Thursday, August 31, 2006

Bademli Tuile--Zor bir Kurabiye

Kivrik bir tuile pisirebilene kadar kurabiye hamurumun yarisindan fazlasini ziyan ettigim o aksamin uzerinden bir kac gun gecti. Bas parmagimdaki yanik da iyilesmege yuz tuttu. Bu konuda yazabiliyor olmam, tuile'lere, dahasi Fransiz mutfagina karsi olan kizginligimin gecmeye basladiginin gostergesi zaten.

O gunku mutfak macerasi aksamin gec saatlerine kadar surdugu icin sizlerle paylasacak guzel resimlerim yok. Ben tuile'lerimi kivirincaya kadar hava da karardi ve elimdeki birkac kurabiyenin resimlerini mutfagimin suni isiginda cekmek zorunda kaldim. Allahtan kitaptaki tarifin ucte birini yapmisim diyorum kendi kendime, yoksa hem vakit kaybim, hem malzeme ziyanim, hem de parmaklarimdaki yaniklar daha fazla olacakti. Ee, tabii asabiyetim de... Tuile'ler makaronlardan sonra beni en ziyade ugrastiran kurabiyeler oldu diyecegim ama diyemiyorum, cunku daha bu isi basardigimdan bile emin degilim.

O aksam neler yaptigimi ozetle yazayim: Once kurabiyeler duzgun olsun diye yogurt kutusu kapagindan sablon yaptim. Tarife gore hamurun oda sicakliginda bekletilmesi, firin tepsisinin ise buzdolabinda sogutulmasi gerekiyordu. Bunlara da uydum. Firin isisi da oyuncakliydi. Once 218 C olacak, sonra kurabiyeler firina girer girmez 204 C ye dusurulecek. Kurabiyelerin kenari kizarir kizarmaz alinacak. En zor kismi da henuz yumusak olan kurabiyeyi akardiyonlasmadan kizgin tepsiden tek parca olarak cikarmak. Ve bu isi kendini yakmadan basarmak... Sonra tekrar firin isisini arttir, tepsiyi sogut, sablonla kurabiye hamurunu yay... Her seferinde ancak birkac kurabiye pisirildigi icin bu yazdiklarimi defalarca yap dur... Bu kadar zahmetin uzerine tuile'ler de (kivaminda pismedikleri icin) kivrilmasinlar! Iste ilk tuile denememin hikayesi bu. Findikli olacaklardi ama elimin altinda badem tozu var diye bademli oldular. Tatlari --ne yalan soylemeli-- guzeldi. Dondurmayla guzel gider dedik ama dondurmamiz da yokmus, onun icin uzerlerine azicik Nutella s1k1p afiyetle yedik. Yedik dedigime bakmayin, aslinda cocuklar yedi, ben tuile'lere kus oldugum icin (bir tadimlik disinda) yemedim bu seferlik.

Tarifi dogru durust yapmayi ogrendigime kanaat getirince yazacagim. Soz...

13 Comments:

Anonymous Anonymous said...

mrb tariflerinizi beğenerek takip ediyorum başarılar
zeynepirem

9/01/2006 12:27:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Meraba Zinnur hanım tarifleriniz pastaneden çıkmış gibi
ancak anlatımınızı biraz değiştirebilirmisiniz ilk okunduğunda karışık ve hiç yapılamıyacakmış gbi bir his veriyor bana anlatım portakal ağacı haticenin anlatımı gibi olursa daha iyi olur gibi geliyor.Birde malzemeler çok ağır hemen hemen her evde anında bulunabilecek malzemelerle yapımı güzel ve görünüm olarakda aynı estetikde tarifler verirseniz sevinirim.Çünkü çoğu kişi sizin kadar cesaret edemeyebilir bu kadar zor tariflerde malzemelerin ziyan olmasına.Yemekten çok ikram etmeyi,lezzetli ve sunum açısından güzel şeyler sunmayı çok seviyorum.Bundan dolayı sizi ve beğendiğim bloğ sahiplerini takip ediyorum.Şahsınızda tüm arkadaşlara insanlarla bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkür ediyor başarılarınızın devamını dilerim.
Zeynepirem

9/01/2006 12:39:00 AM  
Blogger ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI said...

ZİNNURCUĞUUUM,
Canımsın ne kadar uğraşmışsın yazık sana parmağına da çok üzüldüm çok geçmiş olsun aslında tuiles yapımı oldukça basit tek uğraşısı kıvrımları elde etmek ama onunda kolayı yatık şişelerin üzerinde ve ya merdane üzerinde kıvrım vermek ben blogcu arkadaşlarımın ve kendi tariflerimin üzerinden yola çıkarak hazırlamıştım sana resimlerini göndereyim yada yapım aşamaları ile bloğa ekleyeyim en kısa zaman da ;))Ben kafama taktığım şeylerin üzerine gider ve olana kadar denerim senin de macaroon hikayelerini bildiğim için yardımcı olayım isterim beni yanlış anlamazsan;))
SEVGİYLE KAL..
(Tuiles'lere de sakın küsme mutlaka dene onlar çok lezzetliler çünkü.)

9/01/2006 03:49:00 AM  
Blogger zinnur said...

Zeynep Irem, tesekkurler.

9/01/2006 05:18:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba tarif çok güzel ama gerçekten zor gibi görünüyor. Ellerinize sağlık çok marifetlisiniz valla Sevgiler Ebru

9/01/2006 05:28:00 AM  
Blogger zinnur said...

Yine merhaba Zeynep Irem,

Yapici elestirin icin tesekkur ederim. Sana hak veriyorum bir cok konuda. Gercekten de Bizim Pastane'nin tarifleri oldukca uzun ve karisik. Malzemeler de her evde her an bulunmayacak seyler olabiliyor. Benim icin pasta/kek/kurabiye yapimi cok sevdigim ve yillardir kendimi yetistirmege calistigim bir hobi. Isin blog kismi ise "madem bu isi yapiyorum, belki tecrubelerimden birileri faydalanir" dusuncesiyle son bir yildir ortaya cikti. Yani benim acimdan olayi surukleyen yeni mutfak deneyimlerim, bu konuda farkli bir seyler ogrenmek; bu ogrendiklerimi blogda paylasmak da adeta onlari ogrenmis olmamin bir yukumlulugu gibi, ama ikinci sirada geliyor onem acisindan. Bu nedenle paylastigim seyler bana cazip gelen tarifler, okuyucum icin pratik ve kolay olan tarifler arayisinda degilim cogu zaman itiraf edeyim ki. Yine bu sebepten Bizim Pastane tariflerinin bir cok diger blogun tariflerine kiyasla cok daha az uygulandigini biliyorum; sebepler sizin yazdiginiz sebepler... Ama bu pasta/kurabiye yapimina benim kadar merakli kisiler olacaktir muhakkak; sayilari az da olsa onlara faydali olmak benim icin yeterli.

Tarifleri yazis seklimi basitlestirmege calisiyorum inanin. Bircok tarifim icinde ikincil kucuk tarifler barindiriyor. Bunlari malzeme listesinde isim olarak birakiyorum ki, ilk bakista tarifin kompleksligi (ya da basitligi) anlasilsin, yapmaya (ya da yapmamaga) hemen karar verilebilsin. Tariflerin karisik olmasi biraz da pasta/kek yapiminin genelde daha zor, olculere hassasiyet ve dikkat gerektiren bir konu olmasindan kaynaklaniyor; bir de beni her detayi yazmak istememden. Ama bu konuda daha iyiye gitmek icin caba sarfedecegim, soz.

Sevgiler,

9/01/2006 05:37:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Zuhal, evet, epey ugrastim o gun. Sonunda galiba kaptim olayi ama emin olmak icin yeniden yapmam ve basarili sonuc almam gerekiyor. Tuile'leri yaptigim gun biraz rutubetli idi hava, biraz da olmasi gerekenden az pisirmisim bastakileri, onun icin kalibin uzerinde beklettikten sonra bile kaldirdigimda kivrikliklarini kaybedip duzlestiler :( Eger sen tarifini blogunda paylasirsan iyi olur gercekten. Ben de tabii ki pes etmiyorum daha, denemeye devam edecegim. Boylece yapmak isteyenler her ikimizin de deneyimlerinden faydalanabilirler. (Yanilmiyorsam Burcu ve Isil'in da tuiles denemeleri olmustu gecmiste. Onlara da baglanti vermek iyi olur.)
Sevgiler,

9/01/2006 05:43:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sagol Ebru. Daha sonra arastirirken, firin ve tepsi isisi konusunda bu kadar hassas olmayan baska tarifler de buldum. Onlari deneyecegim. Aslinda bu kurabiyelerin hamurunu hazirlamak kolay, mikser bile gerektirmiyor. Zorluk pisirme sonrasi asamasinda. Ama Zuhal'in dedigi gibi lezzetli olmalari ve kullanisliliklari acisindan (dondurma, mus vs icin yenilebilir kaplar da yapiliyor ayni hamurdan) biraz zorluk cekmege deger.

9/01/2006 05:47:00 AM  
Blogger munevver said...

Zinnurcuğum,benim de başarısız bir denemem oldu.Ben de fazla pişirmişim,Sonra unuttum,Gelişmelere göre ben de bir daha deniyeyim...

9/01/2006 08:22:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Bu da makaron gibi soyle bir ilmini aldiktan sonra kolaylasan bir kurabiye galiba, Munevver. Arada boyle biraz ugrastiran seyler cikinca da hosuma gitmiyor degil hani :)

9/01/2006 09:00:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur'cuğum,

Tuile de aynen Makaron macarana benzeyecek galiba. Benim çok hoşuma gitti. Devamını heyecanla bekliyor olacagım.. Parmagının iyileşmiş olmasınada çok sevindim. Geçmiş olsun. Siteni her zaman zevkle takip ediyorum. Tariflerinide uzun ve detaylı yazdıgın içinde her zaman ilk denemede başarılı oluyorum. Teşekkürler...

9/02/2006 01:12:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur hanım ellerinize sağlık tüm tarifleriniz harika görünüyor. Yalnız bir sorum olcak. Mısır şurubunu nerden bulabilirim?

9/02/2006 01:40:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Tamam Zinnur hanım şimdi gördüm mısır şurubuyla ilgili açıklamanızı (corn). Teşekkürler

9/02/2006 01:44:00 AM  

Post a Comment

<< Home