Monday, April 10, 2006

Cilekli Tariflere Devam

Cilegi fazlaca almisim. Rana bile yemekle bitiremedigi icin yine tatli yaptim. Yalniz aksilik bu ya, bizim ev ve hatta mahalle biraz tenhaydi bu hafta. Bu sefer de tatli yenmeden kaldi. Buzluga kaldirdim cogunu, bakalim cozulunce yenecek gibi olacak mi? Belki en iyisi tam cozulmeden dondurma niyetine yemek...

Bizim Pastane okuyucularindan bazilarina diyet bir kedi dili-cilek-beyaz cikolata tatlisi tarifi verecegime soz vermistim. Bu hafta bu tatliyi yaparken firsattan istifade kedi dillerini de kendim yaptim. Herhalde hamurumun kivami yeterince koyu degildi ki biraz fazla yayildilar gibi geldi bana. Bunu onlemenin yolu yumurta sarilarini iyice koyulasincaya kadar cirpmak olsa gerek. Gelecek sefer bu konuda daha dikkatli olacagim.

Tatlinin icinde kullanilan beyaz cikolatali musun iki guzel ozelligi var. Birincisi yumurta aklari pisirilerek yapildigi icin guvenli olmasi, ikincisi de krema icermeyip jelatinle koyulastirildigi icin kalorisinin az olmasi. Dolayisiyla ic rahatligiyla yiyebilirsiniz. Tabii kremasiz oldugu icin iyi bir cikolata kullanmanizi tavsiye ediyorum; ancak cikolatanizin lezzeti olcusunde lezzetli oluyor bu mus.

Jelatinin miktari konusunda benim verdigim olcuden ziyade her zaman kendi kullandiginiz jelatinle olan tecrubenize kulak vermeniz en iyisi olur. Cunku benim agar agarla iliskim her zaman biraz deneysel ve istikrarli sekilde iyi sonuclar alamiyorum denemelerimde. Bu sefer de kullandigim miktarin hepsi erimedigi icin musun icinde puturcukler halinde yer yer agza geldi ve malzeme listesine 2 kasik mi yazayim 3 kasik mi kararsizligi yasadim.

Gelelim en onemli olcuye, yani tatlimizin tadina... Az yagli diye bir lokma prensibimi ihlal ederek bu tatlidan koca bir dilim yedikten sonra (265 kalori, 8 g yag, 6 g protein, 38.8 g karbon hidrat, 75 mg kolestrol), mus diyet oldugunu belli etse bile bu sarlotun oldukca lezzetli ve yapilmaga deger olduguna kanaat getirdim. Tabii diyet yapmama gerek yok diyen sansli kisilerdenseniz bir onceki cilekli tatlida tarifini verdigim beyaz cikolatali musu bir defa daha cogaltarak bu tatli icin kullanabilir ve muhtesem bir lezzet elde edebilirsiniz.
  • 24 tane cilek
  • Kalibinizi kaplamak icin kedi dili pandispanya (tarifi asagida)
  • 5-6 yemek kasigi seker surubu (ben ahududu surubu kullandim)
  • Beyaz cikolatali mus (tarifi asagida)
  • 2 yemek kasigi pudra sekeri
Cilekleri yikayip ayiklayin ve temiz bir kagit havlu uzerinde kurumaya birakin. Kedi dili dortgenlerinin duz yuzlerini seker surubuyla islatin. Yuvarlak kisimlari disa gelecek sekilde 20 cm lik kalibinizin kenarlarini cevreleyin. Yuvarlak pandispanyalardan daha duzgun gorunuslu olanini tatlinin ustu icin ayirip, digerini kalibinizin altina yerlestirin ve surupla islatin. Kuruyan cilekleri birbirlerine oldukca yakin olarak pandispanya tabanin uzerine dizin. Musunuzu cileklerin uzerine dokun. Bir iki defa hafifce masaya vurarak musun cileklerin arasina ve pandispanya tabana kadar inmesini saglayin. Eger musunuzun ust seviyesi kedi dillerinden cok daha alcaktaysa, ikinci bir cilek kati yaparak bu seviyeyi yukseltebilirsiniz. Bunun icin iri cilekleri dorde bolerek, kucuklerini ise butun olarak ve bas asagi sekilde musa batirin. Son olarak ayirdiginiz yuvarlak pandispanyanin ic yuzunu seker surubuyla islattiktan sonra musun uzerine yerlestirin. Uzerine pudra sekeri eleyin. Kalan cileklerle ve arzu ederseniz cirpilmis krema ile tatlinizin ustunu susleyin.



Kedi Dili Pandispanyalar
  • 4 yumurta, sarisi ve aki ayrilmis halde olacak
  • 1/4 bardak arti 1/3 bardak seker
  • 1 1/2 tatli kasigi vanilya
  • 1/4 tatli kasigi tartar kremi ya da limon suyu
  • 1 bardak (elendikten sonra olculmus) kek unu (99 g)
  • 2-3 yemek kasigi pudra sekeri

Firininizi 190 C ye isitin. Kedi dillerini pisirmek icin 2 firin tepsisine ihtiyaciniz olacak. Tepsinize sigacak buyuklukte bir yagli kagidin uzerine 2 tane 17 cm capinda daire ve ikinci kagida da 2 tane 30 cm x 7,5 cm boyutunda dortgen cizin. Kagitlarinizi ters cevirerek firin tepsilerinize yerlestirin. Daireler birbirine bitisik olabilir, fakat dortgenlerin arasinda en az 2 ila 3 cm mesafe olmasina dikkat edin.

Yumurta sarilarini 1/4 bardak sekerle acik renk alincaya ve iyice koyulasincaya kadar cirpin. Yeterince cirpmazsaniz, kedi dilleriniz yayilip bicimleri bozulabilir. Temiz bir kasede yumurta aklarini tartar kremiyle yumusak tepecikler olusuncaya kadar cirpin. Yavas yavas 1/3 bardak sekeri eklerken sert tepecikler olusuncaya kadar cirpmaya devam edin. Buyuk bir spatula kullanarak yumurta akinin 1/3 unu yumurta sarilarina katip karistirin. Sonra iki defada unu ve kalan yumurta aklarini yumurta sarili karisima katin ve her seferinde sadece karisim butunlesinceye kadar karistirin. Boylece elde ettiginiz kedi dili hamurunu s1kma tupunuze alin. Hazirladiginiz pisirme kagidinin uzerine hamuru icice spiraller halinde s1karak dairelerinizi olusturun. Kalan hamuru dortgenlerin uzerine biraz aralikli S ler seklinde s1k1n. Piserken aralari bitisecek ve yekpare dortgenler halini alacaklar. Kedi dillerinin uzerine pudra sekeri eleyin ve onceden isittiginiz firina verin.

12-14 dakika sonra ya da kedi dillerinin ustleri kizarmaga baslayinca, tepsileri firin raflarinda alt ust edin. Firin isisini 150C ye dusurun ve firin kapisini 1 dakika acik tutun. Sonra kapatip bir sure de boyle pisirin ve firindan alin. Tepsileri hemen ters cevirin ve kedi dillerini yagli kagittan ayirin. Dortgen pandispanyalari henuz sicakken kalibin kenarlarini cevirmek icin kullanabilirsiniz.

Beyaz Cikolatali Mus
  • 3 tatli kasigi agar agar flakes
  • 255 g kucuk parcalara kesilmis beyaz cikolata
  • 3/4 bardak diyet sut (%1 yagli)
  • 1/8 tatli kasigi tartar kremi
  • 2 yumurta aki
  • 4 yemek kasigi seker
Agar agari biraz su ile kaynatarak eritin. Sutu de kaynama noktasina getirin ve agar agari icine katin. Bu karisimi beyaz cikolata parcaciklarinin uzerine dokun ve devamli karistirarak cikolatanin erimesini saglayin. Cikolatanin icinde bulundugu kabi ici soguk su ya da buz dolu bir kaseye oturtun; soguyup koyulasmaga birakin.

Ote yandan tartar kremi, yumurta aklari ve sekeri sicaga dayanikli bir kaseye alin. Kasenizi icinde su kaynayan bir sahana oturtup devamli cirpma teliyle karistirarak yumurta aklarini isitin. Seker eriyip, mutfak termometresinde yumurta aklarinin sicakligi 71 C ye ulasincaya kadar isitmaga ve bir yandan cirpma teliyle hizlica karistirmaga devam edin. Sonra elektrikli mikserinizin yuksek hizinda yumurta aklari normal oda isisina soguyuncaya ve sert tepecikler olusturan bir yumurta aki kopugu olusturuncaya kadar cirpin. Yumurta aki kopugunu artik sogumus olan beyaz cikolataya ekleyip, genis hareketlerle karistirarak mumkun oldugunca hacmi azaltmadan butunlesmelerini saglayin. Musunuzu koyulasmadan hemen pandispanya kalibinizin ya da servis kabinizin icine bosaltin.

Yukardaki tariften gerekenden fazla kedi dili cikinca iki tane de minyatur sarlot yaptim. Kat aralarina beyaz cikolatali mustan artan yumurta sarilarinyla yaptigim krem patiseri, cirpilmis cig krema ve biraz sekerle ezilmis cilek koydum. Asagida resmini gordugunuz bu miniler pek guzel oldular, hatta en once onlar yendiler.


10 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Ellerinize sağlık, çok güzel ve lezzetli görünüyor.

4/11/2006 11:19:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

coooooooooook güzel olmus ellerine saglik ,yine yapmisni cilekli pasta... bizimde daha burda lezzetli cilek cikmadi yaz gelince baslariz cilek tarlasindan toplamaya,cokta zevkli oluyo...

4/12/2006 03:26:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnurcuğum,bu reçete için teşekkürler.Eline
sağlık.Savoyer bisküvilerim hazır.(Emin
değilim ama aklımda şöyle bir bilgi var.
Sert olanlar kedi dili,yumuşak olanlar
savoyer).Ben mus kısmını buradaki malzemeden
ama bir önceki çilekli gibi iki renkli
yapmayı planlıyorum.Bakalım nasıl olacak?
Tekrar ellerine sağlık.Hoşça kal...

4/12/2006 03:29:00 AM  
Blogger Unknown said...

Zinnur hanım görüntüsü çok güzel ve imrendirici:)Elinize sağlık.
Derya...

4/12/2006 04:54:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Pembeli ve derya, tesekkurler.

Nuray, kendi topladigin cilekle bir seyler yapmak daha zevklidir eminim ki. Bizim bahcemizde de azicik cilek var ama koruma altinda olmadigi icin olgunlasir olgunlasmaz agzinin tadini bilen dort ayakli ziyaretcilerimiz afiyetle yiyorlar.

Munevver,eminim cok guzel olacak, ellerine saglik simdiden. Senin de isaret ettigin gibi, bu iki cesid kurabiyeyi birbirinden ayirmak iyi olacak. Bir Internet arastirmasi yaptim, kedi dili her ikisi icin de kullaniliyor. Ama genel olarak edindigim kanaat, daha buyuk ve sert olan Italyan kaynaklilarina Saviordi, kucuk sungerimsi kek gibi olanlarina ise kedi dili (lady fingers) dendigi.

4/12/2006 07:43:00 AM  
Blogger Ebruli Lezzetler said...

Çok güzel olmuş. Tam da canım tatlı isterken olacak işmi bu?Ellerine sağlık.

4/13/2006 09:53:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Ebruli Lezzetler, nisbeten zararsiz bir tatli bu. Iletide dilim basina 256 kalori demistim ama duzeltiyorum: Yaptigim kedidillerinden epey artti, demek hem dilim basi kalorisi, hem de yag miktari daha az. Umarim simdiye tatli krizin gecmistir, ama devam ediyorsa bunu yapip, az hasarla atlatabilirsin ;)

4/14/2006 05:17:00 AM  
Blogger Zehra Gürgen said...

Tarifinizi şimdi denedim. Kedi dilleri muhteşem oldu.Tam da dediğiniz gibi yumurta sarılarını çok çırpınca yayılmıyor. Lezzeti de kesinlikle çok güzel.
Teşekkürler bu güzel tarif için :)

www.cafederins.com

5/05/2010 03:37:00 PM  
Blogger zinnur said...

Zehra, iyi sonuc almana cok sevindim. Yorum birakip, tecruben konusunda bize bilgi verdigin icin ayrica cok tesekkur ederim.
Sevgiler

5/05/2010 05:31:00 PM  
Anonymous yemek tarifleri said...

guzel tarif. tebrik ederim.

8/18/2011 09:00:00 AM  

Post a Comment

<< Home