidi arasinda kararsiz kaldigimdan (ve TR'deyken yedigimiz kabagi pek de hatirlamadigimdan) desert pumpkin de karar kilmistim. Bundan sonra butternut squash deneyeyim.

10/13/2006 03:01:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Burcukusu'cugum, tadi goruntusunden de guzel, ama tereyagi, sekeri bol bir tatli ne yazik ki!

10/13/2006 03:07:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Turkmen'cigim, blogger'dan kaynaklanan gecici bir problem olabilir mi acaba? Su anda ben bir aksaklik goremiyorum ama...?
Sevgiler,

10/13/2006 03:09:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 10:32:00 AM  

Post a Comment

<< Home