Tuesday, July 25, 2006

YE #12 ve Yaz Tatilinin Ardindan...



Her zamanki gibi hareketli gecen Turkiye tatilimizden sonra eve doneli bir iki hafta oluyor. Yas ilerledikce zaman farkina uyum saglamak biraz daha zor oluyor herhalde ki ancak kendime gelebiliyorum.

Tatilimizle ilgili olarak sizlerle paylasmak istediklerim var elbet ama bunu sonraya birakmak zorundayim. Yaz sonuna kadar evle ilgili olarak yapilmasi gereken epey isim var. Dolayisiyla pastanemizin yaz tatili bir anlamda devam edecek. Ama uzun zamandir yapmayi isteyip hep erteledigim arsivi yapacagim nihayet. Ziyaretcilerimiz s1k1lmas1n diye ara sira vitrini de degistirmekte fayda var tabii. Iste bu dusunceyle uzulerek kacirdigim Temmuz etkinliginden aldigim ilhamla yaptigim sutlu tatlilarin resimlerini paylasmak istiyorum sizinle...

Ilk sutlu tatlimizi yorgun argin eve geldigimizde buzdolabinda bizi bekler bulduk. Sevgili arkadasim Ceyda bizim icin yapmis. Komsucugum Ayca da acil ihtiyacimiz olabilecek diger malzemeyi almis; yumurtamiz, sutumuz, peynirimiz, ekmegimiz hazirdi geldigimizde. Bu vesileyle her ikisine de cok tesekkur ediyorum bir kez daha. Ceyda'nin karamel ve limonlu pudingleri son gun boyunca yemek zorunda kaldigimiz ucak yemeklerinin ardindan bir cennet tatlisi gibi geldi bana. O kadar begendim ve tarifini almak icin oyle sabirsizlandim ki, ertesi gun saat farkinin etkisiyle sabah karanliginda uyandiktan sonra Ceyda'ya medeni bir vakitte telefon edebilmek icin beklemem gereken birkac saat bana cok uzun bir sure imis gibi geldi. Ayni gunun aksami Ceyda'cim bana tarifi getirdi. Ben de ayni hizla tatlilarimi o gun yaptim. Su banyosu icinde pisirilen bu puding bizim sutlu tatlilarimizla karsilastirildiginda oldukca agir; cunku ana malzemeleri yumurta sarisi ve sut kremasi ... Fakat seker yerine kullanilan karamel, ve pudingi tatlandiran bol limon kabugu rendesi o kadar guzel birbirini tamamliyor ki, ilk lokmayi alir almaz yumurta sarilari ve kremayla ilgili butun endiseler bir bulut olup ucuyor, ta ki son lokmayi bitirene kadar kolestrol, bozulan rejimler, verilecek kilolar gibi konular akliniza bile gelmiyor. En azindan benim icin oyle oldu. Yine de kanaatimce kucuk porsiyonlarda servis edilmesi gayet uygun olur. Dort porsiyonluk oldugu soylenen malzemeden ben rahatlikla alti tatli cikardim mesela. Bu arada tatlilarimi firinda unuttugum ve malzemede asil tarife sadik kaldigim icin sanki benimkiler Ceyda'nin yaptiklari kadar nefis olmadi. Size tarifi verirken (bir kac gune kadar ekleyecegim) Ceyda'nin yaptigi seklini de not etmek istiyorum, ve bir daha yaparsam kesinlikle onun yaptigi gibi yapacagim.

Limon ve Karamelli Pudingler
  • 1 1/2 bardak sut kremasi ya da sut-krema karisimi (Ceyda 2 bardak kullanmis.)
  • 1/4 bardak limon kabugu rendesi (ben daha az kullandim, Ceyda ise yarisi icin misket limonu kabugu rendesi kullanmis)
  • 1 tatli kasigi kisnis tohumu
  • 3/4 bardak seker (Ceyda daha az kullanmis)
  • 1/4 bardak su
  • 6 yumurta sarisi
  • 1/4 bardak limon suyu
  • Bir tutam tuz
Firininizi 162 C ye isitin. Su banyosu icin caydanlikla su isitin.

Krema (ya da sut-krema karisimi), limon kabugu rendesi ve kisnis tohumlarini bir sahana koyup orta ateste kaynama noktasina getirin. Atesten alip bir kapak kapatin ve 10 dakika oylece dinlendirin.

Seker ve suyu kalin tabanli bir sahanda isitin. Seker eriyene kadar karistirin. Sonra altini kisip karistirmayi birakin. Gerekirse saga sola egmek suretiyle surubu sahanin icinde hareketlendirerek duzgunce karamellesmesini saglayin. Dikkatlice kizgin surubu hala sicak olan krema karisiminin icine dokun. Fokurdayacak, haberiniz olsun. Altini az acip bir telle karistirarak karamelin kremanin icinde erimesini saglayin. Bu saglanir saglanmaz atesten alin.

Orta boy bir kasede yumurta sarilari, fiske tuz ve limon suyunu tahta kasikla karistirin. Karamelli kremanin az bir kismini buna katip yavasca karistirin. Sonra kalanini, devamli karistirmak suretiyle, yavas yavas ekleyin. Bir suzgecten gecirerek kisnis tohumlarini ve limon kabugu rendesini suzun ve puruzsuz bir karisim elde edin. Arzunuza bagli olarak 4 ila 6 isiya dayanikli servis kabina bolusturun.

Servis kaplarinizi yine isiya dayanikli derince bir firin tepsisine yerlestirin. Tepsiyi servis kaplarinin yuksekliginin asagi yukari yarisina ulasacak sekilde sicak su ile doldurun. Tatlilarinizin kaymak baglamasini istemiyorsaniz uzerlerini hafifce alimunyum folyo ile kapatin. (Kaymak benim hosuma gidiyor, onun icin ben bu basamagi atladim.) 30 dakika kadar pisirin. Tepsiyi firindan alip servis kaplarinizi dikkatlice su banyosundan cikarin. Firindan alirken, pudinglerin kenarlari tutmus fakat ortalari sallandiginda hala hareketli olmali. Fazla pisirmemege dikkat edin. Sogutup buzdolabinda en az 3 saat dinlendirdikten sonra servis yapin.

Ikinci sutlu tatlimiz Incik Boncuk'tan Osmanli Usulu Keskul... Istanbul'dayken Daruzziyafe'de bir ogle yemegi yemistik. Hem mekani begendik, hem de bize sunulan her seyden memnun kaldik. Ozellikle guzel rayihali cilek ve kusburnu serbetleri cok hosumuza gitti. Sira tatliya gelince, bize hizmet eden nazik garsonun tavsiyesi uzerine Saray Usulu Keskul aldik. Daruzziyafe'nin keskulu benim aliskin oldugum keskullerden biraz daha yogun ve koyu renkli, tad itibariyle de daha zengin bir sutlu tatli idi. Nurdan'in YE icin hazirladigi keskulun tarifini okuyunca Daruzziyafe'nin keskulune cok benzeyecegini tahmin ettim. Yaptigimda da bu tahminimde yanilmadigimizi gormus olduk. Bu guzel tarifi paylastigin icin tesekkurler, Nurdan.

Sutlu tatlilarin bu sicaklarda pek guzel gittigini gordukten sonra, daha once yapip sonucundan memnun kalmadigim bir tatliyi bir kere daha denemek icin cesaretlendim. Bu tatli bence sutlu tatlilar icinde en muhtesemi olan Kazandibi. Tarif Defteri'nde Coskun Bey'in verdigi tarifi kullanarak (sadece sekeri azalttim ve biraz mastik kattim) bence oldukca iyi bir sonuc aldim. Bizim NJ'deki Turk pastanelerinde yedigimiz kazandibiler kadar oldu bence. Ama Ozsut'unkune ulasmaya daha epey yolum oldugu kesin. O hafif sunen dokuyu yaklamak icin ne yapmak lazim bileniniz varsa lutfen bana bir haber ucursun. Turk markete bir dahaki gidisimde sahlep alip kaymakli dondurma yapmayi planliyorum bu aralar; kazandibi kaymakli dondurmayla daha da guzel olur, degil mi?

Son olarak bugun gulsuyu katilmis su muhallebisi yaptim. Buzdolabinda sogumakta su anda. Goruntu itibariyle fazla bir ozelligi olmadigindan resimlemedim ama Az sekerli olusu ve icindeki gulsuyunun verdigi rayiha cok hosuma gitti. Gul temasinin uzerine gidip cok sevdigim gul receli ile servis yaptim. Bundan sonra bizim evde s1k yapilacak tatlilar listesine girdi bile...

Hepinize guzel yaz gunleri dilegiyle,

24 Comments:

Blogger munevver said...

Merhabalar!! Our patisseriede görüp,iç geçirdiğim tatlıyı bekliyorz...
Afiyet şeker olsun (kilo olmasın) yedikleriniz.
Herkese de böyle komşu ve arkadaş kısmet olsun.
Hoş geldin!

7/25/2006 12:56:00 PM  
Blogger Hanife said...

Hosgeldin Zinnur..
Tatil anilarini bekliyorum:)
Ben su muhallebisini merak ettim, bir kere yemiztim ve hoslanmamistim ve belki senin tarifin bu onyargimi giderir.. Tariflerin her zaman cok guzel oluyor cunku..
Sevgiler..

7/25/2006 01:07:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

sevgili zinnur

Hos geldin seni ve tariflerini gercekten cok özledik! Umarim tatilin cok güzel gecmistir ve önümüzdeki bir sene icin bol bol enerji depolamissindir.
Yeni tariflerini dört gözle bekliyoruz..

Sevgiyle kal, melekce

7/26/2006 01:10:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Munevver'cigim, hosbulduk. Tarifi bugun bir ara yazmaga calisacagim.

Arkadaslarim konusunda yazdigin dilege ben de katiliyorum.

7/26/2006 04:35:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Hosbulduk Hanife'cigim, tatilde turistik fazla bir sey yapamadik bu yil. Sadece Bozcaada'ya gittik. Ilk resim ordan. Orayla ilgili olarak da bir ara yazacagim kisa da olsa.

Su muhallebisinin tarifini Hanimis vermis. Benimki de cok benziyor. Farkli olarak icine sutlu tatlilara cok yakistirdigim mastik attim ve gulsuyunu uzerine dokmek yerine icine koydum. Ha, bir de benim seker miktarim biraz daha fazlaydi. Aslinda bildigimiz sakizli muhallebiye benziyor tadi ama tatlilarda gul rayihasina bayildigimdan olabilir, benim hosuma gitti boylesi..

7/26/2006 04:40:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Melekce, hosbulduk. Guzel dileklerin icin cok tesekkur ederim. Tatilde enerji depolamaktan ziyade sarfettik galiba, ama moral depoladigimiz kesin.

7/26/2006 04:43:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Kazandibine o müthiş lezzeti ve ren ve her kaşıkta iplik gibi uzanan şey tavuk göğsü:)
Beyaz eti bir kaç defa kaynatıp süzüyorlar. Suyunu sıkarak kokusunun gitmesini sağlıyorlar. Piştikten sonrada bolca çırpıyorlar.Ama bu oldukça zahmetli bir iş.
Siz yine tafifteki gibi etsiz pişirin ve bol bol çırpın:)

7/26/2006 04:48:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur abla hosgeldin cok güzel tariflerle dönmüssün..inan cok özlettin kendini

7/26/2006 07:41:00 AM  
Blogger Hülya YILMAZ said...

bunlar ne güzel tatlılar böyle...Gül sulu ve gül reçelli su muhallebisi çok ilginç geldi bana.
eline sağlık

7/26/2006 08:58:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Anonymous, farkin tavuk eti oldugunu sanmiyorum, cunku bizim Ozsut'de defalarca yedigimiz tavukgogsunden yapilan kazandibi degildi, sade kazandibiydi. Fakat cirpma fikrini mutlaka deneyecegim.

Yorumunuz icin tesekkurler.

7/26/2006 11:33:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Elcin ve Hulya, tesekkurler.

Hulya, bu ara gullu tatlilar goruyorum ruyalarimda. Bu gulsulu su muhallebisi sadece bir baslangic galiba :)

7/26/2006 11:35:00 AM  
Blogger Behiye said...

Zinnur hoşgeldin:) Rica etsem benim sitemdeki mesaj kısmından bana ulaşabilir misin? Teşekkürler.

7/26/2006 07:43:00 PM  
Blogger Oya Kayacan said...

Harika görsellikte tatlılar bunlar. Ellerine sağlık Zinnur. Su muhallebisi ile gül reçeli benim de favori lezzetlerimden.

7/27/2006 04:15:00 AM  
Blogger Damak Tadı said...

Selamlar,
Kandiliniz kutlu olsun.

Tatlılar harika gözüküyor,pastahanelerdekilerden
çok daha üstün ve muhteşem.Ellerinize sağlık diyorum,
başka ne diyenbilirimki bu muhteşem görüntüye..

7/27/2006 05:50:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur, hoş geldin seni ve o güzel tariflerini bayağı özlemiştik. Yeniden yazılarını okumak çok güzel.
Sağlık ve sevgiyle kal.
Canan

7/27/2006 06:41:00 AM  
Blogger Dilek... said...

Zinnur hosgeldin. Oglun ve kucuk kizin ne guzel oynuyorlar sahilde. Cok sevimli gorunuyorlar maasAllah. Cok hos bir resim cidden.

Tatil donusu yerlesme ve buralara tekrardan adapte olmak icin kolayliklar diliyorum:)

7/28/2006 01:02:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Behiye'cigim, bir daha tesekkurler emailin icin.

7/28/2006 06:32:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Oya, icine gul girer de guzel olmaz mi? Bu ara hep gullu tatlilar yapmak istiyorum ama hayal gucum gullu panna cotta ve dondurmadan oteye gitmiyor. Soyle bir kac kilo gul yapragi senin mutfagina girse ne guzel lezzetler cikar kimbilir ortaya!

7/28/2006 06:42:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Damak Tadi, senin de gecmis kandilin kutlu ve hayirlara vesile olsun. Nazik yorumun icin tesekkurler.

7/28/2006 06:43:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Canan, ben de sizleri ozledim. Turkiye'de iken ozlemini cektigim bir sey siz blog arkadaslarimla olan haberlesmemizdi.

Yorumun icin tesekkurler,

7/28/2006 06:46:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Dilek'cigim, sagol. Genelde yas farklari epey olmasina ragmen, abimiz kucugun yasina iniyor birlikte olduklarinda ve (inanmasi zor ama) 4 yasinda iki cocuk gibi bol bol kavga ediyorlar. Bu guzel bir isbirligi ortaya cikardiklari nadir anlardan biriydi. Birlikte cok guzel bir arslan basi yaptilar kumdan.

7/28/2006 06:50:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Babaannem o hafif sunme, uzama isini yulaf ununun verdigini soyler ve butun muhallebi ve pudinglerine yanilmiyorsam yaklasik 1 tatli kasigi kadar yulaf unu ekler.

1/23/2007 12:11:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Snderfknella, bir de oyle deneyelim o zaman. Epeydir yapmamistim, iyi bir motivasyon oldu yorumunuz bana. Tesekkurler..

1/23/2007 01:49:00 PM  
Blogger akdenizkizi.blogspot.com said...

merhaba,
isminizi link bankasında gördüm ve tüm tariflerinizi keyifle izledim...fakat sizi izlemeye alamıyorum ...:((...arada takip etmeye çalışacağım sevgiler

9/22/2011 01:17:00 AM  

Post a Comment

<< Home