Saturday, September 23, 2006

Kirecte Kabak-II

Onumuzdeki ay bir daha denemeye firsatim olur mu bilemedigimden simdiye kadar olan tecrubemi bir iletiye donusturmek istedim. Ikinci denemem de tam istedigim gibi olmadi ama benim yanlislarim size yol gosterebilir belki.

Oncelikle Amerika'da kirecin aradigimiz cinsi supermarketlerin tursu ve konserve yapma ile ilgili malzeme satan bolumlerinde Pickling Lime adiyla bulunabilirmis. Ben kendiminkini Internetten ismarladim. Turkiye'de nasil bulunabilecegini bilen arkadaslar yorum birakirlarsa sevinirim.

Denemelerimde kucuk kabaklar kullandim. Aslinda Amerika'ya gore kucuk demeliyim belki, cunku burda kabaklar devasa olabiliyor. Benimkiler asagi yukari bir kavun buyuklugundeydiler. Oflaya poflaya kabaklarimi dilimler halinde soydum. Sonra 1/2 bardak kireci 16 bardak (cup) su ile sondurdum. Once hafif dumanlar cikti, sonra kirec dibe cokeldi. 5 dakika beklettikten sonra kabaklarimi kirecin ustundeki beyazimsi suya yatirdim. Kabaklar suda yuzduklerinden alta cokelmis olan kireci bulandirmadilar. Bu asamada ilk denmemde 3, ikincisinde ise --5 saat hedeflerken uykusuzlugumun kurbani olup-- 7 saat kabaklari kirecli suda beklettim. Sonra teker teker cikarip iyice ovusturarak 3 er defa yikadim. Soguk su dolu bir buyuk tencerede 3 saat beklettim kalan kirecten arinmalari icin. Son kez yikayip iki ayri tencereye aldim. Her tencereye, icindeki kabagin agirliginin yarisi kadar seker ve az miktarda su ekledim. Birisine diger tencereden de az ekledim. Basini bos birakinca o tenceredeki seker karamellesmis. Kabak tatlilarimin yarisi adeta kahverengi oldu. Karamel sevenlere duyurulur. Fakat benim tercihim diger tencereden cikan rengini muhafaza etmis kabaklardi. Tencereleri kapaklayip agir-orta ateste, ara sira cevirmek sartiyla pisirdim. Kabaklar yumusayinca altlarini kapattim. Kirecte fazla biraktigim 2. denememde uzerlerindeki kitir kabuk cok daha belirgin olmakla beraber biraz da dilimlerin icini suruptan izole etmisti ki, tatlinin ici oldukca tatsizdi. Dolayisiyla sanirim kirec suresini benim verdigim olculerle 5 saatte tutmakta fayda var. Bir de Fethiye'nin bir onceki iletinin yorumlarinda onerdigi gibi kabaklari catalla delmek faydali olur dusuncesindeyim.

Soguduktan sonra kabaklari her dilim bir porsiyon hesabi, uzerlerine tahin, kendi surubundan ve iri dogulmus pikan (ya da ceviz) ilavesiyle servis yaptim. Belki geleneksel bir sunum degil ama tahin bence kabak tatlisina cok yakisiyor.

Bu yazi ve tecrubesi olan diger arkadaslarin yazi ve yorumlari umarim onumuzdeki gunlerde bu tatliyi yapmak isteyen arkadaslarimiza yardimci olur. Ben bas parmagimin ilk bogumundaki kabak soyma beresi gecinceye kadar herhalde bir daha bu ise el atamayacagim.

Hepinize guzel gunler dilegiyle,

22 Comments:

Blogger fethiye said...

zinnur, simdi baktim o "pickling lime" yerine kullanilabilecek diye satilan urunun adina. Ball marka ve "pickle crisp" adi. "lose the lime, keep the crunch" diye de yazmislar. sadece tursularin icine eklemek icin degil, suya batirildiginda da kullanilabilirmis. yani gercekten kirec yerine gecebiliyor herhalde. ben de bunu kullanip, annemlerden ogrendigim sekilde hazirlayayim bakalim, sonuc ne olacak :)

9/23/2006 09:53:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Tarif icin cok tesekkurler Zinnur.Ben de cok merak ediyordum bu tatliyi.Senin sayende Amerika'da kirec bulup yapma sansimiz da var:)
Kabak soyma isine gelince,ben kabaklari meyve-sebze soyacagi ile soyuyorum.Cok kolay oluyor.Denemediysen bu sekilde denemeni tavsiye ederim.Sevgiler.Sumeyye

9/23/2006 10:41:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba,
Daha önce yazdığım mesajda da ortalama 5 saat bekletilmesi gerektiğini yazmıştım. Elimde eski Osmanlıca bir yemek kitabı var, orada anlatıldığına göre, kayısı reçelini de kabak reçelini de 5 saat kireçli suda bekleterek tarif ediyordu. Kireç ve suyun miktarı verilmemişti, yalnız şöyle bir püf noktası verilmişti kireçli su hazırlanırken: Kireci suda söndürdükten sonra kireç dibe çöküyor, üzerinde bulanık bir su kalıyormuş, o zaman o bulanık suyu dibini oynatmadan başka bir kaba alıp onu kullanacakmışsınız, böylece kabaklarınıza fazla kireç deymemiş olacakmış, sanırım bu önemli bir püf noktası. Diğer bir husus da kabakların büyüklüğü, fazla büyük kesmemeniz gerekiyormuş, ancak üzerine delik açılmasından bahsetmiyordu, ancak kayısı reçeli için iğne ile delmekten bahsediyordu. Her iki meyve için de 5 saat süre veriliyor, sonra iyice yıkanıp 1 kg. meyve için 1,5 kg. şeker hesabıyla ve mümkünse şurubu önceden kestirilerek ve meyveler şuruba atılmak suretiyle hazırlanıyordu.
Sevgiler, Leyla…

9/23/2006 11:09:00 AM  
Blogger Dilek'ce said...

Benim hemen kirec bulmam gerek;) Resim HARIKA!

9/24/2006 01:00:00 AM  
Blogger feride said...

inanilmaz lezzetli gozukuyor ellerinize saglik ,gercekten muhtesem su anda bu tatliyi yemek icin neler vermezdim dogrusu
sevgiler
mutfakzamani

9/24/2006 08:55:00 AM  
Blogger zinnur said...

Fethiye, ben de bir link buldum senin verdigin bilgiden yola cikarak. Yalniz kimyasal bilesimine bakilirsa (calcium chloride), bu bir tuza benziyor. Tursuya olur da kabak tatlisi yapilabilir mi bilmiyorum. Denersen bizi haberdar et mutlaka.

9/24/2006 09:04:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sumeyye, verdigin akil icin cok tesekkur ederim. Bundan sonraki ilk denememde oyle yapacagim.
Sevgiler,

9/24/2006 09:06:00 AM  
Blogger zinnur said...

Leyla, bilgiler icin cok tesekkur ederim, hem kendi adima, hem de diger okurlar adina. Ben de senin tavsiyenden yola cikarak 5 saat yatirmak istemistim kabaklari, ama uyuyakalmisim! Bir dahaki sefere artik. Ben oldukca derin bir kapta yaptim kirece yatirma isini, dolayisiyla kabaklar yuzeye yakin kaldilar ve dibe cokelen kirece degmediler zaten. Ama daha az derinligi olan kaplarda yapacak arkadaslar bu suzme islemini ihmal etmesinler kesinlikle.

Recel icin verdigin bilgiler cok makbule gecti. Kabak recelinin fazla buyuk olmayan kabaklardan yapilmasi dogal, ama tatlida parcalar biraz daha buyuk olabilir sanirim. Kucuk kabaklardan kesilen dilimlerde kitira yumusak ic orani bence ideal oluyor. Ama bir dahaki sefere ben de geleneksel kabak tatlisi tarzi parcalarda deneyebilirim. Hem de tencereye sigdirma ve cevirme kolayligi olur.

Igne ya da catalla delme teknigi, oldukca kalin bir citir kabugun arzu edildigi (dolayisiyla kirecte yatirma suresinin uzun tutuldugu) durumlarda kullanilirsa surubun tatlinin icine isleyebilmesi icin yararli olur diye dusunmustum. Aslinda ben de denemedim, sadece Fethiye'nin tavsiyesinden hareketle bir tahmin benimki. Bir dahaki sefere deneyerek tecrubemi paylasirim.
Sevgiler,

9/24/2006 09:21:00 AM  
Blogger zinnur said...

Dilek, sagol. Burada supermarketlerde bile bulunabiliyormus. Eger orada bulunmuyorsa, ben bir zarfa koyup yollayayim sana. Basimiz derde girmez, degil mi? :)

9/24/2006 09:23:00 AM  
Blogger zinnur said...

Feride, cok tesekkur ederim yorumun icin. Keske ikram edebilseydim sana.. Gerci bizde de kalmadi :(

9/24/2006 09:25:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba,

Rica ederim, hiç önemli değil, inşallah faydalı olmuştur.
Kabak soyma konusunda da şöyle bir fikrim var, eskiden İstanbul’da hazır soyulmuş kabak satılmazken bizde kabağı bütün olarak ve yontma yöntemiyle soyarlardı, bu da çok kolay bir yöntem değil aslında, ama hiç değilse parmaklarınız yara olmuyor.
Sevgiler, Leyla…

9/24/2006 11:42:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Leyla, gelecek sefer de oyle yapayim. Bakalim bir tarafimi yontmadan becerebilecek miyim ?
SEvgiler,

9/24/2006 01:00:00 PM  
Blogger Oya Kayacan said...

Biz kireci nalburdan alıp kullanırız. Bildiğimiz toz kireçtir. Annem eskiden kayısı reçelini kireçle yapardı. Sonra da tek sıra halinde bakır tepsilere dizdiği kayısıların üzerine cam kapatarak güneşe bırakırdı. Ben bu yöntemi hiç kullanmadım ama bulduğum yerde yiyorum / satın alıyorum. Nefis oluyor doğrusu.

9/25/2006 07:06:00 AM  
Blogger Tijen said...

zinnur'cugum bana gmail adresimden yazabilir misin sana bir sey danismak istiyorum.
sagol!
tijen

9/25/2006 11:18:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Tijen, bende senin e-kolay.net adresin var sadece. Istersen sen bana zinnur@sys-con.com'dan ulasabilirsin.

9/25/2006 11:49:00 AM  
Blogger Zeynep Seda said...

Zinnurcum yine cok hos bir goruntu yine cok degisik bir tad. Ben hic duymamistim kirecle yapilan herhangi bir tarif. Kabak tatlisiyla aram pek yoktur ama sen o kadar guzel susleyip oyle hos fotograflamissin ki canim cekti:)

Ellerine saglik!

9/25/2006 03:14:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Oya, kahvaltida tatli cesitleriyle pek aram yoktur, ama hayatimda yedigim en guzel receller guneste birakilarak yapilanlardi. Goruntude ve lezzette... Hem kirec, hem bu teknik birlesince annenin recellerinin ne kadar muhtesem oldugunu hayal edebiliyorum.

9/26/2006 03:03:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zeynep Seda, Ciya'ya gidene kadar benim de kabak tatlisiyla hic aram yoktu ama inan bu bildigin kabak tatlisindan farkli bir sey. Kirec bulabiliyorsan, illa kabakla degil, farkli meyva/sebzeyle de deneyebilirsin. Kayisi, kivi, patlican receli, kavun karpuz kabugundan recel gibi kullanimlari olabilir mesela.
Sevgiler,

9/26/2006 03:06:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

kabak tatlısına daha doğrusu bütün bayılırım
ellerinize sağlık
sevgiler fikriye

9/27/2006 03:58:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Fikriye, tesekkur ederim yorumun icin.
Seviler,

9/27/2006 05:28:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

bu kirec suyunu en az 20 defa bir kaptan bir kaba kirec dibe cokunce
gecirin. dipte kalan kireci calkalayin
her defasinda.
mumkunse cok ince suzgecten
gecirin bunu yaparken. ( chinois kullanarak)

11/13/2006 08:38:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Culinaire Mechanic, tesekkurler yorumunuz icin. Amerika'dan satin aldigim food-grade (tursu yapmak icin kullanilan) kirecin kutusu uzerinde yazan sekilde yaptim. Fakat bir yandan merak etmiyor da degildim, suzmeden nasil olur bu is diye. Bir daha yapisimda suzme isleminden gecirecegim ben de.

11/15/2006 10:02:00 AM  

Post a Comment

<< Home