Thursday, September 21, 2006

Oldu Olacak!

Ciya'da kirece yatirilarak yapilmis kabak tatlisi yedikten sonra bu yasimda kabak tatlisi sever oldum. Munevver'den ve diger bazi arkadaslarin yorumlarindan aldigim ipuclariyla bu tatlida kullanilan kireci Internet'ten buldum ve ismarladim. Dun de hayatimin ilk kabak tatlisini yaptim. Sonuc Ciya'ninki kadar basarili olmasa da, kesinlikle o guzel lezzet ve dokuyu hatirlatti. Uzun zamandir hic bir mutfak tecrubem beni bu kadar mutlu etmemisti, sanirim evde yapabilecegimi dusunmedigimden olsa gerek.. (Halbuki bu sabah annemle konusurken, annem anneannemin, kabak tatlisini, recelleri, hatta tursuyu bu sekilde yaptigini, kirece yatirilarak yapilan tursularin kolay kolay bozulmadigini soyledi. Anneannemin hep kullandigi bu yontemden benim bu yasima kadar bihaber olmam dusundurucuydu benim icin. )

Kucuk bir kabaktan yaptigim ilk denememiz bitmek uzere ve ben ikinci tatlimi yapmak icin sabirsizlaniyorum. Bu sefer kirecte yatirma suresini biraz daha uzun tutacagim. Ah, bir de su kabaklari soyulmus satsalar ne iyi olurdu! Bu arada biraz gec gelen kabak merakim en cok esimi mutlu etti, kendisi kabak tatlisinin her turunu --kirecli, kirecsiz-- cok sever de...

Eger ilgilenen olursa tarifi ve kirecin Amerika'da nerden alinabilecegini ilerki bir iletimde sizlerle paylasirim. Yardimi gecen herkese cok tesekkurler!

41 Comments:

Blogger munevver said...

Zinnurcuğum,gözün aydın!Kireçle sen de haşır neşir olursun bundan sonra.Ama kabak çok güzel duruyor.Şerbeti de şöööyle süzülmüş....Kireçte tutma süresini insan yapa yapa ayarlıyor.Ne kadar tutarsak,ne kadar sert oluyor,bunu insan anlıyabiliyor.Ellerine sağlık.Çok güzel çok.

Bir de bir öner: Belki sen de biliyorsun.Eğer kabağı kireç kaymağına yatırmadan pişirirsen,parlak olmasını istiyorsan,tencereden bir fırın tepsisine tek sıra alıyoruz.Üzerine şerbetini döküyor,1 avuç da toz şeker serpiyoruz,şeker eriyene kadar fırında (orta ısı) tutuyoruz.Pırıl pırıl kabaklar oluyor.Afiyet olsun..Çook öpüyorum.

9/21/2006 09:31:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur merhaba, kireci Amerika'da nerden buldugunu soyleyebilir misin?

9/21/2006 10:51:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba, elinize saglik. Tarifi yazabilirseniz cok sevinirim. Turkiye'de kirec bulmak kolay mi bilmiyorum ama Amerika'da hemen hemen tum grocery store'larda bulunuyor. Genelde tursuluk ve konservelik malzemelerin satildigi bolumde buluyorum ben. Tesekkurler.
Gul

9/21/2006 11:46:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba,

Elinize sağlık, güzel görünüyor, bu kirece yatırma süresi sanırım ortalama 5 saat kadar oluyor, siz kaç saat beklettiniz?

9/21/2006 11:51:00 AM  
Blogger Zeynep B. said...

nasıl yani? kireci illa ki amerikadan mı ısmarlayacağız?

9/21/2006 12:44:00 PM  
Blogger zinnur said...

Munevver'cigim, sagolasin. Bu ise el atmam da senin sayende oldu zaten. Yoksa ben hala yazi anip bol bol yutkunuyor olacaktim :) Daha tam basarili sonuc alamadim, kabaklar seffaflasmadi mesela. Bir de Ciya'ninkinin disi iyice kitir, ici ise yumusak ve sulu idi. Ben 3 saat kirecte yatirarak o kitirliga ulasamadim ama dedigin gibi, yapa yapa ogrenecegim. Kirecsiz kabak ile ilgili onerin icin de ayrica tesekkurler. Kirecle parlatmayi beceremezsem kesinlikle deneyecegim.

Ne iyi ettin de blog actin! Sayende cok sey ogreniyorum.

9/21/2006 12:50:00 PM  
Blogger zinnur said...

Tugba, ben cok bulunmaz bir sey zannedip Internetten ismarladim ama sonradan ogrendim ki supermarketlerde bulunuyormus. Burada yukardaki yorumlardan birinde Gul'un de soyledigi gibi tursu yapmak icin kullaniliyor daha cok. Pickling lime diye arayacaksin. Ben 1 lb una $4+ verdim, herhalde bu miktarla bu kabak mevsimini ve sonrakini rahat rahat cikaririm. Pahali bir sey degil yani.

9/21/2006 12:53:00 PM  
Blogger zinnur said...

Gul, keske ismarlamadan bilseydim! Dogrusu markete bakmak aklima gelmedi. Neyse ki, ismarlamam gereken bir iki sey daha vardi, onlarla birlikte alinmis oldu. Tarife gelince, bu sefer 3 saat kirecte tuttum ve 3 saat duruladim, bence kirecleme suresi daha fazla olmaliydi. Kabagin agirliginin yarisi kadar da seker koydum cok az suyla. Ama sonuc daha icime cok sinmis degil, oldu artik dedigimde ileti olarak yayinlarim. Bu arada siz de bildiklerinizi paylasirsaniz belki birlikte en guzel tarife ulasiriz.

9/21/2006 01:00:00 PM  
Blogger zinnur said...

Anonymous, ben sadece 3 saat beklettim, iyice katilastigini gorunce korkup cikarttim. Ama tecrubesizlik etmisim, sonuca gore kesinlikle daha fazla kalmasi gerekiyormus. Ikinci denemede geceden yatirmayi ve sabah durulayip pisirmeyi dusunuyordum ama belki sureyi yavas yavas arttirmakta fayda var. Bes saat makul bir sure gibi gorunuyor. Tabii bir diger onemli parametre de kirec ve su miktari. Ben 16 bardak suya 1/2 bardak kirec kullandim.

9/21/2006 01:07:00 PM  
Blogger zinnur said...

Mutfak Robotu, Amerika'dan ismarlamasaniz da olur :) Kosedeki aktar ne gune duruyor? Amerika'dan alma yollarini benim gibi Amerika'da ikamet edenler icin paylasacaktim.

9/21/2006 01:12:00 PM  
Blogger munevver said...

Zinnurcuğum,kireç miktarını biraz daha arttır istersen.O zaman uzun süre gerekmeyebilir.Ama senin de dediğin gibi süre daha çok tecrübeyle oluyor.
Ayrıca teşekkür etmene gerek yok.Yardımım olduysa çok mutlu olurum.

9/21/2006 01:15:00 PM  
Blogger zinnur said...

Munevver'cigim, bu kutunun arkasindaki olcu idi, ama bir dahaki sefere biraz arttirabilirim de... Gerci olay bir plan cercevesinde aktiktan sonra surenin uzunlugu bir problem degil bence.
Sevgiler,

9/21/2006 01:43:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba yine ben. Bu tarif benim ilgimi cok cekti cunku burada Makedonyali bir bayanin yaptigi kabak recelini yemistim ve bayilmistim. O da kirece yatirarak yapmisti receli. Tatli kabaktan degil de normal bildigimiz yesil kabaktan. Ancak kabaklar cok guzel bir turuncu renge donusmustu ve cok parlaklardi. Ayrica da sizin de dediginiz gibi dislari citir citirdi. Yaklasik bir tarif alabilmistim ve denedim. Ancak benim kabaklarimin yesil kabak oldugu belli oluyordu ve o kadar da citir citir degillerdi. Tadi guzeldi neyseki de yendi bitti ama o citirligi nasil yakalayabilirim ogrenmek istiyorum. Bahsettigim bayan da Makedonya'ya geri dondu. O yuzden sizin tarifinizi gorunce heyecanlandim, belki sizden bazi ipuclari yakalayabilirim diye. Kusura bakmayin cok uzun anlatmisim:) Son olarak bendeki kirecin kutusundaki olcuyu de yazayim, bilmiyorum isinize yarar mi ama. Bu olcuyu 7lbs. salatalik icin vermis. 2 gallon suya 1 cup kirec. Lutfen denemeye devam edin, dogru tarifi bulup bizimle paylasmanizi dort gozle bekleyecegim. Tesekkurler..
Gul

9/21/2006 02:59:00 PM  
Blogger fethiye said...

zinnur, pickling lime'in yerine gecen baska bir urun daha var artik. bir de oyle denemek lazim belki de. kirecsiz nasil olacak diye. o da tursulari sert tutmak icin kullaniliyor.

bizde her sene bol bol yapilan tatlidir, halA buzlugumda var ;) kabak kabuklarini daha ufak dograriz ama ve catalla delik acilir ki icine ceksin. mersin'de cok yenen, yapilan bir tatlidir..

9/21/2006 06:17:00 PM  
Blogger Ayşenur said...

Kirece yatirilmis kabak tatlisini ilk yedigimde ben de bayilmistim tadina,disinin kitir icinin sulu olusuna..Hele o seffaflasmis hali oyle guzel gorunuyor ki. Ben de kirecin bulunmaz birsey oldugunu dusunuyordum ama yorumlari okuyunca supermarketlerde aramaya karar verdim;umarim bulur ve denerim. Bu arada Ciya'da bir de domates tatlisi yemistim, sanirim o da kirece yatirilarak yapilmisti. Su kireci bulsam ne denemeler yapacagim ama:)

9/21/2006 06:25:00 PM  
Blogger limoncicegi said...

Selam Zinnur,
Ben de Ankara'ya gelince cok sasirmistim, yumusak yumusak kabaklari tatli diye yedirmeye calistiklarinda. Sonra hersey alisildigi gibi ona da alistim. Simdi ise Amerika'da yasayan ablamlara bu tarifi ve senin kireci ismarladigin yeri gondermek istiyorum. Acaba nereden ismarladigini gonderebilir misin ? tesekur ederim

9/22/2006 12:41:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Gul, iki yemeksever arasinda "uzun anlatmisim" soz konusu olabilir mi hic? Bu konudaki her detay beni de senin kadar heyecanlandiriyor. Ilgiyle okudum yorumunu. Kabaklarin renk degistirmesi ozellikle dikkatimi cekti. Munevver'in yaptigi kivi recelinde kiviler yesil kalmisti ama diger sebze ve meyva uzerinde meyvanin kimyasi ile ilgili olarak renk degistirme etkisi mi oluyor acaba? Bir bilene danismak lazim.

Senin bana verdigin olculer, benim kirecimin uzerindeki ile ayni, tahmin ediyorum ki ayni urunu kullaniyoruz.

Ikinci kabagimi (sukur kazasiz belasiz soyup) dun gece yatmadan kirece yatirdim. Sabah yuruyusume kalktigimda kirecten alacaktim ama uyuyakalmisim, sonucta 7 saat kirecte kaldilar. Bakalim sonuc ne olacak?

9/22/2006 06:21:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Fethiye'cigim, nedir o urun? Kireci yiyeceklere karistirmakla ilgili olarak icimde hafif bir endise var dogrusu. Ayni sonuca goturen farkli urunleri kesinlikle denemek isterim.

Bu arada verdigin ipuclari icin tesekkurler. Buzluga atilabilecegi cok yararli bir bilgi oldu mesela.

Sevgiler,

9/22/2006 06:24:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Yukardaki yorum Finduk ekibi degil tarafimdan yazilmistir :)

9/22/2006 06:25:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Aysenur, dedigin gibi Ciya'nin sekerleme tarzi bircok tatlisi kirecle yapilmisti. Turkiye'de kirec bulmak zor degil sanirim. Munevver bu yakinlarda kullanmis, Istanbul'daysan ona sorabilirsin nerden aldigini.

9/22/2006 06:29:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Limon Cicegi, kirecte kabak tatlisi bildigimiz kabak tatlisi otesi bir sey! Hayatta kabak tadi vermez yani :)Ben Internet'te su linkten bulup aldim ama sonradan aldigim yorumlardan ogrendim ki supermarketlerde tursuculuk ve konservecilik ile ilgili urunlerin oldugu kisimda bulunabiliyormus. Bence once oyle denesin ablan, posta parasi vermekten kurtulmus olur. Supermarketlerin danisma hizmeti veren kismi oluyor, onlara sorulursa yol gosterebilirler.
Sevgiler,

9/22/2006 06:35:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Tesekkur ederim Zinnur. Bu renk degistirme olayi bana da cok ilginc gelmisti. Once tatli kabaktan yapildigini dusundum. Normal yemeklik kabaktan yapildigini duyunca cok sasirdim. Benim yaptigim da hafif turuncuya donmustu ama uzerinde hala yesillikler de goruluyordu. Tekrar denemeyi dusunuyorum. Eger daha iyi bir sonuc alirsam sana yazarim.
Gul

9/22/2006 08:26:00 AM  
Blogger BETUL said...

Zinnur, tesekkurler paylasimin icin.. Ben acaba burada ascilarin kullandigi slaked lime olabilir mi diye dusunurken, bilgilerin bu asamaya gelmesi cok iyi oldu..Bakalim ilk karpuz kabugu recelini kim yapacak? Ben ingiltere'deki kaynaklari arastirmaya basliyorum.

9/22/2006 10:43:00 AM  
Blogger fethiye said...

Zinnur, ben buradaki "pickling lime"i kullanmadim, ama Turkiye'de yapilan isleme cok asinayim. Mesela, kirece yatirdiktan sonra defalarca yikamalisin ki gonul rahatligiyla yiyebilesiniz. Biliyorsundur gerci ama demeden edemedim.

Bahsettigim urun Ball marka, adinin altindaki ibarede "replaces pickling lime" diye satiliyordu. Simdi tam adi aklimda degil. Ben de bu kireci ararken rastlamis, bulamamis ve bunu almistim. Denemeye firsat olmadan tatile gittik ama.

Buzlukta uzun sure dayaniyor. Bir de hic fotografindaki kadar buyuk kesilmis halini gormemistim. Genelde uzerine dokulen ceviz de, diger kabak tatlisina dokulen gibi ince olur ya da hic olmaz. Oyle, sade haliyle servis yapilir Mersin'de.

9/22/2006 12:09:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Gul, deneyimlerini paylasirsan sevinirim. Bu renk degistirme isi ilginc gercekten.

9/22/2006 12:46:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Betul'cugum, kirecin bir suru turu var gercekten. Ben de epey bir aradim, sonra pickling lime gorunce, herhalde bu olsa gerek dedim. Kutunun kapaginda karpuz kabugu resmi vs gorunce de dogru olduguna iyice kanaat getirdim. Gerci recele cok duskunlugum yok ama yapip da yol gosterirsen mutlaka karpuz receli denemek denerim.
Sevgiler,

9/22/2006 12:52:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Fethiye, dedigin gibi once ogustura ogustura 3 defa yikaniyor. Sonra da ustunu ortecek kadar suda 3 saat bekletiyorum. Kutunun uzerinde yazan sekli bu. Umarim kirecten ariniyordur o sure icinde.

O dedigini bir Google'layayim, bakalim bulabilecek miyim?

Tatlilarin sekline gelince, Ciya'da bu sekilde servis ediliyordu. "Boynuz" tabir ediliyormus. Uzerinin tahini Ciya icadi olmus olabilir ama cok yakisiyor. Cevize gelince, Ciya'da dedigin gibi ince cekilmisti ama biz agiza gelen halini seviyoruz kabak tatlisinda. Yani isin o kismi da benim icadim :)
Sevgiler,

9/22/2006 12:58:00 PM  
Blogger munevver said...

Zinnurcuğum,hepinizin ramazanınızı kutluyor,sevgiyle öpüyorum.

Zinnurcuğum,bu kireçten arındırmak için 5-6 kez bol suda yıkıyorum,her seferinde biraz bekleterek.Bazen benim de kafamı kurcalar ama,taa Osmanlıdan beri bu böyle yapıldığına göre bir sakıncası yoktur diye düşünüyorum.Bir de benim bildiğim,senin kestiğin dilimden biraz daha büyük olup,içine bol şeker koyulup,fırında pişirilen kabak var.(Rumeli usulü)O da pek lezzetli olur.Bol cevizle..

9/22/2006 01:45:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Munevver'cigim, Rumeli usulu herseye bayiliyorum. Simdi hazir kabak mevsimi baslamisken o tatlinin tarifini de mutlaka bekliyoruz senden. Ben de Amerikalilarin bir kabakli tatlisini paylasacagim ilerki gunlerde.
Sevgiler,

9/22/2006 05:06:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Munevver, ben de senin Ramazanini kutlar, sevgiyle kucaklarim.

9/22/2006 05:08:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

merhaba zinnur,
oncelikle herkesin ramazan ayini kutluyorum,bereketli gecmesini diliyorum.
umarim kabak tatlisi tarifini ramazan cok ilerlemeden tam olarak bizle paylasirsinda bizde iftar davetlerimizde yapabiliriz:)

benim sormak istedigim, burada bir suru kabak cesidi var, hangisini almamiz gerekiyor, halloween icin satilan kabaklardan mi alacagiz?
sevgiler

9/22/2006 11:06:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

ben henuz lezzet olarak deneyebilmis degilim ama goruntusu beni cezbetmisti ve bende kafaya koymus durumdayim. Bravo sana Amerika da bulmussun, ben Ankara nerde bulacagimi bilmiyorum kireci.

Sana sunu soyleyebilirim ki goruntu olarak cok yaklastigin belli oluyor, ikinci denemenin resimlerini merakla bekliyorum...

9/22/2006 11:39:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Esra, ikinci denememi de yaptim aslinda ama o da istedigim gibi olmadi. Detaylari bir ek olarak yazacagim bu iletiye.

Kabaklara gelince, evet, Haloween kabaklarindan yapiliyor. Amerikalilarin meshur pumpkin pielarini yaptiklari kabaklar yani.. Dessert pumpkin olarak da geciyor. Kucugu de buyugu de var, ve eger sansliysan soyulmus buyuk dilim halinde satilanini da bulabilirsin markette.

Kolay gelsin.

9/23/2006 07:06:00 AM  
Blogger zinnur said...

Yelda, ikinci denememi resimleyemedim ama kabuk kismi daha kalindi kesinlikle. Kabuk kalinligi kirecte yatirilan sureyle dogru orantili. Yalniz bu sureyi fazla uzatmak da dogru degil. Gozlemlerimi iletiye ekleyecegim bugun.
Sevgiler,

9/23/2006 07:09:00 AM  
Blogger Hanife said...

Zinnur'cugum,
Bu habere o kadar cok sevindim ki. Hayatimda iki kere yedim kirece yatirilmis receli ve ilki kabakti. Ufak dogranmisti ve biz recel diye getirmisti bir komsumuz. Kardesimle beraber 1 saat icide tatli niyetine yyip bitirmistik:)
Hemen ilk isim bahsettigin urunu aramak olacak.
Asya'da karpuz receli yapmisti kirecle, onun tarifi de cok hos gozukuyordu. Ikinizin tarifini de deneme firsatim olacak bu sayede:)
Tesekkurler paylasimin icin..

10/01/2006 05:17:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Yardimci olabildimse ne mutlu bana, Hanife'cigim. Kirecte kabak bambaska oluyor gercekten. Deneyimlerinden haberdar et beni, cunku ben kendi aldigim sonuclardan tam olarak tatmin degilim daha.

Asya'nin tarifine ilk firsatta bakacagim.

10/03/2006 04:45:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur,
Kabak tatlisinda son durum ne diye sormak istedim.Ilk yaptigin tatli icin 3 saatin az geldigini belirtmistin.Ikinci deneyiminden sonra kac saat kirecte tutmamizi onerirsin? Bir de tarifini tam olarak verebilme imkanin var mi? Ben de Amerika'da yasiyorum ve gecen gun senin aldigin Pickling Lime'i Walmart'ta 45 cent gibi ucuz bir fiyata gorunce aldim.Tatlimi yapmak icin sabirsizlikla senin son yorumlarini bekliyorum.

sumeyye

2/24/2008 08:32:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur,
Kabak tatlisinda son durum ne diye sormak istedim.Ilk yaptigin tatli icin 3 saatin az geldigini belirtmistin.Ikinci deneyiminden sonra kac saat kirecte tutmamizi onerirsin? Bir de tarifini tam olarak verebilme imkanin var mi? Ben de Amerika'da yasiyorum ve gecen gun senin aldigin Pickling Lime'i Walmart'ta 45 cent gibi ucuz bir fiyata gorunce aldim.Tatlimi yapmak icin sabirsizlikla senin son yorumlarini bekliyorum.

sumeyye

2/27/2008 10:20:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sumeyye, ozur dilerim gec kaldi cevabim. Ben bu yil da cok tatminkar bir sonuc alamadim bu kirecleme isinden ve sonunda kabahati bu memleketin kabaklarina atmayi uygun buldum. Biliyorsun cesit cesit kabak var, hepsinden alinan sonuc farkli. Ben en iyi sonucu, Haloween civarinda ortada olan Dessert Pumpkin'lerinden aldim. Sure olarak, 5 saat ile denemem en iyi oldu. Daha fazla kalinca, kalin kabuk olusuyor ve seker iceriye islemiyor. Bunun icin, catal veya igne ile kabaklari yer yer delebilirsin istersen. Ama acik soylemek gerekirse, ben ne yapsam, Ciya'da yedigim yari seffaf ve kitir kitir, nefis kabak tatlisinin tadini kesinlikle bulamadim kendi yaptiklarimda. Sen iyi bir sonuc alirsan, lutfen beni de haberdar et; hala biraz kirecim var.

2/27/2008 10:48:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

zinnur hanim merhaba , ben de yaklasik olarak 5 yildir amerikada yasiyorum ben bu kirecli tatlidan yapmak istiyorum ama yatiracagim kirecin inglizce olarak nasil gectigini bilmiyorum yanlis bir urun almaktan korkuyorum bu yuzden ingilizce adini yazarmisiniz boylece bende internetten yada marketten bulabilirim tesekkurler

11/01/2011 08:51:00 PM  
Blogger zinnur said...

Merhaba isimsiz yorumcum, pickling lime olarak geciyor. Amazonda bile bulabilirsiniz. Ayrica supermarketiniz buyukse, orda da bir sorun derim. Ben kireci buldum da, kabaklarimizi onca kabakgil arasinda bulamadim bu memlekette ve arzu ettigim tatliyi yapamadim. Umarim siz daha basarili olursunuz. Tecrubenizi paylasirsaniz sevinirim.

11/02/2011 05:07:00 AM  

Post a Comment

<< Home