Wednesday, May 03, 2006

Meyvali Mekik

Daha once iki finansci denemem olmustu ve gelen yorumlardan bu disi kitir, ici yumusacik kurabiyelere Turkiye'de "mekik" dendigini ogrenmistim. Estelle, sonradan goruntu olarak orijinale daha sadik bir tariflerini de verdi.

Gecen hafta acele degerlendirmem gereken birkac yumurta akim vardi. Diger malzemeleri de el altinda olunca Nick Malgieri'nin Perfect Cakes kitabinda gordugum meyvali mekigi denemeye karar verdim. Dogrusu bu minik meyvali mekikleri daha once yaptigim mekik cesitlerinden cok daha fazla sevdik. Cerez gibi yenip bittiler. Cay ve kahve yaninda atistirilacak kolay bir seyler yapmak istiyorsaniz kesinlikle tavsiye ederim.

Ertesi gune kalan mekikler dislarindaki citirligi biraz kaybetmislerdi, herhalde meyvalardan nem kaptilar. Ama bu halleri bile son derecede lezzetliydi. Meyvasiz mekikten farkli olarak --meyvalarin dibe cokmesini onleyecek yogunlukta bir hamur elde edebilmek icin-- bu tarifte tereyagi kahverengilestirilmis sivi halde degil, yumusatilmis kati halde kullaniliyor.

Asagida verecegim olculerden 9 adet mini mini ve 6 adet 9 cm lik mekik cikti.

  • 3/4 bardak cok ince cekilmis badem
  • 3/4 bardak un
  • 3/4 bardak seker
  • 1 limonun rendesi
  • 6 yemek kasigi yumusak tereyagi
  • 1 tatli kasigi vanilya
  • 1/2 tatli kasigi badem esansi (arzu edilirse)
  • 3 buyuk yumurta aki
  • 2 bardak kadar ahududu, bogurtlen veya likapa
  • 1/2 bardak file badem
Firininizi 175C ye isitin. Kullanacaginiz kaliplarin iclerini guzelce yaglayin ve uzerine un serpin. Un, seker ve badem tozu ve limon rendesini buyukce bir kaseye alin ve butunlesinceye kadar karistirin. Buna yumusamis tereyagini da katin ve 2 dakika mikserle cirpin. Badem esansi ve vanilyayi yumurta aklarina katin ve iki seferde unlu karisima ekleyin. Her eklemeden sonra kasedeki malzemeyi alttan alarak karistirin ve iki dakika devamli cirpin. Hazirladiginiz kaliplarin 1/4unu hamurla doldurun. Her bir kaliba buyuklugune uygun sayida meyva koyun ve uzerine file badem serpistirin. Yaklasik 35 dakika pisirin.

Kaliplardan cikararak oldugu gibi, ya da yaninda krem santi ve/veya meyva sosu ile servis yapin. Agzi kapali kutuda oda sicakliginda saklanabilecegi gibi, daha uzun sure muhafaza etmek icin dikkatlice sarilarak dondurulabilir.


23 Comments:

Blogger arzu said...

Ne kadar orjinal görünen bir şey bu,eline sağlık.

5/03/2006 11:41:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

muhteşemsin zinnur, bayıldım hemen denemeyi düşünüyorum sevgiler.esin

5/03/2006 12:27:00 PM  
Blogger Safran said...

Ellerine sağlık Zinnur çok güzeller...Bu arada birşey sormak istiyorum, resimde fırına göndermeden önce sanırım büyük kalıpları folyo ile sardığını gördüm (çanak biçiminde) belli bir nedeni var mı acaba?

5/03/2006 01:08:00 PM  
Blogger zinnur said...

Arzu ve Esin, tesekkurler.

Safran, buyuk kaliplar alti cikan cinstenler. Genellikle tart hamuru ile doseyerek kullaniyorum. Mekik hamuru kek hamuru gibi suluca oldugundan acaba alttan akar mi diye endiselenip oyle bir onlem aldim ama sonradan gordugum kadariyla gerek yokmus.

5/03/2006 02:34:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Sevgili Zinnur, Yumurta aklarini kopurtmeme gerek var mi? Gorunumleri cok hos, pisince ne guzel kabarmislar. Hem guzel hem de kolay (cabuk) bir tarife benziyor. Sevgiler. mine

5/03/2006 06:23:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Mine, yumurta aklari kopurtulmuyor. (Ne iyi, degil mi?) Sadece vanilyayla soyle bir karistirip iki defada diger malzemeye katiyorsun.

5/03/2006 06:39:00 PM  
Blogger ArMeda said...

süper görünüyorlar.kağıt kalıplarlada olurmu acaba ellerine sağlık sevgiler.

5/04/2006 01:26:00 AM  
Blogger Doruk said...

Zinnur'cuğum, mekik söz konusu olduğunda en sevdiğim ikili badem ve vişnedir. Seninkiler de muhteşem duruyor. Çay yanında asla vazgeçemeyeceğim, ardarda mideme göndereceğim şeyler bunlar. Ellerine sağlık.

5/04/2006 01:30:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Muhteşemsin, bunlara bayıldım.
Ellerine sağlık.

5/04/2006 01:47:00 AM  
Blogger Hatice said...

çok lezzetli görünüyorlar, zaten meyveli oldumu, içinde bir de badem, ellerine sağlık Zinnur...

5/04/2006 02:13:00 AM  
Blogger munevver said...

Zinnurcuğum,burada benim gördüğüm mekikler sadece vişneli.Üzerinde başka
bir şey yok Sen üstüne de badem koymuşsun.Bak yeni bir şey daha öğ
rendim.Ne güzel...
Eline sağlık.

5/04/2006 10:53:00 AM  
Blogger Tijen said...

ne güzel badem badem kokuyordur simdi onlar..
pek severim mekigi. ama iyisini!
ellerine saglik zinnur'cugum.
tijen
(biz artik sifreyi kaldirdik sibelimle -o önerdi bana da- artik junk gelmiyor pek, bilesin.)

5/04/2006 12:01:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Armeda, bence olur, cok akiskan bir hamur degil cunku.

Burcu'cum, visne ile cok guzel olur eminim. Burada kiraz var da visnenin tazesine hic raslamadim. Italyadan gelen cam kavanoz icinde visne kompostolarina rastliyoruz ara sira. Ucuz bir sey olmasa da bulunca aliyorum. Bir de onlarla denemeli.

Pembeli ve Hatice, tesekkurler. Mekige meyva yakisiyor gercekten.

Munevver, biz de senden cok sey ogrenecegiz. Yeni blogun hayirli olsun.

Tijen'cigim, baska bir blogdaki yorumunda Divan'in mekiklerinin guzel oldugunu yazmissin. Divan'a her TR seyahatimizde bir ugrarim ama mekik dikkatimden kacmis dogrusu. Bu gidisimde mekiklerini de tadarim artik. Bu arada bu sifre haberine pek sevindim. Hemen ben de kaldiriyorum. Tesekkurler haber verdigin icin.

5/04/2006 05:38:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnu hanım, bu mekikleri çilekle yapabilir miyiz, yoksa kekin içinde çok mu sert kalır? dondurulmuş meyve almak yerine taze çilekleri kullanmak daha güzel olurdu.

5/07/2006 04:10:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Secil, bence ufak parcalara kesilmis cilekle olur. Cilekleri butun kullanmak istersen goruntu olarak bu mekilere cok buyuk gelir. (Burda bulabildigimiz azman cilekleri goz onunde bulundurarak konusuyorum. Sizin bulundugunuz yerde kucugu varsa belki onlari butun olarak kullanabilirisiniz.) Diger meyvalar da zate kekin icine agza geliyor, bence sertliginden ziyade buyuklugu problem.

5/07/2006 05:52:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Merhaba Zinnur,

Bunu bir ara deneyecegim. Meyveli olusu hos. Oglum da esim de tam bir blueberry canavari.. Seveceklerinie tahmin ediyorum. Aslinda sana bir sorum var. herhalde internet te filan research yapip bulabilirim ama senin bilecegini dusundum.

Alakasiz olacak ama -- semiz otu burada watercress olarak satilan ot mu, biliyor musun?

Biliyorsan ve bir vaktin oldugunda bir yanit dusersen cok sevinirim.

Sevgiler,

Bobby nin annesi

5/09/2006 05:47:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Bobby'nin annesi, bu tarife likapa (blueberry) de yakisir. Hatta tarifi aldigim kitapta oyle tavsiye ediliyordu. Istersen ayni tarifin Amerikan olculeri burda.

Diger soruna gelince, benim bildigim kadariyla (gerci cok da bilmem, asil Tijen'e sormak lazim) watercress su teresi oluyor. Purslane de semizotu. Goruntuleri benziyor gercekten. Ben bu diyarlara geldim geleli semizotunu marketlerde gormedim. Yalniz arkadasimin bahcesinde yabani bitmisti, onu da yol kenari diye esi yedirtmedi bize :( Hasretimi ancak TR'de giderebiliyorum. Bununla beraber, tohumlarini Internetten ismarlayip, kendin yetistirmeyi deneyebilirsin. Ben bir ara niyetlenmistim, ama bahcemiz fazla gunes almadigindan vaz gectim sonradan bu projeden.

5/09/2006 06:41:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Cok tesekkurler, yanitin icin. Evet herhalde yetistirmek en iyisi.

Bobby nin annesi

5/10/2006 06:56:00 AM  
Blogger doughyhands said...

Zinnur denedik tarifin muhteşem aynı Divan pastanesinin mekiği gibi oldu. biz böğürtlenle denedik çok lezzetli oldu.herkese tavsiye ederiz sanada teşekkür ederiz. Yanlız supermutfak diye internet sitesinden özel silikon mekik kalıbı aldık fakat kalıplar çok küçük oldu kalıp alabilceğimiz tavsiye ettiğin bi yer var mı?

1/17/2009 01:29:00 PM  
Blogger zinnur said...

Yaprak, begendiginize cok sevindim. Maalesef Amerika'da yasadigim icin TR'deki kaynaklari iyi bilmiyorum. Bende de mekik kabi yok, kucuk tart kaliplarinda yapiyorum mekigi.
Sevgiler,

1/18/2009 10:27:00 AM  
Blogger yagizlahayat said...

Bugün denedim. 2 kat malzemeyle, normal muffin kalıplarına 24 adet oldu. Meyve olarak vişne kullandım. Limon yokmuş, portakal rendeledim. File badem koymadım. 35 dakika fazla geldi, 25 dakika yetti.
Daha önce Ankarada ünlü bir pastanenin mekiğini yemiştim ve pek beğenmediğimden mekik denemeyi hep ertelemiştim. Ama bunlar çok güzel oldu. Bakalım akşam eşimde beğenecek mi? Çok teşekkür ederim tarif için.

8/18/2011 07:36:00 AM  
Blogger zinnur said...

Fatos, begendigine cok sevindim. Iyi ki pisme suresi icin dikkatli olmussun, cunku fazla pismis mekik kuru, tatsiz bir sey oluyor. Belki senin eskiden deneyip begenmedigin de oyle bir seydi. umarim esin de begenir.
sevgiler...

8/18/2011 08:17:00 AM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 10:49:00 AM  

Post a Comment

<< Home